Καταιγίδα μεταρρυθμίσεων

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το Λονδίνο απέστειλε μήνυμα ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει τις αναγκαίες παρεμβάσεις σε όλα τα επίπεδα

Μπορεί με τον Ρίσι Σούνακ να μην συναντήθηκε στο Λονδίνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά στο τριήμερο που παρέμεινε στην Βρετανική πρωτεύουσα είχε την ευκαιρία να αναπτύξει την μεταρρυθμιστική ατζέντα της κυβέρνησης στους υποψήφιους επενδυτές.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Ο πρωθυπουργός μάλιστα έκανε λόγο για επιθετική ατζέντα στο Λονδίνο και όπως είπε στον αντιπρόεδρο της Morgan Stanley, Λουίτζι Ρίτσο, «οι πρωτοβουλίες μας πρέπει να εφαρμοστούν, ακόμη και αν αυτές εκλαμβάνονται από ορισμένους ως πολιτικά επώδυνες». Ο πρωθυπουργός είναι πεπεισμένος ότι τώρα είναι η κατάλληλη εποχή για να περάσουν δύσκολα νομοσχέδια στην Βουλή, καθώς υπάρχει εν συνεχεία ο κατάλληλος πολιτικός χρόνος μέχρι τις εθνικές εκλογές του 2027 για να αποδώσουν οι μεταρρυθμίσεις και να καμφούν οι τωρινές επιφυλάξεις.

«Αν μη τι άλλο», είπε στη Βουλή, «είχαμε το πολιτικό θάρρος στην αρχή της δεύτερης θητείας να κάνουμε κάτι που αντικειμενικά, ναι, είναι πολιτικά δύσκολο», αναφερόμενος στο φορολογικό νομοσχέδιο που βγάζει στον δρόμο της διαμαρτυρίας μια ομάδα που ενδιαφέρει πολιτικά τη Ν.Δ. – τους ελεύθερους επαγγελματίες. Δύο 24ωρα πριν με την ίδια αφορμή αλλά ενώπιον γαλάζιου ακροατηρίου μετέφερε το μήνυμα ότι αν οι συγκρούσεις απειλούν με κόστος, «αυτή η κυβέρνηση δεν θα διστάσει να το αναλάβει».

Κι όπως αναφέρουν παράγοντες του Μαξίμου το σχέδιο του κ. Μητσοτάκη είναι σε τρεις άξονες. Πρώτον, θέλει να εκμεταλλευτεί τη νωπή λαϊκή εντολή διαβάζοντας αυτό το 41% της εκλογικής της νίκης ως εντολή για μεγάλες τομές και σπεύδει να αξιοποιήσει τον αέρα της πολιτικής κυριαρχίας. Δεύτερον, με βάση τις δημοσκοπήσεις έχει χρόνο και άνεση να περάσει τα δύσκολα νομοσχέδια με τις λιγότερες πιθανές αντιδράσεις από τη στιγμή που η αντιπολίτευση είναι και πολυδιασπασμένη και δεν έχει ευρεία απήχηση ο λόγος της στους πολίτες. Και τρίτον, αυτή η δημοσκοπική άνεση της παρέχει σημαντικό πολιτικό χρόνο για να επαναφέρει στις τάξεις της όσους ψηφοφόρους τώρα αντιδρούν.

Μάλιστα εκτός των όποια νομοσχέδια περάσουν μέχρι του τέλους του χρόνου, ήδη από το Μαξίμου κάνουν λόγο ακόμη και 20 καίριες παρεμβάσεις εντός του 2024, με τον Άκη Σκέρτσο να ετοιμάζει τους γνωστούς «μπλε φακέλους» προς τους υπουργούς. Αυτές οι πρωτοβουλίες εντάσσονται στην ρητορική του «πολυδιάστατου εκσυγχρονισμού».

Δικαιοσύνη-υγεία-παιδεία

Η πρώτη παρέμβαση που επιχειρείται είναι η Δικαιοσύνη, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε όλους τους συνομιλητές του παραδέχεται ότι σε αυτό τον τομέα η χώρα χωλαίνει. Πρώτο βήμα ο ποινικός κώδικας (αναστολές και αποφυλακίσεις με όρους) και έπειτα ο δικαστικός χάρτης. Οι πρωτοβουλίες περιλαμβάνουν σημεία τα οποία απειλούν να προκαλέσουν ενστάσεις στους κόλπους δικηγόρων και δικαστών αλλά, σύμφωνα με κυβερνητικές εκτιμήσεις, θα δώσουν θετικά αποτελέσματα στους πολίτες εντός της άνοιξης. Ήδη έχει δημοσιοποιηθεί το πλαίσιο για την έκτιση ποινών και την επιτάχυνση δικών. Το αμέσως προσεχές διάστημα θα ακολουθήσουν οι παρεμβάσεις για την «αρχιτεκτονική» της Δικαιοσύνης. Δηλαδή η ενοποίηση και η ανακατανομή των δικαστηρίων και αναμόρφωση στη λειτουργία τους.

Άλλο ένα στοίχημα που έχουν βάλει το Μαξίμου και ο αρμόδιος υπουργός, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είναι η δημόσια υγεία. Καθημερινά υπάρχουν δεκάδες παρατράγουδα, τα οποία πληγώνουν την εικόνα του ΕΣΥ και την προσπάθεια του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Ήδη ο υπουργός Υγείας μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα έχει προβεί σε πολλές αντικαταστάσεις διοικητών, όπως έγινε και την Τετάρτη, όπου απομακρύνθηκε η διοικήτρια του μαιευτηρίου «Έλενα Βενιζέλου», επειδή αν και είχε χαλάσει το σύστημα κεντρικής θέρμανσης επί δεκαήμερο δεν έκανε απολύτως τίποτα, αν και γνώριζε ότι στο νοσοκομείο νοσηλεύονται και γυναίκες που μόλις γέννησαν, αλλά και νεογνά.

Ήδη έχουν δρομολογηθεί 6.500 προσλήψεις ιατρικού, νοσηλευτικού και βοηθητικού προσωπικού, ενώ αναμένουμε την ανακοίνωση όλου του σχεδίου για τη λειτουργία του νέου ΕΣΥ πάνω στο πλέγμα κινήτρων (οικονομικών και επιστημονικών) ώστε να καλυφθούν κρίσιμες ειδικότητες, όπως αναισθησιολόγοι και ακτινολόγοι, αλλά και να τρέξουν, στο επόμενο τρίμηνο, οι νέες διοικήσεις στα νοσοκομεία και οι προσλήψεις. Το μεγάλο στοίχημα όμως, εκείνο που απειλεί με μεγαλύτερες συγκρούσεις, είναι οι συγχωνεύσεις υπηρεσιών και οι μετακινήσεις προσωπικού.

Πέρα από μεταρρυθμιστικό, η κυβέρνηση επιδιώκει και αλλαγές στον χώρο της Παιδείας με τη θεσμοθέτηση της εγκατάστασης στην Ελλάδα παραρτημάτων ευρωπαϊκών πανεπιστημίων. Ως επισπεύδον το αρμόδιο υπουργείο ετοιμάζεται να φέρει την πρωτοβουλία εντός του Δεκεμβρίου, ώστε να ακολουθήσει διαβούλευση και σε κάθε περίπτωση να ψηφιστεί το αργότερο στο τέλος του χειμώνα. Το εγχείρημα θα υποστηριχθεί με διακρατικές συμφωνίες, κατά τις προβλέψεις του άρθρου 28. Από την κυβέρνηση διαμηνύουν ότι «θα υπάρχουν καθαροί όροι και αυστηρά κριτήρια λειτουργίας ενός μη κρατικού πανεπιστημίου». Το Μαξίμου κινείται με την πεποίθηση, ότι η πλειονότητα της κοινωνίας είναι θετική. Τουλάχιστον αυτό δείχνουν οι μέχρι τώρα μετρήσεις.

Όμως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δίνει προτεραιότητα και σε παρεμβάσεις στην Οικονομία. Όχι μόνο αντιμετωπίζει τον περιορισμό της φοροδιαφυγής ως στοίχημα της νέας εποχής, αλλά και δημόσια επέλεξε να πατήσει στο νέο πλαίσιο για τους ελεύθερους επαγγελματίες προκειμένου να εκπέμψει μήνυμα αποφασιστικότητας ότι «θα προχωρήσουμε σε μεταρρυθμίσεις που θα ξεβολεύουν κάποιους». Μεγάλο βάρος πέφτει μεταξύ άλλων και στο κυβερνητικό σχέδιο για τους servicers και στις αυστηρές, κατά τις κυβερνητικές πηγές, υποχρεώσεις διαφάνειας και για την προστασία των ευάλωτων δανειοληπτών.

Ανθρώπινα δικαιώματα

Ήδη έχει ανοίξει στον δημόσιο διάλογο το κεφάλαιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία. Κι όπως αναφέρουν πολιτικοί αναλυτές «εκεί θα δοκιμαστούν οι γαλάζιες ισορροπίες μαζί με ευρύτερες κοινωνικές και πολιτικές συναινέσεις». Ήδη έχει πάρει θέση τουλάχιστον τρεις φορές κατά της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας ο Αντώνης Σαμαράς, ξεκαθαρίζοντας ότι είναι αντίθετος με το ενδεχόμενο να έρθει προς ψήφιση στην Βουλή τέτοιο νομοσχέδιο. Ανάλογη δήλωση έχει κάνει και ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης.

Το θέμα έχει κεντρική διαχείριση από το πρωθυπουργικό γραφείο, όπου εξετάζονται οι πολιτικές, νομικές και ηθικές διαστάσεις. Ενημερωμένες πηγές μιλούν για ισότητα στον γάμο. «Θα επιλυθεί», λένε, χωρίς να προκαταλαμβάνουν το χρονοδιάγραμμα, μέχρι να λάβει την οριστική απόφαση ο Πρωθυπουργός. Σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου οι εισηγήσεις που έχει στα χέρια του ο πρωθυπουργός από την επιτροπή που έχει συστήσει για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ υπό τον πρώην πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, Λίνο Αλέξανδρο Σισιλιάνο, είναι ότι «γάμος θα μπορεί να τελεστεί μεταξύ ανθρώπων διαφορετικού ή του ίδιου φύλου χωρίς αστερίσκους για την τεκνοθεσία».

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα