Ο… πρίγκιπας (ΓΑΠ) τρέμει μήπως τον τσαλακώσουν

Στις συζητήσεις των μελών του Κινήματος Αλλαγής κυριαρχεί το ερώτημα ποιος είναι ο ιδανικός πρόεδρος που θα μπορέσει να κάνει το κόμμα και πάλι πρωταγωνιστή των πολιτικών εξελίξεων, θα το βγάλει από τη μιζέρια των μονοψήφιων ποσοστών και θα του δώσει μία κυβερνητική προοπτική.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Η εποχή των ιδανικών αρχηγών έχει παρέλθει. Ή, πιο σωστά, δεν υπάρχει κάποιος που έχει τις οργανωτικές ικανότητες του Νίκου Ανδρουλάκη, τις καινοτόμες προτάσεις του Παύλου Γερουλάνου, την ηθική του Χάρη Καστανίδη, τη μαχητικότητα και την αποτελεσματικότητα σε θέσεις ευθύνης του Ανδρέα Λοβέρδου, την προοδευτικότητα και τη διεθνή εμπειρία του Γιώργου Παπανδρέου και τη φρεσκάδα του Παύλου Χρηστίδη.

Ακόμη και οι δημοσκοπήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας δεν αποτυπώνουν όλη την αλήθεια, διότι είναι δύσκολο για τις δημοσκοπικές εταιρείες να ανακαλύψουν το ποιοι από αυτούς που δηλώνουν φίλοι τού ΚΙΝΑΛ θα πάνε στα εκλογικά τμήματα να επιλέξουν τον εκλεκτό τους. Σίγουρα η δυναμική που καταγράφεται λίγο-πολύ ήταν γνωστή – και τη γνωρίζαμε ακόμη και εάν δεν υπήρχαν δημοσκοπήσεις. Όπως έχει γράψει πολλάκις η «Α» η κούρσα των εκλογών του ΚΙΝΑΛ θα είναι δύο επιπέδων. Τρεις (Παπανδρέου-Λοβέρδος-Ανδρουλάκης) θα δώσουν τη μάχη για τη θέση του προέδρου και οι υπόλοιποι (Χρηστίδης-Γερουλάνος-Καστανίδης)για την τιμητική 4η θέση.

Το ζητούμενο βέβαια είναι να ακούσουν και τα μέλη και οι φίλοι τού ΚΙΝΑΛ, αλλά και οι υπόλοιποι ψηφοφόροι για το πώς σκέφτονται την επόμενη ημέρα οι υποψήφιοι πρόεδροι. Και φυσικά, ποιες θα είναι οι ενέργειές τους για να αυξήσουν τα ποσοστά του κόμματος και να το μετατρέψουν από παρία σε πρωταγωνιστή. Οπότε η τηλεμαχία είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για να πάρουν μία γεύση όλοι όσοι επιθυμούν να μετάσχουν στις εκλογές και θα προσέλθουν την 5η Δεκεμβρίου.

Μία τηλεμαχία που προγραμματίστηκε για τη Δευτέρα 29 Νοεμβρίου στις 22:00 στην ΕΡΤ, εκεί όπου θα μετάσχουν όλοι οι υποψήφιοι πλην Γιώργου Παπανδρέου. Όπως λέει και ο λαός μας, «όλοι μαζί και ο ψωριάρης χώρια». Το 2017 οι δύο τηλεμαχίες που διεξήχθησαν αποτέλεσαν την καλύτερη δυνατή πρόσκληση, με αποτέλεσμα να προσέλθουν στις κάλπες 212.000 πολίτες, ένας τεράστιος αριθμός για την εποχή και για τη δυναμική του κόμματος. Και μάλιστα, στην τότε κούρσα έλειπε το μεγάλο όνομα. Διότι ναι μεν η Φώφη Γεννηματά είχε τεράστια παρακαταθήκη το ιστορικό όνομά της, αλλά δεν ήταν αυτό που λέμε το μεγάλο πολιτικό όνομα. Τουναντίον, τώρα υπάρχουν δύο σούπερ ονόματα, όπως αυτό του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και του πρώην υπουργού πολλών κυβερνήσεων, του Ανδρέα Λοβέρδου. Υπουργός σε όλες τις αυτοδύναμες κυβερνήσεις των αρχηγών του ΠΑΣΟΚ έχει διατελέσει και ο Χάρης Καστανίδης, ενώ από υπουργικό θώκο έχει περάσει και ο Παύλος Γερουλάνος.

Συμπεριφορά… «πρίγκιπα»

Οπότε, το ερώτημα που τίθεται είναι για ποιον λόγο ο Γιώργος Παπανδρέου αποφάσισε να μποϊκοτάρει τη διαδικασία της τηλεμαχίας; Από το επιτελείο τού πρώην πρωθυπουργού ισχυρίζονται ότι το κόμμα δεν έχει ανάγκη το ξεκατίνιασμα της τηλεμαχίας και το παιχνίδι των αιχμών από τους υποψήφιους. Από τα επιτελεία των άλλων διεκδικητών δίνεται η εξήγηση ότι ο Γιώργος Παπανδρέου κάνει ό,τι μπορεί για να μειώσει την προσέλευση νέων φίλων τού ΚΙΝΑΛ, ώστε να στηριχθεί στον ήδη υπάρχοντα πυρήνα ψηφοφόρων, προκειμένου να έχει ελπίδες εκλογής, καθώς με τις μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις οι πιθανότητες για να επιστρέψει στον… «θρόνο» της Χαριλάου Τρικούπη είναι σαφώς πιο μειωμένες και σε καμία περίπτωση ο περίπατος που ανέμεναν από το επιτελείο τού πρώην πρωθυπουργού.

Όμως υπάρχουν και κάποιοι που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα στα ΠΑΣΟΚικά δρώμενα και ξέρουν να διαβάζουν πίσω από τις επίσημες ανακοινώσεις. Η εξήγηση που δίνουν είναι ότι «ο Γιώργος για μία ακόμη φορά συμπεριφέρεται σαν πρίγκιπας. Όπως δηλαδή τον αντιμετώπισαν από την πρώτη ημέρα που ενεπλάκη στην πολιτική πριν από 40 χρόνια. Όταν ήταν ο γιος του ηγέτη του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα Παπανδρέου, και άνοιγαν οι πόρτες έτσι απλά και οι ιπποκόμοι έκαναν τεμενάδες». Οπότε ο πρίγκιπας δεν μπορεί να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με τους… υπηκόους του, όπως θεωρεί τους πέντε συνυποψηφίους του. Εξάλλου, επί ημερών της προεδρίας του Γιώργου Παπανδρέου στο ΠΑΣΟΚ και στη θητεία του ως πρωθυπουργός (2009-2011) είχε ως υπουργούς τον Λοβέρδο, τον Καστανίδη και τον Γερουλάνο, ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης μετείχε ως νεολαίος στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ επί προεδρίας ΓΑΠ.

Ευρεία είναι η συμμετοχή του κόσμου σε όλες τις εκδηλώσεις των υποψηφίων προέδρων του ΚΙΝΑΛ. Το στιγμιότυπο από συγκέντρωση του Παύλου Χρηστίδη

Αγωνία για τη δυναμική

Αναμφίβολα η αποχή του Γιώργου Παπανδρέου από την τηλεμαχία μπορεί να πλήξει τη δυναμική που έχει αναπτυχθεί σε αυτή την προεκλογική περίοδο. Κάτι που φαίνεται και από τις συγκεντρώσεις των υποψηφίων προέδρων. Είναι χαρακτηριστικό αυτό που μας έλεγε ο Παύλος Χρηστίδης για τη συμμετοχή του κόσμου: «Όταν ξεκινούσα αυτόν τον αγώνα, δεν περίμενα τέτοια ανταπόκριση». Και η αλήθεια είναι ότι σε πολλές περιοχές της Ελλάδας η συμμετοχή στις εκδηλώσεις και στις συγκεντρώσεις των υποψηφίων έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. «Επιστρέφουν πρόσωπα που ήταν γνωστά στο ΠΑΣΟΚ και είχαν απομακρυνθεί τα τελευταία χρόνια. Είτε είχαν ψηφίσει άλλο κόμμα, είτε έμεναν σπίτι τους», λένε παράγοντες της Χαριλάου Τρικούπη που μιλούν με θαυμασμό για τις μεγάλες συγκεντρώσεις όχι μόνο των τριών φαβορί για την προεδρία, αλλά και των άλλων διεκδικητών.

Οπότε, εάν ο καιρός βοηθήσει λίγο την 5η Δεκεμβρίου και δεν υπάρχει μία τεράστια έκρηξη των κρουσμάτων του cocid-19, τότε ακόμη και οι επιφυλακτικοί στις προβλέψεις τους βλέπουν ότι μπορούν να πιάσουν τις 150.000 ψηφοφόρους. Όμως υπάρχουν και οι αισιόδοξοι που θεωρούν πως οι ψηφοφόροι θα ξεπεράσουν το όριο των 212.000 τού 2017. Μάλιστα δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν πως εάν υπάρξει και λίγο αλατοπίπερο την τελευταία εβδομάδα του προεκλογικού αγώνα με καταγγελίες και αιχμές, τότε θα εκτοξευθεί η συμμετοχή. Να θυμίσουμε ότι στις εκλογές τού 2007 όπου υποψήφιοι ήταν οι Παπανδρέου-Βενιζέλος-Σκανδαλίδης ψήφισαν 756.000 ψηφοφόροι, ενώ το 2017 που πέρασαν στον δεύτερο γύρο η Φώφη Γεννηματά και ο Νίκος Ανδρουλάκης (στην κούρσα μετείχαν και οι Καμίνης, Θεοδωράκης, Μανιάτης, Ραγκούσης, Γάτσιος, Πόντας, Τζιώτης) ψήφισαν 212.000.

Υπερ της ευρείας συμμετοχής από όλους τους πολιτικούς χώρους τάσσεται ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος τονίζει πως εάν εκλεγεί θα επιστρέψει πάραυτα το κόμμα στο ΠΑΣΟΚ

Η στρατηγική

Ο Ανδρέας Λοβέρδος ζητά την ευρεία συμμετοχή του κόσμου, ανεξαρτήτως του κόμματος που ψήφισαν στις εθνικές εκλογές του Ιουλίου τού 2019. Και αυτό διότι όσοι προσέλθουν ο πρώην υπουργός τούς θεωρεί εν δυνάμει ψηφοφόρους τού ΚΙΝΑΛ. Μάλιστα, όπως αναφέρουν από το επιτελείο του, «εάν η συμμετοχή ξεπεράσει αυτή τού 2017, τότε θα πάνε στην άκρη οι κομματικοί μηχανισμοί και οι πιθανότητες νίκης είναι με το μέρος του Λοβέρδου». Γι’ αυτόν τον λόγο και στις ομιλίες ο πρώην υπουργός καλεί όλους και όλες να προσέλθουν και να επιλέξουν τον νέο αρχηγό.

Από την πλευρά του Νίκου Ανδρουλάκη, όλο το βάρος έχει πέσει στο πώς θα πειστούν να σηκωθούν από τον καναπέ κατ’ αρχάς τα 120.000 περίπου μέλη του ΚΙΝΑΛ κι εν συνεχεία όλοι όσοι προέρχονται από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ. Ο ευρωβουλευτής σε δηλώσεις του έχει τονίσει ότι θέλει να προσέλθουν να επιλέξουν τον νέο αρχηγό όσοι είναι αποφασισμένοι να ψηφίσουν ΚΙΝΑΛ και στις εθνικές εκλογές, όποτε και εάν αυτές προκηρυχθούν.

Ο Γιώργος Παπανδρέου ακολουθεί την πεπατημένη τού 2007. Έχει αρχίσει τόσο ο ίδιος, όσο και οι συνεργάτες του, να καταγγέλλει παρέμβαση εξωθεσμικών κέντρων, δίχως φυσικά να τα κατονομάζει, απλά μιλάει ότι προέρχονται από τη δεξιά ποντάροντας στα αντιδεξιά αντανακλαστικά του ΠΑΣΟΚικού ακροατηρίου. Μάλιστα, την επιθυμία του την ομολόγησε από την Καλαμάτα προ ολίγων 24ώρων, λέγοντας πως «τον πρόεδρο τού ΚΙΝΑΛ θα τον εκλέξουν οι δημοκράτες και προοδευτικοί πολίτες, οι φίλοι και τα μέλη του Κινήματός μας, όχι ο οποιοσδήποτε άλλος, όχι οι ηγεσίες άλλων κομμάτων, συμφέροντα και κατεστημένα».

Ο Νίκος Ανδρουλάκης επιμένει στον αυτοπροσδιορισμό της παράταξης

Η θολούρα με την Προοδευτική Διακυβέρνηση και η ξεκάθαρη θέση του Λοβέρδου

Από τη στιγμή που η τηλεμαχία είναι κολοβή –λόγω της μη συμμετοχής του Παπανδρέου– είμαστε όλοι αναγκασμένοι από τις ομιλίες τους και τις τηλεοπτικές συνεντεύξεις τους να εξάγουμε συμπεράσματα για τις θέσεις τους σε βασικά ερωτήματα για το μέλλον του Κινήματος Αλλαγής.

Ο Γιώργος Παπανδρέου κάνει λόγο για Προοδευτική Διακυβέρνηση, έχοντας τον νου του στις επόμενες εθνικές εκλογές τού ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ, να έχει τον πρώτο λόγο, ώστε να σύρει τον ΣΥΡΙΖΑ σε συνεργασία. Δεν δίνει σαφή απάντηση όμως τι θα γίνει εάν απλά το ΚΙΝΑΛ ανεβάσει τα ποσοστά του, αλλά δεν είναι το δεύτερο κόμμα. Απλά μιλάει περί «συντηρητικού διπολισμού που συντηρούν οι ηγεσίες της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ».

Ο Ανδρέας Λοβέρδος κάνει λόγο για άμεση επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ (όνομα και σύμβολα) ξεκαθαρίζοντας πως η Ν.Δ. είναι ο ιδεολογικός αντίπαλος και ο ΣΥΡΙΖΑ ο υπαρξιακός. Μάλιστα, ο ίδιος έχει χαρακτηρίσει ως ύποπτο το σενάριο που λανσάρεται ως δήθεν προοδευτική διακυβέρνηση και έσπευσε να φορτώσει στον Γιώργο Παπανδρέου ότι «εξυφαίνει απόπειρα να φτιαχτεί ένα μέτωπο ΚΙΝΑΛ, ΣΥΡΙΖΑ και ίσως τον Βαρουφάκη».

Στα ίδια σενάρια έχει απαντήσει και ο Νίκος Ανδρουλάκης, που δηλώνει πως η ατζέντα του δεν είναι το αντί-, αλλά είναι ο αυτοπροσδιορισμός της παράταξης.

Από την πλευρά του ο Παύλος Γερουλάνος τάσσεται υπέρ των συνεργασιών, ωστόσο διευκρινίζει ότι «η οποιαδήποτε συζήτηση για συνεργασίες γίνεται με συγκεκριμένη πρόταση και διαπραγματεύεσαι ανάλογα με τη δύναμη που έχεις στις εκλογές».

Ο Παύλος Χρηστίδης παραπέμπει στις αποφάσεις του συνεδρίου του κόμματος του 2019, όταν ομόφωνα αποφασίστηκε η αυτόνομη πορεία της παράταξης, ενώ αποσαφηνίζει ότι για εκείνον προοδευτική διακυβέρνηση σημαίνει ότι «το Κίνημά μας θα είναι πρωταγωνιστής».

Το αντιδεξιό πρόσημο είναι εμφανές και στις δημόσιες τοποθετήσεις του Χάρη Καστανίδη. Ο υποψήφιος για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής δεν απορρίπτει προτάσεις για προοδευτική διακυβέρνηση και συνεργασίες, ωστόσο ξεκαθαρίζει ότι δεν είναι δυνατή η εκλογική σύμπραξη με τη Ν.Δ., γιατί «ανήκουμε σε διαφορετικούς ιδεολογικούς κόσμους» και με τον ΣΥΡΙΖΑ λόγω «έλλειψης στοιχειώδους εμπιστοσύνης μεταξύ των συνομιλητών».

Περισσότερες από 800 κάλπες θα στηθούν την 5η Δεκεμβρίου σε όλη την Ελλάδα και σε 25 πόλεις του ερξωτερικού

Κάλπες σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, αλλά και σε 25 πόλεις του εξωτερικού

Περισσότερες από 800 κάλπες (813 για την ακρίβεια) θα στηθούν την 5η Δεκεμβρίου σε όλη τη χώρα, ενώ θα υπάρχουν και κάλπες και σε 25 μεγάλες πόλεις του εξωτερικού για τους κατοίκους του εξωτερικού που θα θελήσουν να μετάσχουν στις εκλογές για την ανάδειξη της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ.

Δικαίωμα ψήφου έχουν όσοι είναι εγγεγραμμένοι στον Εθνικό Εκλογικό Κατάλογο και είναι μέλη ή φίλοι του Κινήματος Αλλαγής, και επιπλέον όσοι, κατά την ημέρα της ψηφοφορίας, συμπληρώσουν σχετική αίτηση εγγραφής ως μέλος ή φίλος του Κινήματος, σύμφωνα με όσα ορίζει το Άρθρο 4 του Καταστατικού του Κινήματος Αλλαγής και συγκεκριμένα: «Μέλη και φίλοι του Κινήματος Αλλαγής μπορούν να εγγραφούν Έλληνες πολίτες, πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αλλοδαποί που κατοικούν νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα, από την ηλικία των 16 ετών, οι οποίοι αποδέχονται τις αρχές και τις επιδιώξεις του, εφόσον δεν συμμετέχουν σε άλλο ελληνικό πολιτικό κόμμα ή σε οργανώσεις και φορείς, των οποίων οι στόχοι έρχονται σε αντίθεση με αυτούς του φορέα. Τα μέλη του φορέα μπορούν να διατηρούν παράλληλα και την ιδιότητα μέλους σε ένα από τα κόμματα, τις κινήσεις και τις συλλογικότητες που συναποτελούν το Κίνημα Αλλαγής».

Εφόσον δεν αναδειχθεί πρόεδρος κατά την εκλογική διαδικασία της 5ης Δεκεμβρίου , θα επαναληφθεί η διαδικασία σε δεύτερο γύρο μεταξύ των δύο πρώτων, την Κυριακή 12 Δεκεμβρίου, κατά την οποία δικαίωμα ψήφου θα έχουν μόνο όσοι θα έχουν ήδη ψηφίσει στον πρώτο γύρο των εκλογών (5/12/2021), με βάση το σχετικό μητρώο ψηφισάντων που θα διαμορφωθεί με την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου.

Προκειμένου να καλυφθούν οι δαπάνες οργάνωσης και υλοποίησης της εκλογικής διαδικασίας, οι συμμετέχοντες θα καταβάλουν υποχρεωτικά το ποσό των 3€ μόνο κατά τον πρώτο γύρο των εκλογών, την Κυριακή 5/12/2021.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα