ΧΑΡΗΣ ΔΟΥΚΑΣ: Ο άνθρωπος που… στηρίχθηκε η Φώφη

Με βαρύ βιογραφικό και με βραβείο από το Χάρβαρντ ο νέος δήμασρχος Αθηναίων θέλει να αποδείξει ότι μπορεί να υλοποιήσει όσα υποσχέθηκε προεκλογικά

Ο Γιώργος Παπανδρέου, από την εποχή που ήταν υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση Κώστα Σημίτη, είχε κάνει λόγο για την κλιματική αλλαγή και την πράσινη ανάπτυξη. Αργότερα ως αρχηγός του ΠΑΣΟΚ επανέφερε το θέμα αντιμετωπίζοντας την χλεύη και των πολιτικών του αντιπάλων, αλλά και των ίδιων των συντρόφων του που έκαναν λόγο για «πράσινα άλογα».

Την Άνοιξη του 2021 η τότε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά πρότεινε στον Κυριάκο Μητσοτάκη τη θέσπιση του πρώτου κλιματικού νόμου. Εκείνη την εποχή, στις αρχές του 2021, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ ανέθεσε σε έναν σύμβουλο επί των θεμάτων της ενέργειας και κλιματικής αλλαγής να συντάξει πρόταση νόμου. Ήταν ο Χάρης Δούκας, ο καθηγητής Ενεργειακής Πολιτικής και Διοίκησης του ΕΜΠ και από την 1η Ιανουαρίου του 2024 δήμαρχος Αθηναίων. Στις αρχές του 2021 ανέλαβε ένα δύσκολο έργο με δεδομένο το ό,τι εκείνη την περίοδο οι υποστηρικτές της πράσινης μετάβασης, είτε από τον πολιτικό, είτε τον επιχειρηματικό, είτε και από τον ακαδημαϊκό χώρο δεχόντουσαν έντονη έως και σκληρή κριτική για τις όποιες πρωτοβουλίες απανθρακοποίησης.

Ο δικός του νόμος

Μετριοπαθής, αλλά με στέρεες τεκμηριωμένα επιστημονικές θέσεις αλλά και με καθαρό λόγο έφερε σύντομα σε πέρας το έργο. Συνέταξε σχέδιο νόμου, το οποίο η  Φώφη Γεννηματά κατέθεσε στη Βουλή. Το σχέδιο νόμου ήταν τόσο πρωτοποριακό για τα ελληνικά δεδομένα, καθώς πρότεινε μέχρι και τη συμμετοχή της κοινωνίας στη λήψη αποφάσεων για την κλιματική αλλαγή. Το κείμενο, αφού υιοθετήθηκε από την κυβέρνηση της Ν.Δ., υπέστη τεράστιες αλλαγές μέχρι που ψηφίστηκε. Ωστόσο, ο άσημος τότε επιστήμονας είχε βάλει ένα σημαντικό λιθαράκι στις όποιες προσπάθειες της χώρας για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την πράσινη μετάβαση.

Ο κ. Δούκας ορίστηκε τομεάρχης Ενέργειας του ΠΑΣΟΚ επί αρχηγίας του Νίκου Ανδρουλάκη, υπερασπιζόταν και παρουσίαζε τις δράσεις που πρέπει να αναληφθούν για την επίτευξη των στόχων της πράσινης και βιώσιμης ανάπτυξης.  Άσκησε δριμεία κριτική στις επιλογές της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Με θέσεις τεκμηριωμένες όπως εκείνη της επιβολής πλαφόν στη λιανική αγορά ρεύματος. Μία στάση που ακόμη και σήμερα αποτελεί την επίσημη γραμμή του ΠΑΣΟΚ.

Λίγες ημέρες πριν ανακοινωθεί από το Νίκο Ανδρουλάκη η υποψηφιότητα του για την Αθήνα, ο κ. Δούκας έγραψε ένα άρθρο με αντικείμενο τις πράσινες πόλεις και τις παρεμβάσεις στον αστικό ιστό προκειμένου να περιοριστούν οι ρύποι του θερμοκηπίου και η θερμοκρασία στις πόλεις. Το πεδίο ειδίκευσης του καθηγητή Χάρη Δούκα σχετίζεται με την ανάπτυξη συστημάτων υποστήριξης αποφάσεων για την ενεργειακή και κλιματική πολιτική, θέτοντας τον ανθρώπινο παράγοντα στον πυρήνα των διαδικασιών μοντελοποίησης.  Το βιογραφικό του είναι βαρύ, σημαντικά και τα βραβεία του, όμως γι’ αυτό που μπορεί να παινεύεται είναι ότι το πανεπιστήμιο Χάρβαρντ τον συγκαταλέγει στο 2% των περισσότερο διαδραστικών επιστημόνων όλων των ειδικοτήτων σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο τομέας του κ. Δούκα είναι οι αναπλάσεις πόλεων. Το αν θα καταφέρει να κάνει το ίδιο και στην Αθήνα θα το ξέρουμε σε πέντε χρόνια. Προς ώρας ετοιμάζεται για την 1η Ιανουαρίου, όταν και θα αναλάβει τα καθήκοντα του.

Εξάλλου το μήνυμα που έστειλαν οι Αθηναίοι με την επιλογή του κ. Δούκα είναι ότι ασφυκτιούν μέσα στην ίδια την πόλη τους, θέλουν ανάσες και απαιτούν καλύτερη καθημερινότητα και ποιότητα ζωής. Ο κ. Δούκας μίλησε απλά και όχι με τον στριφνό ακαδημαϊκό λόγο. Έγινε κατανοητός και στον απλό πολίτη που δεν έχει τεχνικές γνώσεις περί ενεργειακής αποδοτικότητας και smart cities. Μένει πια ο νέος δήμαρχος να περάσει και στην πράξη.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα