Μνημόνιο τριών ετών με… κουμπαρά 51 δισ. ευρώ

Διάρκεια τριών ετών θα έχει το νέο «πρόγραμμα διάσωσης» της ελληνικής οικονομίας, εάν υπάρξει συμφωνία κυβέρνησης – «θεσμών», αποκαλύπτει η γερμανική εφημερίδα Bild.

Η Bild επικαλείται πηγές στην γαλλική κυβέρνηση και σύμφωνα με αυτές, τα χρήματα από τον ESM στον οποίο κατέθεσε αίτημα η Ελλάδα την Τετάρτη το πρωί για πρόγραμμα είναι έτοιμα και φτάνουν τα 51 δισ. ευρώ. Αν το πρόγραμμα διαρκέσει περισσότερο τότε το ποσό θα αυξηθεί. Την ίδια ώρα και η Wall Street Journal δημοσιεύει πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η Ελλάδα αιτήθηκε επισήμως τριετή διάσωση από το ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης και υποσχέθηκε ότι θα ξεκινήσει να εφαρμόζει κάποιες από τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούν οι πιστωτές, ήδη από την αρχή της επόμενης εβδομάδας.

Επιστολή Τσακαλώτου
Η επιστολή από τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, προς τον επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, καθώς και τον γενικό διευθυντή του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, κάνει λόγο για τριετές πρόγραμμα. Στην επιστολή αναφέρεται ότι η κυβέρνηση θα ξεκινήσει να εφαρμόζει μεταρρυθμιστικά μέτρα, μεταξύ των οποίων στο φορολογικό και στο συνταξιοδοτικό, από την αρχή της επόμενης εβδομάδας.

Σύμφωνα με το κείμενο «η Ελλάδα θα τιμήσει τις οικονομικές της υποχρεώσεις προς όλους τους πιστωτές, πλήρως και εγκαίρως», αφήνοντας να εννοηθεί πως ελπίζει να καλύψει την πληρωμή των 3,5 δισ. ευρώ προς την ΕΚΤ. Αναφέρει ακόμα ότι τα δάνεια διάσωσης θα χρησιμοποιούνταν για να «καλύψουν τις υποχρεώσεις χρέους της Ελλάδας και να διασφαλίσουν την σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος». Επίσης, η Ελλάδα σχεδιάζει να ανακτήσει πλήρη πρόσβαση στην αγορά μετά από την τριετή διάσωση που αιτήθηκε σήμερα, αναφέρει το έγγραφο.

Η Ελλάδα επαναδιατυπώνει τη δέσμευσή της να παραμείνει μέρος της ευρωζώνης, σεβόμενη τους κανόνες και τις ρυθμίσεις.

Τέλος, η επιστολή κάνει επίσης αίτημα για την ελάφρυνση του χρέους, αν και με πολύ πιο ήπιο τόνο σε σχέση με προηγούμενα αιτήματα. «Στο πλαίσιο της ευρύτερης συζήτησης, η Ελλάδα χαιρετίζει την ευκαιρία να διερευνήσει πιθανά μέτρα που θα λάβει έτσι ώστε το χρέος του επισήμου τομέα να καταστεί βιώσιμο μακροπρόθεσμα», αναφέρει η επιστολή.

Διαβάστε επίσης