Πάτησε Ελλάδα και ο αμερικάνος «γκουρού» της επικοινωνίας

Ο Σταν Γκρίνμπεργκ αναλαμβάνει δράση σχεδιάζοντας τη στρατηγική του Κυριάκου Μητσοτάκη με βάση τις δημοσκοπήσεις και αναζητώντας νέα ειδικά κοινά για να χτυπήσει

Κι επισήμως το Μαξίμου έχει μπει σε προεκλογική περίοδο, όπως εξάλλου είχε προαναγγείλει προ δύο εβδομάδων η «Α». Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε τις περιοδείες του στην περιφέρεια αρχής γενομένης από το νομό Πέλλας και την Έδεσσα και σύμφωνα με το πρόγραμμα που υπάρχει στο πρωθυπουργικό μέγαρο μία φορά ανά 15 ημέρες ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκέπτεται κι ένα νομό της χώρας.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Όμως το νέο δεν είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε τις περιοδείες του, αλλά το ότι ήρθε στην Ελλάδα και ταξίδεψε ως την Θεσσαλονίκη ο Σταν Γκρίνμπεργκ, ο οποίος και είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Ο Σταν Γκρίνμπεργκ, είναι ένας από τους πιο διάσημους πολιτικούς αναλυτές, επικοινωνιολόγους και αναλυτές δημοσκοπήσεων στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, με σημαντικό πελατολόγιο στην καριέρα του. Ήταν δίπλα στον πρωθυπουργό και στις αλλεπάλληλες νίκες του 2019 που έφεραν  τον κ. Μητσοτάκη στο Μαξίμου.

Ο αμερικανός «γκουρού» της πολιτικής επικοινωνίας ήταν αυτός που πρότεινε την στροφή προς το κέντρο και την οποία όχι μόνον αποδέχτηκε ο κ. Μητσοτάκης, αλλά την υπηρέτησε και την υπηρετεί με θρησκευτική προσήλωση έχοντας φέρει μία μίνι επανάσταση στο πολιτικό τοπίο της χώρας, καθώς για πρώτη φορά στην ελληνική πολιτική ιστορία μία κυβέρνηση έχει καταφέρει να αντιμετωπίζει την φθορά. Ο Γκρίνμπεργκ, δεν είναι ένας τυχαίος άνθρωπος. Είναι αυτός που κρύβεται πίσω από τις νίκες του Μπιλ Κλίντον στις ΗΠΑ, του Τόνι Μπλερ στην Μ. Βρετανία, του Γκέρχαρντ Σρέντερ στη Γερμανία, αλλά και του Νέλσον Μαντέλα στη Ν. Αφρική.

Γραφείο στο Μαξίμου

Ο Αμερικανός επικοινωνιολόγος επιμένει πως οι μεγάλες δεξαμενές για τη Ν.Δ. εξακολουθούν να είναι στον κεντρώο χώρο κι εκτιμά πως η κυβερνητική παράταξη δεν κινδυνεύει από τα δεξιά της, όπου τα περισσότερα κόμματα κινούνται μεταξύ της γραφικότητας και της συνομωσιολογίας. Γι’ αυτό ο Γκρίνμπεργκ επιμένει πως όσες απώλειες και εάν έχει η κυβερνητική παράταξη από τα δεξιά της μπορεί να τις αναπληρώσει από το κέντρο και την κεντροαριστερά.

Πριν από τις εκλογές του 2019 ο Γκρίνμπεργκ είχε συμβουλεύσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μην μπει στο παιχνίδι της οξύτητας, προκειμένου να φιλοτεχνήσει ένα προφίλ, όπου οι πολίτες θα τον θεωρούν φίλο τους. Και το πέτυχε, καθώς και οι αντίπαλοι ιδεολογικά προς τον πρωθυπουργό, εάν τον δουν στον δρόμο μπορεί να γκρινιάξουν, αλλά θα μιλήσουν μαζί του, κάτι πολύ σημαντικό για τον Γκρίνμπεργκ.

Τώρα σε αυτές τις εκλογές ο πρωθυπουργός θα κινηθεί στα ίδια επίπεδα, δίχως φωνασκίες. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα απαντά, αλλά όπως λένε και όσοι έχουν μιλήσει με τον Γκρίνμπεργκ θα ανεβάσει τους τόνους στην οξύτητα «τόσο, όσο».

Ήδη ο Αμερικανός «γκουρού» της πολιτικής επικοινωνίας πέραν του πρωθυπουργού με τον οποίο μιλά ανά πάσα στιγμή, θα είναι σε διαρκή επαφή και με τους δύο υπουργούς Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη και Άκη Σκέρτσο, αλλά πολύ περισσότερο με τον υφυπουργό Επικρατείας, Θοδωρή Λιβάνιο, ο οποίος θεωρείται ο «εγχώριος γκουρού» των δημοσκοπήσεων. Παλιότερα ο Γκρίνμπεργκ ήταν και σε συχνή επαφή με τον Γρηγόρη Δημητριάδη.

Ο Σταν Γκρίνμπεργκ συνήθως όταν έρχεται στην Ελλάδα τον ακολουθούν τρεις με τέσσερις στενοί του συνεργάτες. Και όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές «το γραφείο που εργάζεται ο Γκρίνμπεργκ και οι συνεργάτες του είναι εκεί και τον περιμένει». Εκεί λαμβάνει όλα τα ποιοτικά και ποσοτικά δεδομένα από τις δημοσκοπήσεις και βασική του δουλειά είναι να εκπονήσει στρατηγικές που έχουν κεντρικό άξονα «ειδικά κοινά» που αποτελούν και την ειδικότητά του. Δηλαδή με βάση την δική του οπτική ερμηνεύει τις δημοσκοπήσεις και καταστρώνει τον σχεδιασμό στρατηγικής.

Πριν από το 2019 το είχαμε δει όταν εστίασε στους νέους επιστήμονες, ελεύθερους επαγγελματίες, ανθρώπους της μεσαίας τάξης, οι οποίοι κατευθύνθηκαν μαζικά προς τη Ν.Δ. εκμεταλλευόμενος την αντίδραση τους στον φοροκυνηγητό από την κυβέρνηση Τσίπρα.

Το πλέον σημαντικό, όπως μας έλεγε συνεργάτης του πρωθυπουργού είναι ότι «μία βασική εισήγηση του κ. Γκρίνμπεργκ που ταιριάζει απόλυτα και στη φιλοσοφία του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η σταθερή προσήλωσή του προς τους κεντρώους ψηφοφόρους». Σήμερα ο κ. Γκρίνμπεργκ, επιμένει πως οι μεγάλες δεξαμενές για τη Νέα Δημοκρατία εξακολουθούν να είναι στον κεντρώο χώρο και η κυβερνητική παράταξη δεν κινδυνεύει από τα δεξιά.

Η εξήγηση του κεντρώου κοινού

Ένα καλό ερώτημα βεβαίως είναι, τι εννοούμε κεντρώο κοινό; Αυτό που ψηφίζει κεντρώο κόμμα ή κάτι άλλο; Την απάντηση την έχει δώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έχοντας σχολιάσει σχετικά πως η Ν.Δ. θέλει να απευθύνεται σ’ αυτούς τους πολίτες που δεν είναι έντονα κομματικοποιημένοι, σε κάθε περίπτωση δεν είναι φανατικοί και επιλέγουν κόμμα ανάλογα το πώς κυλά η προσωπική τους ζωή και κατά πόσο νιώθουν ασφάλεια. Κατά πληροφορίες, αυτή είναι μία άποψη που συμμερίζεται και ο κ. Γκρίνμπεργκ.

Η αλήθεια είναι ότι οι γνωρίζοντες και τον πρωθυπουργό, αλλά και τον Αμερικανό επικοινωνιολόγο μπορούν να καταλάβουν την επιρροή που έχει ο κ. Στάνμπεργκ και στο ύφος των ομιλιών του πρωθυπουργού. Οι λογογράφοι του πρωθυπουργού πλέον γράφουν πράγματα, τα οποία τα κατανοεί ο μέσος πολίτης, ενώ τα μηνύματα είναι ξεκάθαρα ώστε να γίνονται εύκολα αντιληπτά από τον πολίτη, δίνοντας του και το στίγμα της ελπίδας. Ο Γκρίνμπεργκ ήταν αυτός που πρότεινε στον πρωθυπουργό να μην φοβάται τις χαλαρές συνεντεύξεις και όπως φάνηκε του βγήκαν σε καλό. Εξάλλου είναι κοινό μυστικό ότι η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κογκρέσο είχε περάσει από το κόσκινο του Γκρίνμπεργκ, ο οποίος, πρόσθεσε τις δικές του πινελιές. Δηλαδή το τι θέλουν να ακούσουν από ένα ξένο ηγέτη οι αμερικανοί βουλευτές και γερουσιαστές.

Αυτή την τακτική ο Γκρίνμπεργκ την έχει εφαρμόσει και με τον Μπιλ Κλίντον και με τον Τόνι Μπλερ, ενώ έβαλε μέχρι και γαλότσες στον Σρέντερ και τον έστειλε να βοηθήσει τον απλό κόσμο κουβαλώντας σακιά με άμμο για να σταματήσουν την υπερχείλιση των ποταμών στην Γερμανία, φέρνοντας τούμπα το παιχνίδι και δίνοντας τη νίκη στους Σοσιαλδημοκράτες.

Ο Σταν Γκρίνμπεργκ δεν είναι πρώτη φορά που εμπλέκεται στα ελληνικά πράγματα. Το βάπτισμα του πυρός το πήρε το 2000 όταν άρχισε να προσφέρει τις συμβουλές του σε επίπεδο στρατηγικής και επικοινωνίας στην προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, συνεργαζόμενος με τη Γιάννα Αγγελοπούλου, με την οποία είχαν ως δεσμό την κοινή φιλία τους με τον Μπιλ Κλίντον. Ο Γκρίνμπεργκ είχε αφήσει τότε εξαιρετικές εντυπώσεις, καθώς βοήθησε σημαντικά την «Αθήνα 2004», κυρίως στην απόκρουση αρνητικών δημοσιευμάτων που υπήρχαν την εποχή εκείνη σε διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Τον συγκρίνουν με το Ντε Νίρο

Ο Σταν Γκρίνμπεργκ κατέχει μια θέση στο «Hall of Fame» της Αμερικανικής Ένωσης Πολιτικών Συμβούλων και έχει χαρακτηριστεί ως «ο πατέρας των σύγχρονων τεχνικών των δημοσκοπήσεων» το πιο χαρακτηριστικό προσωνύμιο που του έχει αποδοθεί είναι: «Ο Ντε Νίρο όλων των πολιτικών συμβούλων», όπως επίσης και «Ασυναγώνιστος διεθνής γκουρού». Το περιοδικό Esquire μάλιστα τον χαρακτήρισε ως έναν από τους «σημαντικότερους ανθρώπους του 21ου αιώνα».

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο διάσημος ρεπουμπλικάνος δημοσκόπος Φρανκ Λουντς έχει πει: «Ο Σταν Γκρίνμπεργκ με φοβίζει! Την ώρα που έχει δάχτυλο του αισθανόμενος τον παλμό των ανθρώπων, τους κάνει και ενδοφλέβια ένεση παράλληλα. Είναι ο καλύτερος».
Ο Γκρίνμπεργκ και ο Τζέιμς Καρβάιλ ίδρυσαν τον «Democracy Corps», τον κορυφαίο οργανισμό που παρέχει σε βάθος έρευνα και στρατηγικές συμβουλές σε προοδευτικές ομάδες και υποψήφιους και ηγέτες.
Από το επίσημο site του πανεπιστημίου του Γέιλ αντλούμε τις πληροφορίες: «Ο Δρ Σταν Γκρίνμπεργκ έχει διατελέσει σύμβουλος δημοσκόπησης σε μια σειρά από επιφανείς ηγέτες, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος Μπιλ Κλίντον και ο αντιπρόεδρος Αλ Γκορ, ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Νέλσον Μαντέλα, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Εχούντ Μπαράκ, ο πρόεδρος της Βολιβίας Γκονζάλο Σάντσεθ ντε Λοθάντα, ο καγκελάριος της Αυστρίας Άλφρεντ Γκουσενμπάουερ και ο πρόεδρος της Ρουμανίας Τραϊάν Μπασέσκου. Επίσης ο Γκρίνμπεργκ υπηρέτησε το Εργατικό Κόμμα του Ηνωμένου Βασιλείου ως δημοσκόπος για σε τρεις (νικηφόρες) εκλογικές αναμετρήσεις. Οι βαθιές γνώσεις του, τον κατέστησαν ως κύριο σύμβουλο δημοσκοπήσεων στο Κόμμα των Δημοκρατικών στην περίοδο 88-92».

Ο γνωστός μας Τζορτζ Στεφανόπουλος είχε πει γι’ αυτόν ότι «κανένας σχεδιαστής εκλογικών αναμετρήσεων δεν έχει κάνει περισσότερα ώστε να θέσει τα θεμέλια για τη σύγχρονη προοδευτική πολιτική, σε όλο τον κόσμο».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα