Ελάτε να μας… χακάρετε!

Η συνήθης πρακτική είναι οι υπηρεσίες ασφαλείας παγκοσμίως να προσπαθούν να διασφαλίσουν τα ηλεκτρονικά… νώτα τους από κυβερνο-επιθέσεις και εισβολείς. Την ακριβώς αντίθετη «διαδρομή» προκειμένου να ελεγχθεί η «ανθεκτικότητα» των ιστοσελίδων του ακολουθεί το αμερικανικό Πεντάγωνο (προ)καλώντας χάκερς να τις χακάρουν.

Πιο συγκεκριμένα οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να καλέσουν διαπιστευμένους» εξωτερικούς χάκερ να δοκιμάσουν την κυβερνοασφάλεια κάποιων ιστοσελίδων του. Το ιδιότυπο… test drive αναμένεται να διεξαχθεί τον επόμενο μήνα στο πλαίσιο ενός πιλοτικού προγράμματος, με την επωνυμία «Hack the Pentagon», το οποίο είναι το πρώτο πρόγραμμα τέτοιου είδους που υιοθετεί η αμερικανική κυβέρνηση.

Το «Hack the Pentagon» πατάει στα πρότυπα παρόμοιων λογαριασμών, που είναι περισσότερο γνωστοί ως «bug bounties», που πραγματοποιούνται από μεγάλες αμερικανικές εταιρείες, με σκοπό την εύρεση κενών ασφαλείας στα δίκτυά τους. Τα προγράμματα αυτά επιτρέπουν σε ειδικούς κυβερνοασφαλείας να βρίσκουν και να καταδεικνύουν προβλήματα πριν κακόβουλοι χάκερ τα εκμεταλλευτούν.

Σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας, Ας Κάρτερ, η παραπάνω πρωτοβουλία εκτιμάται ότι θα ενισχύσει τις ψηφιακές άμυνας και την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.

Σε ό,τι αφορά τώρα τα διαδικαστικά του προγράμματος, ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι χιλιάδες αναμένεται να εκδηλώσουν ενδιαφέρον συμμετοχής, ενώ είναι ακόμα σε εξέλιξη οι εργασίες για τον καθορισμό των κανόνων. Μάλιστα δεν αποκλείεται ο διαγωνισμός να περιλαμβάνει ακόμη και χρηματικά έπαθλα.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει προς ώρας γνωστά, οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα απαιτείται να είναι Αμερικανοί πολίτες και θα πρέπει να περάσουν από σειρά ελέγχων πριν τους δοθεί το ελεύθερο να δράσουν πάνω σε ένα προκαθορισμένο σύστημα, καθώς όπως τονίστηκε δεν θα είναι δυνατή η πρόσβαση σε πιο ευαίσθητα δίκτυα ή ιδιαίτερα σημαντικά προγράμματα όπλων.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα