Υποκλοπές

Τους ανησυχεί

Νέα δεδομένα φαίνεται ότι δημιουργούνται στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς. Ειδικά μετά την ομιλία του προσωρινού επικεφαλής των «58», Γιάννη Βούλγαρη στην εκδήλωση του Περιστερίου. Ο κος Βούλγαρης στην ομιλία του είπε επί λέξη «Η σημερινή συγκέντρωση γίνεται κάτω από ένα νέο όνομα, που σε λίγο θα έχει νέο σύμβολο, και που θέλει να έχει σύντομα πολλά νέα πρόσωπα. Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη. Η Παράταξη μπορεί να γίνει το κοινό σπίτι όλων μας. Όλων όσων λέμε ούτε ΝΔ ούτε ΣΥΡΙΖΑ. Όλων όσων αντιπαρατίθενται στην πολιτική της Δεξιάς, τη συντηρητική κουλτούρα, τον αυταρχισμό και τον νεοφιλελευθερισμό». Όπως γίνεται αντιληπτό το έργο δεν πηγαίνει προς τα εκεί που το ήθελε ο Βενιζέλος και η «κίνηση των 58» ψάχνεται σε διαφορετικό επίπεδο, ακολουθώντας ίσως και την γραμμή Φλωρίδη, που μίλησε για διάλυση ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜ.ΑΡ. Και βέβαια η δυσφορία περισσεύει στην Χαριλάου Τρικούπη. Το χειρότερο όλων είναι πως ήδη στο ΠΑΣΟΚ λένε ότι πίσω από του «58» κρύβεται ο Σημίτης και αυτό είναι που τους ανησυχεί ακόμη περισσότερο…

Σε διαδικασία εξόδου

Αλλά δεν ανησυχούν μόνο στο ΠΑΣΟΚ. Και στην Αγίου Κωνσταντίνου τα πράγματα δεν είναι καλύτερα. Και αυτό διότι προβεβλημένα πρόσωπα της ΔΗΜ.ΑΡ., οι Σπύρος Λυκούδης και Ανδρέας Παπαδόπουλος ήταν παρόντες στην εκδήλωση των «58». Δείγμα, ότι το χάσμα μεταξύ των προεδρικών του Κουβέλη με την εσωκομματική αντιπολίτευση μεγεθύνεται. Και όπως λένε οι πιο μυημένοι πολλοί βρίσκονται σε διαδικασία εξόδου από την ΔΗΜ.ΑΡ.

Οι φιλοφρονήσεις

Όταν ο Μίμης Ανδρουλάκης έχει κέφια στην κυριολεξία ζωγραφίζει με τα λόγια. Όπως έγινε καις τη Βουλή, όπου είπε: «Εντάξει, είναι ωραίο παιδί ο Μαυραγάνης. Αλλά τόσο ωραία κορίτσια πίσω του και νέα και μορφωμένα, στοχαστικά… φαινόταν υψηλού επιπέδου. Βρε έχει τόσο ωραίες γυναίκες η δεξιά»; Η απάντηση που έλαβε από τις ίδιες τις γυναικείες παρουσίες που βρίσκονται κατά καιρούς στα έδρανα της Βουλής, δίπλα και πίσω από τον Γιώργο Μαυραγάνη ήταν αποκαλυπτική. Δεν ανήκουν στο κόμμα, αλλά …σε δικηγορικό γραφείο.

Με ηχηρό τρόπο

Η τακτικής της πόλωσης, δεν χωρά αμφιβολία, αποτελεί κεντρική επιλογή του Μαξίμου στην προσπάθεια να μην ανοίξει περαιτέρω η ψαλίδα με τον ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ να έχει ελπίδες ανατροπής της κατάστασης που περιγράφουν οι δημοσκοπήσεις. Ωστόσο, αυτή η επιλογή συναντά πολλές αντιδράσεις ακόμη και στο εσωτερικό της ΝΔ καθώς δεν είναι λίγα τα στελέχη που… απορούν με τις ιδέες του Μαξίμου, όπως για παράδειγμα να αναδειχθεί η… αθεΐα του Αλέξη Τσίπρα. Εις εξ αυτών είναι ο Ευριπίδης Στυλιανίδης χαρακτήρισε την αντιπαράθεση αυτού του είδους ως «πολυτέλεια που είχαν τα πολιτικά κόμματα την δεκαετία του ΄80». Ο Στυλιανίδης ημέρα με την ημέρα διαφοροποιείται όλο και περισσότερο και από ότι έμαθα ενδιαφέρεται να το κάνει και με ηχηρό τρόπο…

Ταλανίζει το χρέος

Το «αγκάθι» της διαχείρισης του χρέους, αλλά και γενικότερα της στάσης που θα κρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ ως προς το Μνημόνιο, ανέδειξε η παρέμβαση του βουλευτή Γιώργου Σταθάκη, που προκάλεσε αντιδράσεις και την επίθεση της κυβέρνησης. Ο «σκιώδης υπουργός» Ανάπτυξης παραδέχθηκε πως μόλις το 5% του δημόσιου χρέους είναι επαχθές, κάτι που σημαίνει πως μόνο γι’ αυτό το ποσοστό θα μπορούσε να κινηθεί η νομική διαδικασία διαγραφής του. Η παρέμβαση του Γιώργου Σταθάκη ανέδειξε τις διαφορετικές απόψεις που επικρατούν στην Κουμουνδούρου επί του θέματος. Εξάλλου, δια γενομένου του χρόνου, ο ΣΥΡΙΖΑ ρίχνει κατά πολύ τον πήχη των προεκλογικών υποσχέσεων, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως πλέον οι διακηρύξεις τύπου «με έναν νόμο και ένα άρθρο» έχουν σχεδόν εξαφανιστεί από το λόγο των ηγετικών στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Συν τοις άλλοις, στελέχη του οικονομικού επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ μιλούν πλέον για την ανάγκη διαγραφής του χρέους, παραλείποντας τη φράση «του μεγαλύτερου μέρους» που ήταν η αρχική διατύπωση του ΣΥΡΙΖΑ. Σε κάθε περίπτωση, όσο χαμηλώνει ο πήχης των εξαγγελιών, τόσο αντιδρούν τα στελέχη της μειοψηφίας -και δη της «Αριστερής Πλατφόρμας» του Παναγιώτη Λαφαζάνη. Είναι χαρακτηριστικό πως εδώ και μερικές ημέρες, παραμένει στην «πρώτη σελίδα» του site iskra.gr (το οποίο απηχεί θέσεις της εν λόγω τάσης) η δριμεία κριτική προς την πλειοψηφία και τα ηγετικά στελέχη από το μέλος της Κ.Ε., Σοφία Δερμετζόγλου, η οποία ανήκει στον πυρήνα των στελεχών του κ. Λαφαζάνη.

Οι διάδοχοί

Τα σενάρια περί διαδοχής του παρακολουθεί και ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Ελάχιστοι πλέον στη Χαριλάου Τρικούπη τον συμβουλεύουν να παραμείνει στο τιμόνι του κόμματος και είναι ενδεικτικό ότι ακόμη και πολύ κοντινοί του άνθρωποι, όπως ο γιατρός Χρήστος Δερβένης, ο οποίος είναι πρόεδρος στο ΙΣΤΑΜΕ, αναζητούν ένα νέο πρόσωπο, 40άρη κατά προτίμηση, για να ανασυγκροτήσει τη νέα κεντροαριστερά και να μπορέσει να σταθεί εκλογικά απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα.

Ο θείος από τη Βόρεια Κορέα

Τα προβλήματα στη ΔΗΜ.ΑΡ. εντείνει και η ξαφνική ψύχρανση στις σχέσεις του «ΠΑΣΟΚογενούς» βουλευτή και κοινοβουλευτικού εκπροσώπου Βασίλη Οικονόμου με τον Φώτη Κουβέλη. Ο Βασίλης Οικονόμου, ο οποίος διαμαρτύρεται γιατί ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος δεν μετέχει στο πολιτικό συμβούλιο του κόμματος αντέδρασε όταν η ΔΗΜ.ΑΡ. δεν τον ενημέρωσε για δελτίο τύπου που αφορούσε δικό του έργο και αποφάσισε να εκδώσει δική του ανακοίνωση. Ο Φώτης Κουβέλης κάλεσε τον βουλευτή για να δώσει εξηγήσεις. «Δεν ήταν ανάγκη να βγάλεις και ανακοίνωση» του είπε ο πρόεδρος του κόμματος: «Γιατί να μη βγάλω, νομίζεις ότι είμαι ο θείος από τη Βόρεια Κορέα που τον εξαφάνισαν ξαφνικά από τη φωτογραφία;» του απάντησε ο κ. Οικονόμου, ο οποίος δεν έχει ακόμη ανακοινώσει ποιά θα είναι η επόμενη κίνησή του όταν αποχωρήσει από τη ΔΗΜ.ΑΡ.

Και Λοβέρδος εκτός ΔΗΜΑΡ;

Εν τω μεταξύ, τη συνεργασία του με τον Φώτη Κουβέλη επανεξετάζει και ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος εξετάζει το ενδεχόμενο να ενταχθεί στην Κίνηση των 58 . Στη συνάντηση της περασμένης Παρασκευής μεταξύ των δύο ανδρών, ο Ανδρέας Λοβέρδος φέρεται να διαφώνησε με την ύπαρξη της λέξης Αριστερά στον τίτλο του κόμματος (το νέο όνομα της ΔΗΜ.ΑΡ. που συζητείται είναι Δημοκρατική Μεταρρυθμιστική Αριστερά, δηλαδή ΔΗΜΕΑΡ).Ο Φώτη Κουβέλη αρνήθηκε να συζητήσει τίτλο χωρίς τη λέξη Αριστερά. Προβλήματα σημειώθηκαν μεταξύ Λοβέδρου και Κουβέλη και στο θέμα του προγράμματος και του τρόπου διοίκησης, αν και συζητήθηκαν οι αρχές της αναλογικότητας, της διακριτότητας, του μη ηγεμονισμού και του μη μικρομεγαλισμού.

Οι δύο άνδρες θα συναντηθούν εκ νέου μετά το επόμενο Σαββατοκύριακο, οπότε θα υπάρξει κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜ.ΑΡ., προκειμένου να συζητήσουν την υλοποίηση της συμπαράταξης.

Η κίνηση του γραμματέα και οι φράξιες

Στα τρία έχει κοπεί το ΠΑΣΟΚ ενόψει των εσωκομματικών εξελίξεων και τα φαινόμενα ασυνεννοησίας έχουν διαλυτικές συνέπειες.

Η μια «φράξια» είναι αυτή που έχει δημιουργήσει ο Κώστας Σκανδαλίδης και στην οποία συμμετέχουν ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης και η Φώφη Γεννηματά. Τα εν λόγω στελέχη έχουν απομακρυνθεί από την ηγεσία του κόμματος, λοξοκοιτάξουν προς μια μελλοντική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ (ενδεχόμενο που αποκλείει ο Ευάγγελος Βενιζέλος), είναι υπέρ της αλλαγής ηγεσίας και διαφωνούν για το πώς πρέπει να γίνουν οι χειρισμοί με την Κίνηση των 58. Στην φράξια αυτή συμμετέχουν -με όρο να μη χάσουν τα προσωπικά προνόμια- και οι Θάνος Μωραϊτης, Φίλιππος Σαχινίδης, οι οποίοι διαφωνούν με το ενδεχόμενο σύμπραξης με τους «58».

Η δεύτερη «φράξια» αποτελείται από τα νεώτερα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όπως ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο οποίος είναι κατά της μετεκλογικής σύμπραξης με τον ΣΥΡΙΖΑ και επιθυμεί συνεργασία με την Κίνηση των 58, δημοψήφισμα για την επιλογή των υποψήφιων ευρωβουλευτών και «βελούδινη» διαδοχή του Ευάγγελου Βενιζέλου με νέο ηγέτη από τη γενιά των 40άρηδων. Πάρις Κουκουλόπουλος, Γιάννης Δατσέρης και Μιχάλης Χρυσοχοϊδης βρίσκονται κοντά σε αυτή την τοποθέτηση και έχει ανοίξει ένας παρασκηνιακός διάλογος για τον επόμενο επικεφαλής της νέας κεντροαριστεράς.

Η τρίτη «φράξια» εντός του ΠΑΣΟΚ αποτελείται από τους 75 του Μιχάλη Καρχιμάκη και τους νοσταλγούς του παπανδρεϊσμού, στους οποίους εντάσσονται η ευρωβουλευτής Μαριλένα Κοππά και αρκετοί πρώην υπουργοί του Γιώργου Παπανδρέου όπως η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα