Η «έφοδος» του Μπλερ στην Ελλάδα

Ο πρώην Βρετανός πρωθυπουργός σύστησε μονοπρόσωπη Ανώνυμο Εταιρεία με την οποία θα ασχοληθεί με την διαχείριση ακινήτων

Τους γνωρίσαμε την δεκαετία του ’90, όταν κυβερνούσαν τον πλανήτη. Ο λόγος για την τριάδα Μπιλ Κλίντον-Τόνι Μπλερ –Γκέρχαρντ Σρέντερ. Ήταν η τριάδα του λεγόμενου «New Deal». Δηλαδή του τρόπου που προσέγγισαν, ως σοσιαλδημοκράτες τον καπιταλισμό και τον τρόπο που τον εξέλιξαν.

Της Ευαγγελίας Τζαβάρα

Χάρη και στην άνθιση της αμερικανικής οικονομίας η παρέα του «New Deal» έβαλε στο κόλπο και τον Ιταλό πρωθυπουργό Ρομάνο Πρόντι, αλλά και τον Κώστα Σημίτη. Δεν είχαν πρόβλημα στο να συνεργαστούν και με ηγέτες από άλλους πολιτικούς χώρους, όπως με τον αείμνηστο Ζακ Σιράκ στην Γαλλία και τον Χοσέ Μαρία Αθνάρ στην Ισπανία. Και όπως έλεγαν οι πολιτικοί αναλυτές «η δουλειά να γίνεται και όλοι να είναι ευχαριστημένοι».

Μετά την ολοκλήρωση της πολιτικής του καριέρας κανένας από την τότε παρέα δεν χάθηκε. Ο Μπιλ Κλίντον δημιούργησε το «William J. Clinton Foundation» που στόχος του είναι προωθεί τα διεθνή ζητήματα όπως η αποτροπή του AIDS και της προστασίας του πλανήτη από την παγκόσμια θέρμανση. Από τις ομιλίες του όλο το διάστημα μετά το τέλος της πολιτικής του καριέρας του εισέπραξε πολλές εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια. Ο Γκέρχαρντ Σρέντερ με τη σειρά του προτίμησε τα ρωσικά ρούβλια, όπου μέχρι το 2022 αμειβόταν πλουσιοπάροχα ως σύμβουλος ανάπτυξης της ρωσικής Gazprom και ως προνομιακός συνομιλητής του Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Έφοδος» Μπλερ στην Ελλάδα

Ο τρίτος της παρέας, ο Τόνι Μπλερ, βρετανός πρωθυπουργός για μία δεκαετία (1997-2007), προ ολίγων ημερών προχώρησε στη σύσταση εταιρείας με έδρα τη χώρα μας και συγκεκριμένα την οδό Νεοφύτου Δούκα στο Κολωνάκι, ετοιμάζοντας την έφοδο του στην Ελλάδα.

Ο Τόνι Μπλερ εξακολουθεί να διατηρεί στενή σχέση με την Ελλάδα, καθώς τα τελευταία χρόνια έχει συμμετάσχει στο Delphi Economic Forum, με το «Toni Blair Institute» να αποτελεί programming partner του διεθνούς συνεδρίου. Τον Αύγουστο του 2022 είχε συνάντηση στο Μαξίμου με ευρεία ατζέντα θεμάτων προς συζήτηση και συνομιλητή του τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μεταξύ των οποίων οι εξελίξεις στο μέτωπο της Ουκρανίας.

Στην Ελλάδα η σύσταση της «TBI Greece Μονοπρόσωπη Α.Ε.» αποτελεί βραχίονα του «Tony Blair Institute», το οποίο διατηρεί συμβουλευτικό χαρακτήρα, καθώς αναλαμβάνει να υποστηρίξει ηγέτες στη στρατηγική, την πολιτική και τις υπηρεσίες, ξεκλειδώνοντας τη δύναμη της τεχνολογίας και στους τρεις αυτούς τομείς. Ταυτόχρονα ο ίδιος ο Μπλερ συμμετέχει σε διεθνούς βεληνεκούς ημερίδες και συνέδρια ως ομιλητής. Με το αζημίωτο φυσικά.

Ο στόχος στην Ελλάδα

Με βάση το καταστατικό της νεοσύστατης εταιρείας, στους σκοπούς της λειτουργίας της είναι να αγοράζει, να μισθώνει ή με άλλο τρόπο να αποκτά και να διαχειρίζεται οποιαδήποτε ακίνητη ή προσωπική περιουσία και οποιαδήποτε δικαιώματα ή προνόμια οποιουδήποτε είδους επί ή σε σχέση με οποιαδήποτε ακίνητη ή προσωπική περιουσία και να βελτιώνει, διαχειρίζεται, αναπτύσσει, κατασκευάζει, επισκευάζει, πωλεί, μισθώνει, υποθηκεύει, παραδίδει ή διαθέτει ή με άλλο τρόπο διαχειρίζεται το σύνολο ή μέρος τέτοιας περιουσίας.  Εκτός των άλλων έχει την δυνατότητα να δανείζεται και να συγκεντρώνει χρήματα και να διασφαλίζει την αποπληρωμή οποιουδήποτε χρηματικού ποσού συγκεντρώνει ή οφείλει με υποθήκη, εμπράγματη επιβάρυνση, εμπράγματο δικαίωμα ή άλλη ασφάλεια επί της περιουσίας ή και των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας. Επίσης έχει τη δυνατότητα να επενδύει και διαχειρίζεται τα κεφάλαια της εταιρείας που δεν απαιτούνται άμεσα για τις εργασίες της σε ή επί τέτοιων επενδύσεων, τίτλων ή περιουσιακών στοιχείων που κρίνει σκόπιμο. Επικεφαλής της εταιρείας στην Ελλάδα είναι η διευθύνουσα σύμβουλος του «Tony Blair Insitute», το οποίο διατηρεί δραστηριότητα και σε άλλες χώρες, Κάθριν Ρίμερ. Η Ρίμερ στο παρελθόν είχε συνεργαστεί ως σύμβουλος με τον πρωθυπουργό του Καναδά, Τζάστιν Τρυντό.

Οι χρηματοδότες

O Tόνι Μπλερ είναι σήμερα εκτελεστικός πρόεδρος στο «Tony Blair Institute for Global Change», το οποίο απασχολεί σήμερα περί τα 700 άτομα προσωπικό, που εκπροσωπείται από τουλάχιστον 55 διαφορετικές εθνικότητες. Κατά καιρούς συντάξει μελέτες από το Brexit έως την τεχνητή νοημοσύνη έως την Covid-19. Διατηρεί σημαντικό επίπεδο επιρροής σε βαθμό τέτοιο που υπουργοί του υπουργικού συμβουλίου, ακόμη και οι πρωθυπουργοί – συμπεριλαμβανομένου του Μπόρις Τζόνσον και της Λιζ Τρας – βρίσκονται σε τακτική επαφή με το Ινστιτούτο.

Σύμφωνα με τα επίσημα οικονομικά στοιχεία που δημοσίευσε για το 2021, τα έσοδα σε επίπεδο ομίλου ήταν 35,7 εκατομμύρια δολάρια, αυξημένα κατά 79% σε σχέση με το 2020. Σε ό,τι αφορά τους δωρητές μιλάμε για κολοσσούς.

Μεταξύ αυτών το «AALL Management Institute» που προετοιμάζει τους επικεφαλείς φορέων και επιχειρήσεων να πετύχουν σε συνθήκες διεθνούς αβεβαιότητας. Ο Όμιλος Αφρικανικής Τράπεζας Ανάπτυξης (AfDB) που έχει ως αποστολή τη μείωση της φτώχειας και των συνθηκών διαβίωσης στην Αφρική. Συνδράμουν επίσης το Κέντρο Έρευνας Αφρικανικού Πληθυσμού και Υγείας (APHRC), η συμμαχία για μια Πράσινη Επανάσταση στην Αφρική (AGRA), η Altai Consulting.

Σημαντική είναι και η συνδρομή του ιδρύματος «Anne Wojcicki». Η Βοϊτσίσκι είναι Αμερικανίδα επιχειρηματίας που σύμφωνα με το Forbes η περιουσία της ανέρχεται στα 270 εκατομμύρια δολάρια.

Στις δραστηριότητες Μπλερ συνεισφέρει και το Ίδρυμα «Bill & Melinda Gates» (BMGF). Στα 43α γενέθλιά του, ο Μπιλ Γκέιτς δώρισε στο ίδρυμα 1 δισεκατομμύριο δολάρια. Από κοντά και το «Blavatnik Family Foundation» του Αμερικανοβρετανού επιχειρηματία Σερ Λέοναρντ Βαλεντίνοβιτς Μπλαβάτνικ, γεννημένου στην Ουκρανία, όπου η περιουσία του σύμφωνα με το Forbes ανέρχεται στα 35,4 δισεκατομμύρια δολάρια. Ξεκίνησε να χτίζει την περιουσία του μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης με την ιδιωτικοποίηση κρατικών περιουσιακών στοιχείων αλουμινίου και πετρελαίου.

Στο κλαμπ των δωρητών και το «Ίδρυμα Kirsh» του Νοτιοαφρικανού δισεκατομμυριούχου Νέιθαν Νάτι Κις με υπολογισμένη περιουσία στα 5,3 δισεκατομμύρια δολάρια τον Απρίλιο του 2022. Από κοντά και το «Ίδρυμα Larry Ellison», όπου υποστηρίζει τη βασική βιοϊατρική έρευνα για τη γήρανση που σχετίζεται με την κατανόηση των διαδικασιών ανάπτυξης της διάρκειας ζωής και των ασθενειών και αναπηριών που σχετίζονται με την ηλικία. Ο Λόρενς Τζόζεφ Έλισον είναι Αμερικανός δισεκατομμυριούχος και θεωρείται ο τέταρτος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, με εκτιμώμενη περιουσία 135 δισεκατομμύρια δολάρια.

Στις προσπάθειες Μπλερ συνεισφέρει και το «Victor Pinchuk Foundation» του Ουκρανού ολιγάρχη Βίκτορ Μιχαήλοβιτς Πίντσουκ (είναι ιδιοκτήτης τεσσάρων τηλεοπτικών σταθμών) με περιουσία 1,44 δισεκατομμύρια δολάρια.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα