Οι γκάφες τής Κουμουνδούρου θεριεύουν το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο

Καλά-καλά δεν είχε συμπληρωθεί το πρώτο τρίμηνο της κυβέρνησης της Ν.Δ. το φθινόπωρο του 2019, κι ενώ ήδη οι πολίτες άρχισαν να βλέπουν τις φοροελαφρύνσεις και τις άλλες εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη να υλοποιούνται, ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε τη δημιουργία αντιδεξιού μετώπου.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Οι περισσότεροι το εξέλαβαν ως το ανέκδοτο της εποχής. Κάπως έτσι το εξέλαβαν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία το ένα μετά το άλλο αρνήθηκαν την πρόσκληση του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ. Από τότε και παρά το γεγονός ότι ουκ ολίγες φορές ο Αλέξης Τσίπρας επεχείρησε να στήσει αυτό το αντιδεξιό μέτωπο, δεν βρήκε καμία απολύτως ανταπόκριση. Ακόμη κι όταν γεννήθηκαν ελπίδες με την απόφαση του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ 25 να αντιδράσουν στην απαγόρευση για τον εορτασμό του Πολυτεχνείου, όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ, εν τούτοις το αντιδεξιό μέτωπο διαλύθηκε από τη στιγμή που η κα Γεννηματά είπε ένα ορθό και κοφτό «όχι» τόσο στον ίδιο τον Τσίπρα, όσο και στον Δημήτρη Κουτσούμπα. Εξάλλου, και το ΚΚΕ ποτέ δεν είπε «ναι» σε αντιδεξιό μέτωπο και γενικά αποφεύγει τα νταραβέρια με τον ΣΥΡΙΖΑ όπως ο διάολος το λιβάνι.

Εν συνεχεία ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε και νέα προσπάθεια μετά το ατυχές συμβάν στη Νέα Σμύρνη και την υπέρμετρη αστυνομική βία. Εν τούτοις, παρά το γεγονός ότι μετείχαν στη συγκέντρωση της Νέας Σμύρνης και ψηφοφόροι των άλλων κομμάτων, αλλά το μόνο κι επίσημο μπλοκ που υπήρξε ήταν του ΚΚΕ, οι υπόλοιποι τρόμαξαν με τον εναγκαλισμό της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ, που καλούσε σε ανατροπή, με τις αναρχικές ομάδες, τους μπαχαλάκηδες και φυσικά τους οπαδούς του Κουφοντίνα που έδρασαν κάνοντάς τα όλα λίμπα.

Την αποκάλεσαν ανέκδοτο

Για ποιον λόγο το αντιδεξιό μέτωπο για το οποίο ακόμη έχει ονειρώξεις ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ενδιαφέρει τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης; Οι εξηγήσεις είναι πολλές. Η πιο βασική ότι έχουν διαφορές, οι οποίες δεν φαίνεται να καλύπτονται όσο και εάν κάποιοι φέρονται αποφασισμένοι να κάνουν πολλά βήματα πίσω. Κατ’ αρχάς το ΚΚΕ θεωρεί όλα τα υπόλοιπα αριστερά κόμματα ως αναθεωρητές με προδοτική διάθεση έναντι του κομμουνιστικού κινήματος. Επίσης στον Περισσό δεν πιστεύουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ενδιαφέρεται για τα λαϊκά ζητήματα, αλλά το μόνο που νοιάζει τον Τσίπρα είναι το πώς θα επανέλθει στην εξουσία. Εξάλλου, πριν από ένα περίπου μήνα στη Βουλή ο Θανάσης Παφίλης είχε χαρακτηρίσει με σαρκαστική διάθεση «ως ανέκδοτο τη νεολαία ΣΥΡΙΖΑ», λέγοντας «τρεις και ο κούκος είναι και δεν γεμίζουν ταξί». Κάτι που διαπίστωσαν και οι περισσότεροι Έλληνες, καθώς την Τετάρτη το πρωί διοργάνωσε δράση έξω από τη Βουλή, μπροστά από το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, και πάλι καλά που πήγαν ο Παύλος Πολάκης, η Θεανώ Φωτίου και άλλοι… νεολαίοι της τρίτης ηλικίας κι έτσι κατάφεραν να αναρτήσουν τα πανό που έλεγαν ότι η κυβέρνηση καταργεί το οκτάωρο με το νέο νομοσχέδιο. Ανεξάρτητα εάν το νομοσχέδιο ακόμη γράφεται και δεν έχει κατατεθεί ούτε για δημόσια διαβούλευση.

Δεν επιθυμεί πολλά πάρε-δώσε με τον ΣΥΡΙΖΑ ο Γιανης Βαρουφάκης

Στο ΜέΡΑ 25 ο Γιάνης Βαρουφάκης αντιλαμβάνεται ότι τα πολλά πάρε-δώσε με τον ΣΥΡΙΖΑ θα τον πετάξουν εκτός Βουλής. Διότι πολύ ορθά θα σκεφτούν οι ψηφοφόροι τού ΜέΡΑ 25 για ποιον λόγο να παραμείνουν πιστοί στο κόμμα τους και να μην ψηφίσουν απ’ ευθείας τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος τουλάχιστον προς το παρόν έχει και προοπτική εξουσίας.

Σε ό,τι αφορά το Κίνημα Αλλαγής, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Το ΚΙΝΑΛ θεωρητικά είναι η συνέχεια του ΠΑΣΟΚ και οι εναπομείναντες στη Χαριλάου Τρικούπη εξακολουθούν να νιώθουν έναν μικρομεγαλισμό. Επίσης οι περισσότεροι δεν λησμονούν το τι υπέστησαν την εποχή του πρώτου μνημονίου. Και δεν μιλάμε μόνο για μπούλινγκ με αισχρές εκφράσεις τύπου «γερμανοτσολιάδες, προδότες, πουλημένοι», ή λεκτικούς εκφοβισμούς για τη σωματική ακεραιότητα των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και των οικογενειών τους. Μιλάμε για επεισόδια, όπως το γιαούρτωμα του Πάγκαλου, ή το ντου στο ΚΑΠΗ Αργυρούπολης από τοπικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, για να δείρουν τον τότε κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιώργο Πεταλωτή, για ξυλοδαρμούς βουλευτών, για κυνήγι στο κέντρο της Αθήνας. Το χειρότερο ήταν ότι αυτός ο εκφοβισμός μεταφέρθηκε και σε τοπικό επίπεδο, όπου απλά μέλη του ΠΑΣΟΚ δεν τα άφηναν ούτε να πιουν καφέ στα καφενεία.

Όπως, λοιπόν, γίνεται αντιληπτό, πολύ δύσκολα το θύμα μπορεί να δεχτεί από τον θύτη να πορευτούν μαζί και να συμφιλιωθούν. Και αυτό φάνηκε ουκ ολίγες φορές, όταν η Φώφη Γεννηματά αναγκάστηκε να απαντήσει αρνητικά στα κελεύσματα του Αλέξη Τσίπρα. Εξάλλου, θα ήταν και άτοπο να απαντήσει θετικά από τη στιγμή που από την Κουμουνδούρου έχει ξεκινήσει επιχείρηση αποψίλωσης του ΚΙΝΑΛ και κλοπής των συνθημάτων και των θέσεων του Ανδρέα Παπανδρέου. Και φυσικά ας μην ξεχνάμε ότι εάν η κα Γεννηματά κάνει λάθος να πει «ναι» στη συμπόρευση με τον Τσίπρα, τότε θα μείνει χωρίς κόμμα, καθώς τουλάχιστον το 60% βουλευτών, στελεχών και ψηφοφόρων θα αποχωρήσουν τρέχοντας.

Τα όσα είπε ο Τζανακόπουλος για εκκαθαρίσεις στο δημόσιο φόβισε τους πολίτες

Η αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας

Όταν μετά το 2016 ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέλαβε την ηγεσία της Ν.Δ., έκανε δύο πράγματα. Το ένα ήταν να πείσει τη μεσαία τάξη ότι είναι διαφορετικός από τον Τσίπρα, υποσχόμενος φοροελαφρύνσεις. Ταυτόχρονα έβαλε φυτίλι στο να δημιουργηθεί ένα αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο στην κοινωνία. Κι αυτό το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο φτιάχτηκε έχοντας ως θεμέλιο το 39% των πολιτών που ψήφισαν «ναι» στο δημοψήφισμα του 2015 και που στην πλειοψηφία τους άνηκαν στη μεσαία τάξη και είχαν λοιδορηθεί από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτοί, λοιπόν, μαζί με τους ψηφοφόρους όλων  των κομμάτων είχαν πιστέψει ότι για όλα φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ και διατράνωναν το «να φύγει ο Τσίπρας, δεν αντέχουμε άλλο». Είναι χαρακτηριστικό ότι με το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο –πέραν των αμιγώς νεοδημοκρατών– συμφωνούσαν κεντρώοι, φιλελεύθεροι, εκσυγχρονιστές, μέχρι και ευρωπαϊστές της αριστεράς. Αυτό το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο τώρα έχει επανέλθει θέτοντας ως κύριο ερώτημα το εξής: «Τι θα συνέβαινε στην Ελλάδα, εάν στην κυβέρνηση βρισκόταν ο Τσίπρας και όχι ο Μητσοτάκης;» Και η απάντηση είναι οι περισσότεροι να κάνουν τον σταυρό τους ως ξόρκι να μην ξαναέρθει στα πράγματα ο Τσίπρας, ειδικά όταν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί ακόμη και σήμερα να τάζει λαγούς με πετραχήλια, παρά το γεγονός ότι γνωρίζει πως δεν υπάρχουν κονδύλια.

Τώρα η Νέα Δημοκρατία έχει έναν ακόμη λόγο να επιμείνει και να εκμεταλλευτεί το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο. Η ρήση Τζανακόπουλου στο κομματικό ακροατήριο πως «υπάρχουν αυτονομημένες εστίες εξουσίας στο εσωτερικό της δημόσιας διοίκησης που θα πρέπει να εκκαθαριστούν», αποτελεί τη χρυσή ευκαιρία για τη Νέα Δημοκρατία να διατηρήσει το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο. Και φυσικά, πέραν του ό,τι κι εάν λένε στην Κουμουνδούρου, η Νέα Δημοκρατία πολύ έξυπνα διαρρέει πως πίσω από τη ρήση του γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ κρύβεται σχέδιο εκκαθαρίσεων στο Δημόσιο.

Η παρουσία του Νίκου Φωτόπουλου δίπλα στον Τσίπρα ξύπνησε άσχημες μνήμες στον περισσότερο κόσμο

Όμως δεν ήταν μόνο αυτή η αφορμή για να επαναφέρει η Ν.Δ. το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο, καθώς ας μην ξεχνάμε ότι η επαναφορά του Νίκου Φωτόπουλου της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ προκαλεί αηδία στην πλειοψηφία της κοινωνίας. Επίσης σε μία εποχή που οι πολίτες έχουν μείνει ικανοποιημένοι από την οργάνωση των εμβολιασμών, ο κ. Τσίπρας υπέπεσε στην γκάφα να μιλήσει για ξεστοκάρισμα εμβολίων. Και μιλάμε ότι η πλειοψηφία των νέων τού γύρισε την πλάτη κι έτρεξε για να εμβολιαστεί. Και φυσικά η Ν.Δ. το εκμεταλλεύθηκε, κάνοντας λόγο ότι επικράτησε το μέτωπο της λογικής έναντι του παραλόγου.

Τα αυτογκόλ

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μετά από κάθε γκάφα θυμίζουν την ατάκα που συνήθως λέει κάποιος που απατά τη γυναίκα του και αυτή τον πιάνει στα πράσα: «Αγάπη μου, δεν είναι αυτό που νομίζεις». Έτσι κάθε φορά που πέφτουν σε μία γκάφα αρχίζουν τα παραμύθια του στυλ «δεν το είπε έτσι», ή κατηγορούν τους δημοσιογράφους πως «έκοψαν και έραψαν τη συγκεκριμένη αποστροφή».

Κάτι που έγινε και με τη συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στον ΑΝΤ1, η οποία ήταν ζωντανή και την κατέγραφαν οι πάντες, όπου ακούστηκε το περίφημο «ξεστοκάρισμα». Μία ατάκα που την πέταξε για να κάνουν πλάκα και όταν αντέδρασε –και πολύ λογικά– ο Γιώργος Παπαδάκης, αναγκάστηκε για να τα μπαλώσει να μεταμορφωθεί σε ντίλερ της Astra Zeneca. Κάτι που το ανέδειξαν τα ΜΜΕ της Βρετανίας.

Σύμφωνα με τους συνεργάτες του κ. Τσίπρα, «οι δηλώσεις αποδόθηκαν αποσπασματικά και επιλεκτικά για λόγους συμφερόντων». Η ίδια τακτική ακολουθήθηκε και για τις δηλώσεις Τζανακόπουλου περί εκκαθαρίσεων στο Δημόσιο. Στη γραπτή ανακοίνωση υπήρχε η κλασική επίθεση στα ΜΜΕ και στη συνέχεια οι συντάκτες του κειμένου… επιβεβαίωναν τα όσα είχε πει ο γραμματέας του κόμματος. Στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν θα πρέπει οι πολίτες ούτε τα αυτιά τους να εμπιστευτούν, αλλά ούτε και τα μάτια τους. «Στον ΣΥΡΙΖΑ διεκδικούν το δικαίωμα να λένε ό,τι θέλουν, αλλά να μην απολογούνται για αυτά», λένε αυτοί που γνωρίζουν τη νοοτροπία που επικρατεί στην Κουμουνδούρου.

Παρά το γεγονός ότι λένε αδιανόητα πράγματα για να ικανοποιούν τους σκληρούς οπαδούς τους, εν τούτοις η κοινωνία καταλαβαίνει πολύ περισσότερα. Και γι’ αυτό οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι πολίτες δεν εμπιστεύονται τον ΣΥΡΙΖΑ. Με αποτέλεσμα η κυβέρνηση, παρά το ότι περνά την πιο δύσκολη φάση της πανδημίας, προηγείται με μεγάλη διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός που κάνει στελέχη του κυβερνώντος κόμματος να εισηγούνται εκλογές.

Η άμεση ανταπόκριση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην πρόταση της Φώφης Γεννηματά για κοινές δράσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής έπιασε τον Τσίπρα στον ύπνο

Η πρόταση της Φώφης

Όμως και στην περίπτωση της πρότασης της κας Γεννηματά για κοινές δράσεις στην υπόθεση κλιματική αλλαγή εξάγονται σοβαρά πολιτικά συμπεράσματα. Η πρωτοβουλία της Φώφης Γεννηματά έχει ως προϋπόθεση τη συμμετοχή στη δράση της κυβέρνησης, διευκολύνοντας τον πρωθυπουργό κι εκθέτοντας τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης που σε όλα τα ζητήματα έρχεται τρίτος και καταϊδρωμένος.

Ταυτόχρονα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αποδεικνύοντας για μια ακόμα φορά ότι ο ίδιος και το επιτελείο του διαθέτουν σοβαρά πολιτικά αντανακλαστικά και στρατηγικό σχεδιασμό για τις κινήσεις τους, αποδέχθηκε αμέσως την πρόταση της επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ. Η πρόταση, άλλωστε, τον διευκόλυνε να το πράξει. Την ίδια ώρα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν σήκωσε το γάντι. Θα μπορούσε να ανατρέψει την κατάσταση, ζητώντας άμεσα συνάντηση με τη Φώφη Γεννηματά και θέτοντας τέτοιες προτάσεις, που θα δυσκολεύουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Η κλιματική αλλαγή, άλλωστε, μόνο πολιτικά ουδέτερη δεν είναι, όταν ως πρόταση αρχίσει να εξειδικεύεται.

Όλοι όμως αντιλαμβάνονται ότι απλά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει προτάσεις για το συγκεκριμένο θέμα, οπότε έμεινε απ’ έξω. Η υπόθεση θυμίζει στη στήλη τον αείμνηστο Γεράσιμο Αρσένη. Όταν ο Κεφαλλονίτης πολιτικός στις 14  Ιουνίου του 2005 έγινε δεκτός από τον τότε πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή στο Μέγαρο Μαξίμου, μετά μάλιστα από πρόταση δυσπιστίας που είχε καταθέσει το ΠΑΣΟΚ, είπε ότι ζήτησε τη συνάντηση για κάποιες προτάσεις που είχε καταθέσει. Όταν τον ρώτησαν γιατί τις προτάσεις αυτές δεν τις κατέθεσε πρώτα στον αρχηγό του κόμματός του, τον Γιώργο Παπανδρέου, έδωσε μια απάντηση που σήκωσε πολλές συζητήσεις: «Ο πρωθυπουργός φαίνεται ότι είναι πιο γρήγορο κανόνι».

Ο τότε εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Αθανασάκης, όταν ρωτήθηκε για το θέμα απάντησε πως ο Γεράσιμος Αρσένης έχει ζητήσει από τις 10 Ιουνίου συνάντηση με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, η οποία δεν έχει προγραμματισθεί ακόμα, λόγω του βεβαρημένου προγράμματος που είχε εκείνες τις ημέρες ο κ. Παπανδρέου.

Και φυσικά το μήνυμα που θα περάσει στην κοινωνία είναι τεράστιο. Το αντιδεξιό μέτωπο για το οποίο καίγεται ο κ. Τσίπρας θα παραμείνει στα όνειρα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Τουναντίον το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο θα φανεί από τη στιγμή που οι προτάσεις της κας Γεννηματά για κοινές δράσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής γίνουν νόμος του κράτους και αναγκαστεί να τις ψηφίσει και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα