Με μέτρο όλες οι παροχές

Απορρίπτει ο Κυριάκος Μητσοτάκης προτάσεις να ανοίξει το προεκλογικό πουγκί μοιράζοντας χρήμα

«Επειδή πολλά θα ακουστούν στην προεκλογική περίοδο, εμείς θα εξακολουθούμε να πορευόμαστε με τη σύνεση και τη σοβαρότητα που οι καιροί απαιτούν». Η συγκεκριμένη φράση του πρωθυπουργού προς την Κατερίνα Σακελλαροπούλου κατά τη συνάντηση που είχαν οι δύο τους στο Προεδρικό Μέγαρο δείχνει και τον δρόμο που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση μέχρι τις εκλογές.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Όπως πολλάκις έχουμε αναφέρει εδώ στην «Α» το γνωστό σλόγκαν που επικρατούσε σε όλες τις προεκλογικές περιόδους από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, το «δώσε και σε μένα μπάρμπα» είναι εντελώς έξω από την πολιτική φιλοσοφία του Κυριάκου Μητσοτάκη.  Κάτι που μπορεί να δυσαρεστεί πολλούς κομματικούς παράγοντες, ακόμη και υπουργούς, αλλά σε αυτό θα επιμείνει ο πρωθυπουργός μέχρι τέλους. Κι όπως τονίζουν συνεργάτες του «είναι εντελώς διαφορετικό με βάση και τις αντοχές της οικονομίας να φέρει πιο κοντά την αύξηση του βασικού μισθού και άλλο να μοιράζουμε χρήματα που δεν υπάρχουν και απλά να επιβαρύνουμε τα δημόσια οικονομικά»  Εξάλλου όπως είπε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας δεσμεύεται από τις δημοσιονομικές προβλέψεις του προϋπολογισμού για δημοσιονομικό πλεόνασμα το 2023 και ως εκ τούτου τόνισε ότι «η κυβέρνηση δεν πρόκειται να ενδώσει στις σειρήνες του λαϊκισμού για παροχές».

Συνολικά ο πρωθυπουργός παραμένει αισιόδοξος για την οικονομία, κάτι που τονίζει σε όλους τους συνομιλητές του. Μάλιστα κατά την διάρκεια των εορτών είχε και ο ίδιος πολλές επαφές με εκπροσώπους της αγοράς ζητώντας ενημέρωση σχετικά με την κίνηση την εποχή των εορτών. Κι όπως ο ίδιος επισημαίνει «παρά το κλίμα άκρατου πεσιμισμού η αγορά έμεινε ευχαριστημένη από την κίνηση».  Μάλιστα οι παράγοντες της αγοράς συμφωνούν με τις εκτιμήσεις του Μαξίμου ότι «οι ενδείξεις για το 2023, παρά το γεγονός ότι έχουμε πολλές εισαγόμενες αντιξοότητες, παραμένουν συγκρατημένα αισιόδοξες».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δίνει μεγάλη έμφαση σε όλα τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για να αντιμετωπιστεί αυτή η πανευρωπαϊκή κρίση πληθωρισμού. Και δεν είναι μόνο το «Καλάθι του Νοικοκυριού», το οποίο αν και λοιδορήθηκε από την αντιπολίτευση εν τούτοις αποδίδει. Στο Μαξίμου αναμένουν και την ενεργοποίηση του market pass, ώστε να περιοριστούν, στο μέτρο του εφικτού, οι επιπτώσεις από την άνοδο των τιμών στα βασικά αγαθά. Φυσικά στο κυβερνητικό οπλοστάσιο υπάρχει και μία καβάτζα σχεδόν ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, η οποία θα τεθεί σε λειτουργία εάν δεν υπάρξει αποκλιμάκωση του πληθωρισμού.

Εντός πλαισίου

Όμως όλες οι παρεμβάσεις που θα χρειαστούν θα είναι εντός πλαισίου του προϋπολογισμού με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει απορρίψει εν τη γεννέσει τους όλες τις προτάσεις για απλοχεριά κατά την προεκλογική περίοδο, προκειμένου να «δέσει» την αυτοδυναμία, που είναι ο βασικός στόχος της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές: «Σε καμία περίπτωση η κυβέρνηση δεν πρόκειται να ενδώσει στις σειρήνες του λαϊκισμού και να ξεφύγει από το πλαίσιο του ψηφισμένου προϋπολογισμού, ο οποίος προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα για το 2023, αναγκαία και ικανή, πιστεύω, συνθήκη, προκειμένου να πετύχουμε τον στόχο της επενδυτικής βαθμίδας. Επειδή πολλά θα ακουστούν στην προεκλογική περίοδο, εμείς θα εξακολουθούμε να πορευόμαστε με τη σύνεση και τη σοβαρότητα που οι καιροί απαιτούν. Οι πολίτες γνωρίζουν ότι έχουμε τη δυνατότητα από την υπεραπόδοση της οικονομίας να επιστρέφουμε ένα δίκαιο μέρισμα ανάπτυξης προς τις κοινωνικές ομάδες που έχουν εξάλλου την μεγαλύτερη ανάγκη, και σ΄ αυτή την κατεύθυνση θα εξακολουθούμε να κινούμαστε μέχρι την διεξαγωγή των εθνικών εκλογών».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την προεκλογική περίοδο θα κινηθεί σε διαφορετική ρότα σε ό,τι αφορά την αντιπολίτευση. Από την μία θα παίξει το χαρτί της επενδυτικής βαθμίδας, καθώς όλες οι τάσεις οδηγούν πως η ελληνική οικονομία θα αναβαθμιστεί από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης. Το δεύτερο στο οποίο θα δώσει έμφαση είναι η επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα που εκλάπησαν από τον Λόρδο Έλγιν και βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο. Όπως είπε και στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας: «Έχει γίνει πολύ συστηματική, αθόρυβη προσπάθεια της κυβέρνησης να επανεργοποιήσει τον εθνικό στόχο της επανένωσης των γλυπτών του Παρθενώνα, της επιστροφής τους δηλαδή στο Μουσείο της Ακρόπολης. Αυτά τα χρόνια κινηθήκαμε, πιστεύω, με μεγάλη μεθοδικότητα και έχουμε ήδη να επιδείξουμε κάποιες σημαντικές επιτυχίες. Επιστροφές πρώτων θραυσμάτων, όπως το «θραύσμα Fagan», αλλά και θραύσματα τα οποία κατέχει το Βατικανό, επιστρέφουν μόνιμα στο Μουσείο της Ακρόπολης. Έχουμε ακόμα μία πολύ καλή απόφαση της UNESCO, αλλά το σημαντικότερο, έχουμε πλέον μια πολύ σημαντική αλλαγή στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε επίπεδο κοινής γνώμης αλλά και σε επίπεδο ανθρώπων που έχουν άποψη για το ζήτημα αυτό, απ’ όλο το πολιτικό φάσμα, οι οποίοι πια ανοιχτά επιχειρηματολογούν υπέρ της ανάγκης για την επανένωση των γλυπτών του Παρθενώνα, αναγνωρίζοντας την μοναδικότητά τους και την ιδιαίτερη σημασία για τον παγκόσμιο πολιτισμό».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το θέμα των γλυπτών του Παρθενώνα ξεκαθαρίζει ότι δεν αναμένει σύντομα αποτελέσματα απενεργοποιώντας τα επιχειρήματα του ΣΥΡΙΖΑ ότι χρησιμοποιεί μία εθνική υπόθεση σε προεκλογικά παιχνίδια: «Δεν αναμένω άμεσα αποτελέσματα. Μετά τις εκλογές ίσως έχουμε εξελίξεις».

Όλα δείχνουν Απρίλιο

Στο μεταξύ όλοι στο Υπουργικό Συμβούλιο αναμένουν την απόφαση του πρωθυπουργού για την ημερομηνία των πρώτων εκλογών.  Όλα συνηγορούν για την Κυριακή των Βαΐων, δηλαδή στις 9 Απριλίου, όμως ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει πει κουβέντα. Η κεντρική οδηγία του Μαξίμου στη γαλάζια μηχανή είναι να κινείται με σημαία αυτοδυναμίας και να προβάλλει ως το τέλος ανά την επικράτεια «θετικό αφήγημα» (σταθερότητας, προόδου κ.λπ.) για την τετραετία 2023-2027, απορρίπτοντας συζητήσεις για περαιτέρω διεύρυνση του εκλογικού ορίζοντα σε μεγαλύτερο… βάθος και ξορκίζοντας τις όποιες εκλογικές αγωνίες.

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο και τρίτων εκλογών ναι μεν πολλά γαλάζια στελέχη διατηρούν στην επικαιρότητα το συγκεκριμένο σενάριο, όμως ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα πάει πίσω την οικονομία με μία μεγάλη περίοδο ρευστότητας και υπηρεσιακών κυβερνήσεων. Στο σκεπτικό όσων κρατούν ανοιχτές χαραμάδες στην πιθανότητα τρίτης αναμέτρησης υπάρχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Αρχικά θεωρούν ότι το ερώτημα θα τεθεί μόνο στην περίπτωση που η Ν.Δ. φτάσει οριακά στην πηγή της αυτοδυναμίας χωρίς να πιει νερό: να εξαντλήσει τότε τις δυνατότητες συμμαχιών ή να διεκδικήσει εκ νέου τις 151 έδρες; Στελέχη του Μαξίμου εκτιμούν ότι ο κ. Μητσοτάκης αναλογιζόμενος ότι η χώρα δεν μπορεί να σέρνεται να αναζητήσει διέξοδο με συμμαχική κυβέρνηση.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα