Όρους για την Αμμόχωστο θέτει η Άγκυρα

 Στην απόρριψη των θέσεων του Αχμέτ Νταβούτογλου (κατά την επίσκεψή του στη Κατεχόμενη Κύπρο) για την Αμμόχωστο προχώρησε η Λευκωσία. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών έθεσε όρους για να αποδεχθεί συζήτηση για την επιστροφή στους Ελληνοκυπρίους της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, στο πλαίσιο Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ)  Ε, με την  κυπριακή κυβέρνηση ωστόσο να απαντά πως οι προτάσεις που έχουν κατατεθεί από την πλευρά της είναι ισορροπημένες.

 Ειδικότερα, μιλώντας το Σάββατο στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε ότι τα Βαρώσια (Αμμόχωστος) αποτελούν μέρος της περιεκτικής λύσης του Κυπριακού, και τόνισε πως «εάν με το μέτρο αυτό, υπάρξει κάτι παράλληλο και ισορροπημένο, τότε πρέπει να συζητηθεί σε ισότιμο βαθμό». «Διαφορετικά, ενώ αυξάνεται η εμπιστοσύνη της μιας πλευράς, μπορεί να μειωθεί η εμπιστοσύνη της άλλης», συμπλήρωσε.

Τι απαντά η κυπριακή κυβέρνηση

Αρνητική ήταν η απάντηση της κυπριακής κυβέρνησης. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι το πακέτο μέτρων του πρόεδρου Νίκου Αναστασιάδη για την Αμμόχωστο είναι ισορροπημένο και περιέχει πρόνοιες που είναι επωφελείς για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη στο Κυπριακό.

Προσέθεσε πως η πρόταση της Λευκωσίας για την Αμμόχωστο υποστηρίζεται από τη συντριπτική πλειοψηφία των Τουρκοκυπρίων που κατάγονται από την περιοχή.

«Αυτό που αναμένουμε από τον κ. Νταβούτογλου και την Τουρκία είναι να αντιληφθούν ότι η πρόταση του Προέδρου Αναστασιάδη προσφέρει μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των Ελληνοκυπρίων και να αποδείξουν στην πράξη αυτό που δημόσια λένε, δηλαδή ότι επιθυμούν λύση του Κυπριακού», συμπλήρωσε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Δημιουργεί ελπιδοφόρο μομέντουμ η επίσκεψη Μπάιντεν για την επίλυση του  Κυπρακού»

Όσον αφορά τις ευρύτερες προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού, ο Αχμέτ Νταβούτογλου χαρακτήρισε σημαντικό βήμα την επίσκεψη του Αμερικανού αντιπροέδρου, Τζο Μπάϊντεν στην Κύπρο αυτή την βδομάδα, αφού όπως ανέφερε, «δημιουργεί ελπιδοφόρο μομέντουμ».

Κατά τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, ο Τζο Μπάιντεν θα έχει επαφές «ισότιμα και με τις δύο πλευρές», τις οποίες η Άγκυρα αναμένει ότι θα ενθαρρύνει και ότι θα καταβάλει προσπάθεια για να υπάρξει το συντομότερο δυνατό περιεκτική λύση του Κυπριακού.

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα