Καθαρή έξοδος από… κριθάρι

Στις 23 Απριλίου συμπληρώνονται 8 χρόνια από όταν ο Γιώργος Παπανδρέου, έχοντας για φόντο τα σπιτάκια και τις βαρκούλες του Καστελόριζου, ανακοίνωνε την είσοδο της Ελλάδας στον αστερισμό των μνημονίων. Έκτοτε μάθαμε να μετράμε τις ζωές μας σε… δόσεις και με κρίσιμα κάθε φορά Eurogroup.

Έτσι και τώρα, πλησιάζοντας(;) στην έξοδο, άλλη μία ημερομηνία – ορόσημο (τουλάχιστον κατά πώς λένε οι Βρυξελλιώτες «αδελφοί» μας) είναι σημειωμένη στο εθνικό καλεντάρι: η 21η Ιουνίου! Είναι η μέρα στην οποία η μάζωξη των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης θα πρέπει να αποφασίσει συνολικά για το πέρας του τρίτου ελληνικού προγράμματος διάσωσης, έχοντας πρώτα απαντήσει στους επιμέρους 4 «μεσότιτλους»: α) Τι μέλλει γενέσθαι με την τέταρτη αξιολόγησης,

β) ποια θα είναι η στρατηγική ανάπτυξης της επομένης των μνημονίων ημέρας,

γ) ποια μέτρα θα αναληφθούν για την απομείωση του ελληνικού χρέους και

δ) με ποιο μηχανισμό θα εποπτεύεται η «ελεύθερη» (ο Θεός να την κάνει) ελληνική οικονομία.

Ας μας επιτραπεί να πιστεύουμε ότι οι ένοικοι του Μαξίμου καίγονται μόνο για τον τελευταίο αστερίσκο. Για το πώς, δηλαδή, θα αποφευχθεί η πιστοληπτική γραμμή στήριξης, για να πλασαριστεί στο πόπολο ότι η περήφανη διαπραγμάτευση απελευθέρωσε την Ελλάδα από τα δεσμά της λιτότητας.

Μόνο που είχαν υπολογίσει χωρίς τον… ξενοδόχο Αλέξη Μητρόπουλο, τον πρώην «σύντροφο» των νυν κυβερνόντων, ο οποίος ξεσκέπασε τον… δράκο του κυβερνητικού παραμυθιού.

Τι είπε ο διαπρεπής εργατολόγος; Ότι η κυβέρνηση εμπαίζει εν γνώσει της τους ψηφοφόρους, καθώς αυστηρή εποπτεία και μνημονιακά μέτρα θα υπάρξουν και μετά τον Αύγουστο!

Το αποδεικνύει, δε, αποκαλύπτοντας ότι παραμένει σε πλήρη ισχύ ο Κανονισμός 472/2013 του Ευρωκοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 21/5/2013 «Για την ενίσχυση της οικονομικής και δημοσιονομικής εποπτείας των κρατών μελών στη ζώνη του ευρώ, τα οποία αντιμετωπίζουν ή απειλούνται με σοβαρές δυσκολίες αναφορικά με την χρηματοοικονομική τους σταθερότητα», ο οποίος στο  άρθρο 14 επιβάλει μεταξύ άλλων τα εξής:

«Τα κράτη μέλη παραμένουν υπό εποπτεία μετά το πρόγραμμα εφόσον δεν έχει εξοφληθεί τουλάχιστον το 75 % της χρηματοδοτικής συνδρομής που έχει ληφθεί από ένα ή περισσότερα άλλα κράτη μέλη, τον ΕΜΧΣ, τον ΕΜΣ ή το ΕΤΧΣ. Το Συμβούλιο, μετά από πρόταση της Επιτροπής, μπορεί να παρατείνει τη διάρκεια της άσκησης εποπτείας μετά το πρόγραμμα σε περίπτωση που εξακολουθεί να υπάρχει κίνδυνος για τη δημοσιονομική βιωσιμότητα του οικείου κράτους μέλους».

Σε άλλη δε παράγραφό του, το ίδιο άρθρο λέει: «Η Επιτροπή πραγματοποιεί, σε συνεννόηση με την ΕΚΤ, τακτικές αποστολές επιθεώρησης στο κράτος μέλος υπό εποπτεία μετά το πρόγραμμα, προκειμένου να εκτιμήσει την οικονομική, δημοσιονομική και χρηματοπιστωτική του κατάσταση. Κοινοποιεί ανά εξάμηνο την εκτίμησή της στην αρμόδια επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στην ΟΔΕ, καθώς και στο κοινοβούλιο του οικείου κράτους μέλους, και εκτιμά ειδικότερα αν χρειάζονται διορθωτικά μέτρα».

Αν στην κυβέρνηση αυτό εννοούν ως «καθαρή έξοδο», ας κάνουν έναν κόπο να μας ενημερώσουν πώς είναι η… ακάθαρτη.

Κι αν δουν ότι τα κουκιά της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές δεν βγαίνουν, ας επικαιροποιήσουν το αναπτυξιακό σχέδιο που θα καταθέσουν, συμπεριλαμβάνοντας σε αυτό την υποχρεωτική καλλιέργεια κριθαριού.

Ακόμη κι αν δεν το εξάγουμε τουλάχιστον θα έχουμε αρκετό ως… σανοτροφή!

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα