ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ: Ευχολόγια, όψιμοι επικριτές και οι πίκρες αλήθειες του Αντώνη… 

Η κοινή παρουσία Μητσοτάκη-Καραμανλή-Σαμαρά στο Ζάππειο έστειλε μήνυμα ενότητας της Ν.Δ. αλλά ήταν και μια ευκαιρία να φωτιστεί η «αντιευρωπαϊκή» πλευρά της Ε.Ε.  

Η 9η Μαΐου είναι ετησίως για την Ευρώπη η δική της ημέρα, η ημέρα που εορτάζεται-τιμάται η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και αναγνωρίζεται η συμβολή της Ένωσης –από την εποχή ακόμη των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων– στην ειρήνη και την ευημερία της Γηραιάς Ηπείρου.

Της Ευαγγελίας Τζαβάρα

Στα μέρη μας η «Ημέρα της Ευρώπης» συνέπεσε φέτος με το πικ της προεκλογικής εκστρατείας και η Νέα Δημοκρατία αποφάσισε να γιορτάσει το γεγονός –ως η κατεξοχήν ευρωπαϊκή παράταξη, όπως ισχυρίζονται στην οδό Πειραιώς– με μία εκδήλωση στην οποία μεταξύ άλλων έδωσαν το «παρών» ο νυν πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αλλά και οι δύο πρώην ομόλογοί του στην πρωθυπουργία αλλά και στην προεδρία της Ν.Δ., Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς. Η συνύπαρξη των τριών νυν και πρώην κεφαλών της «γαλάζιας» παράταξης σε μία βραδιά υψηλών συμβολισμών ήταν αναμφίβολα ένα εμφατικό μήνυμα ενότητας την ώρα που πλησιάζοντας στο άνοιγμα της κάλπης της 21ης Μαΐου στην Νέα Δημοκρατία εστιάζουν στην αύξηση των ποσοστών συσπείρωσης, ώστε ακόμη κι αν δεν πιαστεί ο στόχος της αυτοδυναμίας, να μπουν οι βάσεις για αυτοδύναμη πρωτιά στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση.

Ο προεκλογικός Κυριάκος

Υπό αυτό το πρίσμα δεν ήταν τυχαίο ότι στην ομιλία του στην επετειακή εκδήλωση του Ζαππείου ο Κυριάκος Μητσοτάκης προτίμησε να επικεντρωθεί σε αυτό που πρέπει να ακούσει το εσωτερικό ακροατήριο πηγαίνοντας προς τις κάλπες. Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός διέτρεξε γρήγορα τη διαδρομή των 42 ετών από την ένταξη της Ελλάδος στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες, ενθυμούμενος την ιστορική επιλογή του ιδρυτή της Ν.Δ. Κωνσταντίνου Καραμανλή και κομβικές στιγμές όπως τα αναθεωρημένα Μεσογειακά Προγράμματα της δεκαετίας του ’80 και την υπερψήφιση της Συνθήκης του Μάαστριχτ, το 1992, για να περάσει στη συνέχεια στα πιο φρέσκα… κουλούρια: στη «μελανή εξαίρεση» όπως τη χαρακτήρισε του 2015, στον αγώνα για να «μείνουμε Ευρώπη», αλλά και στα επιτεύγματα της κυβερνώσας από το 2019 Νέας Δημοκρατίας μέχρι και σήμερα (βλ. κοινή πολιτικής κατά του Covid, οργάνωση εμβολιαστικής εκστρατείας «Ελευθερία», συμμετοχή στη συγκρότηση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, πρωταγωνιστική εθνική παρουσία στην καθιέρωση πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου απέναντι στην ενεργειακή κρίση από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία κλπ).

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις απανωτές εξωγενείς κρίσεις (μεταναστευτικό, πανδημία κορωνοϊού, ενεργειακή κρίση) κατά τη διάρκεια των οποίων η κυβέρνησή του κατάφερε –όπως είπε– να παραμείνει συνεπής και στο καθήκον της να στηριχτούν οι πληττόμενες κοινωνικές ομάδες με γενναία χρηματοδότηση αλλά και στις προεκλογικές δεσμεύσεις της (μειώσεις φόρων, καταπολέμηση ανεργίας, υπερενίσχυση της εθνικής άμυνας) τις οποίες και έκανε πράξη.

«Δεν ήταν βέβαια ούτε αυτονόητα ούτε εύκολα τα όσα προανέφερα. Χρειάστηκαν σχέδιο και δουλειά για να κατακτηθούν σε τέσσερα χρόνια, ώστε παρά τις αλλεπάλληλες κρίσεις η Ελλάδα του 2023 να μη θυμίζει σε τίποτα την Ελλάδα του 2019, με μία εικόνα που τη δείχνει ισχυρότερη σε κάθε επίπεδο, οικονομικά, κοινωνικά αλλά και γεωστρατηγικά με αλλαγές, μάλιστα, καταιγιστικές» συνόψισε ο πρωθυπουργός.

Επικριτής κατόπιν εορτής ο Καραμανλής

Με την ιδιότητα του πρώην πρωθυπουργού αλλά και του πρώην πολιτικού (δεδομένου ότι στις 23 Φεβρουαρίου ανακοίνωσε την αποχώρησή του από τον πολιτικό στίβο) ανέβηκε ο Κώστας Καραμανλής την περασμένη Τρίτη στο βήμα του Ζαππείου για να μιλήσει επ’ αφορμή της «Ημέρας της Ευρώπης», χωρίς ωστόσο να υπάρχουν στις σημειώσεις του και οι καλύτερες αναφορές για την Γηραιά Ήπειρο και την ενωσιακή ηγεσία της. Συγκεκριμένα, ο Κ. Καραμανλής στηλίτευσε τους χειρισμούς της Ε.Ε. σε ό,τι αφορά το ελληνικό ζήτημα στα χρόνια των μνημονίων. Παραδεχόμενος, βεβαίως, τις «δικές μας αδυναμίας και λάθη» ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ. αντέτεινε ότι «δεν αμφισβητείται ότι η συνταγή που επιβλήθηκε στην Ελλάδα, πέρα από συγκεκριμένα αυτονόητα και υπερήμερα μέτρα, ήταν εν πολλοίς εξοντωτική, τιμωρητική και προς παραδειγματισμό άλλων». Πρόσθεσε δε ότι επίσης δεν αμφισβητείται «ότι απέτυχαν σε όλες σχεδόν τις προβλέψεις τους, όπως άλλωστε παραδέχθηκαν και οι ίδιοι, βεβαίως κατόπιν εορτής».

Το πρόβλημα στην περίπτωση του Κώστα Καραμανλή είναι ότι και ο ίδιος όψιμα –«κατόπιν εορτής» όπως έψεξε τους Ευρωπαίους– κάνει τις παραπάνω παραδοχές. Και είναι τουλάχιστον οξύμωρο αυτό, διότι έμεινε για πολλά χρόνια άφωνος βλέποντας την κυβέρνηση ΣαμαράΒενιζέλου να τρώει… ξύλο σε κάθε διαπραγμάτευση με τους τροϊκανούς εξαιτίας των ελληνικών αδυναμιών και των λαθών που ορθώς θυμήθηκε ο κ. Καραμανλής ξεχνώντας όμως ότι τα περισσότερα εξ αυτών έγιναν στη διάρκεια της δικής του διακυβέρνησης.

Οι πικρές αλήθειες του Αντώνη

Αφήσαμε τελευταία την αναφορά στην παρουσία του Αντώνη Σαμαρά στην εκδήλωση για την «Ημέρα της Ευρώπης» καθώς είναι ο συνήθης… ύποπτος να χαλάει τη σούπα σε όσους αρέσκονται να τους χαϊδεύουν τα αυτιά. Εξάλλου ήταν ο πρωθυπουργός που περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον έχει κάθε λόγο να νιώθει απογοητευμένος για το πώς το ευρωπαϊκό οικοδόμημα αντιμετώπισε την χώρα-κοιτίδα του ευρωπαϊκού πολιτισμού όταν η τελευταία βρέθηκε στη μνημιονιακή μέγγενη. Τότε, δηλαδή, που όπως θύμισε ο Μεσσήνιος πρώην πρωθυπουργός «μας επέβαλαν αρχικά λάθος πρόγραμμα προσαρμογής, με λάθος πολλαπλασιαστές. Κι όταν τους το λέγαμε μας επέπλητταν. Μέχρι που παραδέχθηκαν ότι όντως το πρόγραμμά τους δεν έβγαινε, ότι οι πολλαπλασιαστές τους ήταν λάθος. Κι όταν τα διορθώσαμε όλα αυτά κι άρχισε η χώρα να σημειώνει πρόοδο –πράγμα που το παραδέχθηκαν και οι ίδιοι– και πάλι δεν μας στήριξαν».

Όπως χαρακτηριστικά είπε σε μία άλλη αποστροφή του λόγου του, για τον ίδιο που έζησε και υπέγραψε τη συμφωνία του Μάαστριχτ είναι οδυνηρό να βλέπει μία Ευρώπη «που αντί να στηρίζει την Ελλάδα, αντίθετα πιέζει την Ελλάδα, για εθνικές παραχωρήσεις. Τις οποίες δεν ζήτησε από καμιά άλλα χώρα-μέλος». Για να προσθέσει «όπως η Συμφωνία των Πρεσπών, που έχει ήδη δημιουργήσει νέα προβλήματα, και νέα αδιέξοδα στα Βαλκάνια Ή όπως οι λεγόμενες “Πρέσπες του Αιγαίου”, που κάποιοι φαίνεται να ετοιμάζουν… Και που, βέβαια, δεν θα τους περάσει!».

«Γιατί τα λέω όλα αυτά;» αναρωτήθηκε απευθυνόμενος στο κοινό που παρακολουθούσε και εξήγησε: «Διότι, πάνω απ’ όλα, η Ελλάδα κρατά σήμερα το κλειδί, για τον εναλλακτικό ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης! Που σημαίνει, βέβαια, ότι εμείς πρέπει να διεκδικήσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στην Ελληνική ΑΟΖ. Δεν θα τα μοιράσουμε με την Τουρκία».

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Αντώνης Σαμαράς λέει πικρές αλήθειες. Σίγουρα δεν θα είναι και η τελευταία αφού όπως ξεκαθάρισε και στο Ζάππειο «τις παθογένειες δεν πρέπει να τις αποσιωπούμε, ιδιαίτερα σήμερα». «Την Ευρώπη την πονάω, την πιστεύω και την υπηρετώ» συμπλήρωσε και κατέληξε: «Αλλά όποιος πονάει κάτι δεν κλείνει τα μάτια του και δεν χαϊδεύει αυτιά…».

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα