Ο Ανδρουλάκης σκέφτεται τις αλλαγές της επόμενη ημέρας

Ποια πρόσωπα συμπεριλαμβάνονται στα σχέδια του ευρωβουλευτή εάν εκλεγεί αρχηγός και ποιος ο ρόλος των πρώην μελών της ΠΑΣΠ που πάτησαν τα σράντα

Ο Νίκος Ανδρουλάκης από αύριο θα είναι ο νεότερος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ. Μόλις 42 ετών, σπάζοντας το ρεκόρ της αείμνηστης Φώφης Γεννηματά που εκλέχτηκε στην προεδρία του ιστορικού κόμματος σε ηλικία 51 ετών. Ο Γιώργος Παπανδρέου το 2004 ήταν 52 ετών, ο Ευάγγελος Βενιζέλος το 2012 ήταν 55, ο Κώστας Σημίτης το 1996 είχε πατήσει τα 60, ενώ ο Ανδρέας Παπανδρέου όταν ίδρυσε το ΠΑΣΟΚ ήταν στα 61.

Αυτό ήταν ένα από τα προσόντα που άρεσαν στους ψηφοφόρους και που έκανε τη διαφορά από τον πρώτο γύρο έναντι των αντιπάλων του. Κάτι που είχε γίνει και το 2017, όταν στον πρώτο γύρο η Φώφη Γεννηματά είχε διαφορά σχεδόν 15 μονάδων. Όμως ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν στάθηκε μόνο στην ηλικία του για να επιτύχει αυτόν τον θρίαμβο. Είχε προηγηθεί μία προετοιμασία τουλάχιστον τριών χρόνων με τους θύλακές του εντός του κόμματος να είναι ενεργοί και, όπως έλεγαν αυτοί που γνωρίζουν, «ο ευρωβουλευτής μαζί με την ομάδα του έλεγχαν την πλειοψηφία των τοπικών οργανώσεων».

Σε όλη την προεκλογική περίοδο απέφυγε τις εντάσεις και όπως έλεγαν οι αντίπαλοί του «εδοξάσθη κρυπτόμενος». Εμείς θα το λέγαμε πιο σωστά ότι κινήθηκε στα μουλωχτά. Δίχως φανφάρες και φωνασκίες ο ίδιος, οι στενοί του συνεργάτες και οι επώνυμοι υποστηρικτές του κινούνταν αθόρυβα στο παρασκήνιο θυμίζοντας σε έναν μεγάλο βαθμό τον τρόπο που οι συνεργάτες του Κώστα Σημίτη το 1996 πήραν την πλειοψηφία του κρίσιμου συνεδρίου από τα χέρια του Άκη Τσοχατζόπουλου, που υποτίθεται ότι ήλεγχε το κόμμα. Ακριβώς ίδια τακτική ακολούθησε και η ομάδα Ανδρουλάκη κι έτσι σάρωσε σε Μακεδονία και νησιά, ενώ παντού κατέγραψε εξαιρετικά ποσοστά. Εξάλλου, και ο ίδιος είναι παιδί του εκσυγχρονισμού. Ο πατέρας του Μαρίνος ήταν κομματάρχης του Σημίτη στην Κρήτη. Και φυσικά το παιχνίδι κρίθηκε όταν μετά τις πρώτες βολές εναντίον του από τον Γιώργο Παπανδρέου προέβη σε μία δήλωση που άρεσε στον κόσμο του ΠΑΣΟΚ: «Θέλω μία ειρηνική νίκη». Μία δήλωση που πόνεσε. Χτύπησε εκεί που λέμε στο «δόξα πατρί». Και με την τακτική του, ο Ν. Ανδρουλάκης έδειξε να μην ασχολείται με τον Παπανδρέου.

Το ίδιο μοτίβο

Έτσι είδαμε το ίδιο μοτίβο: Ο πρώην πρωθυπουργός εξαπέλυε σκληρές επιθέσεις αμφισβητώντας ευθέως τη δυνατότητα του ευρωβουλευτή να ηγηθεί της παράταξης, με τον Ν. Ανδρουλάκη να απαντά μεν σε ό,τι τον αφορά, αλλά να μην «ανταποδίδει» τις αιχμές, ή να καταφεύγει σε αντίστοιχες επιθέσεις στο πρόσωπο και τα πεπραγμένα του κ. Παπανδρέου. Με αυτόν τον τρόπο ο Ν. Ανδρουλάκης έστειλε διττό μήνυμα στους ψηφοφόρους. Πρώτον ότι είναι ενωτικός και δεύτερον ότι ασχολείται με την επόμενη ημέρα του ΚΙΝΑΛ, πώς θα το οργανώσει, πώς θα πάει το κόμμα στο συνέδριο, πώς θα επανέλθει το ΠΑΣΟΚ. Και φυσικά, με αυτή την τακτική ο ευρωβουλευτής έκρυψε και τα αδύνατα σημεία του. Και πιο πολύ με τη δήλωσή του: «Όλοι θα κριθούν αξιοκρατικά, δεν χωρίζω εγώ την παράταξη, τελείωσαν οι προσωπολατρείες, όλοι θα είμαστε ισότιμοι. Δεν διαπραγματεύτηκα με κανέναν στο παρασκήνιο, ό, τι κέρδισα, το κέρδισα με τη μάχη. Δεν έταξα σε κανέναν τίποτα».

Και φυσικά, ο Ν. Ανδρουλάκης απέστειλε μήνυμα και με την άρνησή του ότι είναι ο «νέος Τσίπρας».  «Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, πήρε δαχτυλίδι για την ηγεσία της παράταξης, ενώ εγώ αγωνίστηκα καθημερινά “πόρτα-πόρτα” σε κάθε γωνία της χώρας», τόνισε χαρακτηριστικά. Φυσικά, να θυμηθούμε ότι και ο Γιώργος Παπανδρέου την πρώτη φορά που έγινε πρόεδρος πήρε το δαχτυλίδι από τον Κώστα Σημίτη.

Η ΠΑΣΠ σε δράση

Η εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη μπορεί εύκολα να χαρακτηριστεί ως η νίκη των σαραντάρηδων της ΠΑΣΠ, που αποφάσισαν να πάρουν το κόμμα στα χέρια τους. Την προηγούμενη Κυριακή ειδικά στις μεταμεσημβρινές ώρες πολλά εκλογικά τμήματα θύμιζαν reunion της ΠΑΣΠ προ εικοσαετίας και βάλε. Άνθρωποι που είτε έχουν αφήσει το ΠΑΣΟΚ, άνθρωποι που έχουν ασχοληθεί με τις δουλειές τους, άνθρωποι με κοιλίτσα, γκρίζα μαλλιά, ίσως και φαλάκρα ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του παλιού συντρόφου τους και πήγαν να τον ψηφίσουν. Εξάλλου, και το δεξί και το αριστερό χέρι του Ανδρουλάκη, δηλαδή οι Στέφανος Ξεκαλάκης και Ανδρέας Σπυρόπουλος (που θεωρείται ο στρατηγός της νίκης) θα είναι δίπλα του και την επόμενη ημέρα, προφανώς μετέχοντας στη νέα ηγετική ομάδα.

Εκεί στη νέα ηγετική ομάδα θέση διεκδικούν και οι δύο φανατικοί υποστηρικτές του ευρωβουλευτή, ο βουλευτής Αρκαδίας Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος (εκ των αντιπροέδρων της Βουλής) και ο βουλευτής Ηλείας Μιχάλης Κατρίνης (κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ).

Εκτός σημαντικού απροόπτου εκπρόσωπος του νέου αρχηγού στη Βουλή, ως πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας αναμένεται να προταθεί ο Κώστας Σκανδαλίδης, ο οποίος διεκδικεί τον ρόλο του Νέστορα του κόμματος. Μάλιστα, λέγεται ότι ο έμπειρος πολιτικός συμβούλευσε τον Ν. Ανδρουλάκη να κρατήσει την ψυχραιμία του. Με βάση τους συσχετισμούς της Κ.Ο., δίπλα στον νέο αρχηγό είναι ακόμη και οι κ.κ. Φραγγίδης, Μπιάγκης, Πάνας. Κοντά και όχι απέναντι θα είναι όπως όλα δείχνουν και οι υποστηρικτές του Ανδρέα Λοβέρδου, δηλαδή ο Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, η Νάντια Γιαννακοπούλου, η Χαρά Κεφαλίδου. Ανάλογη στάση αναμένεται ότι θα κρατήσουν και οι Ευαγγελία Λιακούλη, ο Ιλχάν Αχμέτ και ο Γιώργος Μουλκιώτης. Οπότε, δεν θα προκαλέσει σε κανέναν εντύπωση εάν εκτός από εκλογή προέδρου της Κ.Ο. υπάρξει και αλλαγή γραμματέα, με τον Βασίλη Κεγκέρογλου να παραμένει απλός βουλευτής.

Οι αλλαγές προσώπων στα βασικά πόστα στο κόμμα θα ξεκινήσουν αργότερα και όταν κινηθούν οι διαδικασίες για τη διεξαγωγή του δεύτερου Συνεδρίου του ΚΙΝΑΛ. Ποιον ή ποια θα προτείνει για τη θέση του γραμματέα του κόμματος και ποιους θα συμπεριλαμβάνει η «λίστα» Ανδρουλάκη, για την ανάδειξη στην Κεντρική Επιτροπή; Πρόκειται για ζητήματα που μπουν στο εσωκομματικό τραπέζι μετά τον Γενάρη. Εκτός των Ανδρέα Σπυρόπουλου (επικεφαλής της προεκλογικής καμπάνιας) και Στέφανου Ξεκαλάκη (υπεύθυνος του πολιτικού και οργανωτικού σχεδιασμού και πρώην γραμματέας του ΠΑΣΟΚ) είναι πολύ πιθανόν να αξιοποιηθούν οι Βαγγέλης Τσόγκας και Πάνος Βλάχος ως το δίδυμο της Επικοινωνίας και ο Βασίλης Πανάγου που έχει αναλάβει το γραφείο Τύπου και τα social media.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα