Ο καλός σχεδιασμός αντίδοτο στις αβλεψίες

Επί τάπητος τέθηκαν στις πρώτες συσκέψεις του Μαξίμου για το 2024 οι κυβερνητικές δράσεις, αλλά και τα λάθη του 2023

Οι πρώτες συσκέψεις της νέας χρονιάς στο Μαξίμου ήταν γεγονός από την Τρίτη 2 Ιανουαρίου, όπου επέστρεψαν όλοι σε πλήρη κυβερνητική δράση. Και το μενού των συσκέψεων ήταν αφενός μεν ο προγραμματισμός και για τον Ιανουάριο, αλλά και μακροπρόθεσμος μέχρι τις ευρωεκλογές, αφετέρου δε ο απολογισμός του 2023.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Το 2023 έφυγε, αλλά έκρυβε πολλές χαρές, αλλά και πολλές λύπες. Ναι μεν το πρόσημο ήταν θετικό, λόγω της διπλής θριαμβευτικής εκλογικής νίκης τον Μάιο και τον Ιούνιο, όμως όπως παραδέχονται όλοι στο Μαξίμου υπήρξαν και πολλές αστοχίες, που στην τελική δεν κόστισαν στο κυβερνών κόμμα. Όμως αναλύοντας τις κακές στιγμές ο στόχος είναι να μάθουν από τα λάθη.

Εξάλλου λίγο πριν φύγει το 2023 ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε πει στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, πως «βρισκόμαστε πια στο τέλος ενός δύσκολου χρόνου με πολλές προκλήσεις που έπρεπε να αντιμετωπίσουμε». Βέβαια παρά τα στραβά κι ανάποδα οι ψηφοφόροι -με βάση και όλες τις δημοσκοπήσεις- εξακολουθούν να νιώθουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στον πρωθυπουργό και τη Ν.Δ. έναντι των άλλων κομμάτων.

Αυτή η κυριαρχία στο πολιτικό σκηνικό της χώρας, εξακολουθεί να προσφέρει τεράστια άνεση κινήσεων στην κυβέρνηση, υπολογίζοντας λιγότερο το πολιτικό κόστος, που διαχρονικά αποτελεί τον υπ’ αριθμόν ένα πονοκέφαλο για τις κυβερνήσεις. Φυσικά οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες σε μία πρώτη ανάγνωση έχουν θετική ανταπόκριση από τον κόσμο, με εξαίρεση την υπόθεση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών και τα όσα συνεπάγονται από αυτή την ρύθμιση, δηλαδή το να επιτραπεί και η τεκνοθεσία, όπως και στα ετερόφυλα ζευγάρια.

Βέβαια την ίδια ώρα το Μαξίμου προσπαθεί να αναδείξει πρωτίστως την υπεροχή του Κυριάκου Μητσοτάκη έναντι των άλλων πολιτικών αρχηγών, με αιχμή την εξωτερική πολιτική και τη μεγάλη εικόνα της οικονομίας, ενώ ευνοϊκά βλέπουν οι πολίτες -σύμφωνα πάντα με τις τελευταίες μετρήσεις- την προωθούμενη μεταρρύθμιση της λειτουργίας των μη κρατικών πανεπιστημίων, καθώς και τα μέτρα που ανακοινώθηκαν για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας.

Επενδύει στην οικονομία

Η κυβέρνηση επενδύει πολύ ειδικά στα θέματα της οικονομίας και το πρωθυπουργικό επιτελείο εισέπραξε με ιδιαίτερη ικανοποίηση, μετά την επενδυτική βαθμίδα, την ανακήρυξη της Ελλάδας ως χώρας της χρονιάς από τον «Economist». «Αναγνωρίζεται η τεράστια προσπάθεια πρωτίστως του ελληνικού λαού να αφήσει οριστικά πίσω του τα δύσκολα χρόνια της κρίσης», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στην Κατερίνα Σακελλαροπούλου, υπογραμμίζοντας πως «αυτό, βέβαια, μας οπλίζει με αισιοδοξία για να προχωρήσουμε με ακόμη μεγαλύτερη ταχύτητα στις μεταρρυθμίσεις τις οποίες, εξάλλου, έχουμε πάρει ισχυρή λαϊκή εντολή να υλοποιήσουμε».

Μία άλλη, πάντως, παράμετρο της οικονομίας που σχετίζεται με την καθημερινότητα του πολίτη, που είναι η ακρίβεια, η κυβέρνηση βαθμολογείται χαμηλά και για ακόμα μια φορά πιστοποιείται ότι είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που καλείται να αντιμετωπίσει. Χαρακτηριστικά είναι τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων, όπου σύμφωνα με τα οποία η ακρίβεια «χτυπά» και εκείνους που αυτοπροσδιορίζονται ως μεσαία τάξη. Για τον πληθωρισμό οι αρνητικές γνώμες φτάνουν το 70%, το ποσοστό όσων λένε ότι η προσωπική οικονομική τους κατάσταση είναι χειρότερη σε σχέση με έναν χρόνο πριν αυξήθηκε στο 45%.

Το Μέγαρο Μαξίμου στηρίζει την επιχειρηματολογία του στην ενίσχυση του εισοδήματος των πολιτών (μεταξύ άλλων, με αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους, νέο αυξημένο κατώτατο μισθό, ξεπάγωμα τριετιών), στην εντατικοποίηση των ελέγχων και την αύξηση των προστίμων για τους παραβάτες, καθώς και σε πρωτοβουλίες του υπουργείου Ανάπτυξης. Μια τέτοια είναι η νομοθετική πρωτοβουλία που εξήγγειλε ο Κώστας Σκρέκας, με την οποία δεν θα επιτρέπονται εκπτώσεις που προσφέρονται σε προϊόντα που πριν από την έκπτωση έχουν ανατιμηθεί.

«Πανδημία βίας»

Μέσα στο εορταστικό δεκαήμερο υπήρχαν ένα σωρό έκνομα περιστατικά και δυστυχώς για το Μαξίμου σε όλα τα εορταστικά τραπέζια των πολιτών συζητήθηκε πέραν της ακρίβειας και η αύξηση της εγκληματικότητας, όπως την αντιλαμβάνονται οι πολίτες, οι οποίοι δεν ενδιαφέρονται για τα στατιστικά στοιχεία. Το 70% των πολιτών στην τελευταία δημοσκόπηση δηλώνει ότι έχει «μάλλον αρνητικές» εντυπώσεις από την κυβέρνηση για το θέμα της εγκληματικότητας. Από την πλευρά του, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου κάνει λόγο για «πανδημία βίας, με την ελληνική αστυνομία να είναι κάθε μέρα στην πρώτη γραμμή».

Στους πονοκεφάλους του Κυριάκου Μητσοτάκη έχουν έρθει τελευταία να προστεθούν και οι εσωκομματικές διαφωνίες για σειρά θεμάτων. Έτσι, διχασμένη εμφανίζεται η γαλάζια κοινοβουλευτική ομάδα στο θέμα του γάμου και της τεκνοθεσίας των ομόφυλων ζευγαριών και, παρόλο που ακόμα δεν έχει αποφασιστεί πότε θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή (μετά πάντως από τις ευρωεκλογές του Ιουνίου), πολλοί βουλευτές έχουν ήδη πάρει θετική ή αρνητική θέση.

Ηχηρές δημόσιες παρεμβάσεις έχει κάνει εσχάτως ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, όχι μόνο στο παραπάνω θέμα, αλλά και στα ελληνοτουρκικά (όχι διάλογο με τους… πειρατές), καθώς και στην τροπολογία για τους μετανάστες που υπερψηφίστηκε. Ως προς αυτήν, υπήρξαν δημόσιες διαφωνίες και άλλων βουλευτών (Κώστας Καραγκούνης, Θάνος Πλεύρης, Μίλτος Χρυσομάλλης, Ανδρέας Κατσανιώτης, Στράτος Σιμόπουλος), οι οποίοι όμως, λόγω κομματικής πειθαρχίας ψήφισαν θετικά.

Διαφορετικές απόψεις έχουν ακουστεί εντός του κυβερνώντος κόμματος ακόμα και για τη ροζ ελληνική σημαία στο γενικό προξενείο μας στη Νέα Υόρκη, καθώς η απόφαση του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη να την κατεβάσει βρήκε και συμμάχους, αλλά και εσωκομματικούς πολέμιους.

Όλα αυτά τα περιστατικά αναλύθηκαν στις συσκέψεις του Μαξίμου τις πρώτες ημέρες του χρόνου και σε αυτό που κατέληξαν ήταν ότι απαιτείται καλύτερος σχεδιασμός, ειδικά στα πιο καυτά ζητήματα των μεταρρυθμίσεων. «Όσο πιο καλά έχει σχεδιαστεί μία κυβερνητική πρωτοβουλία, τότε μειώνεται η πιθανότητα για λάθη και για αβλεψίες», μας έλεγε συνεργάτης του πρωθυπουργού.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα