Οι κυβερνήσεις πέφτουνε, ο SSM (επι)μένει 

Τι συζήτησε ο Ευρωπαίος υπερεπόπτης των τραπεζών Αντρέα Ενρία με Μητσοτάκη - Σταϊκούρα για τα «κόκκινα» δάνεια

Όσοι υποστήριζαν ότι η νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη θα έχει άμεση… μετωπική με τα μακροοικονομικά ανοιχτά ζητήματα της επόμενης ημέρας δικαιώθηκαν με το «καλημέρα». Αφενός οι Ευρωπαίοι εταίροι είχαν φροντίσει πριν καν διενεργηθεί το Eurogroup της 8ης Ιουλίου να στείλουν το μήνυμα ότι τα συμφωνηθέντα (βλ. διαπραγμάτευση για χαμήλωμα του πήχη στα υπερπλεονάσματα) πρέπει να τηρηθούν, αφετέρου την Τρίτη 9 Ιουλίου υποδεχτήκαμε στα μέρη μας τον επικεφαλής του SSM, Αντρέα Ενρία.

Του Νίκου Τσαγκατάκη

Μπορεί ο Ιταλός υπερ-επόπτης των ευρωπαϊκών τραπεζών να εξηγεί ότι η συνάντηση που είχε νωρίς το απόγευμα της περασμένης Τρίτης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Χρήστο Σταϊκούρα ήταν αναγνωριστικού χαρακτήρα, αλλά είναι απολύτως βέβαιο ότι το τετ-α-τετ του επικεφαλής του SSM με τον νεοεκλεγέντα πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών δεν περιορίστηκε στο τσάι και το know us better.

Η κουβέντα των τριών ανδρών πήγε έστω και… ψηλαφητά στο θέμα που καίει το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα, και δεν είναι άλλο από τα «κόκκινα» δάνεια. Φυσικά, ο Αντρέα Ενρία δεν είπε στους Έλληνες συνομιλητές του κάτι που δεν γνώριζαν. Ως γνωστόν, τα «κόκκινα» δάνεια αντιπροσωπεύουν το 45,4% των δανειακών χαρτοφυλακίων των ελληνικών τραπεζών και ο πήχης της μείωσής τους έχει τεθεί αριθμητικά στα -54 δισεκατομμύρια ευρώ από ό,τι είναι σήμερα, με dead line το τέλος του 2021.

Πρόκειται ομολογουμένως για έναν εξαιρετικά φιλόδοξο στόχο, για τον οποίο όμως δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική πλην του να υπερκεραστεί! Για να κατανοηθεί το μέγεθος του προβλήματος, αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμη κι αν το δυσθεώρητο 45,4% κατρακυλήσει στο 20%, το «κόκκινο» χαρτοφυλάκιο των ελληνικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων θα συνεχίσει να βρίσκεται πολύ υψηλότερα από το αντίστοιχο μέσο ευρωπαϊκό ποσοστό του 3,2% επί του συνόλου των χορηγήσεων.

Τα «εργαλεία»

Αυτό που ξέρουμε για την ώρα είναι ότι το καινούργιο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης Μητσοτάκη θα βάλει στο μικροσκόπιό της προτάσεις από μηδενική βάση, προκειμένου οι τράπεζες να απαλλαχθούν από το άχθος των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων.

Πολλά, φυσικά, ακούγονται για τα «εργαλεία» που θα χρησιμοποιηθούν για να επιτευχθεί το ποθούμενο, με την αντιπολίτευση να επαναφέρει στο προσκήνιο τις ατυχείς δηλώσεις του εκλεγέντα κυβερνητικού βουλευτή, Μπάμπη Παπαδημητρίου, περί χρησιμοποίησης του μαξιλαριού ασφαλείας των 37 δισ. ευρώ. Αυτούς, πάντως, που ο επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας  φέρεται να προέταξε ως ταχύτερους τρόπους αποκλιμάκωσης των «κόκκινων» δανείων είναι, αφενός, η περαιτέρω βελτίωση των μακροοικονομικών μεγεθών της Ελλάδας, αφετέρου η ανάκαμψη των τιμών των ακινήτων που θα κάνει πιο αποδοτική τη δευτερογενή αγορά δανείων.

Ειδικά αυτό το τελευταίο κομμάτι που αφορά την ανάσταση της real estate αγοράς, οι ειδικοί και ο επικεφαλής του SSM το συσχετίζουν και με το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, ισχυριζόμενοι ότι οι ρυθμίσεις που θα συμφωνούνται με τους οφειλέτες θα πρέπει να είναι αμοιβαία επωφελείς, ώστε και οι δανειολήπτες να προστατεύονται αλλά και οι πιστωτές να εξασφαλίζονται.

Μάλιστα, κάνοντας ένα βήμα παρακάτω, ο Ενρία επέμεινε στη θέση του ότι πρέπει οι αρμόδιες ελληνικές αρχές να ξεκαθαρίσουν το τοπίο των κάτι λιγότερο από 80.000 αιτήσεων που είχαν υποβληθεί στο πλαίσιο της παλαιότερης εκδοχής του νόμου Κατσέλη και οι οποίες σήμερα εκκρεμοδικούν.

Σε κάθε περίπτωση, ο Αντρέα Ενρία χαρακτηρίζει ως αποδοτικότερα τα σημερινά «πολεμοφόδια» των ελληνικών συστημικών τραπεζών (βλ. πωλήσεις και τιτλοποιήσεις δανείων), αντί της παλαιότερης συνήθους πρακτικής της διαγραφής δανείων, που ούτε τις προβλέψεις μείωνε ούτε έφερνε αποτέλεσμα στα έσοδα των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα