Ψάχνουν με το… κιάλι για υποψηφίους

Σε πολιτικό αδιέξοδο βρίσκονται ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ., όσον αφορά τις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές. Αν και ήδη σε πολλές περιοχές η προεκλογική περίοδος άτυπα έχει εγκαινιαστεί, τα δύο κόμματα σκοντάφτουν στην εξεύρεση υποψηφίων που να τους επιτρέπουν μια αξιοπρεπή διαδρομή.

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

Ο μεγάλος πονοκέφαλος στα κομματικά όργανα της Χαριλάου Τρικούπη και της Συγγρού είναι τι θα κάνουν με τα χρίσματα. Τα μηνύματα που έχουν ήδη πάρει από αυτοδιοικητικούς παράγοντες είναι να μείνουν μακριά. Και αυτό διότι η αίσθηση που υπάρχει είναι πως κάθε παρέμβαση περισσότερο θα βλάψει παρά θα ωφελήσει. Χαρακτηριστικό είναι πως ακόμα και ο Γιάννης Σγουρός, που προέρχεται από τις τάξεις του ΠΑΣΟΚ, στη νέα του προεκλογική εκστρατεία θα επιχειρήσει να αποτινάξει την κομματική ταμπέλα. Και αν αυτό επιλέγει να το κάνει ένα φαβορί, εύκολα γίνεται αντιληπτό τι συμβαίνει σε άλλες περιπτώσεις.

Σε όλες τις έρευνες άλλωστε που έχουν γίνει, το συμπέρασμα που βγαίνει είναι πως οι τοπικές κοινωνίες και ειδικά σε επίπεδο δημάρχου ζητούν νέα πρόσωπα, μακριά από πολιτικές εξαρτήσεις, άφθαρτα και χωρίς παρελθόν που μπορεί να κρύβει εμπλοκές σε γκρίζα ζητήματα.

Αυτά τα ευρήματα σύμφωνα με πληροφορίες οδηγούν τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης και σε μια ακόμα επιλογή: όχι μόνο να μη δώσουν χρίσματα, αλλά να μην κατεβάσουν καν υποψηφίους!

Με εξαίρεση ίσως κάποιους μεγάλους δήμους, ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. θα περιοριστούν να στηρίξουν όσο πιο διακριτικά γίνεται νυν δημάρχους όπου έχουν, ή συνδυασμούς που έχουν διεκδικήσει και στο παρελθόν τα σκήπτρα των πόλεων.

Είναι μια ασφαλής τακτική που θα επιτρέψει στη συνέχεια στα επικοινωνιακά επιτελεία να διαχειριστούν μια πιθανή ήττα με την απλή δικαιολογία «είναι ανεξάρτητος», έστω και αν γνωρίζουν πως δεν είναι δυνατόν να πείσουν σε όλες τις περιπτώσεις.

Η Αθήνα

Μεγάλο αγκάθι για τη Ν.Δ. αποτελεί ο δήμος της Αθήνας. Όχι μόνο γιατί δεν βρίσκει το πρόσωπο που θα ήθελε με αμιγώς πολιτικά χαρακτηριστικά να ηγηθεί ενός ψηφοδελτίου (όσους προσέγγισαν, το απέρριψαν!), αλλά κυρίως διότι στην πολιτική παλαίστρα έχει επιστρέψει ένας πρώην δήμαρχος, ο Νικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος μάλιστα ξεκαθαρίζει πως πίσω δεν θα κάνει παρά μόνο στην περίπτωση που στηθούν τριπλές κάλπες, οπότε και θα πρέπει να στηρίξει το κόμμα!

Στελέχη της Συγγρού δεν κρύβουν τη μέχρι ενός σημείου ανακούφισή τους από την εξέλιξη αυτή, σχολιάζοντας πως σε διαφορετική περίπτωση η Ν.Δ. θα κατέφευγε σε ένα πρόσωπο που δεν θα ήταν αντιπροσωπευτικό του κόμματος.

Από την πλευρά του το ΠΑΣΟΚ κινείται εκ του ασφαλούς, επιλέγοντας την… επιλογή της ΔΗΜΑΡ, τον νυν δήμαρχο Γιώργο Καμίνη.

Η Θεσσαλονίκη

Στη συμπρωτεύουσα πάλι τα πράγματα είναι ακόμα πιο μπερδεμένα για τη Ν.Δ. Ο Κώστας Γκιουλέκας, που είχε ξεκαθαρίσει ότι ήθελε να είναι υποψήφιος, δέχθηκε εκ των έσω πόλεμο από άλλους ενδιαφερόμενους, όπως ο ίδιος διέρρεε. Σε δηλώσεις του μάλιστα χρησιμοποίησε βαριές κουβέντες, όταν ρωτήθηκε εάν θα είναι εκ νέου υποψήφιος δήμαρχος με τη σημαία της Ν.Δ. στη συμπρωτεύουσα. «Λέω να τους στείλω στο δ@@@@», είπε με νόημα ο υφυπουργός Παιδείας, δείχνοντας με τον τρόπο αυτό την απόφασή του να μην ασχοληθεί με τον δήμο και να συνεχίσει αποκλειστικά και μόνο στην κεντρική πολιτική σκηνή.

Και μετά τη δήλωση ήρθαν και οι άτυπες ενημερώσεις, καθώς ανακοίνωσε στην ομάδα του την απόφασή του να μη διεκδικήσει τον δημαρχιακό θώκο Θεσσαλονίκης στις εκλογές του επόμενου Μαΐου.

Η ανακοίνωση έγινε στα μέλη της δημοτικής του παράταξης «Ομάδα Δημιουργίας» το απόγευμα του Σαββάτου σε ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης. Ο υφυπουργός Παιδείας, σύμφωνα με δημοτικό σύμβουλο της παράταξής του, «εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός πως η Ν.Δ. εδώ και ένα χρόνο δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά της». Μάλιστα, όπως επισημάνθηκε από τον κ. Γκιουλέκα, ο υποψήφιος δήμαρχος, όταν βρεθεί, θα υποστηριχτεί από τον ίδιο. Ποιος όμως θα είναι αυτός;

Τι δείχνει έρευνα

Έντονα χαρακτηριστικά προσδίδουν στην ψήφο τους για τις δημοτικές εκλογές οι πολίτες. Αυτό προκύπτει από δημοσκόπηση της εταιρείας «Interview» που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, τα ευρήματα της οποίας περιλαμβάνονται στο πολιτικό ημερολόγιο «Ατζέντα Θεσσαλονίκη 2014».

Σκοπός της έρευνας είναι η αποτύπωση των απόψεων των πολιτών για τις επερχόμενες δημοτικές εκλογές. Πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 401 ατόμων, ηλικίας άνω των 18 ετών, στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης:

1] Κομματική προέλευση δημάρχου: Στο ερώτημα «Θα επηρεάσει την επιλογή σας η κομματική προέλευση του υποψηφίου;», το 48,9% απαντά «ΝΑΙ» και το 49,6% «ΟΧΙ». Διιστάμενες είναι οι απόψεις όσον αφορά το κομματικό χρίσμα. Ενδεικτικά στο ερώτημα «Θα επηρεάσει η κομματική στήριξη την επιλογή σας στις δημοτικές εκλογές;», «ΝΑΙ» απαντά το 42,7% έναντι 52,2% που απαντά «ΟΧΙ». Παράλληλα, το 39,6% δηλώνει ότι θα επέλεγε υποψήφιο από την κεντροδεξιά, έναντι του 29,6% που θα επέλεγε υποψήφιο της κεντροαριστεράς.

2] Σημαντικό το πρόσωπο του υποψηφίου δημάρχου: Συγκεκριμένα, στο ερώτημα «Ποια είναι τα κριτήρια με τα οποία ψηφίζετε στις δημοτικές εκλογές;», το 43,6% απαντά «το πρόσωπο», 27,4% «το πρόγραμμα» και 23,9% «το κόμμα» στο οποίο πρόσκειται ο υποψήφιος και ο συνδυασμός.

3] Οι πολίτες δεν έχουν την καλύτερη γνώμη για τους νυν αιρετούς: Απόδειξη οι απαντήσεις που δίνουν στο ερώτημα «Ποιο θεωρείτε ως το μεγαλύτερο πρόβλημα της αυτοδιοίκησης;». Το 65% απαντά «η κακοδιαχείριση και η αδιαφάνεια», ένα άλλο 16,2% αξιολογεί ως σοβαρό πρόβλημα «την έλλειψη πόρων και μέσων», το 12% «την έλλειψη αποτελεσματικότητας από τις δημοτικές διοικήσεις» και το 5,1% «την απουσία αρμοδιοτήτων και αυτονομίας».

4] Ιεραρχική αξιολόγηση προβλημάτων: Όσον αφορά τα προβλήματα της καθημερινότητας που αντιμετωπίζουν οι πολίτες στον δήμο τους, το 45,3% αξιολογεί ως σοβαρότερο την καθαριότητα και ακολουθούν η απουσία κοινωνικών δομών (32,5%), η έλλειψη χώρων στάθμευσης (30,8%), το κυκλοφοριακό (22,2%) και τα προβλήματα σχολικής στέγης (17,1%).

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα