Περιμένοντας τον… Γκοντό (λέγε με Σταύρο Θεοδωράκη)

Στο θεατρικό έργο του Σάμουελ Μπέκετ «Περιμένοντας τον Γκοντό» όλοι οι πρωταγωνιστικοί χαρακτήρες της υπόθεσης περιμένουν έναν άνθρωπο που δεν έρχεται ποτέ! Μεταφέροντας διασταλτικά το θεατρικό αριστούργημα στην πολιτική πραγματικότητα που βιώνει εσχάτως η Δημοκρατική Συμπαράταξη ο ρόλος του «Γκοντό» έχει αποδοθεί στον Σταύρο Θεοδωράκη, με τα στελέχη της Κεντροαριστεράς να περιμένουν ότι το σενάριο θα αλλάξει και ο επικεφαλής του Ποταμιού θα έρθει στα λημέρια τους… 

 

Του Μιχάλη Κωτσάκου

«Η Φώφη Γεννηματά έκανε το πρώτο βήμα και τώρα περιμένει». Αυτό ισχυρίζονται στην Χαριλάου Τρικούπη αναμένοντας τον Σταύρο Θεοδωράκη κι εκτιμώντας ότι θα πει το μεγάλο «ναι». Όπως, δε, τονίζουν με νόημα, την περασμένη Παρασκευή οι σύνεδροι με την υποδοχή που του επεφύλαξαν του έδειξαν ότι τον θέλουν κοντά τους.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες η Φ. Γεννηματά δηλώνει ανοικτή σε βελτιώσεις ως προς την πρόταση που κατέθεσε στο συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Αυτό διεφάνη τόσο από την καταληκτική της ομιλία στο συνέδριο της ΔΗ.ΣΥ., όσο και από τις εξηγήσεις συνεργατών της.

«Αν τα κόμματα αποδεχθούν το χρονοδιάγραμμα της πρότασής μας (εκλογή αρχηγού τον Οκτώβριο, ιδρυτικό συνέδριο του νέου φορέα τον Δεκέμβριο), όλα τα άλλα είναι ανοικτά στη συζήτηση», ισχυρίζονται στη Χαρ. Τρικούπη, φωτογραφίζοντας τον Στ. Θεοδωράκη.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, πολλά μένουν να αποσαφηνιστούν και εντός της ΔΗ.ΣΥ.. Όχι μόνον γιατί ακόμη και σε εύλογης σημασίας ζητήματα, όπως π.χ. για το αν θα διαλυθεί το ΠΑΣΟΚ, η ΔΗΜ.ΑΡ., το ΚΙΔΗΣΟ μετά τον Οκτώβριο, ακούστηκαν στο συνέδριο εντελώς διαφορετικές απόψεις. Το μείζον πρόβλημα της ΔΗ.ΣΥ. είναι η πολιτική της καθαρότητα. Κάτι που φάνηκε ακόμη και από το «μπροστά Αριστερά» που προέκυψε ξαφνικά ως κεντρικό σύνθημα του συνεδρίου, ενώ από την άλλη ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχε αναδείξει νωρίτερα ως μονόδρομο για τη χώρα την ανάγκη να αποκηρυχθεί πλήρως ο αριστερός λαϊκισμός και να μετεξελιχθεί η ΔΗ.ΣΥ. σε έναν πραγματικά νέο προοδευτικό φορέα του Κέντρου, όπως είχε αποφασίσει άλλωστε και το προηγούμενο συνέδριο.

 

Και τα προσωπικά

Όμως ας μην λησμονούμε ότι τα κεντρικά πρόσωπα δεν ξεχνούν το παρελθόν. Έτσι για παράδειγμα η πλευρά του Γιώργου Παπανδρέου εξακολουθεί να πιστεύει ότι την κυβέρνηση του το 2011 την έριξε ο Ευ. Βενιζέλος. Αυτός με την σειρά του κατηγορεί τον Γιώργο ότι διέσπασε το κόμμα και ευθύνεται για την εκλογική καθίζηση του 2015.

Πολύ διαφορετικές απόψεις όμως  έχουν εκφραστεί και για τις μελλοντικές συνεργασίες . Η πλευρά της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, επικουρούμενη από το ΚΙΔΗΣΟ, φαίνεται ότι επιμένει να αποκλείει την συμμετοχή, μετεκλογικά, σε μια κυβέρνηση με κορμό την Ν.Δ..

Αντίθετα για τον κ. Βενιζέλο και ένα μεγάλο τμήμα των μεταρρυθμιστών του χώρου, όπως βέβαια και για το Ποτάμι, αλλά και την Άννα Διαμαντοπούλου, προέχει ο σχηματισμός μιας σταθερής κυβέρνησης που «θα αναλάβει το έργο της αποκατάστασης των ζημιών που έχει προκαλέσει ο Τσίπρας και η παρέα του». Μια κυβέρνηση που αναγκαστικά θα επαναφέρει ένα σύστημα ενισχυμένης αναλογικής.

Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα τι θέλει ο κόσμος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Το σίγουρο είναι ότι η συζήτηση αυτή δεν έχει γίνει. Ο μόνος που θέτει το θέμα είναι ο Ευ. Βενιζέλος. Στο συνέδριο ωστόσο ο διάλογος έγινε με έμμεσο μόνο τρόπο και με υποκατάστατα. Η επιθυμία για ενότητα επικράτησε της πολιτικής. Στους πολίτες τα πράγματα είναι διαφορετικά. Όσοι δεν εκφράζονται από το αριστερόστροφο ΠΑΣΟΚ υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να οδηγηθούν στην Ν.Δ. του κ. Μητσοτάκη. Έτσι κι αλλιώς η πίεση, στη λογική ψηφίζω για «να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ», είναι μεγάλη.

 

Τα εσωκομματικά

Ένα από τα στοιχήματα της ηγεσίας της ΔΗ.ΣΥ., ήταν το συνέδριο να μεταδώσει κλίμα συσπείρωσης και ενότητας. Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, δεν εμφανίστηκε μόνο με διάθεση ενωτική, αλλά και με διάθεση να ικανοποιήσει τα αιτήματα που τέθηκαν το προηγούμενο διάστημα από τις συνιστώσες της ΔΗ.ΣΥ., αλλά και τους διαφωνούντες του κόμματος της. Απέφυγε την οποιαδήποτε εσωκομματική αιχμή. Μοναδική παραφωνία ήταν η απόφαση της να προσέλθει στην ομιλία του Ευ. Βενιζέλου, το Σάββατο το μεσημέρι, λίγα λεπτά πριν τη λήξη της, επειδή όπως έλεγαν οι επιτελείς της εκείνη την ώρα ήταν στο εργαστήρι που παρουσιαζόταν οι θέσεις για τη Νέα Γενιά. Η απόσταση που χωρίζει τις δύο αίθουσες είναι μόλις λίγα μέτρα, αλλά το πολιτικό χάσμα ανάμεσα στους δύο μοιάζει αμέτρητο.

Το πιθανότερο είναι ότι η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ενοχλήθηκε από την επιλογή του κ. Βενιζέλου να μην παραστεί στην έναρξη του συνεδρίου, αλλά να παρουσιάσει καταχειροκροτούμενος τη δική του πολιτική πλατφόρμα για την «Ελλάδα Μετά», αποφεύγοντας επιμελώς να μπει στο κάδρο του συνεδρίου. Όπως χαρακτηριστικά έλεγε μία παλιά καραβάνα του ΠΑΣΟΚ «η Φώφη Γεννηματά επέλεξε να απαντήσει στο λάθος του κ. Βενιζέλου με ένα δικό της λάθος».
Συνεργάτες της κ. Γεννηματά δεν έκρυβαν την ενόχλησή τους και για τη στάση του Γ. Παπανδρέου. Ο πρώην πρωθυπουργός, αν και δήλωσε απλός στρατιώτης, πραγματοποίησε ηγετική εμφάνιση η οποία συνοδεύτηκε από τα συνήθη παρατεταμένα χειροκροτήματα και τις ιαχές «Παπανδρέου-Παπανδρέου». Αυτό δηλαδή που ήθελαν να αποφύγουν οι διοργανωτές του συνεδρίου. Το είχαν μάλιστα επισημάνει στους επιτελείς του ΚΙΔΗΣΟ και όπως λένε είχαν πάρει τις σχετικές διαβεβαιώσεις.

 

Ένωση κομμάτων ή νέος φορέας; 

Τι θα είναι, όμως, αυτός ο νέος φορέας; Θα είναι ένας σχηματισμός που «θα αναπαλαιώνει ως καρικατούρα την Ένωση Κέντρου και την Ενωμένη Αριστερά ή μια ενιαία, σύγχρονη, ισχυρή πολιτική δύναμη, που θα μπορεί να αποτελέσει την εναλλακτική προοδευτική επιλογή διακυβέρνησης» όπως τόνισε ο Στέφανος Ξεκαλάκης;
Οι απόψεις διίστανται:

# Γεννηματά και Παπανδρέου επιθυμούν να διατηρηθεί ο πολυκομματικός φορέας με τα διαφορετικά κόμματα-μέλη (ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜ.ΑΡ., ΚΙΔΗΣΟ, ΕΔΕΜ και ό,τι άλλο προκύψει) και να γίνει αριστερή στροφή.

# Νέο και ενιαίο φορέα, χωρίς κόμματα-βιλαέτια θέλει και ο Στ. Θεοδωράκης, στον κεντροαριστερό χώρο.

# Νέο και ενιαίο φορέα χωρίς ξεχωριστά κόμματα επιθυμούν και οι Κώστας Σημίτης και Ευ. Βενιζέλος στον προοδευτικό χώρο της κεντροαριστεράς, με έμφαση στο προοδευτικό κέντρο.

 

 

Βενιζέλος: Προοδευτικό κέντρο, όχι Κεντροαριστερά

 

«Το ΠΑΣΟΚ στο συνέδριο του Ιουνίου του 2015 αποδέχθηκε την εισήγηση μου και αποφάσισε ομόφωνα ότι πρέπει να διεκδικήσουμε όλο το εύρος του προοδευτικού κέντρου που περιλαμβάνει βεβαίως και την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία και την κεντροαριστερά, και τους φιλελεύθερους σοσιαλιστές και τους δημοκράτες και τους οικολόγους και τους κοινωνικούς ακτιβιστές και τους εκσυγχρονιστές, με άλλα λόγια κάθε πολίτη που αντιλαμβάνεται τον εαυτό του ως κεντρώο προοδευτικό δημοκράτη» είπε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, κινούμενος σε διαφορετική κατεύθυνση.

Και ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επέμεινε και την επαύριον του συνεδρίου, καθώς σε συνέντευξη που παραχώρησε υποστήριξε για το προοδευτικό κέντρο: «Ο μεσαίος χώρος στην Ελλάδα πρέπει να πάψει να κινείται συμπλεγματικά και ενοχικά προς τη μεριά του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος τσαλαβουτάει στα νερά της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας και της κεντροαριστεράς, ενώ είναι πια ένα συνονθύλευμα δήθεν αριστερού ριζοσπαστισμού και ακροδεξιού εθνικολαϊκισμού.  Το μεγάλο πρόβλημα είναι ο καθαρός λόγος, η στρατηγική, δηλαδή η διεκδίκηση του προοδευτικού κέντρουΕάν ο μεσαίος χώρος δεν εκφράσει όλο το προοδευτικό κέντρο που μπορεί να  γίνει  η κοίτη του μέλλοντος για την ελληνική κοινωνία και να λειτουργήσει ως υπέρβαση  της παραδοσιακής διάκρισης αριστεράς-δεξιάς, θα είμαστε καταδικασμένοι να παίζουμε έναν δευτερεύοντα λόγο, ενώ, όπως είπα στο συνέδριο, την ουσιαστική εξουσία την έχει τελικά αυτός που καθορίζει την ατζέντα».

 

 

 «Κάθε πράγμα στον καιρό του»

Σε αντιπρόταση προς τη Φώφη Γεννηματά που θα θέτει ως προϋπόθεση για τη δημιουργία του νέου φορέα την αυτοδιάλυση των κομμάτων και των κινήσεων του ευρύτερου χώρου και βεβαίως αυτών που συνυπάρχουν στη ΔΗ.ΣΥ. προσανατολίζονται το Ποτάμι και η Ώρα Αποφάσεων. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από συνεργάτες των δύο πλευρών, που αφήνουν να εννοηθεί, ότι σε κάθε άλλη περίπτωση η περιβόητη σύμπραξη θα είναι υπονομευμένη εξ αρχής.

Στελέχη του Ποταμιού τόνιζαν ότι συγκεκριμένος όρος ούτε προσχηματικός είναι ούτε καινούργιος. «Ήδη από την τελευταία ΔΕΘ ο Σταύρος Θεοδωράκης είχε δηλώσει ότι θα θυσιάσει το Ποτάμι μόνο αν δημιουργηθεί κάτι πραγματικά καινούργιο», υπενθύμιζαν συνεργάτες του, προκαλώντας τη Φώφη Γεννηματά να δεσμευθεί εδώ και τώρα το ίδιο για το ΠΑΣΟΚ.

Remaining Time-0:00

Fullscreen

Mute

Υπογραμμίζεται, άλλωστε, ότι ακριβώς τον ίδιο όρο έχει σε ανύποπτο χρόνο αναδείξει και η Ώρα Αποφάσεων. Η μεν Άννα Διαμαντοπούλου εδώ και χρόνια επαναλαμβάνει την ανάγκη διάλυσης όλων των υφιστάμενων δομών σε όλες τις παρεμβάσεις της, το ίδιο εσχάτως και ο Γ. Φλωρίδης, ενώ αυτός ήταν και ένας εκ των λόγων που διαφώνησαν με τον Γ. Ραγκούση. Το γεγονός ότι έσπευσε «να πετάξει λευκή πετσέτα» στη Φ. Γεννηματά, χωρίς να έχει προηγουμένως αποσαφηνιστεί αν το πολιτικό μόρφωμα που εκείνη υποσχέθηκε θα είναι ένας πραγματικά ενιαίος φορέας ή μια χαλαρή συνομοσπονδία στην οποία ο καθένας θα διατηρήσει το κόμμα του. Ενδεχόμενο που παρεμπιπτόντως σημειώνεται ότι ενέτεινε η τοποθέτηση του Γ. Παπανδρέου στο συνέδριο της ΔΗ.ΣΥ., από την οποία ξεκάθαρα φάνηκε ότι δεν είναι πρόθυμος να διαλύσει το ΚΙΔΗΣΟ.

Σε κάθε περίπτωση, οι διεργασίες που πυροδότησε η πρόταση Γεννηματά  φέρνει πιο κοντά στο Ποτάμι την Άννα Διαμαντοπούλου και τον Γ. Φλωρίδη. Οι δύο πρώην υπουργοί του ΠΑΣΟΚ, πλέον έχουν δύο επιλογές. Ή να συνεργαστούν με το Ποτάμι διεκδικώντας την είσοδο τους στη Βουλή, ή από κοινού με τον Στ. Θεοδωράκη να υποστηρίξουν ένα υποψήφιο απέναντι στη Φ. Γεννηματά.

Προς το παρόν στη Σεβαστουπόλεως υπάρχουν δύο απόψεις. Η μία να συνεχίσει το Ποτάμι την αυτόνομη πορεία, καθώς πολλά από τα στελέχη, ειδικά του ΚΙΔΗΣΟ θεωρούνται τοξικά, Και η άλλη να διεκδικηθεί ο μεταρρυθμιστικός χώρος «από δικό μας άνθρωπο». Και τούτο διότι εκτιμούν ότι σε μια πραγματικά ανοικτή διαδικασία που θα εγγυηθεί ο Νίκος Αλιβιζάτος, αν τεθούν αντίπαλοι της κ. Γεννηματά, είτε ο Στ. Θεοδωράκης, είτε η Άννα Διαμαντοπούλου, θα κερδίσουν την αναμέτρηση για την ηγεσία του νέου κόμματος.

Πάντως για την ώρα ο κ. Θεοδωράκης δεν βιάζεται να απαντήσει, κάτι που φάνηκε ξεκάθαρα και από την τοποθέτηση του την Τετάρτη το μεσημέρι κατά την διάρκεια της εκδήλωσης για την παιδεία των Ινστιτούτων «Π² – Πρόοδος στην Πράξη» και του «Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη».

Εκεί ο κ. Θεοδωράκης όταν ρωτήθηκε είπε: «Το κυρίαρχο για εμάς δεν είναι να μπαίνουμε σε έναν συνεχή διάλογο διαδικασιών, αλλά να δίνουμε απαντήσεις για τα προβλήματα του τόπου. Το Ποτάμι από την πρώτη στιγμή πορεύεται με συμμάχους και με αυτό τον τρόπο συνεχίζει με τους συμμάχους που πιστεύουν στον εκσυγχρονισμό και τη μεταρρύθμιση. Οι απαντήσεις θα δοθούν στον σωστό χρόνο. Το Ποτάμι έχει στελέχη και όργανα. Συζητάμε τα διάφορα που ακούγονται από τους πολιτικούς αρχηγούς και από τα συνέδριά τους και προφανώς θα πάρουν τις απαντήσεις τη στιγμή που πρέπει“, υπονοώντας ότι το θέμα θα συζητηθεί στην ΜΕΣΥΑ που θα συγκληθεί εντός του Ιουλίου.

Στην Σεβαστουπόλεως πάντως όπως λένε δεν βιάζονται να απαντήσουν, θέτοντας σειρά ερωτημάτων που τους γέννησε το συνέδριο της ΔΗ.ΣΥ..

«Ας καταλάβουν επιτέλους στο ΠΑΣΟΚ ότι δεν υπάρχει ούτε μια περίπτωση στο εκατομμύριο το Ποτάμι να αποδεχθεί ποτέ την ένταξή του σε ένα άλλο κόμμα», έλεγαν συνεργάτες του κ. Θεοδωράκη και ως μία ακόμη ένδειξη των πραγματικών προθέσεων της κ. Γεννηματά επικαλούνταν το νέο σύμβολο με τα πέντε πρόσωπα που παρουσιάστηκε στο συνέδριο παραπέμποντας στις υφιστάμενες συνιστώσες της ΔΗ.ΣΥ..Remaining Time-0:00

Fullscreen

Mute

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα