Υποκλοπές

Ολοι μαζί νυχτέρι
prothiΑπό ξενύχτι σε ξενύχτι για τον πρωθυπουργό. Την Δευτέρα ήταν το πρώτο ημίχρονο της σύσκεψης κορυφής με Βενιζέλο-Κουβέλη. Την Τρίτη η τρόικα. Την Τετάρτη το δεύτερο ημίχρονο της σύσκεψης με τους κυβερνητικούς εταίρους και την Πέμπτη το ταξίδι στην Βιέννη, η επιστροφή και το βράδυ η παράταση της σύσκεψης. Εάν σε όλα αυτά προσθέσουμε και τις συσκέψεις με τους άμεσους συνεργάτες του, τότε το γλυκό έδεσε. Και αυτό το βιολί είναι καθημερινό. Νυχτέρι μαζί με τον Σαμαρά κάνει η γνωστή ομάδα στενών συνεργατών: Λαζαρίδης, Σταμάτης, Μπούρας, Μπαλτάκος, Μουρούτης, Παπασταύρου και, λόγω ΕΡΤ, ο Σίμος.

 

 

Τον ενημέρωσε
koubeΔεν ήταν την Τρίτη βράδυ η τελευταία φορά που συνομίλησαν Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος, πριν βρεθούν Τετάρτη απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου. Αντίθετα, μεσολάβησε ένα ακόμα τηλεφώνημα, λίγο μετά την συνάντηση του Ευάγγελου Βενιζέλου με τον πρόεδρο της ΔΗΜ.ΑΡ. Φώτη Κουβέλη, στη Βουλή. Η πρωτοβουλία για την νέα επικοινωνία ανήκε, στον πρωθυπουργό, ο οποίος και θέλησε να μάθει, αν θα εξακολουθήσει να έχει κυβέρνηση μετά από τυχόν αποχώρηση από αυτή της ΔΗΜ.ΑΡ. Κοντολογίς, ρώτησε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ περίπου αν …συνεχίζουν μόνοι οι δύο τους, για να πάρει όμως την απάντηση που …δεν ήθελε. «Δεν έχεις τους 153 βουλευτές», είπε ο κ. Βενιζέλος, εννοώντας ένα συν ένα πράγματα. Αφενός, ότι είχε ήδη συμφωνήσει τη συμπόρευση ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜ.ΑΡ. με τον Φώτη Κουβέλη. Αφετέρου, ότι, ακόμα και αν ο ίδιος έμπαινε σε μία τέτοια διαδικασία, πιθανότατα δεν θα τον ακολουθούσαν όλοι οι βουλευτές του. Κοινώς, πιέζεται…

 

Σε οριακό σημείο
poutinΜεγάλη ένταση επικρατεί στις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ)) και της Ρωσίας, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να κατηγορεί την ρωσική κυβέρνηση για μέτρα εμπορικού προστατευτισμού τα οποία παραβιάζουν θεμελιώδεις αρχές διεθνών συμφωνιών. Είναι δε προφανές ότι τα μέτρα αυτά υπαγορεύονται από την ανάγκη της ρωσικής κυβέρνησης να περιορίσει τις εισαγωγές, ιδιαίτερα σε αυτοκίνητα, λόγω ελλείψεως συναλλαγματικών αποθεμάτων. Τα δύο τελευταία χρόνια, η Ρωσία αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα στο επίπεδο αυτό και προσπαθεί να το ξεπεράσει προκαλώντας ευρωπαϊκές επενδύσεις στο έδαφός της. Ωστόσο, επειδή οι τελευταίες είναι αραιές, για συγκεκριμένους λόγους διαφθοράς και γραφειοκρατίας, η ρωσική πλευρά προσπαθεί να εκβιάσει καταστάσεις. Έτσι, για παράδειγμα, με εντελώς βίαιο τρόπο αποθάρρυνε τις εισαγωγές ξυλείας από τις σκανδιναβικές χώρες, τις οποίες από τα 400 εκατ. ευρώ κατέβασε στα 61 εκατ. ευρώ από το 2009 έως το 2011, με σκοπό να πιέσει τις βιομηχανίες να επενδύσουν στην αγορά της. Επίσης, αρνήθηκε να μειώσει τα τελωνειακά δικαιώματα σε περισσότερα από 370 ευρωπαϊκά προϊόντα, με αποτέλεσμα να χαθούν για τους Ευρωπαίους εξαγωγείς κάπου 4 δισ. ευρώ. Ακόμα, παρά το γεγονός ότι από την 22α Αυγούστου 2012, ύστερα από 18 χρόνια διαπραγματεύσεων, η Ρωσία είναι μέλος της Παγκόσμιας Οργάνωσης Εμπορίου, δεν εφαρμόζει καμία από τις αρχές που έχει δεσμευθεί να εφαρμόζει. Έτσι, η ΕΕ πιστεύει ότι η Ρωσία θέλει να προκαλέσει κρίση στις σχέσεις της με την Ευρώπη για λόγους που διπλωματικά απέχουν από το να είναι ξεκάθαροι. Σημειώνουμε επίσης ότι ευρωπαϊκές εταιρείες είδαν τις εξαγωγές τους να μηδενίζονται, ιδιαιτέρως στα αγροτικά προϊόντα, όταν αρνήθηκαν να ενδώσουν σε πιέσεις για δωροδοκία υψηλά ισταμένων γραφειοκρατών. «Υπάρχει ένας εμπορικός πόλεμος με την Ρωσία», μάς είπε ανώτατο στέλεχος της Γενικής Διεύθυνσης Εμπορίου της Επιτροπής, «ο οποίος μέχρι σήμερα έχει κοστίσει σε απώλειες για ευρωπαϊκές επιχειρήσεις πάνω από 7 δισ. ευρώ…». Είναι ένας πόλεμος, εξάλλου, του οποίου κάποιες άγνωστες πτυχές εκδηλώθηκαν προσφάτως και στην Ελλάδα.

 

Η διένεξη και η κεφαλαιακή επάρκεια
johnsonΚαθηγητής στο Sloan School of Management του ΜΙΤ και παλαιός chief economist του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ο Σίμον Τζόνσον πιστεύει ότι, πίσω από την πρόσφατη διένεξη του ΔΝΤ με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, υπάρχει το σοβαρό πρόβλημα της χαμηλής κεφαλαιοποίησης των ευρωπαϊκών τραπεζών. «Οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν πολύ χαμηλή κεφαλαιοποίηση», επισημαίνει, «που σημαίνει ότι λειτουργούν με πολύ λεπτό μαξιλάρι χρηματοδότησης κεφαλαίων –και ως εκ τούτου χρηματοδοτούν τους ισολογισμούς τους με χρέος 95% ή 97%. Ως αποτέλεσμα, έχουν πολύ περιορισμένη δυνατότητα να απορροφήσουν απώλειες, δημιουργώντας πιθανότητα να εξαπλωθεί η αφερεγγυότητα σε όλο το χρηματοοικονομικό τους σύστημα –και σε όλο τον κόσμο– με απρόβλεπτο τρόπο». Οι Ευρωπαίοι ζουν με τον φόβο ότι θα αντιμετωπίσουν την δική τους «στιγμή Lehman», όταν μία σχετικά μέτρια πτώση στις αξίες των ομολόγων θα πυροδοτήσει έναν ευρύτατο πανικό και μία ακόμη κατάρρευση της πραγματικής οικονομίας. Για τον λόγο αυτόν, όταν προτάθηκε για πρώτη φορά σημαντική αναδιάρθρωση χρέους για την Ελλάδα, η χρηματοοικονομική ελίτ της ευρωζώνης τάχθηκε ομόφωνα κατά. Οι Γερμανοί και οι Γάλλοι αξιωματούχοι ήταν μεταξύ αυτών που ανησυχούσαν περισσότερο για το τί θα μπορούσε να γίνει αν χρεοκοπούσε η Ελλάδα ή ακόμα και εάν πραγματοποιούσε ελεγχόμενη αναδιάρθρωση. «Υπό αυτές τις συνθήκες, οι κυβερνήσεις της Γαλλίας και της Γερμανίας είναι αυτές που θα πρέπει να καταστούν υπεύθυνες για την σοβαρότητα της ύφεσης στην Ελλάδα, καθώς και για τον υπερβολικό βαθμό στερήσεων που επιβλήθηκαν σε ευάλωτους ανθρώπους σε όλη την προβληματική περιφέρεια. Υπάρχει πολλή ρητορική αναφορικά με την αλληλεγγύη, η πραγματικότητα όμως είναι ότι επετράπη μία ασύνετη προσέγγιση προς τις τράπεζες να καθοδηγήσει τις αποφάσεις της μακροοικονομικής πολιτικής. Μέχρι το ΔΝΤ μπορέσει να αντιμετωπίσει ευθέως και ανοιχτά τους Ευρωπαίους γι αυτό το θέμα, θα πρέπει να περιμένουμε και άλλες καταστροφές τύπου Ελλάδας», τονίζει ο καθηγητής.

 

Είναι μόνιμος
traaaΗσυχία επικρατούσε, Τετάρτη μεσημέρι, στο υπουργείο Οικονομικών μετά την αποχώρηση της τρόικας, όταν στον έκτο όροφο, όπου βρίσκεται το γραφείο του Γ. Στουρνάρα, κατέφθασε ο Μπομπ Τράα. Αμέσως στην αίθουσα των δημοσιογράφων σήμανε… συναγερμός, αφού η διαπραγμάτευση παραμένει ανοιχτή. Όμως παράγοντας του υπουργείου έσπευσε να τους καθησυχάσει. «Ο Τράα είναι μόνιμα στην Αθήνα και ως εκ τούτου δεν πρέπει να προσμετράτε στην τρόικα», είπε – και μάλλον δεν είχε άδικο…

 

 

 

Κάτι ξέρει ο Παναγιώτης
lafazanis«Δεν υπάρχει περίπτωση νομίζω συνεργασίας με την ΔΗΜ.ΑΡ. Οι διαφωνίες μας είναι τεράστιες», είπε ο Π. Λαφαζάνης, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό. O βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε στη συνέχεια πως «η ΔΗΜΑΡ διαχειρίζεται μία μνημονιακή κατεύθυνση, συμβάλλει με την κυβερνητική της παρουσία στο να εφαρμόζεται η μνημονιακή λεηλασία της χώρας» και πρόσθεσε: «Επομένως δεν υπάρχει δυνατότητα προγραμματικών συγκλήσεων με την ΔΗΜΑΡ». Άραγε συμφωνεί ο Αλέξης Τσίπρας και η ηγετική ομάδα της Κουμουνδούρου με τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του κόμματος; Ή απλά ο Λαφαζάνης κάτι ξέρει κι έστειλε προειδοποιητικές βολές;

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα