Για δύο θέσεις στον πράσινο ήλιο

Αύριο η πρώτη Κυριακή της εκλογική μάχης για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, όπου αναμένεται σκληρός αγώνας μεταξύ Λοβέρδου, Ανδρουλάκη και Παπανδρέου για πρόκριση στον τελικό της 12ης Δεκεμβρίου

Τα ψέματα τελείωσαν. Αύριο ανοίγουν οι κάλπες και τα μέλη και οι φίλοι του ΠΑΣΟΚ θα αποφασίσουν για τον νέο πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής, το οποίο θα αφήσει τη θέση του για να επιστρέψει στο όνομα ΠΑΣΟΚ. Όπως τουλάχιστον παραδέχθηκαν όλοι οι ψηφοφόροι.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Τα όσα συνέβησαν τις τελευταίες 45 ημέρες ήταν πραγματικά μη αναμενόμενα. Ο θάνατος της Φώφης Γεννηματά σε συνδυασμό με την υποψηφιότητα του Γιώργου Παπανδρέου ανέβασε το ενδιαφέρον του κόσμου για την εσωκομματική διαδικασία του Κινήματος Αλλαγής και πλέον οι εσωκομματικές εκλογές του τρίτου κόμματος του Κοινοβουλίου έχουν γίνει θέμα συζήτησης όχι μόνο μεταξύ των ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ, αλλά και στα δύο μεγάλα κόμματα, τη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ. Και στην Πειραιώς και στην Κουμουνδούρου έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στις εκλογές αναμένοντας τον νέο πρόεδρο που θα εκλεγεί.

Στην προ Παπανδρέου εποχή όλοι έλεγαν πως εάν τελικά πάνε στις κάλπες περισσότεροι από 120.000 ψηφοφόροι, τότε ο νέος αρχηγός θα διαθέτει ισχυρή εντολή. Τώρα πλέον το όριο είναι οι 212.000, όσοι είχαν προσέλθει στις εκλογές του 2017. Από ΣΥΡΙΖΑϊκούς κύκλους διαρρέεται ότι εάν προσέλθουν λιγότεροι από 250.000 ψηφοφόροι δεν υπάρχει κανένας λόγος να ανησυχεί ο Αλέξης Τσίπρας. Βέβαια, θα παίξουν σημαντικό ρόλο και οι καιρικές συνθήκες. Διότι από τη Χαριλάου Τρικούπη ελπίζουν πως με μία ημέρα όπου δεν θα βρέχει και θα έχει ήλιο μπορεί τα εκλογικά τμήματα να ζήσουν δόξες του παρελθόντος. Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι στις τελευταίες εθνικές εκλογές του Ιουλίου του 2019 το Κίνημα Αλλαγής το ψήφισαν 457.000. Οπότε γίνεται αντιληπτό πόσο σημαντικό πολιτικό γεγονός είναι εάν προσέλθουν περισσότεροι από 200.000 ψηφοφόροι.

Μέχρι και την τελευταία –στην κυριολεξία– ώρα οι ειδικοί αναζητούσαν μέσω ενός απροσδιόριστου εκλογικού σώματος να βρουν ποιος υποψήφιος έχει τις περισσότερες πιθανότητες να επικρατήσει σε μία μάχη όπου όλοι (πλην ενός) βλέπουν να ολοκληρώνεται την Κυριακή 12 Δεκεμβρίου. Ήδη οι κ.κ. Ανδρουλάκης και Λοβέρδος έχουν ξεκινήσει τακτική δεύτερου γύρου, κάτι που είδαμε και στην τηλεμαχία. Ο κ. Ανδρουλάκης έτεινε χείρα φιλίας στον Χάρη Καστανίδη, ενώ ο Ανδρέας Λοβέρδος κινείται προς την πλευρά του Παύλου Γερουλάνου. Τουναντίον, ο Γιώργος Παπανδρέου στη δική του ανάλυση τόνισε πως εάν έρθουν πολλοί να ψηφίσουν, τότε θα υπάρξει αρχηγός από τον πρώτο γύρο. Και στο επιτελείο του αισιοδοξούν ότι αύριο το βράδυ θα εκλεγεί πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ ο Γιώργος Παπανδρέου, κάτι που δεν φαίνεται από καμία δημοσκόπηση.

Τις τελευταίες ημέρες τα επιτελεία των Παπανδρέου, Λοβέρδου και Ανδρουλάκη έχουν επιδοθεί στην άγρα ψήφων με τη μέθοδο της πόρτας-πόρτας. Επιχειρούν να πείσουν παλιούς ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ να σηκωθούν από τον καναπέ και να προσέλθουν για να ψηφίσουν.  «Το παιχνίδι είναι ανοιχτό, ουδείς γνωρίζει πόσοι και ποιοι θα πάνε τελικώς να ψηφίσουν την πρώτη Κυριακή – άρα ουδείς μπορεί να κάνει ασφαλείς προβλέψεις για το δίδυμο του δεύτερου γύρου», τονίζει έμπειρο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, προσθέτοντας πάντως ότι η μέχρι τώρα ανταπόκριση των μελών και φίλων της παράταξης δείχνει ότι η προσέλευση στις κάλπες της Κυριακής προκαλεί αισιοδοξία, ότι θα ξεπεράσει το ορόσημο των 212.000 του Νοεμβρίου του 2017.

Κι όπως τόνιζαν με έμφαση από την ΕΔΕΚΑΠ (την επιτροπή που διενεργεί τις εκλογές) έχουν ληφθεί όλες οι μέριμνες, ώστε στα 840 εκλογικά τμήματα να προσέλθουν με ασφάλεια (λόγω κορωνοϊού) οι ψηφοφόροι. Μάλιστα, όπως μας έλεγαν «οι εντολές που έχουν δοθεί είναι να αποφευχθεί ο συνωστισμός και οι εφορευτικές επιτροπές μαζί με τους εκλογικούς αντιπροσώπους να μεριμνήσουν ώστε να αποφευχθούν παρατράγουδα». Υπέρ της μεγάλης προσέλευσης έχουν ταχθεί όλοι οι υποψήφιοι και μάλιστα τις τελευταίες ημέρες έχουν προχωρήσει και σε καμπάνιες και για να τηρηθούν τα μέτρα προστασίας για την πανδημία.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος είναι ο πρώτος που έχει μία ξεκάθαρη πολιτική πλατφόρμα

Τα υπέρ και τα κατά των υποψηφίων

Ο Ανδρέας Λοβέρδος από την πρώτη ημέρα που γνωστοποίησε την υποψηφιότητά του ήταν ξεκάθαρος. Μίλησε για υπερδιπλασιασμό των ποσοστών της παράταξης και για επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ. Επίσης έδωσε το στίγμα της επόμενης ημέρας με τη φράση «η Ν.Δ. είναι ο ιδεολογικός και πολιτικός μας αντίπαλος, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ο υπαρξιακός». Και φυσικά, η ατάκα του κ. Λοβέρδου έχει χτυπήσει στην καρδιά των ΠΑΣΟΚων με το «δεν χαρίζουμε στη Νέα Δημοκρατία την Ελλάδα και στον ΣΥΡΙΖΑ το ΠΑΣΟΚ».

Επίσης κατέθεσε μία πολιτική πλατφόρμα ρίχνοντας βάρος στην ασφάλεια των πολιτών, ενώ υποσχέθηκε ότι θα προσπαθήσει να πείσει στελέχη που έχουν απομακρυνθεί να επιστρέψουν.  «Θα κάνω κάθε αναγκαία κίνηση για να αξιοποιηθούν πρόσωπα της παράταξης που αδικήθηκαν στο πρόσφατο παρελθόν», υπονοώντας τον Ευάγγελο Βενιζέλο, την Άννα Διαμαντοπούλου, τον Γιώργο Φλωρίδη και άλλους. «Ο Ευάγγελος Βενιζέλος έχει σημαντικό κοινοβουλευτικό έργο και μπορεί να έχει θέση στη νέα πορεία μας», είπε άλλωστε και ο Γιώργος Παπανδρέου όταν ρωτήθηκε σχετικά με την αξιοποίηση κορυφαίων της παράταξης.

Ο Λοβέρδος τις τελευταίες ημέρες έπαιξε το χαρτί του κοινοβουλευτικού αρχηγού, υποστηρίζοντας: «Πρέπει να είναι βουλευτής ο νέος αρχηγός της παράταξης και όχι η Κοινοβουλευτική Ομάδα να επιλέγει τον αρχηγό της». Ας μην ξεχνάμε ότι οι στοιχηματικές εταιρείες δίνουν ως φαβορί τον Νίκο Ανδρουλάκη, οπότε αποτελεί έναν πονοκέφαλο για τον πρώην υπουργό, ο οποίος με βάση τις δημοσκοπήσεις έχει υψηλή δημοφιλία σε άλλους πολιτικούς χώρους. Αιχμές έχει αφήσει ο κ. Λοβέρδος και για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Ο πρώην υπουργός έχει ταχθεί εναντίον στο να ψηφιστούν τα μνημόνια που προβλέπονται από την κεντρική συμφωνία και να θέσει βέτο η χώρα στην ευρωπαϊκή προοπτική των γειτόνων μας. Τουναντίον ο Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε να «αφήσουμε πίσω ό,τι έγινε και να είμαστε αρωγοί στον εξευρωπαϊσμό των Δυτικών Βαλκανίων».

Ο Νίκος Ανδρουλάκηςδίνεται ως φαβορί από τις στοιχηματικές εταιρείες, όμως στην προεκλογική περίοδο κρύφτηκε αποφεύγοντας να πάρει ξεκάθαρες θέσεις

Έχει το άγχος του φαβορί ο Ανδρουλάκης

Από την πλευρά του ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει αποφύγει να πάρει ξεκάθαρη θέση για όλα τα καυτά ζητήματα. Στρογγυλεύει τη θέση του, αποφεύγει να εμπλακεί οπουδήποτε και «δοξάζεται κρυπτόμενος», όπως ειπώθηκε από αντίπαλό του. Ο ίδιος σε κάθε παρέμβασή του υπενθυμίζει ότι είναι ευρωβουλευτής, χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα το τι γίνεται σε άλλες χώρες, θέλοντας να στείλει το μήνυμα ότι έχει ευρωπαϊκό αέρα.

Φυσικά δεν μπορεί να συγκριθεί με τον Γιώργο Παπανδρέου, που αν μη τι άλλο είναι η προσωποποίηση του «πολίτη του κόσμου» και της παγκοσμιοποίησης. Κι όπως ανέφερε άσπονδος φίλος του Νίκου Ανδρουλάκη στην «Α», «αυτήν τη στιγμή ένας άνθρωπος εκτός του Μητσοτάκη μπορεί να μιλήσει ό,τι ώρα θέλει με την πλειοψηφία των ηγετών του κόσμου, και αυτός λέγεται Γιώργος Παπανδρέου. Οπότε όποιος προσπαθεί να συγκριθεί μαζί του για τις γνώσεις του στην εξωτερική πολιτική προκαλεί τον γέλωτα». Αυτός ήταν και ο λόγος που στις τελευταίες του εκδηλώσεις το γύρισε στο ηλικιακό: «Θα προχωρήσουμε με ανανέωση και αναγέννηση, ή θα προχωρήσουμε με ανακύκλωση και μία από τα ίδια, όπως έγινε με άλλα κόμματα της Ευρώπης στο παρελθόν και εξαφανίστηκαν από τον πολιτικό χάρτη».

Μιλάμε για σαφείς αιχμές, τόσο για την ηλικία του Γιώργου Παπανδρέου (69), όσο και για τους Λοβέρδο (65), Καστανίδη (65). Όμως σε όλη την προεκλογική περίοδο δεν ακούσαμε ούτε μία καινοτόμα πρόταση από τον 42χρονο Ανδρουλάκη, κάτι που κατέθεσε στον δημόσιο διάλογο ο 55χρονος Γερουλάνος σχετικά με τον τρόπο διοίκησης και την εκχώρηση αρμοδιοτήτων σε δήμους και περιφέρειες σε συνδυασμό με πόρους.  Και για να χρυσώσει το χάπι στην τελευταία του προεκλογική συγκέντρωση στην Αθήνα, τόνισε: «Να σταματήσουμε να συγκρίνουμε τους προέδρους μας μεταξύ τους αλλά να τους συγκρίνουμε με τους πολιτικούς μας αντιπάλους για να κατανοήσουμε το πολλαπλάσιο έργο που προσέφερε. Και ο Ανδρέας Παπανδρέου και ο Κώστας Σημίτης και ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Βαγγέλης Βενιζέλος και η αείμνηστη πρόεδρός μας η Φώφη Γεννηματά, που άφησε παρακαταθήκη ενότητας».

Ο Γιώργος Παπανδρέου τις τελευταίες ημέρες υποσχεται ότι υπό την ηγεσία του το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ θα επιστρέψει στην εξουσία

Ο Γιώργος ονειρεύεται Μαξίμου

Ο Γιώργος Παπανδρέου είναι αλήθεια ότι λόγω της υποψηφιότητάς του προκάλεσε θόρυβο. Οι συνεργάτες του και όσοι τον έπεισαν να κατέλθει στην προεκλογική μάχη προέβλεπαν περίπατο. Κάτι που δεν φαίνεται από όλες τις δημοσκοπήσεις. Τουναντίον για να βγει πρόεδρος με βάση τις εκτιμήσεις όλων των ΠΑΣΟΚων πρέπει «να φτύσει αίμα» που λέει και ο λαός μας. Τις τελευταίες ημέρες, μετά την ομολογουμένως επίδειξη δύναμης με συγκέντρωση σε ανοιχτό χώρο στην Αθήνα, στο Θησείο, εκεί που έκανε και η Ν.Δ. την προεκλογική της συγκέντρωση το 2019, αποφάσισε να ανεβάσει τον πήχη. Έτσι ο Γιώργος Παπανδρέου δηλώνει ότι πρέπει να προσέλθουν οι πολίτες για να κάνουν και πάλι το ΠΑΣΟΚ πλειοψηφούσα δύναμη, ενώ ο ίδιος κάνει λόγο για κυβερνητικό πρόγραμμα που θα εκπονηθεί επί ημερών του. «Εμείς θέλουμε ανατροπή των συσχετισμών… αφού όλοι λένε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι ένα κόμμα ευθύνης, ας μας ψηφίσουν λοιπόν να γίνουμε πλειοψηφούσα δύναμη». Είναι αλήθεια ότι απέφυγε τι αιχμές κατά των αντιπάλων του, ενώ η απουσία του από την τηλεμαχία μάλλον ως προσβολή πρέπει να εκληφθεί προς τους υπόλοιπους υποψηφίους. Αυτό, πάντως, που έχει τρελάνει τους πάντες είναι η εκτίμησή του σχετικά με τη συμμετοχή του κόσμου. Όλοι ισχυρίζονται πως εάν αυξηθούν οι ψηφοφόροι, τότε θα σπάσουν οι κομματικοί μηχανισμοί. Από την πλευρά του ο Γιώργος εκτίμησε ότι εάν υπάρχει μεγάλη συμμετοχή, τότε θα υπάρξει νικητής από τον πρώτο γύρο, υπονοώντας τη δική του εκλογή. Με βάση το ότι υπάρχουν έξι υποψήφιοι, θεωρείται απίθανο να συμβεί αυτό.

Χρηστίδης, Γερουλάνος και καστανίδης δίνουν τον δικό τους αγώνα για το ποιος θα καταταγεί στην 4η θέση

Οι υπόλοιποι

Οι άλλοι τρεις που μετέχουν στην κούρσα μάχονται για την 4η θέση. Θεωρητικά με βάση και τις στοιχηματικές εταιρείες την έχει εξασφαλίσει ο Παύλος Χρηστίδης, λόγω και της αναγνωρισημότητάς του ως Εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ επί ημερών της Φώφης Γεννηματά.

Ο Παύλος Γερουλάνος, ο οποίος να σημειωθεί ότι είχε μία πολύ καλή παρουσία στην τηλεμαχία, σίγουρα ενδιαφέρεται να κερδίσει την 4η θέση, όμως ο βασικός του στόχος είναι να εξασφαλίσει τουλάχιστον τη δεύτερη θέση στην Α΄ Αθήνας, όπου είχε εκτεθεί και στις δημοτικές εκλογές, προκειμένου να αποκτήσει πόντους ότι στις επόμενες εθνικές εκλογές θα μπορέσει να εκπαραθυρώσει τον Κώστα Σκανδαλίδη από τη συγκεκριμένη περιφέρεια.

Τέλος, ο Χάρης Καστανίδης με την υποψηφιότητά του γνώριζε εκ των προτέρων ότι έχει τις λιγότερες πιθανότητες για να εκλεγεί. Αλλά και ο τρόπος που χειρίστηκε την τηλεμαχία, αλλά και η παρουσία του στον προεκλογικό αγώνα δείχνουν πως ο στόχος του είναι να κερδίσει έναν ειδικό ρόλο στην επόμενη ημέρα του ΚΙΝΑΛ.

Η επόμενη ημέρα

Ανεξάρτητα με το ποιος εκλεγεί, αυτό που απασχολεί και τους εντός της Χαριλάου Τρικούπη, αλλά και όσους παρακολουθούν τη διαδικασία εκ του μακρόθεν είναι το κατά πόσο θα πουλάει το ΚΙΝΑΛ και μετά τις γιορτές. Θα συνεχίσει να κινείται σε διψήφια ποσοστά απειλώντας την πρωτοκαθεδρία Τσίπρα στην κεντροαριστερά υπό την ευρεία έννοια, στοχεύοντας να πρωταγωνιστήσει, ή απλά έζησε το θαύμα των πέντε περίπου εβδομάδων κι επέστρεψε στη μιζέρια των μονοψήφιων ποσοστών; Διότι πολύ σωστά υπενθυμίζουν πολλοί αναλυτές ότι όταν ο Αλέκος Αλαβάνος έδωσε το δαχτυλίδι στον Αλέξη Τσίπρα, τότε ο Συνασπισμός εκτοξεύτηκε δημοσκοπικά, αλλά στις εκλογές του Οκτωβρίου του 2009 εισήλθε στη Βουλή σχεδόν οριακά με 4,6%. Και εάν δεν υπήρχαν τα μνημόνια, θα συνέχιζε την ισορροπία μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας.

Αυτό είναι το ψηφοδέλτιο του ΚΙΝΑΛ που θα πάρουν στα χέρια τους όσοι προσέλθουν για να εκλέξουν το νέο πρόεδρο

Οπότε, αυτό που θα μετρήσει για τη νέα ηγεσία είναι εάν θα έχει καθαρές θέσεις που θα συμβαδίζουν με την εποχή και τις ανάγκες και ότι μπορεί να τις υποστηρίξει στην κοινωνία με αυτονομία. Επίσης ο νέος αρχηγός θα πρέπει να ανανεώσει τη βάση των ψηφοφόρων του, καθώς σύμφωνα με όλες τις σφυγμομετρήσεις διψήφιο ποσοστό λαμβάνει μόνο στις ηλικίες 55 και άνω. Έτσι επιβεβαιώνεται και η ατάκα της Λυδίας Φωτοπούλου, «Αχ ΠΑΣΟΚ, ωραία χρόνια», που έχει κάνει θραύση από το σίριαλ της ΕΡΤ «Η τούρτα της μαμάς».

 

Που θα ψηφίσουν οι υποψήφιοι αρχηγοί

Στην Αθήνα θα ψηφίσουν οι τέσσερις από τους έξι υποψήφιους προέδρους του Κινήματος Αλλαγής, ενώ στις γενέτειρες του θα ψηφίσουν οι Νίκος Ανδρουλάκης και Χάρης Καστανίδης.

Στο Ηράκλειο στις 9.30 το πρωί στο Δημοτικό Αθλητικό & Πνευματικό Κέντρο Ηρακλείου (Ν. Ξυλούρη και Φούμη) θα ψηφίσει ο Νίκος Ανδρουλάκης κι εν συνεχεία θα ταξιδεύσει για την Αθήνα, όπου το ραντεβού με το επιτελείο του έχει δοθεί στο γραφείο του επί της οδού Ιπποκράτους 52-54 λίγο μετά τις έξι το απόγευμα αναμένοντας τα αποτελέσματα.

Ο Χάρης Καστανίδης θα ψηφίσει στις 11:30 το πρωί της Κυριακής στο νεοκλασικό κτίριο του δήμου Θεσσαλονίκης στην Βασιλίσσης Όλγας και 25ης Μαρτίου. Τα δε αποτελέσματα θα τα περιμένει στο πολιτικό του γραφείο στην συμπρωτεύουσα.

Ο Γιώργος Παπανδρέου, θα ψηφίσει στο Εκλογικό Τμήμα στο παλαιό Δημαρχείο Ταύρου, Επταλόφου και Πειραιώς, στις 10:45 π.μ. Το στρατηγείο του πρώην πρωθυπουργού έχει στηθεί επί της οδού Λένορμαν 227 κι εκεί θα βρεθεί ο κ. Παπανδρέου παρακολουθώντας την εξέλιξη των αποτελεσμάτων.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος θα ψηφίσει στις 8:30 το πρωί στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου Μεταμόρφωσης (Γκινοσάτη και Πλαστήρα 2). Οι συνεργάτες του θα συγκεντρωθούν στη Χ. Τρικούπη.

 

Ο Παύλος Γερουλάνος θα ψηφίσει στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, Ακαδημίας 50, στις 11:00. Το επιτελείο του θα βρίσκεται στο γραφείο του στην οδό Κολοκοτρώνη 3, στο κέντρο της Αθήνας.

Ο Παύλος Χρηστίδης θα ξεκινήσει λίγο μετά τις έξι το πρωί από τη γενέτειρα του, το Ναύπλιο και θα μεταβεί στο εκλογικό τμήμα που έχει στηθεί στο δημαρχείο της Αθήνας επί της οδού Λιοσίων). Υπολογίζεται ότι θα ψηφίσει στις 8.30 το πρωί. Το ραντεβού για τα αποτελέσματα έχει δοθεί στο πολιτικό του γραφείο επί της οδού Ιπποκράτους 13.

Σύμφωνα με τις εντολές της ΕΔΕΚΑΠ οι κάλπες θα ανοίξουν στις 7 το πρωί και θα κλείσουν μετά από 12 ώρες στις 19.00. Εάν υπάρχει κόσμος που δεν έχει ψηφίσει θα δοθεί παράταση, όπως είχε γίνει και το 2017. Τα πρώτα αποτελέσματα (το 15%) θα ανακοινωθούν μία ώρα από τη στιγμή που έχουν κλείσει οι κάλπες. Τα τελικά αναμένονται μετά τα μεσάνυχτα. Όμως γύρω στις 21.30-22.00 θα έχει υπάρξει ασφαλή εικόνα. Εκτός και εάν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις που μιλούν για ντέρμπι και μικρές διαφορές.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα