Πήρε φόρα ο Τραμπ: Θα βάλουμε φόρο 25% σε κάθε αυτοκίνητο από Ευρώπη

O Ντόναλντ Τραμπ πήρε φόρα. Μετά την επιβολή δασμών στις εισαγωγές σωλήνων από την Ελλάδα, ετοιμάζεται να χτυπήσει τους Ευρωπαίους σε έναν εξαιρετικά κρίσιμο τομέα, αυτόν της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Σύμφωνα με το CNBC o Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Τρίτης, σε ομιλία του στη Δυτική Βιρτζίνια, ότι θα επιβληθούν δασμοί 25% στα εισαγόμενα από την Ε.Ε. αυτοκίνητα. «Θα βάλουμε φόρο 25% σε κάθε αυτοκίνητο, που εισάγεται στις ΗΠΑ από την Ευρωπαϊκή Ένωση» είπε χαρακτηριστικά.

Η δήλωση αυτή έρχεται την ώρα που πληροφορίες της Wall Street Journal θέλουν τον υπουργό Εμπορίου, Γουίλμπουρ Ρος, να επιδιώκει τη μετάθεση της προθεσμίας του Αυγούστου, που είχε θέσει για την επιβολή δασμών στα αυτοκίνητα, προκειμένου να προχωρήσουν διαπραγματεύσεις με όλες τις μεγάλες χώρες- εξαγωγείς οχημάτων, που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ντόναλντ Τραμπ είχε ζητήσει από το Μάιο από το υπουργείο Εμπορίου να εξετάσει κατά πόσο τέτοιου είδους εισαγωγές αποτελούν απειλή για την εθνική ασφάλεια. Ήταν το ίδιο επιχείρημα που είχε χρησιμοποιήσει για τους δασμούς στις εισαγωγές αλουμινίου και χάλυβα.

Οι ΗΠΑ εισήγαγαν πέρυσι 8,72 εκατομμύρια αυτοκίνητα αξίας 191,7 δισ. δολαρίων. Τα περισσότερα από τα μισά (4,72 εκατομμύρια) προοήλθαν από τους εταίρους τους στη NAFTA, δηλαδή το Μεξικό και τον Καναδά.

Οι ΗΠΑ επιβάλλουν σήμερα δασμούς μόλις 2,5% στα εισαγόμενα Ι.Χ., αλλά και 25% σε ελαφρά φορτηγά. Η Ε.Ε. την ίδια ώρα επιβάλλει δασμούς 10% σε όλα τα οχήματα. Οι Βρυξέλλες έχουν διαμηνύσει πως θα απαντήσουν με το ίδιο νόμισμα στην αύξηση των αμερικανικών δασμών.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα