Με δημιουργική ατζέντα και το μυαλό στους αναποφάσιστους

Πάνω σε αυτό το σχέδιο θα αναπτυχθεί η προεκλογική εκστρατεία της Νέας Δημοκρατίας που ποντάρει την απευθείας επικοινωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους πολίτες

Με στόχο την θετική ατζέντα επιστρέφει στην προεκλογική αρένα η κυβέρνηση μετά το δυστύχημα των Τεμπών. Τόσο το Μαξίμου, όσο και η Πειραιώς επιθυμούν να ξεπεράσουν το δυστύχημα και να ζητήσουν από τους πολίτες να θυμηθούν το έργο που έχει παραχθεί από τον Ιούλιο του 2019 έως σήμερα. 

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Με το δυστύχημα των Τεμπών να θεωρείται ότι δύσκολα θα άρει τη σκιά του και κατά την προεκλογική περίοδο, στη Ν.Δ. εκτιμούν πως είναι στο χέρι τους να δώσουν τις απαντήσεις που απαιτεί η κοινωνία για να φανεί η αλήθεια και να ανακτήσουν εκ νέου την εμπιστοσύνη των πολιτών. Σε κάθε περίπτωση, όπως αποκάλυψε και την προηγούμενη εβδομάδα η «Α» το Μαξίμου τρέχει σε κάθε ευκαιρία το νέο προεκλογικό δίλημμα σχετικά με το «τι κράτος θέλουμε, πως θα ανασυνταχθεί το δημόσιο».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει θέσει ως προσωπικό του στοίχημα την πάταξη του βαθέως κράτους που κρατά δεκαετίες τώρα τη χώρα πίσω, και εκείνο που διαμηνύει το Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι η μοναδική πολιτική δύναμη που μπορεί να εγγυηθεί την πρόοδο της χώρας σε όλα τα επίπεδα αντιμετωπίζοντας παράλληλα αποτελεσματικά τις παθογένειες, είναι η Ν.Δ.

Σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται να ασκηθεί μεγάλη πίεση προς τον ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά προς τον Αλέξη Τσίπρα να πάρει ξεκάθαρη θέση έναντι όλων εκείνων των αγκυλώσεων του κράτους που μαστίζουν τη χώρα εδώ και δεκαετίες, προκειμένου να μπει ένα τέλος σε διαχρονικές παθογένειες που αποτυπώθηκαν με τον πλέον τραγικό τρόπο και στην υπόθεση του δυστυχήματος των Τεμπών. Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει – αν θέλει να πείσει για το μετριοπαθές προφίλ που ευαγγελίζεται – να αποδείξει εμπράκτως ότι δεν ταυτίζεται με τις συντεχνίες που δεν θέλουν να αλλάξει τίποτα στο ελληνικό κράτος.

Η επόμενη ημέρα

Μάλιστα σε κλειστές συσκέψεις στο Μαξίμου εκτιμούν πως η διαχείριση της επόμενης ημέρας μετά τα Τέμπη είναι ικανοποιητική. Με την έννοια, ότι υπήρξε παραίτηση υπουργού και σε καμία περίπτωση δεν έγινε προσπάθεια αποπροσανατολισμού όπως έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ στο Μάτι, όταν στην μεταμεσονύχτια σύσκεψη ο Αλέξης Τσίπρας-ως πρωθυπουργός- ρωτούσε τι ώρα θα πετάξουν τα πυροσβεστικά αεροπλάνα, την ώρα που η φωτιά είχε σβήσει στην θάλασσα, η περιοχή είχε ισοπεδωθεί, ενώ οι διασώστες μάζευαν καμένα πτώματα στις νεκροσακούλες.

Τώρα πλέον η κυβέρνηση δίνει και στην σε βάθος διερεύνηση των αιτιών του δυστυχήματος και της απόδοσης των ευθυνών με παράλληλη επίσπευση των εργασιών για την επανέναρξη της λειτουργίας του σιδηρόδρομου στη χώρα υπό ασφαλείς συνθήκες. Ταυτόχρονα, γίνεται μια συντονισμένη προσπάθεια, ώστε το κόμμα να μπει σε τροχιά εξωστρέφειας και να επανακτήσει τις σχέσεις εμπιστοσύνης με την κοινωνία.

Πρωταγωνιστικό ρόλο

Στην προσπάθεια αυτή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο με στόχο να μιλήσει με ειλικρίνεια και απευθείας με τους πολίτες, όπως έπραξε όλο το προηγούμενο διάστημα. Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός βγαίνει μπροστά με περιοδείες σε ολόκληρη τη χώρα.

Από το ξεκίνημα της πορείας του ως Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και ως πρωθυπουργός, ο κ. Μητσοτάκης επένδυσε στο χτίσιμο της απευθείας επικοινωνίας με την κοινωνία. Η επιλογή αυτή του έδωσε ένα πλεονέκτημα έναντι των πολιτικών του αντιπάλων, αλλά και την ευκαιρία να ανταλλάσσει αμφίδρομα απόψεις με τους πολίτες. Από Αφενός μεν να ενημερώνεται για τις πραγματικές τους ανάγκες, αφετέρου δε να επικοινωνεί τις θέσεις του πάνω στα μείζονα θέματα, χωρίς τους γνωστούς παραμορφωτικούς φακούς τρίτων.

Στην παρούσα φάση η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, αφού καλείται να διαχειριστεί τη δυσαρέσκεια της κοινής γνώμης μετά το τραγικό δυστύχημα. Ο απευθείας διάλογος μεταξύ πολιτικού προσώπου και ψηφοφόρων αποτελεί ένα καλό δίαυλο. Μένει  βέβαια να αποδειχθεί αν θα έχει τα κατάλληλα αποτελέσματα.

Μέσα σε αυτό το σκηνικό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσδίδει χαρακτηριστικά προσωπικής μάχης για την αντιμετώπιση των χρόνιων παθογενειών, η κυβέρνηση συνεχίζει να πορεύεται στην οδό της πολιτικής και επιχειρησιακής διαχείρισης της επόμενης ημέρας του τραγικού δυστυχήματος και παράγοντες σημειώνουν πως όλο αυτό το πλαίσιο των κινήσεων φέρνει στην κορυφή του προεκλογικού διαλόγου το ερώτημα «τι κράτος θέλουμε», καθώς και έτερα ζητήματα που σχετίζονται με αυτό. Όπως, για παράδειγμα, η αξιολόγηση.

Με δημιουργική ατζέντα»

«Στην προεκλογική περίοδο θα πάμε με δημιουργική ατζέντα. Θα παρουσιάσουμε το έργο που έχει παραχθεί, αλλά και όσα σχεδιάζουμε για την επόμενη τετραετία. Μέσα σε αυτό το διάστημα, επίσης, θα δούμε και οι πολίτες θα κρίνουν ποιος μπορεί να αλλάξει τα κομμάτια του κράτους που έμειναν πίσω. Ποιος μπορεί να τα διορθώσει, ώστε να λειτουργούν μακριά από τις παθογένειες. Τις απαντήσεις δεν τις χρωστάμε στο ΣΥΡΙΖΑ και στον Αλέξη Τσίπρα. Τις χρωστάμε στους πολίτες, τους οποίους πρέπει να πείσουμε πως μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα», αναφέρουν στελέχη του Μαξίμου.

Κι όπως λένε στο πρωθυπουργικό μέγαρο, ακόμη και η όποια φθορά έχει επέλθει στο προφίλ της Νέας Δημοκρατίας το κυβερνών κόμμα διατηρεί και το προβάδισμα στην πρόθεση ψήφου, αλλά και την πρωτοπορία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός.

Στην Πειραιώς γνωρίζουν πως πρέπει άμεσα να επιχειρηθεί η επανασυσπείρωση των ψηφοφόρων καθώς είναι αναγκαία μια καλή επίδοση στην κάλπη της απλής αναλογικής. Μόνο με τον τρόπο αυτό θα σταλεί μήνυμα στους ψηφοφόρους πως ο στόχος για τουλάχιστον 151 γαλάζιους βουλευτές μπορεί να επιτευχθεί στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση.

Μάλιστα όπως έλεγε συνεργάτης του πρωθυπουργού «η μεγάλη πλειοψηφία των αναποφάσιστων προέρχονται από τη Νέα Δημοκρατία, όπως αναλύουν οι δημοσκόποι. Οπότε υπάρχει η δεξαμενή για να αντλήσουμε ψήφους. Γι’ αυτό πρέπει να τους πείσουμε, ότι καταλάβαμε τα λάθη μας και γι’ αυτό βάζουμε το στοίχημα της επόμενης ημέρας για την ανασυγκρότηση του δημοσίου και την καταπολέμηση των παθογενειών».

Γαλάζιες πηγές υπογραμμίζουν πως η μείωση της «ψαλίδας» οφείλεται στην πτώση της Νέας Δημοκρατίας στη μέτρηση της πρόθεσης ψήφου και όχι σε βελτίωση των ποσοστών της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί μεν να καλλιεργήσει κλίμα ότι η διαφορά ανάμεσα στα δύο κόμματα έχει περιοριστεί στο πλαίσιο του στατιστικού λάθους, όμως παραβλέπει το γεγονός ότι ουδεμία δημοσκόπηση του αποδίδει πολιτικά κέρδη.

Παράλληλα, βλέπουν πως στην παράσταση νίκης διατηρείται η πρωτιά της Νέας Δημοκρατίας, έστω και αν το ποσοστό έχει μειωθεί στις τελευταίες έρευνες μετά τα Τέμπη. Ουσιαστικά η πλειοψηφία των ερωτηθέντων εξακολουθεί να βλέπει γαλάζια νίκη, κάτι που εκτιμάται στην Πειραιώς πως θα δώσει έναν «αέρα» στην προεκλογική περίοδο.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα