Αθλητισμός και Μακεδονία: Αδιαίρετοι

Βούλα Πατουλίδου, Άννα Κορακάκη, ΠΑΟΚ, Άρης, Ηρακλής, Απόλλων Πόντου, Μακεδονικός, έβγαλαν τον κόσμο στους δρόμους και ένωσαν τη φωνή τους για ΜΙΑ Μακεδονία, την Ελληνική

Οι αθλητικοί σύλλογοι μπορεί να μην κάνουν πολιτική, όμως στην περίπτωση της Ελληνικότητας της Μακεδονίας και στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης υπήρξε παλλαϊκός αθλητικός ξεσηκωμός. Οι τέσσερις μεγάλες ομάδες της συμπρωτεύουσας πρωτοστάτησαν στη στήριξη του συλλαλητηρίου και κάλεσαν τους φιλάθλους τους να δώσουν μαζικά το «παρών» το μεσημέρι της περασμένης Κυριακής στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, στη Νέα Παραλία.

Οι φίλαθλοι του ΠΑΟΚ, του Άρη, του Ηρακλή και του Απόλλωνα Πόντου μοίρασαν φέιγ βολάν στα οποία αναγραφόταν η φράση: «Έστιν Ουν Ελλάς και η Μακεδονία», δηλαδή η Μακεδονία είναι Ελλάδα, ενώ στην άλλη πλευρά υπήρχε μήνυμα προς τον Αμερικανό διπλωμάτη, ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, να πάει… σπίτι του.

Ο ισχυρός άνδρας του ΠΑΟΚ Ιβάν Σαββίδης έδωσε το «παρών» στο συλλαλητήριο, όπου κεντρικός ομιλητής ήταν ο επί δεκαετία φίλος του στρατηγός εν αποστρατεία Φράγκος Φραγκούλης. 

ΠΑΟΚ: «Μία και Ελληνική»

Σε ανακοίνωσή της η ΠΑΕ ΠΑΟΚ, ανέφερε:

«Ο ΠΑΟΚ, ως το μεγαλύτερο αθλητικό αλλά και κοινωνικό κίνημα της Βόρειας Ελλάδας και της Μακεδονίας, γεννημένος από ανθρώπους που υπέφεραν και ξεριζώθηκαν από τα σπίτια τους, δεν μπορεί να μείνει ασυγκίνητος από τις εξελίξεις.

»Η Μακεδονία είναι ο τόπος μας, το σπίτι μας, η ιστορία μας. Είναι ιστορικά μία και Ελληνική. Ενόψει του συλλαλητηρίου της Κυριακής (21.01), σύσσωμη η οικογένεια του ΠΑΟΚ ενώνει τη φωνή της με τους εκατομμύρια που έχουν την ίδια άποψη».

Τη στήριξή του στο συλλαλητήριο εξέφρασε και ο Ερασιτέχνης ΠΑΟΚ:

«Ο ΑΣ ΠΑΟΚ, η ΚΑΕ ΠΑΟΚ, το ΤΑΠ ΠΑΟΚ, αλλά και όλη οικογένεια του Δικεφάλου ως το μεγαλύτερο αθλητικό και κοινωνικό κίνημα της Θεσσαλονίκης, της Μακεδονίας και της Βόρειας Ελλάδας, γέφυρα πολιτισμού μεταξύ της “βασιλεύουσας” Κωνσταντινούπολης και της “συμβασιλεύουσας: Θεσσαλονίκης ενώνει την φωνή του με την εθνική θέση εκατομμυρίων Ελλήνων και διατρανώνει:Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ». 

Άρης: «Έννοιες ταυτόσημες»

Η ΠΑΕ Άρης τοποθετήθηκε με ανάρτηση στο facebook:

«Η Μακεδονία είναι μία, μοναδική και ελληνική. Μακεδονία και ΑΡΗΣ είναι έννοιες ταυτόσημες. Ο ΑΡΗΣ ήταν, είναι και θα συνεχίσει να είναι ο γνήσιος πρεσβευτής της Μακεδονίας στα πέρατα της γης. Ενώνουμε όλοι τη φωνή μας στο συλλαλητήριο της Κυριακής».

Ο ερασιτέχνης Άρης κινήθηκε ανάλογα:

«Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΑΣ ΑΡΗΣ ανακοινώνει ότι ο Σύλλογός μας αποτελεί ελληνικό αθλητικό σωματείο με έδρα του τη Θεσσαλονίκη, πρωτεύουσα της Μακεδονίας, και δημιουργήθηκε από γηγενείς Θεσσαλονικιούς Μακεδόνες το έτος 1914». 

Ηρακλής: «Καταπάτηση της ιστορίας»

Για καταπάτηση της ιστορίας έκανε αναφορά ο Γ.Σ. Ηρακλής:

«Για όλους όσους υπηρετούμε την ιδέα του Ηρακλή, η διαπραγμάτευση του ονόματος της Μακεδονίας αποτελεί καταπάτηση της ιστορίας του συλλόγου μας, που έχει προσφέρει ήρωες. Η αλήθεια λοιπόν είναι μία και δεν την διαπραγματευόμαστε. Η Μακεδονία και η ιστορία της είναι ταυτισμένη με τα 109 χρόνια ζωής του Ηρακλή μας».

Την αντίθεσή της για τη χρήση του ονόματος της Μακεδονίας στο ζήτημα ονοματοδοσίας των Σκοπίων εξέφρασε, η ΠΑΕ Απόλλων Πόντου:

«Η ΠΑΕ ΑΠΟΛΛΩΝ ΠΟΝΤΟΥ ενώνει την φωνή μας με τους συμπατριώτες μας που αντιτίθενται στην χρήση του ονόματος της Μακεδονίας, είτε ως αυτούσιο προσδιορισμό είτε ως σύνθετη ονομασία, για την ονοματοδοσία της γειτονικής χώρας που συστηματικά προσπαθεί να το σφετεριστεί».

Κάλεσμα στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης είχε απευθύνει και ο ερασιτέχνης Απόλλων Πόντου:

«2.500 χρόνια Ελληνικής Μακεδονικής ιστορίας δεν παραγράφονται με πολιτικά τερτίπια.

»Η Μακεδονία ήταν, είναι και θα είναι Ελληνική! Ο Απόλλων γεννήθηκε από Έλληνες Ποντίους αγωνιστές που έφτιαξαν την ζωή τους και πρόκοψαν στην σπουδαία γη της Μακεδονίας! Οι παππούδες μας αγωνίστηκαν για αυτά τα άγια χώματα.

»Γι’ αυτό και ο Μ.Γ.Σ.Κ. ο Απόλλων θα συμμετέχει στο συλλαλητήριο της Κυριακής!»

Πολλές ακόμη ιστορικές ομάδες της Θεσσαλονίκης πήραν ανάλογη θέση. Ανάμεσά τους ο Μακεδονικός:

«Οι ιστορικές ρίζες του, η αλλαγή του ονόματός του το 1937 από “Προσφυγική Ένωση” σε “Μακεδονικός” καθαρά και μόνο για εθνικούς λόγους και τα 90 χρόνια ζωντανής και αδιάλειπτης παρουσίας του στην πρωτεύουσα της Μακεδονίας, τη Θεσσαλονίκη, επιβάλλουν την παρουσία του στην πρώτη γραμμή. Η Μακεδονία είναι μία και είναι Ελληνική!»

Υπέρ του μεγαλειώδους συλλαλητηρίου για την ελληνικότητα της Μακεδονίας τοποθετήθηκε στα social media η Άννα Κορακάκη.

Η χρυσή και χάλκινη Ολυμπιονίκης του Ρίο στη σκοποβολή ανάρτησε μια φωτογραφία της μπροστά από το άγαλμα  του Μεγάλου Αλεξάνδρου στη Θεσσαλονίκη, κι έγραψε:

«Εχθές δεν κατάφερα να παραβρεθώ στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης. Το ανάρπαστο όμως που συνέβη εκεί, με “λύγισε”. Η συγκέντρωση χιλιάδων πολιτών, ειρηνικά, αποφασιστικά, περήφανα.

» Έχουμε αξιοπρέπεια, που πρέπει να μείνει αλώβητη. Λιμάνια, αεροδρόμια, γη, πωλούνται. Αξίες ΟΧΙ».

Η πρώτη γυναίκα χρυσή ολυμπιονίκης στην Ελλάδα, Βούλα Πατουλίδου, που συμμετείχε στο συλλαλητήριο, έγραψε στο facebook:

«Μιλάμε για την σημαντικότερη Προσωπικότητα του Πλανήτη… Μιλάμε για τον Μεγαλύτερο Στρατηλάτη όλων των εποχών… Μιλάμε για τον Ευλογημένο τόπο μας… Μιλάμε για την Ιστορία μας… για την Πατρίδα μας… Η Μακεδονία είναι το σπίτι μας… η Ζωή μας… το Μέλλον μας.

»Αρνούμαι να μπω σε διαπραγμάτευση με αυτό το θέμα… Αρνούμαι να απαρνηθώ το αίμα των προγόνων μου… Αρνούμαι να δωρίσω τον Αλέξανδρο, τον Φίλιππο… Αρνούμαι να “πουλήσω” τον Παύλο Μελά, τον Γκόνο Γιώτα, τον Τέλλο Άγρα και χιλιάδες άλλους… Αρνούμαι ακόμα και να το σκεφτώ…

»Αρνούμαι να υπολογίσω το “κόστος” της άρνησής μου !» 

Την ημέρα του ντέρμπι

Συλλαλητήριο για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας διοργανώνεται στην πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα, την άλλη Κυριακή 4 Φεβρουαρίου. Είναι η μέρα που η Αστυνομία θα βρίσκεται επί ποδός, καθώς στο «Καραϊσκάκη» ο Ολυμπιακός θα υποδεχθεί την ΑΕΚ (19:30). Οι σύλλογοι της Αθήνας και δη αυτοί που έχουν προσφυγικές ρίζες, όπως η ΑΕΚ, ο Πανιώνιος και ο Απόλλων Σμύρνης, θ’ ακολουθήσουν το παράδειγμα της Θεσσαλονίκης ώστε να καλέσουν τους φιλάθλους τους να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο; Θα υπάρξουν ανακοινώσεις από τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό  και πόσο σκληρές θα είναι μετά τις εξελίξεις στο πολιτικό τοπίο, αλλά και την τεράστια επιτυχία του συλλαλητηρίου της Θεσσαλονίκης;

Δεν είναι λίγοι αυτοί που έχουν χαρακτηρίσει τον αθλητισμό ως το τελευταίο μαζικό κοινωνικό κίνημα. Στη Θεσσαλονίκη το κάλεσμα των αθλητικών συλλόγων άλλαξε τα δεδομένα που επιχειρήθηκε να υπάρξουν από ισχυρά πολιτικά και οικονομικά μέτωπα. Αν συμβεί κάτι ανάλογο και στην Αθήνα, τότε αυτό που δεν κατάφεραν να κάνουν ούτε τα… μνημόνια, να βγάλουν δηλαδή τον κόσμο στους δρόμους, θα το πετύχει η δυναμική των αθλητικών σωματείων.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα