Γ. Κατρούγκαλος: Το Καστελόριζο έχει υφαλοκρηπίδα

Οποιαδήποτε άλλη συζήτηση είναι αποπροσανατολιστική

«Έχει υφαλοκρηπίδα το Καστελόριζο, όπως όλα τα νησιά του Αιγαίου. Ακόμα και αν ανήκει στο Λύκιο πέλαγος, αποτελεί μια οργανική ενότητα με τα υπόλοιπα Δωδεκάνησα, έναν ενιαίο χώρο που αντικρίζει τις τουρκικές ακτές» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος κληθείς να σχολιάσει δήλωση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Τσιρώνη ότι «το Καστελόριζο δεν ανήκει στο Αιγαίο».
«Το δίκαιο της θάλασσας είναι σαφές ως προς το θέμα αυτό και δεν χωρά αντίλογο. Όπως όλα τα νησιά, λοιπόν, και το Καστελόριζο έχει υφαλοκρηπίδα και οποιαδήποτε άλλη συζήτηση είναι αποπροσανατολιστική» επεσήμανε παράλληλα ο κ. Κατρούγκαλος για να προσθέσει ότι «η εθνική μας στάση δεν πρέπει να καθορίζεται ούτε από τη συγκυρία ούτε από ιδιοτέλειες κομματικές ή άλλες. Πρέπει να είμαστε πάντα σταθεροί σ΄αυτό που ήταν η εθνική μας γραμμή».

Από την Καλαμάτα όπου βρέθηκε χθες για τις εορταστικές εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου ο κ Κατρούγκαλος σχολίασε επίσης τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν ότι θα ήθελε να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά σε τζαμί.

«Η Αγία Σοφία δεν είναι μόνο ένας μεγάλος ναός της Χριστιανοσύνης-ο μεγαλύτερος ναός για πολλούς αιώνες- είναι και ένα κτήμα της ανθρωπότητας. Έχει αναγνωρισθεί από την UNESCO, σαν τμήμα της παγκόσμιας πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Οποιαδήποτε λοιπόν αμφισβήτηση αυτού του καθεστώτος δεν είναι μόνο προσβολή στο αίσθημα των χριστιανών, είναι και μια προσβολή στη διεθνή κοινότητα και στο διεθνές δίκαιο. Εμείς θέλουμε να ελπίζουμε ότι οι ορθές δηλώσεις της 16ης Μαρτίου της τουρκικής ηγεσίας θα ισχύσουν και δεν θα υπάρχει καμία αλλαγή του καθεστώτος αυτού» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών.

Διαβάστε επίσης