Οι δύσκολες σχέσεις Μητσοτάκη-Σάντσεθ

Οι σχέσεις μας με την Ισπανία πλέον περνούν σε νέα φάση. Ή, πιο σωστά, η ήδη παγωμένη σχέση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πέδρο Σάντσεθ γίνεται ακόμη πιο δύσκολη. Η ελληνική κυβέρνηση εξέφρασε τη δυσφορία της (κατά την επικοινωνία του Νίκου Δένδια με τον Χοσέ Μανουέλ Αλβάρες), ενώ και το ΚΙΝΑΛ απέστειλε ανάλογο μήνυμα στο αδελφό σοσιαλιστικό κόμμα για τη συμφωνία Ισπανίας-Τουρκίας.

Στο Μαξίμου ανέμεναν αυτή την εξέλιξη, καθώς ο Σάντσεθ στις ευρωμεσογειακές συνεδριάσεις ήταν σε διαφορετικό στρατόπεδο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Απλά δεν το εξέφραζε, καθώς η παρουσία τού Μακρόν επισκίαζε τα πάντα. Μάλιστα, ο Σάντσεθ είχε εκφράσει την δυσαρέσκεια του για την παρουσία του πρωθυπουργού στο συνέδριο του Λαϊκού Κόμματος (ανήκουν στην ίδια ευρωπαϊκή οικογένεια με τη Ν.Δ.) και την ενθουσιώδη στήριξή του στον ηγέτη της ισπανικής κεντροδεξιάς Πάμπλο Κασάδο. Εδώ θα πρέπει να τονιστεί ότι ο Κασάδο ήδη άσκησε σκληρή κριτική στον Σάντσεθ υπενθυμίζοντας τις πρόσφατες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Η δικαιολογία της Ισπανίας ότι αναγκάζεται να επενδύσει στην τουρκική οικονομία επειδή οι ισπανικές τράπεζες είναι εκτεθειμένες, ενώ υπολογίζεται πως 600 ισπανικές εταιρείες εξάγουν στην Τουρκία. Η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία στην ευρωζώνη είναι εκτεθειμένη στην τουρκική οικονομία, ενώ η BBVA, η δεύτερη μεγαλύτερη ισπανική τράπεζα, εξαγόρασε πρόσφατα την τουρκική τράπεζα Garanti, γεγονός που δείχνει πως η σχέση των δύο πλευρών επεκτείνεται ολοένα και περισσότερο στο χρηματοοικονομικό επίπεδο.

Στην τελική ευθεία στη Γερουσία η ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία

Προχωράει στην αμερικανική Γερουσία το νομοσχέδιο για την αμυντική συνεργασία ΗΠΑ-Ελλάδας που είχε καταθέσει τον Ιούνιο ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας Ρόμπερτ Μενέντεζ. Το νομοσχέδιο με τίτλο «Αμυντική και Διακοινοβουλευτική Εταιρική Σχέση ΗΠΑ-Ελλάδας 2021» έχει ενταχθεί πλέον ως τροπολογία στο πακέτο του αμυντικού προϋπολογισμού των ΗΠΑ (NDAA).

Το αμυντικό νομοσχέδιο είχε κάνει ήδη σημαντικά βήματα, καθώς είχε κατατεθεί και εγκριθεί από την Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας και έχει κατατεθεί στην Βουλή των Αντιπροσώπων. Παρ’ όλα αυτά, στόχος του Ρόμπερτ Μενέντεζ ήταν να καταφέρει να το εντάξει στο πακέτο του αμυντικού προϋπολογισμού, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα έπρεπε να ακολουθηθεί μια πολύ πιο χρονοβόρα νομοθετική διαδικασία. Σε αυτή την προσπάθεια συνέβαλαν και οι συστηματικές προσπάθειες του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC).

Το νομοσχέδιο φιλοδοξεί να οικοδομήσει πάνω στη δυναμική που δημιούργησε ο νόμος EastMed Act και προβλέπει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την αναβάθμιση της αμυντικής συνεργασίας, αλλά και για τη υποστήριξη του εκσυγχρονισμού των Ελληνικών Ένοπλών Δυνάμεων. Μεταξύ άλλων εκφράζεται στήριξη στο σχήμα 3+1 (Ελλάδα-Κύπρος-Αίγυπτος-Ισραήλ) και ζητείται η επέκτασή του και σε άλλους τομείς συνεργασίας.  Το νομοσχέδιο προβλέπει ετήσια στρατιωτική βοήθεια 25 εκατομμύριων δολαρίων προς τη χώρα μας για την περίοδο μεταξύ 2022 και 2026. Επιπλέον, το νομοσχέδιο ζητά την έγκριση της πώλησης μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Ελλάδα και προβλέπει την παροχή δανείων στην Ελλάδα τα οποία θα σχετίζονται με εξοπλιστικά προγράμματα.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα