Οι ισχυροί κυβερνητικοί άξονες

Το Μαξίμου με την ψήφιση του νόμου για τα μη κρατικά πανεπιστήμια αλλάζει την πολιτική ατζέντα λίγο πριν εισέλθουμε στην προεκλογική περίοδο

Μεταρρυθμίσεις, ενίσχυση εισοδημάτων μέσω και της νέας αύξησης του κατώτατου μισθού και ευρωπαϊκή αναγνώριση του ρόλου της χώρας είναι οι τρεις άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί η κυβέρνηση για τις επόμενες 100 περίπου ημέρες έως τις ευρωεκλογές του Ιουνίου.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Αυτή η στρατηγική θεωρείται από το πρωθυπουργικό γραφείο ως η ιδανική για να εκμεταλλευτεί την περιδίνηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και συνολικά του χώρου της Κεντροαριστεράς. Και αυτό διότι ναι μεν το ΠΑΣΟΚ δημοσκοπικά πέρασε στην 2η θέση, αλλά τοποθετεί χαμηλά τον πήχη και δεν νιώθουν ιδιαίτερο κίνδυνο. Κάτι ανάλογο εκτιμούν πως συμβαίνει και με την άκρα δεξιά και όπως τονίζουν «το δημοσκοπικό φούσκωμα της Ελληνικής Λύσης και του Κυριάκου Βελόπουλου είναι λόγω της αποδρομής που βρίσκονται οι Σπαρτιάτες». Οπότε το κοινό των Σπαρτιατών μοιάζει σα να μετακινήθηκε προς την Ελληνική Λύση.

Όλοι, όμως, σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, «αδυνατούν να προβάλλουν πειστικό λόγο στην κυβερνητική πολιτική και να δείξουν στους πολίτες ότι υπάρχει κι άλλος ρεαλιστικός δρόμος». Το νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, που θα ψηφιστεί από την Ολομέλεια την ερχόμενη Παρασκευή στις 8 Μαρτίου, αποτελεί το τελευταίο μεταρρυθμιστικό σχέδιο νόμου της κυβέρνησης, πριν εισέλθουμε και επισήμως, στην προεκλογική περίοδο των ευρωεκλογών. Κι όπως λένε από το Μαξίμου το συγκεκριμένο νομοσχέδιο και η στάση που κρατά η αντιπολίτευση προσφέρει μία τεράστια ευκαιρία στην κυβέρνηση να στείλει μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις πως η Νέα Δημοκρατία είναι η μοναδική πολιτική δύναμη με προγραμματικό λόγο, επεξεργασμένες λύσεις και το κυριότερο με ξεκάθαρο όραμα για το μέλλον.

Τα μη κρατικά πανεπιστήμια

Οπότε είναι πολύ λογικό ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι υπουργοί του στην συζήτηση για το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων να σηκώσουν τους τόνους της αντιπαράθεσης με τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Όπως αναφέρουν αξιόπιστες πηγές «ο πρωθυπουργός θα θέσει με έντονο τρόπο θέμα προοδευτικότητας ή μη, των πολιτικών δυνάμεων, που θα ταχθούν υπέρ ή κατά της ρύθμισης». Έως σήμερα, το Μέγαρο Μαξίμου επικεντρώνει την κριτική του απέναντι στο ΠΑΣΟΚ, καθώς η Χαριλάου Τρικούπη, όπως ακριβώς έκανε και με το θέμα της επιστολικής ψήφου, τελικά προτίθεται να καταψηφίσει το νομοσχέδιο, που όμως υπάρχει στο πρόγραμμά της.

Η κυβερνητική στόχευση, να αναδειχθεί και μέσα από αυτή τη διαδικασία, ότι αποτελεί τη μοναδική πολιτική έκφραση του «πολυδιάστατου εκσυγχρονισμού» της χώρας, όπως τον έχει χαρακτηρίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι σαφής, επιδιώκοντας την πολιτική κυριαρχία στον χώρο του κέντρου. Ο πρωθυπουργός έχει κάνει λόγο για «εμβληματική μεταρρύθμιση, που ενσωματώνει στην Ελλάδα την ευρωπαϊκή πραγματικότητα, επιτρέποντας τη λειτουργία μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων στη χώρα».

Με δεδομένο ότι η πλειοψηφία της κοινής γνώμης, όπως αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις, τάσσεται υπέρ της λειτουργίας μη κρατικών πανεπιστημίων, ζητώντας, όμως, και την ενίσχυση των δημόσιων ΑΕΙ, η κυβέρνηση επισημαίνει ότι το προωθούμενο νομοσχέδιο εξυπηρετεί αυτό τον σκοπό, με τη χρήση και όλων των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων, που αγγίζουν το 1 δισ. ευρώ συνολικά, όπως η διάθεση 475 εκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, 279 εκατομμυρίων ευρώ από το ΕΣΠΑ και 700 εκατομμυρίων ευρώ μέσω ΣΔΙΤ για ανακαίνιση και κατασκευή φοιτητικών εστιών.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, «τα χρόνια της οικονομικής κρίσης η χρηματοδότηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης συρρικνώθηκε, φθάνοντας το 2018 το ιστορικό χαμηλό των 92 εκατομμυρίων ευρώ. Από το 2019 ακολουθείται πλέον μια αυξητική πορεία, φθάνοντας το 2023 τα 133 εκατομμύρια ευρώ, μία αύξηση της τάξεως περίπου του 50%. Από το κυβερνητικό επιτελείο σημειώνουν ότι σε ετήσια βάση δόθηκαν, επίσης, 201 εκατομμύρια ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και 125 εκατομμύρια ευρώ για σίτιση και στέγαση το 2023».

Ο κατώτατος μισθός

Σημείο αναφοράς στην κυβερνητική ατζέντα αποτελεί η 3η, κατά σειρά, αύξηση του κατώτατου μισθού, που αναμένεται να εγκρίνει το Υπουργικό Συμβούλιο στις 22 Μαρτίου. Η εκτίμηση κυβερνητικών στελεχών είναι ότι ο κατώτατος μισθός θα διαμορφωθεί πάνω από τα 800 ευρώ, ενώ πρέπει να επισημανθεί ότι όπως έχει πει ο πρωθυπουργός στο τέλος της τετραετίας θα φτάσει στα 950 ευρώ. Η ενίσχυση των εισοδημάτων προβάλλεται από την κυβέρνηση και ως η μόνιμη απάντηση στην πληθωριστικές πιέσεις και το κύμα ακρίβειας, που εδώ και μήνες προκαλεί τη μεγαλύτερη κοινωνική δυσαρέσκεια για την κυβερνητική πολιτική.

Στο διακύβευμα της κάλπης, όπως θα το διατυπώσει προχωρώντας προς την προεκλογική περίοδο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναμένεται να είναι ο λόγος και η αποτελεσματικότητα, που η κάθε πολιτική δύναμη μπορεί να διατυπώσει στις Βρυξέλλες και να επιδείξει στο τέλος της ημέρας. Ολοένα και πιο συχνά, τα κυβερνητικά στελέχη και ο ίδιος ο πρωθυπουργός δηλώνουν ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει καταφέρει να πετύχει σε τομείς, που αφορούν το σύνολο των πολιτών, καθώς σχετίζονται με τους χρηματοδοτικούς πόρους, που τελικά φθάνουν στη χώρα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και οι χρηματοδοτήσεις, που εξασφαλίστηκαν για τους Έλληνες αγρότες, στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2023-2027.

Μάλιστα, σε αυτό το πεδίο, όπου η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με τις συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις, η Ελλάδα παρουσιάζει τις δικές της προτάσεις στις Βρυξέλλες, επιχειρώντας να υπάρξουν αλλαγές σε ζητήματα, που τίθενται και ως αιτήματα από την πλευρά των αγροτών και χαρακτηρίζονται, μάλιστα, ως δίκαια από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Στην πράξη»

Ένας άλλος τομέας πέραν της ακρίβειας που εξακολουθεί να προκαλεί δυσαρέσκεια είναι ο τομέας της υγείας. Ήδη υπάρχουν πολλές αντιδράσεις με την ρύθμιση των απογευματινών χειρουργείων, ειδικά από τους υγειονομικούς. Μάλιστα πρωτοστατούν στις αντιδράσεις η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, γνωστή «γαλάζια» συνδικαλίστρια και αγαπημένη των τηλεοπτικών εκπομπών. Η κ. Παγώνη είναι αντίθετη ζητώντας πρώτα ουσιαστικές προσλήψεις, γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού κι εν συνεχεία να τρέξουν τα απογευματινά χειρουργεία.

Μάλιστα την κ. Παγώνη χρησιμοποιεί στην επιχειρηματολογία του το ΠΑΣΟΚ και ο Νίκος Ανδρουλάκης. Οπότε όλα όσα λέγονται από την κυβέρνηση για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ότι «κάνει παιχνίδι υπέρ των ιδιωτικών νοσοκομείων», πέφτει στο κενό, καθώς ο κ. Ανδρουλάκης απαντά χρησιμοποιεί τα λόγιας της Ματίνας Παγώνη. Απέναντι στις βολές για τις ελλείψεις προσωπικού στα νοσοκομεία, η κυβέρνηση επιλέγει προς το παρόν χαμηλούς τόνους.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα