Κάθε δευτερόλεπτο ένας άνθρωπος βιώνει φυσικές καταστροφές σε κάποιο σημείο του πλανήτη!

Νέο βιβλίο για την Κλιματική Αλλαγή και τις τις Κοινωνικές Ανισότητες από την κοινοβουλευτική συντάκτρια και Msc Κοινωνιολογίας, Άννα Στεργίου

Κάθε δευτερόλεπτο, 1 άνθρωπος σε κάποιο σημείο του πλανήτη βιώνει φυσικές καταστροφές. Η παραπάνω διαπίστωση υπογραμμίζεται στο δραματικά επίκαιρο, βιβλίο της Msc Κοινωνιολογίας και κοινοβουλευτικής συντάκτριας, Άννας Στεργίου «Ο Δίδυμος Καπιταλισμός. Κοινωνικές Ανισότητες – Κλιματική Αλλαγή» (Εκδόσεις Κομνηνός, 2023).

Το βιβλίο παρουσιάστηκε πριν λίγες μέρες στην Ηγουμενίτσα από τον πρώην πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Γεώργιο Καψάλη, τον πρώην πρόεδρο των Ελλήνων Κοινωνιολόγων, Άκη Κατσούλα και τον δικηγόρο και βουλευτή Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Αλέκο Αυλωνίτη.

Η συγγραφέας επιχειρεί να δώσει απαντήσεις σε καίρια ζητήματα, που αφορούν στην άνοδο της θερμοκρασίας της γης, στη θαλάσσια ρύπανση, στην εξαγωγή πρώτων υλών, στα νέα είδη απορριμμάτων  κ.ά. Αποτελεί μάλιστα την επικαιροποιημένη διπλωματική της εργασία στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων στο Πανεπιστήμιο Πειραιά για την απόκτηση του μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών από το ΠΜΣ: «Κλιματική Κρίση, Ψηφιακές Τεχνολογίες κι Επικοινωνία» με διευθυντή τον πρώην υπουργό Περιβάλλοντος, Γιάννη Μανιάτη.

Απόφοιτη του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης η Άννα Στεργίου προσθέτει νέα ορολογία και μία ολοκληρωμένη επιστημονική ερμηνεία πάνω στην Κοινωνιολογία της Ενέργειας και της Ψηφιακής Κοινωνιολογίας. Η συγγραφέας μιλά για τις νέες γεωπολιτικές ισορροπίες, που διαμορφώνονται, ειδικά μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και προκαλούν δυσλειτουργίες κι ανακατατάξεις. Εξηγεί πως οι πιο ευάλωτοι πληθυσμοί αναμένεται να θιγούν πολύ περισσότερο τα επόμενα χρόνια από την ενεργειακή κρίση και την έλλειψη ψηφιακών ικανοτήτων.

Μέσα στις σελίδες του βιβλίου της «Ο Δίδυμος Καπιταλισμός» ξετυλίγονται οι  οικολογικές καταστροφές, που ευαισθητοποίησαν την κοινή γνώμη για το περιβάλλον. Αναφέρεται στη μετατόπιση του κέντρου βάρους των κυρίαρχων χωρών από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ στην Κίνα, η οποία κερδίζει στην κούρσα της υπερσυγκέντρωσης ψηφιακών πρώτων υλών και της παραγωγής της ψηφιακής τεχνολογίας. Αυτή η μεταβολή ενεργειακού μείγματος προς πράσινες μορφές ενέργειας και η άνοδος της ψηφιακής τεχνολογίας – εξηγεί η συγγραφέας μεταβάλλει και τον χάρτη των πλούσιων και των φτωχών χωρών του πλανήτη.

Ως προς την όψη του λεγόμενου «Ψηφιακού Καπιταλισμού» η κ. Στεργίου αναφέρεται διεξοδικά στην καθημερινότητα, που διαμορφώθηκε κυρίως μετά την πανδημία με τους «Ψηφιακούς παππούδες», την «Ψηφιακή Οικογένεια», την τηλεκπαίδευση, την τηλεργασία, τη μετατροπή του ιδιωτικού χώρου εν μέρει σε δημόσιο κ.ά.

Στα 30 κεφάλαιά του δεν λείπουν οι αναφορές για την κυβερνοασφάλεια, το ψηφιακό και το «υβριδικό» έγκλημα καθώς και τις νέες προοπτικές, που ανοίγονται, εξαιτίας των εφαρμογών της ηλεκτρονικής υγείας.

Επιπλέον, γίνεται εκτενής αναφορά στο νέο κοινωνικό στρώμα των Ψηφιακών Νομάδων και στο ζήτημα των Περιβαλλοντικών και Κλιματικών Προσφύγων, οι οποίοι αναμένεται να εγκαταλείψουν μαζικά τις εστίες τους εξαιτίας των παρενεργειών που απορρέουν από κλιματικά φαινόμενα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα