Τον έσωσαν οι… αμφιβολίες

Στην απαλλαγή του Παύλου Ψωμιάδη από τις κακουργηματικού χαρακτήρα κατηγορίες που αντιμετώπιζε –αυτές της πλαστογραφίας και της υπεξαίρεσης– οδηγήθηκε την περασμένη Τετάρτη το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά, με απόφασή του την οποία έλαβε κατά πλειοψηφία (3-2). Σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ της «Α», τα μέλη του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου οδηγήθηκαν στην αθώωση του Π. Ψωμιάδη λόγω αμφιβολιών και η απόφαση έχει τελεσίδικο χαρακτήρα εκτός και αν ασκηθεί αναίρεση από τον Άρειο Πάγο.

Είναι η πρώτη αθώωση του άλλοτε ισχυρού επιχειρηματία, ο οποίος παρά την απαλλαγή του επέστρεψε στον Κορυδαλλό, όπου κρατείται μετά το «κανόνι» της ΑΣΠΙΣ. Αντίθετα, καταδικαστική ήταν η ετυμηγορία του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου για τους άλλους δύο συγκατηγορούμενους του Π. Ψωμιάδη, στους οποίους επιβλήθηκαν ποινές φυλάκισες που όμως μετατράπηκαν σε χρηματικές.

Όπως είχε αναφέρει η «Α», ο άλλοτε ισχυρός άνδρας της «ΑΣΠΙΣ» κάθισε στο εδώλιο του Πενταμελούς Εφετείου Πειραιά προκειμένου να δικαστεί για τα κακουργήματα της πλαστογραφίας επιταγής και της άμεσης συνέργιας σε υπεξαίρεση. Η συγκεκριμένη δίκη διεξήχθη περίπου 6 χρόνια μετά την οικονομική κατάρρευση του ομίλου ΑΣΠΙΣ και ενώ ο Π. Ψωμιάδης κρατείται στις φυλακές Κορυδαλλού εκτίοντας ποινή κάθειρξης οκτώ ετών, η οποία του επιβλήθηκε τον Απρίλιο του 2012, για την πλαστή εγγυητική επιταγή των περίπου 550.000.000 ευρώ που προσκόμισε το 2009 στην Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης. Μάλιστα, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Α», το Εφετείο επικύρωσε με απόφασή του την 8ετή κάθειρξη που είχε επιβάλει το πρωτόδικο δικαστήριο στον Π. Ψωμιάδη για την υπόθεση της πλαστής εγγυητικής επιστολής. Έφεση κατά της απόφασης του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου είχε ασκήσει ο ίδιος ο κατηγορούμενος.

 

Το ιστορικό…

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στη συγκεκριμένη δικογραφία, που απασχολεί δικαστές και εισαγγελείς για περισσότερα από 10 χρόνια, η συμβία του αποθανόντος επενδυτή, Χρήστου Καρακάση, είχε πλαστογραφήσει από κοινού με τους δύο υιούς της τη διαθήκη του, προκειμένου να καταστεί κληρονόμος όλης της κινητής περιουσίας του σε μετρητά, μετοχές και αμοιβαία κεφάλαια. Η πλαστογραφία ήρθε στο φως με πρωτοβουλία των τριών αδελφών του αποθανόντος, οι οποίες αμφισβήτησαν τη γνησιότητα της διαθήκης.

Μετά τον θάνατο του επενδυτή και λίγο μετά το φθινόπωρο του 2011, στην υπόθεση, όπως αναφέρει το παραπεμπτικό βούλευμα, ενεπλάκη και ο άλλοτε ισχυρός άνδρα της «ΑΣΠΙΣ». Ειδικότερα, ο Π. Ψωμιάδης με τη συνδρομή της γραμματέως του, που είχε συμπληρώσει εξ αρχής το όνομα του Χρήστου Καρακάση στη δίγραμμη επιταγή, συμπλήρωσε εκ των υστέρων και το όνομα της συμβίας του, Άννας Σοφρωνά, για ποσό ύψους 92.761.644 δρχ. (περίπου 270.000 ευρώ). Στη συνέχεια η τράπεζα ΑspisBank εξέδωσε επιταγή στο όνομά της, την οποία και εισέπραξε.

Στην απόφαση του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου αναφέρεται: «Ο Παύλος δεν συμπλήρωσε ο ίδιος το όνομα της Άννας Σοφρωνά στην επιταγή, αν και μπορούσε να το πράξει πολύ εύκολα ως εκδότης της, αλλά έδωσε εντολή στη γραμματέα του να το πράξει προκειμένου να εμφανίζεται ένας γραφικός χαρακτήρας. Μια τέτοια ενέργεια μεταγενέστερη της έκδοσής της, θα έδιδε αρχικώς την εντύπωση ότι η επιταγή συμπληρώθηκε ως προς όλα τα στοιχεία της την ίδια στιγμή. Αυτή ήταν και η επιδίωξη του Παύλου Ψωμιάδη. Αν δεν ήθελε να δημιουργήσει αυτή την εντύπωση, τότε θα συμπλήρωνε ο ίδιος το όνομα της Άννας Σοφρωνά θέτοντας δίπλα στη νέα αναγραφή την υπογραφή του και την ημερομηνία της πρόσθεσης του δευτέρου ονόματος ή θα εξέδιδε νέα επιταγή με νέα ημερομηνία και με τους δυο δικαιούχους… Περαιτέρω ο Παύλος Ψωμιάδης δεν προσκόμισε κανένα έγγραφο υπογεγραμμένο και από τον Χρήστο Καρακάση που να αποδεικνύει τους όρους της κατάθεσης του ποσού των 90.000.000 εκατ. δρχ.».

 

…και η αθώωση

Το πρωτόδικο δικαστήριο (Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά) καταδίκασε τον Π. Ψωμιάδη σε κάθειρξη έξι ετών για τα κακουργήματα της πλαστογραφίας επιταγής και της άμεσης συνέργιας σε υπεξαίρεση. Σύμφωνα την απόφαση, ο άλλοτε ισχυρός άνδρας της ΑΣΠΙΣ πρόσθεσε εκ των υστέρων σε δίγραμμη επιταγή ύψους 290.535,58 ευρώ που είχε εκδώσει στο όνομα επενδυτή του, ο οποίος είχε ήδη αποβιώσει, και το όνομα της συμβίας του, προκειμένου εκείνη να μπορέσει να εισπράξει την επιταγή παρά το γεγονός ότι δεν ήταν δικαιούχος της. Η επιταγή είχε εκδοθεί από τον Π. Ψωμιάδη για την εξασφάλιση του επενδυτή μετά τη συμμετοχή του σε «προϊόν» διάρκειας ενός έτους και με απόδοση 10%.

Συγκατηγορούμενοι του Π. Ψωμιάδη ήταν η συμβία του αποβιώσαντος κατόχου της επιταγής, Άννα Σωφρονά, και οι δυο γιοι της Μιχαήλ και Παναγιώτης. Η μεν πρώτη είχε καταδικαστεί σε 10ετή φυλάκιση για σειρά κακουργημάτων, όπως πλαστογραφία, ηθική αυτουργία σε πλαστογραφία, απάτη επί δικαστηρίω και υπεξαίρεση, οι δε γιοι της σε 4 χρόνια φυλάκιση ο καθένας για την από κοινού πλαστογραφία με τη μητέρα τους.

Τώρα το δευτεροβάθμιο δικαστήριο (Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά) έκρινε κατά πλειοψηφία αθώο λόγω αμφιβολιών τον Π. Ψωμιάδη. Σε ό,τι αφορά τη συγκατηγορύμενή του Άννα Σωφρονά, τα μέλη του δικαστηρίου έκριναν ότι είναι αθώα για την κατηγορία της υπεξαίρεσης και της πλαστογραφίας και ότι είναι ένοχη για την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας σε πλαστογραφία και της απάτης επί δικαστηρίω. Έτσι οι δικαστές επέβαλαν στην κατηγορουμένη έξι χρόνια κάθειρξη κατά συγχώνευση, ποινή την οποία ωστόσο μπορεί να εξαγοράσει έναντι 22.000 ευρώ. Ένοχοι για τις ίδιες κατηγορίες κρίθηκαν και οι δυο γιοι τής Α. Σωφρονά, Μιχαήλ και Παναγιώτης, στους οποίους το δικαστήριο επέβαλε ποινή φυλάκιση 4 ετών στον καθένα, εξαγοράσιμη προς 15.000 ευρώ έκαστος. 

 

Η «στοιχειωμένη» δίκη για την εξαπάτηση των επενδυτών της ΑΣΠΙΣ

Σε εξέλιξη βρίσκεται ακόμη από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας η δίκη για την εξαπάτηση εκατοντάδων ασφαλισμένων της «ΑΣΠΙΣ» αλλά και επενδυτών της «AspisCapital». Βασικός κατηγορούμενος είναι ο Π. Ψωμιάδης, αλλά αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι οι ρυθμοί με τους οποίους διεξάγεται η συγκεκριμένη διαδικασία.

Η δίκη, που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2012 αλλά διεκόπη για έξι μήνες (μετά τον αιφνίδιο θάνατο του εισαγγελέα της έδρας), βρίσκεται πλέον στο στάδιο της εξέτασης μαρτύρων υπεράσπισης και δεν αποκλείεται στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου οι δικαστές να ανακοινώσουν την ετυμηγορία τους. Ακόμη, αναμένεται και η απόφαση του ΣτΕ επί των προσφυγών που έχουν καταθέσει ασφαλισμένοι της ΑΣΠΙΣ που ζητούν αποζημίωση 2.589.702 ευρώ για τη ζημιά που υπέστησαν από τις παραλείψεις των οργάνων του Δημοσίου, που δεν έλεγξε ως όφειλε την ασφαλιστική εταιρεία, με αποτέλεσμα να χάσουν τα χρήματά τους.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως, εκτός από την καταδίκη του για την πλαστή εγγυητική επιστολή, ο Π. Ψωμιάδης και μέλη της οικογένειάς του τον περασμένο Δεκέμβριο είχαν κριθεί προφυλακιστέοι για ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Σύμφωνα με στοιχεία της ανάκρισης, εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, που προέρχονταν από τις οικονομίες ασφαλισμένων στην «ΑΣΠΙΣ», μεταφέρονταν σε τράπεζες του εξωτερικού έως ότου αυτά καταλήξουν σε ατομικούς λογαριασμούς της οικογένειας.

Α.Κ.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα