Συμφωνία για μεταρρυθμίσεις

Οι μεταρρυθμίσεις ήταν το επίκεντρο της συζήτησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον υπουργό Οικονομίας της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν. Κοινός τόπος στη συνάντηση των δυο αντρών ήταν ένα μεταρρυθμιστικό πλαίσιο το οποίο βασίζεται στον πολιτικό ρεαλισμό, κάτι που τονίστηκε και από τις δυο πλευρές. Υπό το πλαίσιο αυτό, στενοί συνεργάτες του προέδρου της Ν.Δ. σημείωναν ότι μπορεί να υπάρξει κοινό σημείο επαφής μεταξύ ενός κεντροαριστερού και ενός κεντροδεξιού μεταρρυθμιστή, όπως είναι οι κ. Μακρόν και Μητσοτάκης, αντίστοιχα.
Να σημειωθεί ότι το όνομα του σημερινού υπουργού Οικονομίας συζητείται ως υποψηφίου για τη Γαλλική Προεδρία το 2017.
Μετά τον Μακρόν ο κ. Μητσοτάκης συνατήθηκε και με τον πρώην πρόεδρο της χώρας, Νικολά Σαρκοζί και το απόγευμα είχε το τετ-α-τετ με τον επικεφαλής του ΟΟΣΑ, Άνχελ Γκουρία. Στη συνάντηση κυριάρχησαν οι μεταρρυθμίσεις και η υιοθέτησή τους από την κυβέρνηση Τσίπρα, ζητήματα που αναμένεται να έρθουν, επίσης, στη Βουλή μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Στόχος του κ. Μητσοτάκη είναι να καταστήσει σαφή την κριτική της Ν.Δ. στο μείγμα πολιτικής της κυβέρνησης Τσίπρα, αλλά και να οριοθετήσει τις προγραμματικές θέσεις της Ν.Δ. ως της επόμενης κυβέρνησης και γι’ αυτό στο ραντεβού ήταν παρόντες και οι Κ. Χατζηδάκης που είναι υπεύθυνος για την κατάρτιση του γαλάζιου κυβερνητικού προγράμματος και ο πρ. πρέσβης της Ελλάδας στον ΟΟΣΑ καθηγητής Γ. Πρεβελάκης.
Οι συναντήσεις επί γαλλικού εδάφους συνιστούν, επί της ουσίας, την έναρξη ενός κύκλου επαφών του κ. Μητσοτάκη με παράγοντες της Ευρωζώνης, μεταξύ των οποίων και με τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι στο επόμενο διάστημα και στοχεύουν τόσο στην ενδυνάμωση των συμμαχιών της Ν.Δ. όσο και στην ενίσχυση του μεταρρυθμιστικού προφίλ του.
Για τον αγωγό
Κι ενώ ο Κυρ. Μητσοτάκης βρίσκεται στο Παρίσι, στην Αθήνα η Ν.Δ. επιτέθηκε στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό με αφορμή τα εγκαίνια κατασκευής του ελληνικού τμήματος του Διαδραστικού Αγωγού Φυσικού Αερίου TAP.
Σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της Ν.Δ. αναφέρεται: «Η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου “ΤΑΡ” είναι ένα μεγάλο αναπτυξιακό έργο που οραματίστηκε, σχεδίασε και δρομολόγησε η Νέα Δημοκρατία. Σήμερα, ο κ. Τσίπρας υποκλίνεται στο έργο αυτό. Τρέχει λαχανιασμένος να εγκαινιάσει ένα έργο, που ο ίδιος συνειδητά χτυπούσε και συστηματικά υπονόμευε. Όπως ακριβώς έκανε και με την Cosco. Αυτός είναι ο κ. Τσίπρας. Τελευταίος στα έργα ανάπτυξης, πρώτος στις καταιγίδες φόρων».
Για το θέμα του ΤΑΡ έκανε δήλωση και ο πρώην υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης υπενθυμίζοντας το τι έλεγε ο Τσίπρας, όταν υπέγραφε τον αγωγό εκ μέρους της χώρας ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.
Σε δήλωσή του ο κ. Σταμάτης αναφέρει: “Όταν ο Σαμαράς υπέγραψε τον ΤΑΡ το 2013, ο Τσίπρας είχε ανέβει στα κάγκελα και τον κατηγορούσε πως ο αγωγός αυτός εξυπηρετεί αμερικανικά συμφέροντα. Σήμερα ο Τσίπρας εγκαινιάζει και εκθειάζει τον ΤΑΡ, χωρίς ντροπή και χωρίς συγνώμη για τις συκοφαντίες του σε βάρος του Σαμαρά! Συκοφαντώντας τους αντιπάλους του και εξαπατώντας τον λαό έγινε πρωθυπουργός και τώρα οικειοποιείται τα έργα τους! Χωρίς συγνώμη και χωρίς τσίπ (ρ) α…”
Για τα μέτρα
Σε ότι αφορά το πολυνομοσχέδιο με τα νέα μέτρα που θα ψηφιστεί από τη Βουλή το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, από τη Ν.Δ. έγινε γνωστό ότι περιμένουν την κατάθεση του, ώστε να δουν τι περιλαμβάνει κι αναλόγως θα πράξουν.
Η αξιωματική αντιπολίτευση αναμένεται να ψηφίσει «ναι» σε επιμέρους διατάξεις του πολυνομοσαχεδίου. Το μόνο βέβαιο είναι πως οι γαλάζιοι βουλευτές θα πουν κατηγορηματικά «όχι» στο βαρύ πακέτο των 1,8 δισ. ευρώ που θα φέρει νέες φορολογικές επιβαρύνσεις. Εξάλλου «όχι» θα ψηφίσουν και στον «κόφτη». Από την άλλη πλευρά πάντως δεν αποκλείεται η Ν.Δ. να πει ναι στις αποκρατικοποιήσεις.
Άγνωστη παραμένει ακόμα η στάση που θα κρατήσουν οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο ζήτημα των «κόκκινων» δανείων.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα