Νίκος Κουρής-Θεοδωράκης: «Είμαι βιολογικό τέκνο του Μίκη Θεοδωράκη»

Η επιστολή του μετά την άρνηση της Μαργαρίτας Θεοδωράκη να κάνει τεστ DNA

Mέσω του δικηγόρου της Αλέξανδρου Λυκουρέζου, η κόρη του Μίκη Θεοδωράκη, Μαργαρίτα, ανακοίνωσε πως δεν θα κάνει το περιβόητο τεστ DNA που επίμονα ζητά ο Νίκος Κουρής προκειμένου να αποδειχθεί η συγγενική τους σχέση.

Κατόπιν αυτής της γνωστοποίησης, ο Νίκος Κουρής-Θεοδωράκης με επιστολή του τοποθετείται σχετικά με τη διαθήκη του σπουδαίου Έλληνα μουσικοσυνθέτη.

Ανάμεσα στα άλλα, αναφέρει: «Εγώ λοιπόν αναφέρομαι από τον συντάκτη της διαθήκης, ως Νίκος Κουρής (Θεοδωράκης) ή ως Νίκος Θεοδωράκης και δηλώνω προσωπικά ότι δεν έχω καμία διαμάχη με κανένα άτομο από αυτά που αναφέρονται στην ίδια διαθήκη, στην οποία συμπεριλαμβάνεται και το δικό μου όνομα. Αυτό συμβαίνει επειδή δεν διεκδικώ ούτε πρόκειται να διεκδικήσω στο μέλλον κάποιο περιουσιακό στοιχείο από αυτούς που ξεκίνησαν τη δικαστική διαμάχη…

»Είμαι βιολογικό τέκνο του Μίκη Θεοδωράκη, το DNA θα αποδείξει τον βιολογικό δεσμό μου με εκείνον. Ακόμα και το τελευταίο ανώνυμο φυσικό πρόσωπο του κόσμου να ήμουν χωρίς καμία συγγενική σχέση με τον συντάκτη, δεν θα έπεφτε σε κανέναν λόγος είτε να λογοκρίνει είτε να αμφισβητήσει τον λόγο για τον οποίο ο συντάκτης ένιωσε την επιθυμία να τον συμπεριλάβει είτε ως κληρονόμο πνευματικής είτε ως κληρονόμο υλικής περιουσίας.

»Ο ίδιος με είχε συμβουλεύσει και προτρέψει να ασχοληθώ με το πνευματικό του έργο. Είμαι ενθουσιασμένος που ο συντάκτης δεν μου αφήνει υλικά αγαθά, διότι θα έχανα χρόνο από τον χρόνο που έχω στη διάθεσή μου για την προώθηση του πνευματικού του έργου».

Για να καταλήξει: «Τρέφω συναισθήματα εκτίμησης για την Μαργαρίτα Θεοδωράκη, αλλά σε καμία περίπτωση η εν λόγω εκτίμηση, δεν θα υπερισχύσει της επιθυμίας του Διδασκάλου και Δωρητή μου, ο οποίος στη διαθήκη του με ιδιόγραφη σημείωση, για να είναι αδύνατον στον οποιοδήποτε να το αμφισβητήσει, με προσφωνεί ως Νίκο Θεοδωράκη».

Στην επιστολή του, την οποία υπογράφει ως «Νικόλαος Θεοδωράκης», αναφέρει πως δεν ενδιαφέρεται για τα περιουσιακά θέματα του Μίκη Θεοδωράκη και την κληρονομιά του, αντιθέτως δεσμεύεται πως ποτέ δεν θα διεκδικήσει το παραμικρό από αυτά, καθώς το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι η διάδοση του έργου του μεγάλου συνθέτη στον κόσμο μέσα από τον σταθμό του, MikisRadio, που εκπέμπει σε περισσότερες από 100 χώρες του πλανήτη, και στον οποίο εκείνος με πατρικό ενδιαφέρον τον είχε καθοδηγήσει: «Η δικαστική διαμάχη, την οποία η ίδια (η Μαργαρίτα Θεοδωράκη) ξεκίνησε, είναι στην πραγματικότητα άνευ αντικειμένου. Έχω κατ’ επανάληψη δηλώσει ότι δεν υφίσταται εκ μέρους μου καμία περιουσιακή διεκδίκηση».

Ο δε δικηγόρος του, Κυριάκος Ροζάκης, ανέφερε στο Mega και συγκεκριμένα στην εκπομπή «Χαμογέλα και πάλι» με τη Σίσσυ Χρηστίδου, η οποία αποκάλυψε το περιεχόμενο της επιστολής, ότι «ο Μίκης αποδέχεται τη χρήση του επιθέτου από τον Νίκο Κουρή». Για να προσθέσει:

«Επί 3 εβδομάδες, ο Νίκος Κουρής-Θεοδωράκης αισθάνθηκε την ανάγκη να εμφανιστεί και να πει κάποια πράγματα», και διευκρίνισε πως η μουσική του Μίκη Θεοδωράκη είναι οικουμενική και αυτό θέλει να διατηρήσει ο Νίκος Κουρής-Θεοδωράκης. Διευκρίνισε δε ότι «ο ίδιος ο μουσικοσυνθέτης αποδέχεται τη χρήση του επιθέτου. Όμως τα ασφαλιστικά μέτρα έχουν στόχο να αποκλείσουν τον Νίκο Θεοδωράκη να χρησιμοποιεί αυτό το επώνυμο».

Στο κλείσιμο δε της τηλεοπτικής συζήτησης, ο κ. Ροζάκης αποκάλυψε πως η μητέρα του Νίκου Κουρή-Θεοδωράκη, η Αλεξάνδρα Σαμοΐλη –η οποία δεν ζει πια και η οποία του αποκάλυψε την αλήθεια για τον βιολογικό του πατέρα όταν ο ίδιος είχε πλέον μεγαλώσει– ήταν ανήλικη όταν τον έφερε στον κόσμο, και ο γιος της μεγάλωσε τα πρώτα χρόνια της ζωής του σε ιδρύματα του Πειραιά, κάτι που και ο ίδιος αναφέρει στην επιστολή του, μιλώντας για τα πρώτα σκληρά χρόνια του, που τον ανάγκασαν να εργάζεται από μικρή ηλικία και έτσι έμαθε να στηρίζεται στα χέρια του… Σημαντική και η επισήμανση ότι ο ίδιος ο Μίκης Θεοδωράκης αγνοούσε την ύπαρξη του τρίτου του παιδιού για πολλά χρόνια…

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα