Πρωθυπουργός με (πολιτικό) θάρρος

Από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας ο Αντώνης Σαμαράς άνοιξε τα χαρτιά του, σε ό,τι αφορά τον τρόπο διοίκησης. Σύστησε μία ευέλικτη ομάδα «κρούσης», η οποία έχει την ευθύνη για την ομαλή λειτουργία της κυβέρνησης. Στόχος του πρωθυπουργού ήταν αφενός μεν να αποφευχθούν λάθη και αστοχίες, αφετέρου δε η ομάδα κρούσης να λειτουργεί πυροσβεστικά.

 

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Η ομάδα αυτή αποτελείται κατά βάση από τους στενούς του συνεργάτες, οι οποίοι τον ακολουθούν εδώ και χρόνια. Κάποιοι μάλιστα ήταν κοντά του ακόμη και στην εποχή της πολιτικής του απομόνωσης και ανέλαβαν δράση από την ημέρα που ο Αντ. Σαμαράς εξελέγη πρόεδρος της Ν.Δ., το Νοέμβριου του 2009.

Σε αυτά τα τέσσερα χρόνια ουκ ολίγες φορές πολλοί από τους συνεργάτες του πρωθυπουργού έτυχαν σκληρής κριτικής, μπήκαν στο μάτι του κύκλωνα, ενώ δεν έλειψαν και οι επιθέσεις ακόμη και από στελέχη και βουλευτές της Ν.Δ. Σε όλο αυτό το διάστημα ο Αντ. Σαμαράς στήριζε πάντα τους ανθρώπους του, όμως η ειδική αναφορά που έκανε την προηγούμενη Δευτέρα στην τηλεοπτική του συνέντευξη, έστειλε πολλαπλά μηνύματα προς πολλές κατευθύνσεις. Τόσο στον πολιτικό κόσμο, όσο και προς τους αντιδρώντες στη Νέα Δημοκρατία.

Η ειδική αναφορά του πρωθυπουργού στον Τάκη Μπαλτάκο, γενικό γραμματέα της κυβέρνησης, αλλά και στον Χρύσανθο Λαζαρίδη, βουλευτή Επικρατείας, ανέδειξε σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές τον πολυποίκιλο και σημαντικό ρόλο τους στα κυβερνητικά δρώμενα, αλλά και στη λήψη κρίσιμων αποφάσεων. Και οι δύο συνεργάτες του πρωθυπουργού, ναι μεν έχουν την αμέριστη συμπαράσταση του πρωθυπουργού, όμως εντός της Ν.Δ. δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς, ειδικά στο λεγόμενο καραμανλικό μπλοκ.

Βέβαια δεν είναι μόνο αυτοί, που έχουν πολλές αντιπάθειες. Σε ακόμη χειρότερη θέση βρίσκεται ο Γιάννης Στουρνάρας, που αποτελεί «κόκκινο πανί» για την πλειοψηφία των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος. Και βέβαια δεν είναι ότι διαφωνούν μαζί του, αλλά κι επειδή δεν προέρχεται από τη Ν.Δ. Ας μην ξεχνάμε, ότι ουκ ολίγες φορές ο Νικήτας Κακλαμάνης έχει καταφερθεί ακόμη και σε ομιλίες του κατά του «τσάρου της οικονομίας», ενώ πρόσφατα οι βουλευτές που διαμαρτύρονται για τον ενιαίο φόρο ακινήτων στη συνάντηση που είχαν με τον Στουρνάρα δεν δίστασαν να του πουν, ότι με τα μέτρα που λαμβάνει θα συρρικνώσει τη Ν.Δ. στα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ. Ταυτόχρονα ο υπουργός Οικονομικών αποτελεί το «κόκκινο πανί» για τους καραμανλικούς, καθώς δεν του συγχωρούν το παρελθόν του ως αξιωματούχος των κυβερνήσεων Σημίτη, αλλά και το ότι ο «τσάρος» σε πολλές δηλώσεις του καταφέρθηκε κατά του Κ. Καραμανλή αναδεικνύοντας τις ευθύνες του για την οικονομική κατηφόρα της χώρας.

Ακόμη χειρότερη είναι η κατάσταση εντός της Ν.Δ. με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης. Είναι χαρακτηριστικό, ότι όταν τέθηκε το ζήτημα της εξεταστικής από τον ΣΥΡΙΖΑ για τα ναυπηγεία και παρά το γεγονός ότι το Μαξίμου τάχθηκε απερίφραστα στο πλευρό του αντιπροέδρου, εν τούτοις η πλειοψηφία των βουλευτών της Ν.Δ. απέφυγε να στηρίζει τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ στις συνεντεύξεις τους, αν και πιέστηκαν από τους δημοσιογράφους και από στελέχη του συγκυβερνώντος κόμματος.

Ο στόχος

Η απόφαση Σαμαρά να προβεί σε δημόσια στήριξη των Βενιζέλου, Στουρνάρα, Μπαλτάκου και Λαζαρίδη δείχνει, ότι δεν θα επιτρέψει καμία κουβέντα στο μέλλον για τους συγκεκριμένους, ενώ αναδεικνύει τον σημαντικό ρόλο που έχουν στην διαμόρφωση της κυβερνητικής προσπάθειας για να βρεθεί η άκρη του νήματος που οδηγεί στην έξοδο από του τούνελ της κρίσης.

Και φυσικά πέταξε στον κάλαθο των αχρήστων όλα τα σενάρια που έχουν αναπτυχθεί το τελευταίο διάστημα από διάφορους κύκλους για δήθεν απομάκρυνση κάποιων εξ’ αυτών με τα περισσότερα να αφορούν για εκδίωξη του Στουρνάρα και τα οποία προέρχονταν από κύκλους της Ν.Δ.

Ο Αντ. Σαμαράς υπερασπίστηκε ουσιαστικά τον γ.γ. της κυβέρνησης Τ. Μπαλτάκο, λέγοντας ότι ποτέ και κανένας δεν του εισηγήθηκε η Ν.Δ. να συνεργαστεί υπό προϋποθέσεις με την Χρυσή Αυγή. «Καθόλου, καμία τέτοια εισήγηση και θα σας πω το εξής: έχει ένα μόνιμο τικ ο ΣΥΡΙΖΑ. Όποιος δεν του αρέσει, τον αποκαλεί αμέσως ακροδεξιό» τόνισε και υπενθύμισε ότι αυτός πρώτος από τον περασμένο Μάιο φώναζε κατά της Χρυσής Αυγής.

Αρνήθηκε τις κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ ότι υπάρχει ακροδεξιά ομάδα στον περίγυρό του και μάλιστα υπερασπίστηκε και τον στενό του συνεργάτη, Χρ. Λαζαρίδη, μιλώντας για λάσπη. «Κανένας δεν μου έχει κάνει τέτοια εισήγηση, κανένας ακροδεξιός δεν υπάρχει… Εδώ έχουν πει για τον Χρύσανθο Λαζαρίδη, που ο άνθρωπος ο οποίος ήταν φυλακισμένος και βασισμένος επί χούντας μέλος της συντονιστικής Επιτροπής του Πολυτεχνείου, ακροδεξιό» είπε χαρακτηριστικά ο Αντ. Σαμαράς. Όταν ο δημοσιογράφος του υπενθύμισε ότι ο Λαζαρίδης μίλησε για τη θεωρία των δυο άκρων και προέβλεψε πως «θα έρθουν κι άλλοι νεκροί αν συνεχιστεί αυτή η ένταση», ο πρωθυπουργός, υπερασπιζόμενος τον συνεργάτη του, είπε: «Δυστυχώς επιβεβαιώθηκε».

 

Για Βενιζέλο-Στουρνάρα

Ο πρωθυπουργός φυσικά στήριξε και τον Γ. Στουρνάρα. Βέβαια μετά την συνέντευξη πολλοί από τη Ν.Δ. ισχυρίστηκαν, ότι η στήριξη ήταν αναγκαία λόγω των κρίσιμων διαπραγματεύσεων με την τρόικα, αλλά συνεργάτες του πρωθυπουργού μας έλεγαν, ότι «αυτά που είπε τα εννοεί».

Έτσι για τον Στουρνάρα είπε: «Μιλάει ευθέως, δεν κρύβει, ούτε κρύβεται. Και πιστεύω ότι ο Στουρνάρας σε 15 μήνες βοήθησε πάρα πολύ και γυρίσαμε το καράβι. Εγώ πραγματικά θεωρώ ότι έχει βάλει την σφραγίδα του κυρίως γιατί είναι κατασκευαστικά ο τύπος του ανθρώπου που δεν πιστεύει στο πολιτικό κόστος. Τον στηρίζω. Και ο Βενιζέλος τον στηρίζει».

Ο πρωθυπουργός μίλησε και για τον Ευ. Βενιζέλο υποστηρίζοντας ότι πολιτικά τους χωρίζουν πολλά. Αυτό το οποίο μας ενώνει, είπε ο πρωθυπουργός, είναι αυτή η κοινή ευθύνη για το αύριο. Για το ζήτημα των υποβρυχίων είπε ότι έγινε και προανακριτική και εξεταστική το 2011 και δεν του βρήκαν τίποτα, το ίδιο και για τη λίστα Λαγκάρντ. «Στοχεύουν όπου βρουν, πιστεύοντας ότι θα αποκομίσουν οφέλη. Και μιλάω ιδιαίτερα για το ΣΥΡΙΖΑ, είμαι καθαρός. Αλλά χτυπάνε όχι τον Βενιζέλο, ή τον Σαμαρά, ή τον οποιονδήποτε. Τη σταθερότητα του τόπου χτυπάνε, που αποτελεί την προϋπόθεση προκειμένου να βγει ο κόσμος από το τέλμα και από την κρίση».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα