Ο κυρίαρχος Κυριάκος και ο αγχωμένος Νίκος

Η πρώτη συζήτηση στην Βουλή ανέδειξε το όραμα του πρωθυπουργού για το μέλλον της χώρας

Συνήθως οι συζητήσεις των πολιτικών αρχηγών στην Βουλή έχουν χαμηλή τηλεθέαση, ειδικά όταν μιλάμε για τις Προγραμματικές Δηλώσεις και με δεδομένη την ψήφο εμπιστοσύνης λόγω της άνετης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.

Της Ευαγγελίας Τζαβάρα

Όμως η τωρινή κοινοβουλευτική διαδικασία είναι ξεχωριστή, καθώς για πρώτη φορά από το 2012 απουσιάζει ένας από τους βασικούς πυλώνες της πολιτικής αντιπαράθεσης, ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος πρωταγωνίστησε είτε ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είτε ως πρωθυπουργός.

Έτσι, λοιπόν, το βάρος του ενδιαφέροντος μοιραία έπεσε εκτός από τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού τόσο στον «πρωτάρη» στην Βουλή, Νίκο Ανδρουλάκη, όσο και στην σημειολογία των εικόνων για τον ΣΥΡΙΖΑ και τις διαδικασίες που τρέχουν για την εκλογή νέου προέδρου. Αναμφίβολα θα ήταν και άδικο για όλους να εισέλθουμε σε συγκρίσεις. Όμως βγάλαμε σημαντικά συμπεράσματα. Όπως ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποτελεί τον κυρίαρχο της πολιτικής ζωής. Ο πρωθυπουργός εξάλλου βγήκε αναβαπτισμένος και πιο ισχυρός από την διπλή εκλογική διαδικασία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέδειξε όπως και στην μακρά προεκλογική περίοδο το όραμα του για τη νέα τετραετία και τις προκλήσεις της νέας εποχής, τις οποίες πρέπει να αντιμετωπίσει η χώρα μέσα σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον και τον οδικό χάρτη που θα την οδηγήσει στην ανάπτυξη με κοινωνική συνοχή. Με μία ομιλία 8.353 λέξεων έθεσε το ιδεολογικό και πολιτικό πλαίσιο της διακυβέρνησης του προτάσσοντας την ενότητα, την αξιοπιστία και θέλησε να εμπνεύσει εμπιστοσύνη και αισιοδοξία για το μέλλον. «Θα είμαστε κυβέρνηση όλων των Ελλήνων. Οι καλύτερες μέρες είναι μπροστά μας», είναι η φράση που συμπυκνώνει το πολιτικό μήνυμα που επιχείρησε να περάσει ο πρωθυπουργός. Στέλνοντας ένα μήνυμα προς όλες τις πτέρυγες της Βουλής, ο κ. Μητσοτάκης, τόνισε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα έβαλε τέλος στην πολιτική της τοξικότητας και του διχασμού. «Η εποχή της ακρότητας και της χυδαιότητας ανήκει στο χθες», είπε και σημείωσε ότι η πολυκομματική Βουλή δεν πρέπει να αναδειχθεί σε πολυτάραχη ή παραλυτική.

Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε στο βήμα της Βουλής έτοιμος να συγκρουστεί με αντιλήψεις και συμφέροντα που κρατούν την χώρα πίσω και μίλησε για ένα «Πολυδιάστατο Εκσυγχρονισμό», όρο που κατά τον ίδιο συμβολίζει «την μεγάλη προσπάθεια που πρέπει να καταβάλει η χώρα για να αντιμετωπίσει πολλές παθογένειες σε πολλά μέτωπα, ενώ ταυτόχρονα πρέπει να κινούμαστε με μεγάλη ταχύτητα, με την ταχύτητα της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης, για να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες προκλήσεις οι οποίες έρχονται από το μέλλον». Μάλιστα από τους πολιτικούς αναλυτές εκτιμάται ότι χρησιμοποιώντας μία φράση που έχει περάσει στην ιστορία από τον Κώστα Σημίτη είναι μία νέα προσπάθεια να συνεχίσει τα ανοίγματα προς το κέντρο και την κεντροαριστερά. Εξάλλου με τρία ακροδεξιά κόμματα εντός κοινοβουλίου παρουσιάζεται μία χρυσή ευκαιρία στον Κυριάκο Μητσοτάκη να συνεχίσει τα ανοίγματα, με μεγαλύτερη ακόμη επιτυχία.

Υποθήκη Φάμελου

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ έμειναν δύο εικόνες από το… μέλλον. Η μία είναι το αμήχανου στην αρχή της ομιλίας Σωκράτη Φάμελου, του νέου Προέδρου της Κοινοβουλευτικής του ΣΥΡΙΖΑ, μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες. Ο κ. Φάμελος, που θα σηκώσει το βάρος της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι την εκλογή νέου προέδρου, απέσπασε τα συγχαρητήρια από τους συντρόφους του. Πλέκοντας το εγκώμιο του πρώην αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ και εξαπολύοντας επίθεση κατά της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, τονίζοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το πραγματικό εμπόδιο στα σχέδια της Νέας Δημοκρατίας και ο πυλώνας προοδευτικής διεξόδου.

Ενδεικτικό του άγχους του κ. Φάμελου, ήταν και η άστοχη παρατήρηση στον πρωθυπουργό όταν ο κ. Μητσοτάκης ήταν στο βήμα και αναφερόταν στο μετρό της Θεσσαλονίκης. Ο πρωθυπουργός έλεγε «το μετρό της Θεσσαλονίκης ολοκληρώνεται», με τον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ να τον διακόπτει ρωτώντας «ολοκληρώνεται;». Τότε ο κ. Μητσοτάκης του απάντησε «θα σας καλέσουμε κύριε Φάμελε στις αρχές του έτους να δείτε το μετρό χωρίς μουσαμάδες».

Στο δια ταύτα δεν θα πρέπει να μας κάνει εντύπωση εάν το επόμενο Σαββατοκύριακο στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής δούμε τον κ. Φάμελο να καταθέτει την υποψηφιότητα του για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ. Εξάλλου τα έχει καλά με όλες τις φυλές και τις τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Σε ό,τι αφορά στην ομιλία του ο Σωκράτης Φάμελος έδειξε όπως και ο υπόλοιπος ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν έχουν καταλάβει απολύτως τίποτα. Εξακολουθούν να στηρίζουν το ίδιο προεκλογικό αφήγημα παρουσιάζοντας τα πάντα μαύρα στην ελληνική κοινωνία.

Η δεύτερη εικόνα που έμεινε ήταν η παρουσία στο πρώτο έδρανο-δίπλα στον κ. Φάμελο– του Νίκου Παππά και του Ευκλείδη Τσακαλώτου. Τον πρώην υπουργό Οικονομικών και στο παρελθόν τον έχουμε δει στις πρώτες θέσεις. Το Νίκο Παππά όχι. Όπως όλα δείχνουν ο κ. Παππάς θέλει να καταθέσει υποψηφιότητα και γι’ αυτό το λόγο φρόντισε να το δείξει και με την εικόνα.

Αγχωμένος ο Ανδρουλάκης  

Στην πρώτη του κοινοβουλευτική παρουσία ο Νίκος Ανδρουλάκης ήταν εμφανώς αγχωμένος. Σε αυτό συνέτεινε και η πληροφορία που έλαβε πριν από τη συζήτηση ότι το ΠΑΣΟΚ έχει περάσει δεύτερο σε κυλιόμενες δημοσκοπήσεις που τρέχουν. Κάτι που του προσέθεσε περισσότερο άγχος και θέλησε με το καλημέρα της κοινοβουλευτικής του παρουσίας να αναδείξει, ότι αυτός είναι ο πραγματικός ηγέτης της αντιπολίτευσης.

Πάντως οι «δημογέροντες» της Χαριλάου Τρικούπη μετά την ομιλία δήλωσαν ικανοποιημένοι, ισχυριζόμενοι ότι πέρασε την βάση. Οι συμβουλές τους είναι ότι «θέλει ακόμη προσωπικά να το δουλέψει ως προς τη θεατρικότητα και τη χειραφέτηση από το κείμενο και να μιλά πιο πολύ εκτός κειμένου. Το βασικό είναι ότι το πλαίσιο που έθεσε ήταν στη σωστή κατεύθυνση».

Παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός στο μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του προέδρου του ΠΑΣΟΚ δεν ήταν στην αίθουσα (επέστρεψε προς το τέλος), ο κ. Ανδρουλάκης ανέδειξε την μεγάλη εικόνα γεωπολιτικά, εθνικά, οικονομικά, πολιτικά. Γι’ αυτό και είπε ότι «έχει τεράστια σημασία να αξιολογήσουμε το διεθνές και εθνικό πλαίσιο, στο οποίο θα πραγματοποιηθεί ο κυβερνητικός σχεδιασμός» κάνοντας αναφορές στον σημερινό πολυπολικό κόσμο.

Για του είδους της αντιπολίτευσης που θα ασκήσει έκανε λόγο πως στις αποφάσεις του θα κυριαρχεί ο γνώμονας του εθνικού συμφέροντος. «Όπως δεσμεύτηκα προεκλογικά, το ΠΑΣΟΚ θα είναι η στιβαρή, υπεύθυνη, αξιόπιστη αντιπολίτευση καθοδηγούμενη από αρχές και αξίες. Θα είναι ο γνήσιος αντίπαλος του ανορθολογισμού και της συντήρησης, η φωνή της λογικής και της προόδου» τόνισε για να προσθέσει: «Πυξίδα των συναινέσεων και των αντιπαραθέσεων μας είναι το συμφέρον του λαού και της πατρίδας». Ο Νίκος Ανδρουλάκης θέλησε να κάνει αντίστιξη με τον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι το ΠΑΣΟΚ συνιστά «μία πραγματικά προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης».

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα