ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: “Οι σοβαροί Φιλανδοί και το “Κακομοιράτο του Αιγαίου”

Την Φινλανδία αποθέωσε σε ανάρτηση του στο προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook ο Σταύρος Θεοδωράκης, με αφορμή την παρουσίαση ενός βιβλίου για την χώρα της Σκανδιναβικής Χερσονήσου. Ο επικεφαλής του Ποταμιού έγραψε:

“Ο σπουδαίος Μάνος Χατζηδάκις είχε πει: «Οι ατάλαντοι δανείζονται, οι ταλαντούχοι κλέβουν». Είμαστε λοιπόν υπέρ της κλοπής των ωραίων ιδεών. Οι έξυπνες και δοκιμασμένες λύσεις πρέπει να κλέβονται. Γιατί αλλιώς είναι σαν να προσπαθείς μόνος σου να λύσεις γόρδιους δεσμούς.

Και για την αναζήτηση λύσεων πρέπει να φτάνεις παντού. Και στην Φινλανδία. Την χώρα του Γιούγκερμαν του Καραγάτση και του Άρι Βατάνεν που κάποτε κέρδιζε τα ράλι Ακρόπολις…

Χώρα κάποτε ρημαγμένη. Η Φινλανδία ήταν η πρώτη χώρα που βοήθησε η Unicef μετά τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο. Η Φινλανδία λοιπόν δεν ήταν λοιπόν πάντα Φινλανδία.

Πως τα κατάφερε όμως να γίνει πρωτοπόρος στην παιδεία, την τεχνολογία…

  1. Αποκέντρωση – Μικρό κεντρικό κράτος – Ισχυροί Δήμοι.
  2. Απουσία διαφθοράς – Αυτοτελής δομή αστυνομίας και δικαστικού σώματος.
  3. Παιδεία και όχι μόνο εκπαίδευση – Ρεκόρ βιβλιοθηκών και τοπικών εφημερίδων – Δωρεάν ζεστά γεύματα στα σχολεία – Οδική εκπαίδευση από το ’72 – Οικονομική αυτονομία των φοιτητικών ενώσεων.
  4. Εθελοντισμός – Εκατοντάδες χιλιάδες μη κυβερνητικές οργανώσεις και σύλλογοι.
  5. Εργασιακή ειρήνη – Κυβέρνηση, συνδικάτα και εργοδότες σε συνεχή επαφή.
  6. Κυβερνήσεις συνεργασίας – Όχι άγονες κομματικές αντιπαραθέσεις.
  7. Και το τελευταίο: Μόνιμη κοινοβουλευτική επιτροπή για το μέλλον! Στη Φινλανδία δεν ατενίζουν το μέλλον, το σχεδιάζουν.

Είναι αυτό που πρέπει – έστω και με μεγάλη καθυστέρηση – να κάνουμε και εμείς. Να τρέξουμε. Να σοβαρευτούμε. Να παραμερίσουμε τους «κομματικούς στρατούς». Να σκεφθούμε την πατρίδα. Την πατρίδα και όχι το «Κακομιράτο του Αιγαίου», όπως λέει ο Βασίλης Παπαβασιλείου τα βράδια στο Θέατρο Τέχνης”.

 

Διαβάστε επίσης