Μετά από την Ουκρανία, η Μολδαβία;

Για ρωσικό σχέδιο καταστροφής της πρώην σοβιετικής «κτήσης» μιλούν Κιέβο και Κισινάου – Η άρνηση της Μόσχας και η εύφλεκτη Υπερδνειστερία

Μία χώρα 2,6 εκατομμυρίων ψυχών και με έκταση όσο μιάμιση Πελοπόννησος έχει έρθει τις τελευταίες ημέρες στη διεθνή επικαιρότητα κι αυτό όχι για το δημοφιλές κονιάκ της, το ντιβίν. Ο λόγος για τη Μολδαβία. Αιτία της ξαφνικής «δημοφιλίας» της; Η έντονη αίσθηση ότι θα αποτελέσει την επόμενη χώρα που θα επιχειρήσει να καταπιεί η Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Του Νίκου Τσαγκατάκη

Με μία βαλίτσα στο χέρι πέρασε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι την προηγούμενη εβδομάδα επισκεπτόμενος αρχικά το Λονδίνο, αυθημερόν το Παρίσι και μία ημέρα αργότερα τις Βρυξέλλες. Κοινός τόπος των επαφών τους ήταν να εκφραστεί το «ευχαριστώ» του Κιέβου στη Δύση για τη βοήθεια που προσφέρει αλλά και το παράλληλο αίτημα-πίεση μεγιστοποίησης αυτής της βοήθειας με την παράδοση μαχητικών αεροσκαφών στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις. «Δώστε μας τα φτερά της νίκης» είπε χαρακτηριστικά ο Ζελένσκι στον Βρετανό πρωθυπουργό Ρίσι Σουνάκ και περίπου τα ίδια είπε και στο λίκνο της ευρωπαϊκής δημοκρατίας, το Ευρωκοινοβούλιο.

Έχει, ωστόσο, μεγάλη σημασία να σταθεί κάποιος σε μία άλλη αποστροφή των λόγων του Ουκρανού προέδρου την ώρα που μιλούσε στους ηγέτες της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες. Αυτήν όπου αποκάλυψε ότι η Ρωσία σχεδιάζει να καταστρέψει την Μολδαβία! Ο Ζελένσκι δήλωσε συγκεκριμένα ότι οι ουκρανικές υπηρεσίες έχουν υποκλέψει «το σχέδιο καταστροφής της Μολδαβίας από τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες» κι ότι πρόσφατα ενημέρωσε σχετικά την πρόεδρο της Μολδαβίας, Μάγια Σάντου. Προς επίρρωση των λεγομένων του ο Ζελένσκι επικαλείται έγγραφα που περιγράφουν «ποιος, πότε και πώς» θα τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο που θα «διέλυε τη δημοκρατία της Μολδαβίας και θα εγκαθίδρυε τον έλεγχο της Μολδαβίας», ισχυριζόμενος ότι το… προτζεκτάκι προσομοιάζει αρκετά με αυτό που επινόησε η Ρωσία για να καταλάβει την Ουκρανία. Αυτό που όπως είπε ο Ζελένσκι αγνοεί είναι αν τελικά το Κρεμλίνο άναψε το «πράσινο φως» να ξεκινήσουν οι αποσταθεροποιητικές επιχειρήσεις στην Μολδαβία.

 

Επιβεβαιώνουν οι Μολδαβοί

Με το ξεκίνημα της εβδομάδας η σκυτάλη των δημόσιων αποκαλύψεων πέρασε στα χέρια της άμεσα… ενδιαφερόμενης Μολδαβίας, με την πρόεδρο της χώρας Μάγια Σάντου να κατηγορεί τη Ρωσία ότι σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει ξένους σαμποτέρ για να ρίξει από την εξουσία την μολδαβική πολιτική ηγεσία και να πετύχει την μη ένταξη της Μολδαβίας στην Ε.Ε. (σ.σ. το 2022 η Ένωση έκανε αποδεκτή την μολδαβική υποψηφιότητα ένταξης στους κόλπους της) και να εργαλειοποιήσει τη χώρα στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας. Ο φόβος για ενδεχόμενη δράση σαμποτέρ σε μολδαβικό έδαφος δεν μοιάζει να είναι ένα επικοινωνιακό τέχνασμα. Το αντίθετο μάλιστα συμβαίνει καθώς ακόμη και η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Μολδαβίας απαγόρευσε την παρουσία φιλάθλων στον αγώνα που διεξήχθη την Πέμπτη ανάμεσα στην Σέριφ Τίρασπολ και την Παρτίζαν Βελιγραδίου για τη φάση των «32» του Conference League έχοντας δεχτεί σχετική σύσταση των μυστικών υπηρεσιών της Μολδαβίας υπό τον φόβο επίθεσης από Σέρβους δολιοφθορείς που δρουν για λογαριασμό της Ρωσίας.

Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι πρώτη φορά που η πρόεδρος Σάντου κάνει δημόσια λόγο για τις επικίνδυνες ρωσικές επιδιώξεις. Για παράδειγμα μετά από την προ ημερών παραίτηση της πρωθυπουργούς της Μολδαβίας, Ναταλία Γκαβριλίτα, η Σαντού υποστήριξε ότι η Μόσχα σχεδιάζει μεταξύ άλλων την «απόβαση» Ρώσων, Λευκορώσων, Μαυροβούνιων και Σέρβων πολιτών στη Μολδαβία που θα αποπειραθούν να πυροδοτήσουν διαδηλώσεις επιδιώκοντας την πολιτική αλλαγή στη χώρα με «μια παράνομη κυβέρνηση που ελέγχεται από τη Ρωσία». «Οι προσπάθειες του Κρεμλίνου να φέρει τη βία στη Μολδαβία δεν θα αποδώσουν. Ο κύριος στόχος μας είναι η ασφάλεια των πολιτών και του κράτους. Στόχος μας είναι η ειρήνη και η δημόσια τάξη στη χώρα», ήταν η με νόημα δήλωση της Μολδαβής προέδρου. Θυμίζεται ότι στο Κισινάου, στην πρωτεύουσα της Μολδαβίας, ξέσπασαν πρόσφατα διαμαρτυρίες κατά της φιλοδυτικής πορείας της κυβέρνησης με κεντρικό πυρήνα που οργανώθηκαν από το κόμμα του εξόριστου πολιτικού της αντιπολίτευσης, Ιλάν Σορ. Οι εν λόγω διαδηλώσεις θεωρεί η μολδαβική προεδρία ότι χρηματοδοτούνται επί τούτου από το Κρεμλίνο.

 

Η πιθανή εστία ανάφλεξης

Στην πρώην Μολδαβική Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία που υπήρξε μέρος της Σοβιετικής Ένωσης από το 1945 ως το 1991 θεωρούν πως το πλέον… εύφορο πεδίο για να σπείρει η Ρωσία τον καρπό των μεσομακροπρόθεσμων γεωπολιτικών στόχων της είναι η αποσχισθείσα περιοχή της Υπερδνειστερίας, πεποίθηση που ενισχύεται από την παρουσία εκεί ρωσικών στρατευμάτων. Δεν είναι τυχαίο ότι τον περασμένο Δεκέμβριο, η εθνική υπηρεσία πληροφοριών της Μολδαβίας δήλωσε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να ξεκινήσει μια νέα επίθεση φέτος με στόχο τη δημιουργία ενός χερσαίου διαδρόμου μέσω της νότιας Ουκρανίας προς την υποστηριζόμενη από τη Μολδαβία αποσχισθείσα περιοχή που καταλαμβάνει μια απόσταση περίπου 402 χιλιομέτρων εκτεινόμενη από την ανατολική όχθη του ποταμού Δνείστερου έως τα σύνορα της χώρας με την Ουκρανία.

 

Η απάντηση της Ρωσίας

Όπως ήταν αναμενόμενο η Ρωσία απορρίπτει τις κατηγορίες ως σκευωρία δείχνοντας ως σκευωρό τις ΗΠΑ και το Κίεβο. Δια στόματος της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείο Εξωτερικών, Μαρίας Ζαχάροβα, «οι ισχυρισμοί αυτοί είναι απολύτως αβάσιμοι και ανυπόστατοι. Κατασκευάζονται στο πνεύμα των κλασικών τεχνικών που χρησιμοποιούνται συχνά από τις Ηνωμένες Πολιτείες, άλλες δυτικές χώρες και την Ουκρανία: πρώτα να κατηγορούν με αναφορά σε δήθεν διαβαθμισμένες πληροφορίες πληροφοριών που δεν μπορούν να επαληθευτούν και στη συνέχεια να τις χρησιμοποιούν για να δικαιολογήσουν τις δικές τους παράνομες ενέργειες». Σκοπός αυτής της στρατηγικής είναι σύμφωνα με την Ζαχάροβα το να συρθεί το Κισινάου «σε μια σκληρή αντιπαράθεση με τη Ρωσία».

Πρόκειται για το ίδιο αφήγημα που είχε εκφράσει προ ημερών ο ΥΠ.ΕΞ. της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, υποστηρίζοντας ότι το 2020 η Δύση υποστήριξε την εκλογή της Μάγια Σάντου ως την «πρόθυμη» πολιτικό που θα… σπρώξει τη Μολδαβία στην αγκαλιά του ΝΑΤΟ, θα «συγχωνεύσει» τη χώρα της με τη Ρουμανία και που κατά τη Μόσχα είναι «πρακτικά έτοιμη για όλα».

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα