Μπλίνκεν: «Έχω αφήσει τη φωνή μου στην Ουάσινγκτον, την καρδιά μου την έφερα εδώ»

Ευχαρίστησε για τη βοήθεια στην Τουρκία

Τον λόγο μετά τον Νίκο Δένδια στην κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο υπουργών Εξωτερικών πήρε ο Άντονι Μπλίνκεν.

«Έχω αφήσει τη φωνή μου στην Ουάσινγκτον, την καρδιά μου την έφερα εδώ», είπε με βραχνιασμένη φωνή ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο ταξίδι του στην Τουρκία, όπου πέταξε με ελικόπτερο πάνω από τις πληγείσες περιοχές από τους σεισμούς. Ο Άντονι Μπλίνκεν ευχαρίστησε την Ελλάδα για τη βοήθεια στον τουρκικό λαό, ενώ σημείωσε ότι αργότερα θα συναντήσει Έλληνες διασώστες για να τους δείξει την ευγνωμοσύνη του.

«Στη σωστή πλευρά της ιστορίας»

«Είμαστε δύο διαφορετικές Δημοκρατίες που προσπαθούν να βρίσκονται στη σωστή πλευρά της ιστορίας», είπε για τις σχέσεις ΗΠΑ και Ελλάδας ο Μπλίνκεν, ενώ κατήγγειλε τη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία.

«Αν επιτρέψουμε αυτή τη συμπεριφορά να συνεχιστεί, τότε θα ανοίξουμε το κουτί της Πανδώρας σε όλο τον κόσμο», προειδοποίησε ο Άντονι Μπλίνκεν.

Χαρακτήρισε την Ελλάδα ως «σιωπηλή δύναμη» στη στήριξη της Ουκρανίας, ενώ αναφέρθηκε στις 20.000 πρόσφυγες που φιλοξενούνται στη χώρα.

Έπειτα ο Μπλίνκεν αναφέρθηκε στη σημασία της βάσης της Αλεξανδρούπολης και στο κομβικό ζήτημα της ενέργειας.

«Εργαζόμαστε ώστε να μειώσουμε την ενεργειακή εξάρτηση των χωρών από τη Ρωσία», είπε χαρακτηριστικά, ενώ έφερε το παράδειγμα του αγωγού της Βουλγαρίας.

«Στην καρδιά της σχέσης μας είναι οι δεσμοί των λαών μας μέσα στην ιστορία», είπε ο Άντονι Μπλίνκεν.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ ευχαρίστησε για τη φιλοξενία τόσο τον Νίκο Δένδια όσο και τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τόνισε ότι «το βασικό είναι να δείξουμε στον κόσμο τι σημαίνει η Δημοκρατία για τον λαό».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα