Υποκλοπές

Πληγώνει η κεντροαριστερά

Το εγχείρημα της Κεντροαριστεράς θα τεθεί εκ νέου επί τάπητος στην Κεντρική Επιτροπή της ΔΗΜ.ΑΡ. το Σαββατοκύριακο. Από την μία είναι που επιθυμεί ο Φ. Κουβέλης και από την άλλη οι «58». Οπότε το Σαββατοκύριακο αναμένεται με ενδιαφέρον, καθώς μπορεί επισήμως να έχουν κοπάσει οι αντιδράσεις, ωστόσο στο εσωτερικό του κόμματος η συζήτηση και οι διαφωνίες καλά κρατούν. Η απόφαση των μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής Γεράσιμου Γεωργάτου και Σταύρου Λιβαδά να γίνουν μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής των «58» συνεχίζει να προκαλεί κραδασμούς, ενώ στην τελευταία συνεδρίαση του οργάνου τούς ζητήθηκε να αποχωρήσουν. Ωστόσο, κατά πληροφορίες, οι ίδιοι αρνήθηκαν να παραιτηθούν από το… όργανο των «58», με αποτέλεσμα να μεγαλώνει η πολιτική τους απόσταση από την Αγίου Κωνσταντίνου. Συν τοις άλλοις, ο στενός συνεργάτης του Φώτη Κουβέλη, Σάκης Παπαθανασίου (που ήταν μαζί με τον Δημήτρη Χατζησωκράτη και ο επίσημος «διαπραγματευτής» της ΔΗΜ.ΑΡ. με τον Γιάννη Στουρνάρα όταν το κόμμα μετείχε στην κυβέρνηση), εξαπέλυσε μύδρους κατά του γραμματέα, Σπύρου Λυκούδη. Αν και ο κ. Λυκούδης -που έχει δηλώσει «ανοιχτός» στην κίνηση των «58»- έχει διευκρινίσει ότι εκφράζει προσωπικές του απόψεις, στο εσωτερικό της ΔΗΜ.ΑΡ. διακινείται κείμενο του κ. Παπαθανασίου, στο οποίο αναφέρεται πως «ο γραμματέας δεν είναι γραμματέας του κόμματος, αλλά της Κεντρικής Επιτροπής και έχει εκλεγεί από αυτή για να οργανώνει τη δουλειά της. Δεν είναι ένα είδος αντιπροέδρου αρμόδιου για τα πολιτικά ζητήματα».

Κατηγορίες για… κλοπή

Η πρόταση του Παναγιώτη Λαφαζάνη για συγκρότηση «Λαϊκών Επιτροπών» προκάλεσε την έκρηξη του ΚΚΕ, που κατηγόρησε τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ πως επιχειρεί να «κλέψει» τις αντίστοιχες «κόκκινες» επιτροπές που λειτουργούν στις γειτονιές με το ίδιο όνομα. Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης έχει προτείνει εδώ και καιρό στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ τη συγκρότηση αυτών των επιτροπών και η εισήγησή του έχει γίνει αποδεκτή από το ανώτατο όργανο του κόμματος. Μάλιστα, η πρόταση Λαφαζάνη έχει βρεθεί στο επίκεντρο πολλών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ αντίπαλοι του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν κατηγορήσει την Κουμουνδούρου πως, μέσω των «Λαϊκών Επιτροπών», επανέρχονται οι συνιστώσες από… το παράθυρο. Η πρόταση Λαφαζάνη, όμως, δεν ενόχλησε μόνο ορισμένα στελέχη της Κουμουνδούρου, αλλά και τον Περισσό. Αυτό διότι το ΚΚΕ εδώ και χρόνια λειτουργεί στις γειτονιές «Λαϊκές Επιτροπές», οι οποίες αποτελούνται από τοπικά στελέχη και μέλη του κόμματος. Έτσι, δημοσιεύθηκε ένα πολύ σκληρό κείμενο στην επίσημη ιστοσελίδα του ΚΚΕ, 902.gr, που υπογράφει ο Τάκης Βαρελας και σ’ αυτό, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης κατηγορούνται για «κλοπή ιδεών, προγράμματος και συνθημάτων». «Εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι έχει γίνει πλέον καθεστώς η κλοπή θέσεων και προτάσεων του ΚΚΕ, όπως επίσης και ονομάτων. Αυτή τη φορά την τιμητική τους έχουν οι Λαϊκές Επιτροπές. Δεν έχουν το θεό τους, τολμούν να χρησιμοποιούν ακριβώς ακόμη και τον ίδιο τίτλο», τονίζεται στο κείμενο. Η… αλληλεγγύη της αριστεράς σε όλο της το μεγαλείο…

Η ομίχλη παραμένει

Πάντως στον ΣΥΡΙΖΑ η θολή εικόνα εξακολουθεί να υφίσταται, όπως επίσης και οι διαφοροποιήσεις. Ήδη η ενόχληση έχει ξεφύγει από τα όρια της Κουμουνδούρου και τα λεγόμενα κορυφαία στελέχη ανοίγουν το στόμα τους. «Κάναμε αμάν και πώς να διαλύσουμε τις συνιστώσες για να μην λέει ο καθένας ό,τι θέλει, αλλά η εικόνα Βαβυλωνίας ακόμη παραμένει», διαπιστώνει κορυφαίος κομματικός παράγοντας, ενώ είναι χαρακτηριστικά τα «κρούσματα» των τελευταίων μόνο ημερών: η αρχή έγινε με την ψηφοφορία για την αναστολή χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής, στην οποία δημιουργήθηκε μείζον θέμα από την απουσία του Μανόλη Γλέζου και το «παρών» της Ζωής Κωνσταντοπούλου. Οι διαφοροποιήσεις συνεχίστηκαν με τις δηλώσεις του Παναγιώτη Λαφαζάνη με τις οποίες εξηγούσε γιατί ψήφισε την τροπολογία, αν και διαφωνεί με το περιεχόμενό της και το άρθρο του Μανόλη Γλέζου κατά του «κόμματος-μαντριού». Και η «Βαβυλωνία» συνεχίστηκε, με τον Μανόλη Γλέζο να παραδέχεται, εμμέσως πλην σαφώς, ότι οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομία δεν είναι πειστικές. Και όλα αυτά, ενώ είχε προηγηθεί μία πολύωρη, συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, κατά την οποία ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε καλύτερο συντονισμό και ενιαία εκφώνηση από τους βουλευτές, δεσμευόμενος ότι εφεξής δε θα λαμβάνονται αποφάσεις και δε θα χαράσσεται γραμμή αν πρώτα δεν συνεδριάσουν τα αρμόδια όργανα…

Το είχε προαποφασίσει

Το χρονικό μίας προαναγγελθείσας αποχώρησης γράφτηκε κατά τη σύσκεψη στο Υπουργείο Οικονομικών, καθώς ο Νικήτας Κακλαμάνης εγκατέλειψε με θορυβώδη τρόπο την διαδικασία. Ο πρώην δήμαρχος Αθηναίων, στην αρχή ακόμη της διαδικασίας, διέκοψε τη συζήτηση ρωτώντας τον Γ. Στουρνάρα αν υπάρχουν περιθώρια και βούληση βελτίωσης του νομοσχεδίου για το φόρο ακινήτων. Σε αυτό το σημείο ήταν που ο υπουργός Οικονομικών απάντησε ότι αξιολογούνται όλες οι προτάσεις αρκεί να έχουν ισοδύναμο δημοσιονομικό αποτέλεσμα, προκαλώντας την οργή Κακλαμάνη. Βέβαια, συνάδελφοί του που βρέθηκαν στο Υπουργείο έλεγαν πώς ο Νικήτας απλώς έψαχνε την κατάλληλη αφορμή για να αποχωρήσει. «Μου απαντάτε τεχνοκρατικά και όχι πολιτικά» κατήγγειλετον Γ. Στουρνάρα ο Νικ. Κακλαμάνης και εγκατέλειψε την αίθουσα, φυσικά μπροστά στα μάτια των δημοσιογράφων…

Η πρεμιέρα

Το… ρόδι έσπασε ο Αλέξης Τσίπρας, αφού πραγματοποίησε την πρώτη συνάντησή του με διεθνή παράγοντα όχι μόνο υπό την ιδιότητα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και με αυτή του υποψήφιου προέδρου της Κομισιόν, εκ μέρους του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Μάλιστα, στελέχη της Κουμουνδούρου υπογράμμιζαν με ιδιαίτερη έμφαση τη διπλή ιδιότητα υπό την οποία παρουσιάστηκε στον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ ο ίδιος παρουσίασε στον επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας και τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για την έξοδο από την κρίση.

Το βιβλίο και η διαφωνία

Εξαιρετικά ανακουφισμένος εμφανίστηκε ο πρώην υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνης Μανιτάκης, σε συνέντευξή του στην οποία παραδέχθηκε ότι η εμπειρία του ως υπουργού δεν ήταν και… από τις καλύτερες της ζωής του. «Έφυγα με ένα αίσθημα τραγικότητας για τον τόπο και με ένα αίσθημα ότι είναι κρίμα για τον τόπο μας», υποστήριξε ο πρώην υπουργός, αποκαλύπτοντας, ότι έχει ήδη αρχίσει τη συγγραφή ενός βιβλίου με το οποίο θα αποκαλύπτει άγνωστες πτυχές της διαπραγμάτευσης με τους τροϊκανούς, αλλά και της λειτουργίας της κυβέρνησης. Πάντως, σε ό,τι αφορά το εσωκομματικό πεδίο, ο Αντώνης Μανιτάκης δεν έκρυψε τη διαφωνία του με την απόφαση του Φώτη Κουβέλη να αποχωρήσει από την κυβέρνηση, καθώς επανέλαβε την άποψη του γραμματέα της ΔΗΜ.ΑΡ. ότι το κόμμα «έφυγε από την κυβέρνηση με λάθος τρόπο, σε λάθος χρόνο και με λάθος αφορμή».

Σε συνέδριο στο Τέξας

Στο Τέξας των ΗΠΑ θα βρεθεί την προσεχή Δευτέρα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα πραγματοποιήσει ένα ταξίδι-αστραπή στο Όστιν, ώστε να μιλήσει σε συνέδριο για το μέλλον της Ευρωζώνης. Το συνέδριο, στο οποίο ο Αλέξης Τσίπρας και επιφανείς οικονομολόγοι θα επιχειρήσουν να απαντήσουν στο ερώτημα αν… σώζεται η Ευρωζώνη, διοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο του Τέξας και, συγκεκριμένα, από την έδρα στην οποία διδάσκει ο γιος του Τζον Κένεθ Γκαλμπρέιθ, Τζέιμς. Οι Γκαλμπρέιθ και Τσίπρας είχαν γνωριστεί στην Αθήνα σε συνέδριο που είχε συνδιοργανώσει το Ινστιτούτο Levy με το ΙΝΕΡΠΟΣΤ του Γεράσιμου Αρσένη και την «Κοινωνική Συμφωνία» της Λούκας Κατσέλη. Στο ίδιο συνέδριο θα συμμετάσχουν ο Γιάννης Βαρουφάκης, ο πρώην σύμβουλος του Γιώργου Παπανδρέου, καθηγητής του Χάρβαρντ, Ρίτσαρντ Πάρκερ, αλλά και ο Γιώργος Σταθάκης, που θα βρίσκεται στο πλευρό του Αλέξη Τσίπρα.

Με αγγελία

Με αγγελίες εφημερίδων, στις οποίες αποτυπώνεται η δραματική κατάσταση στην αγορά ακινήτων, προσήλθε στην συνάντηση των βουλευτών της ΝΔ με τον Γιάννη Στουρνάρα η Ντόρα Μπακογιάννη. Διάβασε μία αγγελία στην οποία ένα ιδιοκτήτης ακινήτου αξίας 1,2 εκατ. ευρώ το πουλά αντί 500.000. «Αυτόν τον άνθρωπο θέλετε να τον φορολογήσετε για 1,2 εκατ. ευρώ», ρώτησε η κ. Μπακογιάννη τον κ. Στουρνάρα. Αν μη τι άλλο η βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός ξεψαχνίζει τις μικρές αγγελίες.

Έχουν το νου τους

Ένα «ελαφρύ», όπως το περιγράφουν δείπνο με τους στενούς του συνεργάτες είχε την Τετάρτη το βράδυ ο Αντώνης Σαμαράς, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του με τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Ο πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του, Σταμάτης, Παπασταύρου, Λαζαρίδης, πήγαν πεζοί στην Αίγλη του Ζαππείου, έχοντας ως «μενού» όχι μόνον τα όσα ειπώθηκαν με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, αλλά και την εν εξελίξει, εκείνη την ώρα, σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους γαλάζιους βουλευτές για το φόρο ακινήτων. Παρά το γεγονός ότι ακόμη και οι ίδιοι οι βουλευτές που συμμετείχαν στη συνάντηση θεωρούν απίθανη μία κυβερνητική κρίση με αφορμή το νόμο για τα ακίνητα, η προσοχή του Μαξίμου είναι τεταμένη καθώς ο κίνδυνος… ατυχήματος παραμένει υψηλός.

Περί προγαμιαίου συμβολαίου

Υπέρ των πολιτικών συνεργασιών δηλώνει ο Άρης Σπηλιωτόπουλος αλλά θεωρεί ότι η ΝΔ πρέπει να κάνει σαφείς τις ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές με το ΠΑΣΟΚ γιατί αλλιώς θα χάσουν όλοι μαζί. Σε άρθρο του στο προσωπικό του ιστολόγιο, με τίτλο «Προγαμιαίο συμβόλαιο με το ΠΑΣΟΚ, διαζύγιο με την πολιτική σταθερότητα» ο βουλευτής της ΝΔ διατυπώνει τους φόβους του για τη συνεργασία ΝΔ – ΠΑΣΟΚ. Μεταξύ άλλων, ο κ. Σπηλιωτόπουλος γράφει: «Εάν κάτι επισημοποίησαν οι Α. Σαμαράς και Ε. Βενιζέλος με την πρόσφατη προγραμματική συμφωνία, αυτό ήταν η μετάβαση της πολιτικής κουλτούρας της Ελλάδας από την μονοκομματική διαχείριση της εξουσίας του παρελθόντος στις συνεργασίες του μέλλοντος, από την εξαίρεση του χθες κάτω από ιδιαίτερες και δύσκολες συνθήκες στη συχνότητα των συνεργασιών του μέλλοντος. Αυτό είναι κάτι που αργά ή γρήγορα θα συνέβαινε και στην Ελλάδα. Αρκεί να ρίξουμε μια ματιά από τη γειτονική Ιταλία που η κουλτούρα της συνεργασίας αποτελεί τον κανόνα, ως την Αγγλία που κάτι τέτοιο φαντάζει τόσο απίθανο όσο και στην Ελλάδα λόγω της παράδοσης του δικομματισμού και της πολωτικής κοινοβουλευτικής παράδοσης».

 

Αναζητούν τα χρήματα

Η 1η Ιανουαρίου πλησιάζει. Τότε καλώς εχόντων των πραγμάτων η Ελλάδα θα αναλάβει την προεδρία της Ε.Ε. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις το κόστος της εξάμηνης ελληνικής προεδρίας θα ανέλθει στα 50 εκατομμύρια ευρώ. Θα είναι η πιο λιτή προεδρία που έχει υπάρξει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στην υπόθεση αυτή θα απασχοληθούν 150 άτομα. Όλα τα άτυπα συμβούλια θα γίνονται στο Ζάππειο. Από πλευράς κάλυψης εξόδων η Ελλάδα θα πληρώνει τον υπουργό που θα έρχεται εδώ και έναν συνεργάτη του. Όμως και τα 50 εκατομμύρια είναι δυσεύρετα. Ψάχνουν λοιπόν από υπουργείο σε υπουργείο και από κωδικό σε κωδικό για να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα, καθώς ο Στουρναρας που κρατάει το κλειδί δύσκολα δίνει λεφτά και μάλιστα παραπέμπει και σε άλλα υπουργεία που χειρίζονται ευρωπαϊκά κονδύλια.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα