Μπλόκο Ανδρέα στο σώου της Φώφης

Καίρια η παρέμβαση του πρώην υπουργού (Λοβέρδου) για να μη μετατρέψει η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ τα γενέθλια του ΠΑΣΟΚ (που του έβαλε λουκέτο) σε μηχανισμό προώθησης της υποψηφιότητας της

Εδώ και αρκετές ημέρες η Χαριλάου Τρικούπη διαρρέει ότι την 3η Σεπτεμβρίου, ημέρα γενεθλίων του ΠΑΣΟΚ, η Φώφη Γεννηματά θα ανακοινώσει την υποψηφιότητά της με τη δέουσα επισημότητα. Μία κίνηση εξόχως προσβλητική για το κόμμα, καθώς την ημέρα των γενεθλίων του ΠΑΣΟΚ η κα Γεννηματά, αντί να συμπεριφερθεί ως πρόεδρος ενός πολιτικού οργανισμού, θέλει να τη χρησιμοποιήσει κατά το δοκούν στην εσωκομματική διαπάλη.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Το οξύμωρο στην όλη ιστορία είναι πως η κα Γεννηματά θέλει να χρησιμοποιήσει το όχημα του ΠΑΣΟΚ για την εσωκομματική διαδικασία, ενώ είναι αυτή που του έβαλε λουκέτο. Διότι, κακά τα ψέματα, μπορεί ο Ανδρέας Λοβέρδος να ισχυρίζεται ότι πρέπει να υπάρξει επιστροφή στο όνομα, στα σύμβολα και στα λάβαρα του ΠΑΣΟΚ, αλλά αυτήν τη στιγμή με τη Γεννηματά στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ δεν υπάρχει ΠΑΣΟΚ. Το έχει διαλύσει.

Και φυσικά, πριν καν ανακοινωθεί η απόφαση της Γεννηματά για να στήσει σώου την ημέρα των γενεθλίων του ΠΑΣΟΚ, ο Ανδρέας Λοβέρδος με την παρέμβασή του μέσω της κρατικής τηλεόρασης επεχείρησε να την επαναφέρει στην τάξη. Διότι την ημέρα εκείνη η εορτή δεν προσφέρεται για εσωκομματικές έριδες. Γι’ αυτό και ο πρώην υπουργός ζήτησε όπως ο χρόνος διεξαγωγής των εκλογών για την ανάδειξη ηγεσίας στο ΚΙΝΑΛ θα πρέπει να έχει οριστεί πριν από την επέτειο των γενεθλίων του ΠΑΣΟΚ στις 3ης Σεπτέμβρη.

Χαρακτηριστικά ο Ανδρέας Λοβέρδος είπε στην κρατική τηλεόραση: «Επειδή μπαίνουμε στο καλοκαίρι, θέλω από τώρα να το πω και να είναι καθαρό και το λέω στη δημόσια τηλεόραση και όχι σε οποιοδήποτε άλλο ιδιωτικό μέσο μαζικής ενημέρωσης ότι πριν την 3η του Σεπτέμβρη, πριν δηλαδή φτάσουμε στην επέτειό μας αυτό που έχουμε αποφασίσει τον Σεπτέμβριο να προσδιορίσουμε ημερομηνία εκλογών και διαδικασίες, να το έχουμε κάνει».

Μάλιστα, ο πρώην υπουργός άφησε σαφέστατες αιχμές για τον τρόπο που χρησιμοποιεί το κόμμα η πρόεδρος. Για να προωθήσει την υποψηφιότητά της. Κάτι που ανέφερε ο κ. Λοβέρδος: «Παρατηρείται το φαινόμενο ορισμένες φορές να αξιοποιούνται οι δομές του κόμματος όχι για όλους μας, για όλους τουλάχιστον όσοι θέλουν να είναι υποψήφιοι και για εκείνους που τους υποστηρίζουν, αλλά για κάποιους. Πρέπει, όμως, πέρα από την ευγενική συμπεριφορά και την αντιπαράθεση απόψεων όλες οι κομματικές δομές να αφορούν όλους».

Όπως έχουμε γράψει πολλάκις, το Γραφείο Τύπου ασχολείται με το πώς θα προωθήσει την υποψηφιότητα Γεννηματά. Εξάλλου, ποιος λησμονεί τις διαρροές για στημένες δημοσκοπήσεις, λες και αναφέρονταν σε πολιτικό αντίπαλο και όχι σε βουλευτή του ΚΙΝΑΛ που αποφάσισε να θέσει υποψηφιότητα. Και πολύ λογικά ο κ. Λοβέρδος αναφέρθηκε και στο γραφείο Τύπου: «Πριν την επέτειο της 3ης Σεπτεμβρίου και των εορτασμών που θα κάνουμε όλοι μαζί, πρέπει να έχουμε καθορίσει τις διαδικασίες μας ώστε να υπάρχει και χρόνος, και χρόνος για να κάνουμε την περιοδεία μας, και από το Γραφείο Τύπου του κόμματος, και μιλάω μετά λόγου γνώσεως μέχρι όλα τα όργανά του, όλα να ανήκουν σε όλους. Ακόμη και τα γραφεία μας στη Χαριλάου Τρικούπη πρέπει να έχουν χώρο για όλους μας. Άρα, λοιπόν, ισονομία, ισοπολιτεία για να είναι τα θέματα πεντακάθαρα και να ’μαστε όλοι αγαπημένοι, όπως πρέπει να είμαστε».

 

Τι σκέφτονται οι υπόλοιποι

Στο μεταξύ αναμένεται το επόμενο διάστημα να αναπτύξουν και τη δική τους στρατηγική και οι υπόλοιποι υποψήφιοι. Απλά με τον τρόπο που αντέδρασε ο κ. Λοβέρδος στην πρόθεση της κας Γεννηματά να… εκμεταλλευτεί τα γενέθλια του ΠΑΣΟΚ προς ίδιον όφελος, της κόβει τη φόρα. Όπως αναφέρουν συνεργάτες της, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ θα ανεβάσει τους τόνους και θα επιχειρήσει στον δρόμο προς τις εσωκομματικές κάλπες να ξεπεράσει τον Αλέξη Τσίπρα στην αντιδεξιά ρητορεία. Έτσι θεωρεί η κα Γεννηματά ότι θα κερδίσει πόντους. Προφανώς στο επιτελείο της Χαριλάου Τρικούπη δεν διαβάζουν τις δημοσκοπήσεις. Διαφορετικά θα έβλεπαν πως οι ψηφοφόροι του ΚΙΝΑΛ δεν συμφωνούν με τους οξείς τόνους κι επιθυμούν ουσιαστική αντιπολίτευση, χωρίς κραυγές, αλλά με προτάσεις και ρεαλιστικό πρόγραμμα.

Στο επιτελείο της κας Γεννηματά εκτιμούν ότι ανεβάζοντας στροφές και ταχύτητες η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ θα καταφέρει να πείσει τους ψηφοφόρους να την εμπιστευθούν. Εάν επιθυμούν να κινείται το κόμμα τους μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, τότε ο δρόμος είναι ανοικτός και τα σκυλιά δεμένα που λέει ο λαός μας. «Η Γεννηματά πήρε το κόμμα στα χειρότερα ποσοστά του το 2015, σχεδόν το διπλασίασε και κρατά ενωμένες τις δυνάμεις», λένε στελέχη της προέδρου που έχουν αναλάβει ρόλο στο στρατηγείο της. Η γραμμή είναι: «Ούτε με τον Μητσοτάκη, ούτε με τον Τσίπρα». Πλην όμως στο επιτελείο της κας Γεννηματά δεν κρύβουν το ότι μπορεί να υπάρξει προοπτικής συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Μεθοδικές μπορεί να χαρακτηριστούν οι κινήσεις του Νίκου Ανδρουλάκη για να διεκδικήσει την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ

 

Ο Ανδρουλάκης

Μπορεί τόσο η αρχηγός του ΚΙΝΑΛ, όσο και ο Ανδρέας Λοβέρδος να έχουν δηλώσει δημοσίως ότι θα «κονταροχτυπηθούν» για την ηγεσία, ωστόσο ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν έχει καταλήξει πότε θα ανακοινώσει επισήμως την υποψηφιότητά του. «Ο κόσμος είναι μαγκωμένος από την περιπέτεια της πανδημίας – αυτός είναι και ο λόγος που δεν έχει ανακοινώσει μέχρι τώρα την υποψηφιότητά του», σπεύδει να δώσει εξηγήσεις συνεργάτης του. «Εμείς κάνουμε δουλειά από κάτω. Μετά το Πάσχα ξεκινήσαμε περιοδείες ανά την Ελλάδα», λέει άνθρωπος του μηχανισμού του στο Λεκανοπέδιο και την περιφέρεια. Ο Ανδρουλάκης, που έχασε την προηγούμενη φορά από τη Γεννηματά, θεωρεί ότι αυτήν τη φορά θα επικρατήσει το ρεύμα της αλλαγής (ηγεσίας) και της ανανέωσης.

Ο ευρωβουλευτής ποντάρει αρκετά στα «ανώνυμα» και πολλά στελέχη του μηχανισμού του και στις συμμαχίες που διαμορφώνει. Από τους πρώτους που συμμάχησαν με την προοπτική Ανδρουλάκη είναι ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος – αντιπρόεδρος στη Βουλή. Κοντά του λέγεται ότι είναι και οι νέοι βουλευτές Γιώργος Φραγκίδης και Απόστολος Πάνας, ο πρώην βουλευτής Πάρις Κουκουλόπουλος, ενώ για το τιμ που του ετοιμάζει τις προγραμματικές του θέσεις «στρατολογεί» πρώην στελέχη της ΠΑΣΠ, σημερινούς 40ρηδες που γνωρίζει από τη Νεολαία.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης και αυτός πιστεύει ότι το όνομα ΚΙΝΑΛ κλείνει τον κύκλο του και ότι όλοι όσοι είχαν σταθερή διαδρομή στο ΠΑΣΟΚ (συμπεριλαμβάνει και τον εαυτό του) θα έχουν λόγο και ρόλο την επόμενη μέρα της εκλογής.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα