Καταδίκη Τραμπ; Last year…

Το ενδεχόμενο να καταδικαστεί ο μεγιστάνας πρώην πλέον πλανητάρχης αρχίζει να ξεφτίζει, καθώς οι «συμπαραστάτες» Τραμπ λένε τι υπάρχουν αντισυνταγματικά κωλύματα στη διαδικασία

Οι βιαιότητες των μαινόμενων οπαδών του Ντόναλντ Τραμπ στις 6 Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο, που είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο 5 ανθρώπων, έφεραν τον 45ο πρόεδρο των ΗΠΑ σε θέση κατηγορούμενου για «υποκίνηση στάσης». Όπως φαίνεται, όμως, το ενδεχόμενο να καταδικαστεί ο μεγιστάνας πρώην πλέον πλανητάρχης αρχίζει να ξεφτίζει. Κι αυτό διότι ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Ραντ Πολ βρήκε αρκετούς «συμπαραστάτες» στην επίκλησή του ότι υπάρχουν αντισυνταγματικά κωλύματα στη διαδικασία.

Ως γνωστόν, μία εβδομάδα μετά τα πρωτοφανή και συνάμα τραγικά γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου, η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε την παραπομπή του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ σε δίκη στη Γερουσία, που είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει στην αμερικανική άνω Βουλή στις 9 Φεβρουαρίου, ωστόσο ο γερουσιαστής Πολ έχει άλλη άποψη. Υποστηρίζει, συγκεκριμένα, ότι εφόσον ο Τραμπ δεν κατέχει πλέον το προεδρικό αξίωμα και αφού δεν θα προεδρεύσει της δίκης ο επικεφαλής του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, η όλη διαδικασία αντιβαίνει στις σχετικές επιταγές και τις πρόνοιες του αμερικανικού Συντάγματος, ως εκ τούτου είναι άνευ αντικειμένου.

Δεν βγαίνει η αριθμητική

Στο σφαίρα του δημόσιου διαλόγου δίνουν και παίρνουν τα επιχειρήματα συνταγματολόγων και πολιτικών αναλυτών αναφορικά με το αν πρέπει –και αν μπορεί, φυσικά– η αμερικανική Γερουσία να δικάσει τον Ντόναλντ Τραμπ, αφού έχει πλέον εγκαταλείψει το προεδρικό αξίωμα. Σε αντίθεση με τις ενστάσεις που εξέφρασε ο γερουσιαστής Πολ, αρκετοί είναι εκείνοι και μεταξύ των Ρεπουμπλικανών (για παράδειγμα, η γερουσιαστής Λίσα Μουρκάουσκι) που θεωρούν συνταγματική τη διεξαγωγή δίκης, καθώς όπως επιχειρηματολογούν οι δίκες των προέδρων δεν αφορούν απλά και μόνο την παύση τους αλλά τις «πολιτικές συνέπειες» των πεπραγμένων τους.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι για να καταδικαστεί ο Ντόναλντ Τραμπ απαιτούνται επί συνόλου 100 γερουσιαστών να αθροιστούν στις 50 ψήφους των Δημοκρατικών και 17 ρεπουμπλικανικά «κουκιά». Κι όπως φαίνεται –για την ώρα τουλάχιστον– η αριθμητική δεν βγαίνει. Ειδικότερα υπέρ της… αθωωτικής για τον Τραμπ πρωτοβουλίας του γερουσιαστή Πολ συντάχθηκαν 45 Ρεπουμπλικανοί, μεταξύ των οποίων και ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος Μιτς ΜακΚόνελ. Αντίθετα, μόλις 5 γερουσιαστές των Ρεπουμπλικάνων (οι Μιτ Ρόμνι, Σούζαν Κόλινς, Λίσα Μουρκάουσκι, Μπεν Σας και Πατ Τούμι) ψήφισαν κατά της πρωτοβουλίας του Ραντ Πολ, άρα υπέρ της διαδικασίας που θα οδηγήσει τον Τραμπ στο σκαμνί.

Έστω κι αν κάποιοι από τους γερουσιαστές του «Grand Old Party», όπως είθισται να λέγεται το ρεπουμπλικανικό κόμμα, έβαλαν τον αστερίσκο ότι η θετική ψήφος τους στην πρωτοβουλία Πολ δεν προεξοφλεί την τελική στάση τους ως προς την ψήφο καταδίκης η αθώωσης του Τραμπ, το πολιτικό… δίδαγμα που προκύπτει είναι ότι ακόμη και τόσο τσαλακωμένος ο μεγιστάνας συνεχίζει να έχει σημαντική επιρροή στα εσωκομματικά των «κόκκινων».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα