ΜΑΞΙΜΟΥ: Καμία απάντηση στον Τσίπρα για εκλογές

Έχει δοθεί εντολή στους βουλευτές να μην απαντούν στις προκλήσεις των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες

Δεν πρόκειται να δοθεί καμία απάντηση στο αίτημα του Τσίπρα για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες και ποια εντολή έχει δοθεί προς τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Το 2022 μπήκε με τον κορωνοϊό στην κυριολεξία να έχει εισβάλει και στο Μαξίμου, παρά τα αυστηρά μέτρα προστασίας που είχαν ληφθεί από το πρώτο διάστημα της πανδημίας τον Μάρτιο του 2020. Η νόσηση του τριτοεμβολιασμένου υπουργού Επικρατείας Άκη Σκέρτσου αποδεικνύει ότι η πανδημία εξακολουθεί να είναι παντού και για το 2022 θα είναι το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα. Και το λέμε διότι εάν ο ιός καταφέρνει να εισέρχεται στο καλύτερα φυλαγμένο μέρος στην Ελλάδα, όσοι θεωρούν ότι έχουμε καθαρίσει με αυτόν μάλλον πλανώνται πλάνην οικτρά.

Η πανδημία, λοιπόν, σε συνδυασμό με το κύμα ανατιμήσεων που πλήττει τα νοικοκυριά έκανε ποδαρικό και στη νέα χρονιά και όλοι βρίσκονται σε εγρήγορση. Διότι, όπως αναφέρουν πηγές του Μαξίμου, «έχουμε ακόμη δρόμο για να ξεπεράσουμε τον ιό, ή έστω να μάθουμε να συνυπάρχουμε με αυτόν. Ο δρόμος για την επιστροφή προς την κανονικότητα τον οποίο ακολουθούμε πιστά δεν είναι εύκολος. Έχει λακκούβες και ανηφόρες, οπότε πρέπει να είμαστε υπομονετικοί».

Η αλήθεια είναι ότι αρκετοί εκ των συνεργατών του πρωθυπουργού έδειχναν εξόχως αισιόδοξοι τους προηγούμενους μήνες ότι τιθασεύτηκε η πανδημία, οπότε έκαναν σχέδια σε συνδυασμό με την αύξηση των εμβολίων για ένα 2022 πολύ καλύτερο, ειδικά από τη στιγμή που θα εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία σχεδόν το 1/3 των χρημάτων που έχει λαμβάνειν η χώρα από το Ταμείο Ανάκαμψης. Όμως η μετάλλαξη «Ο» ήρθε κι άλλαξε τα πάντα. Τα πλάνα αναπροσαρμόστηκαν και το μόνο για το οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενδιαφέρεται πρωτίστως είναι να παραμείνει ανοικτή η οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα και να μην υπάρξει νέα καραντίνα. Τα αλλεπάλληλα αρνητικά ρεκόρ μολύνσεων, ο κίνδυνος νέας ασφυξίας του Εθνικού Συστήματος Υγείας, τα σκληρά περιοριστικά μέτρα για εστίαση και διασκέδαση και η επανέναρξη των μαθημάτων στα σχολεία από μεθαύριο Δευτέρα, συνθέτουν έναν ακόμα πολύπλοκο γρίφο, με άγνωστη ακόμα την ένταση αλλά και τη διάρκειά του.

Την ίδια ώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως τονίζει συνεχώς στους συνεργάτες του, είναι αισιόδοξος ότι «σύντομα θα βγούμε στο ξέφωτο». Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, «το 2022 είναι η χρονιά πριν από τις εκλογές και ο πρωθυπουργός θέλει να προετοιμάσει το έδαφος και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ώστε στο τέλος της τετραετίας, το 2023 να διεκδικήσει την αυτοδυναμία». Μάλιστα, ο πρωθυπουργός θεωρεί ότι παρά το γεγονός ότι ακόμη δεν έχουμε ξεμπλέξει με την πανδημία «το 2022 θα είναι η χρονιά της οικονομίας», υποστηρίζοντας πως οι μεταρρυθμίσεις και οι νέες επενδύσεις θα προκαλέσουν θετικό σοκ στην οικονομία και τα οφέλη θα διαχυθούν στην κοινωνία. Από το Μαξίμου το μήνυμα που αποστέλλεται στην κοινωνία είναι ότι θα υπάρξει καλυτέρευση σε όλα τα επίπεδα της κοινωνικής ζωής.

 Καμία απάντηση σε Τσίπρα

Παρά το γεγονός ότι πλησιάζει ένας μήνας από τότε που ο κ. Τσίπρας ζήτησε την παραίτηση της κυβέρνησης και την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, το Μαξίμου δεν δίνει σημασία και δεν σήκωσε το γάντι. «Έχουμε σοβαρότερη δουλειά από το να κάνουμε το χατίρι στον κ. Τσίπρα», λένε παράγοντες του Μαξίμου. Εξάλλου όπως ανέφερε και ο κ. Γεραπετρίτης «το αίτημα του Τσίπρα για παραίτηση της κυβέρνησης δεν συνεπάγεται αυτομάτως πρόωρες εκλογές». Μάλιστα, ο υπουργός Επικρατείας παρέπεμψε στην περίπτωση σχηματισμού της κυβέρνησης Παπαδήμου τον Νοέμβριο του 2011, μετά την παραίτηση του Γιώργου Παπανδρέου από την πρωθυπουργία.

Σε γενικές γραμμές η εντολή που έχει δοθεί από το Μαξίμου και προς τους βουλευτές είναι να σταματήσουν να μιλούν για εκλογές και να μην πέφτουν στην παγίδα των στελεχών τού ΣΥΡΙΖΑ. Γι’ αυτό και στάλθηκαν τα αποτελέσματα έρευνας της Prorata (διενεργήθηκε στις 20-21 Δεκεμβρίου με μέγεθος δείγματος 841 άτομα) για την ιστοσελίδα tvxs, του ευρωβουλευτή τού ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιου Κούλογλου, όπου του 51% των πολιτών διαφωνεί με το αίτημα Τσίπρα για πρόωρες εκλογές. Μάλιστα, τα αποτελέσματα είναι ακόμη μεγαλύτερα φτάνοντας στο 54% για τους πολίτες που αυτοπροσδιορίζονται ως κεντρώοι. Το εντυπωσιακό είναι ότι αρνητικοί στην πρωτοβουλία Τσίπρα σε ποσοστό 78% είναι οι ψηφοφόροι του ΚΙΝΑΛ.

Όπως γίνεται αντιληπτό, η τακτική του Μαξίμου έναντι του Αλέξη Τσίπρα είναι διττή. Από τη μία απαξιώνει να του απαντήσει με στόχο την αποδόμηση του αιτήματος του στην κοινωνία και από την άλλη επιθυμεί να τον κουράσει ώστε, εάν αποφασιστεί από τον κ. Μητσοτάκη πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, να υπάρχει και το στοιχείο του αιφνιδιασμού. Εκτός και εάν ο πρωθυπουργός αλλάξει άποψη και πάει νωρίτερα σε σύγκριση του δικού του κυβερνητικού έργου με αυτό του κ. Τσίπρα. Κάτι που αναμένεται να είναι το μεγάλο δίλημμα των επόμενων εθνικών εκλογών. Εξάλλου, όπως ισχυρίζονται οι συνεργάτες του πρωθυπουργού, «οι πολίτες, με την οικονομία να ανακάμπτει, επιθυμούν πολιτική σταθερότητα και αποκρούουν τις εκλογικές περιπέτειες».

Βέβαια, όλα αυτά πιθανότατα αλλάξουν εάν το ΚΙΝΑΛ υπό την ηγεσία του Νίκου Ανδρουλάκη εδραιωθεί σε διψήφια ποσοστά και στις δημοσκοπήσεις των επόμενων μηνών.

Οι βασικοί πυλώνες

Η εντολή του πρωθυπουργού προς τους υπουργούς του είναι να τηρήσουν το πλάνο των έξι πυλώνων, όπως έχει αναφερθεί στα τελευταία Υπουργικά Συμβούλια. Οι έξι πυλώνες του Μαξίμου είναι:

  • Οικονομία, ανάπτυξη και επενδύσεις που στοχεύουν στη διευκόλυνση του επιχειρείν, στην προσέλκυση επενδύσεων και στην ανάκαμψη και ανάπτυξη της χώρας αποτελούν τον πρώτο πυλώνα.
  • Ο δεύτερος αφορά στην πράσινη μετάβαση και έχει να κάνει με τη μεταστροφή προς μια οικονομία φιλικότερη προς το περιβάλλον.
  • Ο τρίτος είναι η ανάπτυξη δεξιοτήτων (σύγχρονες δεξιότητες για όλους) ως ένα εργαλείο ανάπτυξης, μείωσης της ανεργίας και οικονομικής συμμετοχής των πολιτών.
  • Ο τέταρτος πυλώνας αφορά στη δημόσια διοίκηση, ώστε να καταστεί προσβάσιμη, γρήγορη και αποτελεσματική, με εξορθολογισμό των δομών, οριοθέτηση του οικονομικού ρόλου της και ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού.
  • Ο πέμπτος είναι η ψηφιακή μετάβαση που θα επιτευχθεί με την ψηφιακή αναβάθμιση του παραγωγικού μοντέλου και της λειτουργίας του κράτους.
  • Ο έκτος πυλώνας είναι το κοινωνικό κράτος, με αιχμή την ενίσχυση των υπηρεσιών υγείας, εκπαίδευσης και πρόνοιας και το ολιστικό σχέδιο για ΑμεΑ, ΛΟΑΤΚΙ+ και την κακοποίηση παιδιών.

Και φυσικά σε πρώτο πλάνο είναι η κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης, διατήρηση των μειωμένων ασφαλιστικών εισφορών, νέες αντικειμενικές αξίες και νέος ΕΝΦΙΑ, καθώς και αλλαγές στο σύστημα συλλογής ηλεκτρονικών αποδείξεων.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα