Η τελευταία ζαριά της Φώφης

Εντύπωση έχει προκαλέσει σε όλους τους πολιτικούς παρατηρητές η επιθετικότητα που επιδεικνύει η Φώφη Γεννηματά σε όλες τις τελευταίες αντιπαραθέσεις που έχει με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Κάτι που έγινε και στην προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για τις πυρκαγιές το μεσημέρι της Τετάρτης.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Η μέχρι πρότινος μετριοπαθής πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ έχει μετατραπεί σε απηνή διώκτη του πρωθυπουργού και των συνεργατών του στο επιτελικό κράτος. Και το έκανε αφού προηγουμένως είχε ζητήσει την αποπομπή τόσο του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, όσο και του Νίκου Χαρδαλιά. Και παρά το γεγονός ότι κατά τη συζήτηση στη Βουλή κατέθεσε ένα πακέτο προτάσεων για την επόμενη ημέρα και τον τρόπο που πρέπει να ανακουφιστούν οι πληγέντες, τόσο η ίδια, όσο και το επιτελείο της ανέδειξαν τι ατάκες τού στυλ «από τότε που ανακαλύφθηκε η συγγνώμη χάθηκε το φιλότιμο». Ή ακόμη και το «μαζί με τα καμένα χάθηκε και η πολιτική ευθιξία».

Το ερώτημα, λοιπόν, για ποιον λόγο παρουσιάζεται τόσο επιθετική το προηγούμενο διάστημα μπορεί να έχει δύο απαντήσεις. Η μία είναι ότι το ΚΙΝΑΛ, παρά τη φθορά τής Ν.Δ. και την απίστευτη στασιμότητα του ΣΥΡΙΖΑ, δεν κερδίζει ούτε ψήφους από το κέντρο, ούτε φυσικά βλέπει να επιστρέφουν ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ, που μετοίκησαν στην Κουμουνδούρου. Η άλλη έχει να κάνει και με το εσωκομματικό πεδίο.

Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, τον ερχόμενο Νοέμβριο το ΚΙΝΑΛ θα οδηγηθεί στις κάλπες για να εκλέξει αρχηγό για την επόμενη τετραετία. Και όπως είναι γνωστό τοις πάσι, η Φώφη Γεννηματά δεν θα είναι η μόνη υποψήφια. Θα αναμετρηθεί σίγουρα με τον Ανδρέα Λοβέρδο και τον Νίκο Ανδρουλάκη, ενώ πάντα υπάρχει πιθανότητα για υποψηφιότητα του Χάρη Καστανίδη και του Παύλου Γερουλάνου, ενώ τελευταία ακούγεται ότι κι άλλος ένας είναι πολύ πιθανό να θέσει υποψηφιότητα. Και φυσικά οι δύο πρώην πρωθυπουργοί του ΠΑΣΟΚ, ο Κώστας Σημίτης και ο Γιώργος Παπανδρέου, κρατούν αποστάσεις. Κάτι που δεν ευνοεί την υποψηφιότητα της νυν προέδρου του ΚΙΝΑΛ. Διότι από τη στιγμή που υπάρχουν ήδη άλλες δύο σίγουρες υποψηφιότητες, τότε κατανοεί και ο πλέον αδαής ότι στο εσωτερικό του κόμματος υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό που θεωρεί όχι και ιδιαίτερα επιτυχημένη τη θητεία της κας Γεννηματά.

Ήδη στις μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ υπολείπεται των άλλων δύο ισχυρών υποψηφιοτήτων, του κ. Λοβέρδου και του κ. Ανδρουλάκη. Ταυτόχρονα με τις εξελίξεις για την πανδημία, αλλά και τις καταστροφικές πυρκαγιές, κάηκε και το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών. Ένα σενάριο που στη Χαριλάου Τρικούπη το περίμεναν ως το μάννα εξ ουρανού. Κι αυτό διότι εάν η χώρα πήγαινε σε πρόωρες εκλογές, τότε και η εσωκομματική εκλογική διαδικασία θα οδηγείτο στις καλένδες και θα συνέχιζε η κα Γεννηματά να ηγείται του ΚΙΝΑΛ. Εξάλλου και με βάση τις δημοσκοπήσεις το κόμμα της θα ήταν στην 3η θέση.

 

Χαμηλή αποδοχή

Στις μέχρι τώρα μετρήσεις της κοινής γνώμης τα μηνύματα δεν είναι τα καλύτερα δυνατά για την κα Γεννηματά. Η αποδοχή της μεταξύ των ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ είναι πολύ χαμηλή. Ναι μεν της αναγνωρίζουν την προσπάθεια να κρατήσει όρθιο το κόμμα, αλλά από την άλλη θεωρούν ότι δεν υπάρχει το όραμα και η προοπτική για κάτι μεγαλύτερο. Και οι ψηφοφόροι του ΚΙΝΑΛ, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, επιθυμούν μία αλλαγή  στην ηγεσία που θα δίνει μία νέα δυναμική και η οποία θα μετρήσει τις δυνάμεις της στις επόμενες εθνικές εκλογές. Για το εάν το ΚΙΝΑΛ μπορεί να εξελιχθεί σε έναν πόλο εξουσίας, ή απλά θα παραμείνει ως ένα κόμμα του 8-10% που θα είναι το πασπαρτού σε διάφορες κυβερνήσεις.

Το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου αναμένονται οι πρώτες δημοσκοπήσεις του φθινοπώρου και όλες οι πληροφορίες δείχνουν ότι θα υπάρχει μία φθορά της κυβέρνησης, την οποία όμως δεν την καρπώνεται κανένας. Ο μεν ΣΥΡΙΖΑ είναι σε στασιμότητα, ενώ το ποσοστό του ΚΙΝΑΛ μοιάζει παγιωμένο και σε τίποτα δεν αυξάνεται, όπως θέλουν να βλέπουν οι συνεργάτες της κας Γεννηματά. Στο ίδιο διάστημα αναμένονται και οι μετρήσεις για τις εσωκομματικές εκλογές του Κινήματος Αλλαγής. Αυτές περιμένει με εξαιρετικό ενδιαφέρον το επιτελείο της Χαριλάου Τρικούπη. Εκεί θα φανεί εάν οι φωνές και οι υψηλοί τόνοι κατά του κ. Μητσοτάκη απέδωσαν και λειτούργησαν ως ούριος άνεμος στα πανιά της προέδρου του ΚΙΝΑΛ, ή έκανε μία τρύπα στο νερό.

Ήδη στο επιτελείο της κας Γεννηματά υπάρχει έντονος προβληματισμός. Τα μηνύματα που λαμβάνουν δεν είναι ενθαρρυντικά. Και για να γυρίσει το παιχνίδι θα πρέπει τόσο την 3η Σεπτεμβρίου, στα γενέθλια του ΠΑΣΟΚ, όσο και κατά την επίσκεψή της στη ΔΕΘ, να εντυπωσιάσει τα πλήθη. Σε αυτές τις δύο εκδηλώσεις η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ θα πρέπει να πείσει τα στελέχη και τους ψηφοφόρους ότι μπορεί να ηγηθεί και να δώσει όραμα στον κομματικό μηχανισμό.

«Είναι η τελευταία ζαριά της προέδρου», μας έλεγε έμπειρο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ. «Εάν δεν της κάτσουν εξάρες, τότε θα πρέπει να βάλει τα πράγματα κάτω και να σκεφθεί και το δικό της μέλλον, αλλά πολύ περισσότερο του κόμματος», κατέληξε ο συνομιλητής μας. Και ως επεξήγηση των παραπάνω είναι κάποιες συζητήσεις που γίνονται στο εσωτερικό της Χαριλάου Τρικούπη, ότι εάν συνεχιστούν τα χαμηλά ποσοστά αποδοχής, τότε ίσως η κα Γεννηματά πρέπει να βρει έναν εύσχημο τρόπο να αποσυρθεί από την κούρσα για να διατηρήσει και την υστεροφημία της.

 

Η Κεντρική Επιτροπή και η πανδημία

Πολλά επίσης θα εξαρτηθούν και από το κλίμα που θα επικρατήσει στην κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής τον Σεπτέμβριο, όπου θα αποφασιστούν το πότε και το πώς θα διεξαχθούν οι εσωκομματικές εκλογές. Κι εδώ μπαίνει ο παράγοντας πανδημία. Κάποιοι προεδρικοί ισχυρίζονται ότι οι εκλογές πρέπει να ακυρωθούν λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων. Όμως κάτι τέτοιο το έχουν απορρίψει οι κ.κ. Λοβέρδος και Ανδρουλάκης. Βέβαια η κα Γεννηματά διατηρεί την πλειοψηφία στην Κεντρική Επιτροπή, αλλά είναι πιθανόν οι αντιδράσεις από μία απόφαση ματαίωσης ή ακύρωσης των εκλογών να γίνουν πρώτο θέμα στα δελτία ειδήσεων.

Βέβαια υπάρχουν και άλλοι συνεργάτες της που εκτιμούν πως με τη στοχοποίηση του πρωθυπουργού η κα Γεννηματά κινείται προς τους ψηφοφόρους του παλαιού ΠΑΣΟΚ, που αναζήτησαν στέγη στον ΣΥΡΙΖΑ και που ενδεχομένως θα μπορούσαν να επανέλθουν στις επόμενες εθνικές εκλογές. Αφού προηγουμένως περάσουν από τα εκλογικά κέντρα των εσωκομματικών εκλογών του Νοεμβρίου και ρίξουν «δαγκωτό» Γεννηματά.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα