Όλες οι «φυλές» των ανεμβολίαστων

Οι σκεπτικιστές, οι «αντάρτες» του Πολάκη, οι ψεκασμένοι συνωμοσιολόγοι, οι θεομπαίχτες που κοροϊδεύουν εύπιστους θεοσεβούμενους παππούδες και οι «επιστήμονες της… δεκάρας» που αποφάσισαν να γίνουν ευρέως γνωστοί

Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων τής Covid-19 έχει χτυπήσει καμπανάκι στο Μαξίμου, αλλά και στην επιστημονική κοινότητα. Η μετάλλαξη «Δ» κάνει πλέον θραύση και στην Ελλάδα και χτυπάει με μανία τις νεότερες γενιές. Και πλέον ο πρωθυπουργός, οι υπουργοί και οι επιστήμονες καλούνται να λύσουν μία πραγματικά δύσκολη εξίσωση, που μοιάζει με παλούκι, σύμφωνα με τη γλώσσα της νεολαίας.

 Του Μιχάλη Κωτσάκου

Την ίδια ώρα έχουν αυξηθεί και οι απρόθυμοι να κάνουν το εμβόλιο. Οι περισσότεροι από τους ανεμβολίαστους μέχρι στιγμής δείχνουν σκεπτικισμό σχετικά με την ασφάλεια των εμβολίων και δηλώνουν αποφασισμένοι να περιμένουν. Τι περιμένουν; Οι περισσότεροι μπορεί να διαμαρτύρονται, όμως περιμένουν  μία λυτρωτική γι’ αυτούς απόφαση για υποχρεωτικό εμβολιασμό. «Κάποιοι ίσως με την υποχρεωτικότητα εξαλείψουν τους φόβους τους», έλεγε μέλος της επιτροπής των επιστημόνων.

Κάποιοι αντιδρούν επειδή θεωρούν ότι με αυτό τον τρόπο κάνουν αντιπολίτευση στην κυβέρνηση, ακολουθώντας τον Παύλο Πολάκη, ο οποίος νομίζει ότι με αυτό το ανόητο… αντάρτικο θα ρίξει τον Μητσοτάκη. Οι περισσότεροι από αυτούς έχουν συστήσει και ομάδες στα social media με τον τίτλο «μαγαζιά χωρίς μπόλι», όπου υποδεικνύουν καταστήματα που θα δέχονται ανεμβολίαστους. Είναι χαρακτηριστικό ότι μαγαζί εστίασης στο Περιστέρι με ιταλικό φαγητό ανήρτησε ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία απαγορεύει την είσοδο σε όποιον έχει εμβολιαστεί. Προφανώς όλοι αυτοί νομίζουν ότι αντιστέκονται στο κατεστημένο. «Αυτοί θα αλλάξουν στάση εάν πεθάνει από τον κορωνοϊό κάποιος δικός τους, αλλά μιλάμε για δυστυχία, όταν αναφερόμαστε σε θανάτους», μας έλεγε κορυφαίος επιστήμονας της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων.

Οι ψεκασμένοι

Φυσικά, την κομπανία των ανεμβολίαστων τη συμπληρώνουν και οι ψεκασμένοι. Αυτοί που διακινούν θεωρίες συνωμοσίας, όπως ότι τον ιό τον διέρρευσε ο Μπιλ Γκέιτς για να ελέγξει την ανθρωπότητα. Ή πως με το εμβόλιο θα μας ελέγχουν, διότι δεν ρίχνουν φάρμακο στον οργανισμό μας, αλλά ένα μικροσκοπικό τσιπάκι για να μας ελέγχουν. Έτσι, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πληθαίνουν θεωρίες πως σε όσους έχουν εμβολιαστεί κολλούν στα μπράτσα κουτάλια, πιρούνια, και μαχαίρια λόγω της μαγνητικής ανύψωσης, ή της μαγνητικής αιώρησης –όπως αναφέρει η επιστήμη– λόγω του μαγνήτη που έχει το μικροτσίπ που έχουν εισαγάγει στον οργανισμό με το εμβόλιο. Βέβαια, η επιστήμη όταν αναφέρεται στους όρους «Μαγνητική ανύψωση (Magnetic levitation), maglev, ή μαγνητική αιώρηση (magnetic suspension)» ως μία μέθοδο με την οποία ένα αντικείμενο αιωρείται χωρίς υποστήριξη πέρα από μαγνητικά πεδία.

Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της ανθρώπινης ανοησίας και ασχετοσύνης, αρκεί να πούμε ότι η μαγνητική αιώρηση είναι ένα σύστημα μεταφορών που αιωρείται, καθοδηγεί και προωθεί οχήματα, κυρίως τρένα, με τη χρήση μαγνητικής αιώρησης από έναν πολύ μεγάλο αριθμό μαγνητών για αιώρηση και προώθηση. Αυτή η μέθοδος έχει την ικανότητα να είναι πιο γρήγορη, πιο ήσυχη και πιο ομαλή από τα συστήματα μαζικής μεταφοράς με τροχούς. Και συνήθως χρησιμοποιείται στα τρένα που αναπτύσσουν απίθανες ταχύτητες και τα βλέπουμε κατά κόρον στις ανεπτυγμένες χώρες της Άπω Ανατολής.

Υπάρχουν και οι θεομπαίχτες που κοροϊδεύουν συνήθως ηλικιωμένα άτομα, θεοσεβούμενα κι εύπιστα. Αυτοί διακινούν ότι με το εμβόλιο ο κάθε άνθρωπος γίνεται πιόνι του σατανά. Μάλιστα, ισχυρίζονται πως οι εμβολιασμένοι φωσφορίζουν τα βράδια λες και είναι εξωγήινοι, δείγμα ότι μετατράπηκαν σε υποχείρια του διαβόλου.

Και τέλος, υπάρχουν και οι επιστήμονες της… δεκάρας, συνήθως ιατροί που αποφάσισαν ξαφνικά να γίνουν ευρέως γνωστοί και αναπτύσσουν θεωρίες πως με τα εμβόλια mRNA (Pfizzer, Moderna) γίνεται βίαιη επέμβαση στο ανθρώπινο DNA, με συνέπεια να υπάρχουν κίνδυνοι στο μέλλον. Κι όμως, παρά το γεγονός ότι όλοι οι κορυφαίοι επιστήμονες του πλανήτη διαβεβαιώνουν ότι τα νέου τύπου εμβόλια δεν επεμβαίνουν στο DNA, αυτοί επιμένουν σε θεωρίες χρησιμοποιώντας τη δύναμη του διαδικτύου.

Οι “ψεκασμένοι” λένε όχι σε όλα τα μέτρα κατά του κορωνοϊού

 

Είναι Κίνημα ή όχι;  

Όλες αυτές οι κατηγορίες ανεμβολίαστων δεν συνιστούν ένα ενιαίο Κίνημα. Παρά τις βλέψεις κάποιων πολιτικάντηδων που ποντάρουν σε πολιτικά οφέλη. Και γι’ αυτόν τον λόγο στο Μαξίμου δεν τους αντιμετωπίζουν ως κάτι ενιαίο. Αφενός μεν για να τους απομυθοποιήσουν, αφετέρου δε για να μπορέσουν να διασπάσουν τους σκεπτικιστές από τους ψεκασμένους και τους αδαείς που πιστεύουν σε θεωρίες συνωμοσίας. Στο πρωθυπουργικό μέγαρο πρωτίστως ενδιαφέρονται και να μην τεθεί η οικονομία σε νέο lockdown και φυσικά να μην κρασάρει το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Οπότε η κυβέρνηση θα συνεχίσει τον αγώνα δρόμου για να πειστούν όλοι να εμβολιαστούν, ώστε να χτιστεί το πολυπόθητο τείχος ανοσίας. Στον αγώνα αυτό χρησιμοποιεί διάφορα όπλα. Κατά πρώτο λόγο, τη στατιστική. Το 99% όσων χρειάστηκε να νοσηλευτούν σε ΜΕΘ ήταν ανεμβολίαστοι. Δεύτερον, τους δήμους και την τοπική αυτοδιοίκηση. Οι άνθρωποι που ξέρουν τους δημότες με τα μικρά τους ονόματα, θα επιστρατευθούν στον αγώνα της πειθούς. Και τρίτο, με διάφορους influencers που θα μπουν σταδιακά κι αυτοί στη μάχη για να πείσουν τους αρνητές για την αναγκαιότητα των εμβολιασμών.

Φυσικά, στο τραπέζι παραμένει το χαρτζιλίκι των 150 ευρώ, ενώ πολλά ποντάρει το Μαξίμου και στην πίεση που θα δεχθούν οι ανεμβολίαστοι, λόγω της μειωμένης κινητικότητας που θα έχουν στην καθημερινότητά τους και τη διασκέδασή τους.

Ελπίδα η άδεια

Το να καταστεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός ίσως είναι ένα βήμα. Όμως, επειδή θα υπάρξουν προσφυγές από πολλούς, η ελληνική κυβέρνηση, όπως και αρκετές ακόμη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, περιμένει την οριστική αδειοδότηση των εμβολίων από τις αρμόδιες αρχές (ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και οι Ειδικές Επιτροπής των ΗΠΑ και της Ευρώπης). Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα εμβόλια θα λάβουν οριστική άδεια για ευρεία χρήση μέχρι το τέλος Αυγούστου. Κάτι που σημαίνει ότι από τον Σεπτέμβριο θα μπορεί η κυβέρνηση να νομοθετήσει την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού. Και εάν όχι για όλη την κοινωνία, τουλάχιστον για συγκεκριμένες ομάδες, δίχως να φοβάται τις προσφυγές. Και αυτό διότι το κυριότερο επιχείρημα των ανεμβολίαστων είναι ότι τα εμβόλια έχουν άδεια προσωρινής χρήσης. Εάν πάρουν άδεια μόνιμης χρήσης, αλλάζουν τα πράγματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πλέον οι συζητήσεις προσανατολίζονται για έναρξη του υποχρεωτικού εμβολιασμού όχι από Σεπτέμβριο όπως προοριζόταν, αλλά μέσα στο καλοκαίρι. Η κεντρική κατεύθυνση είναι η αρχή να γίνει από τους εργαζομένους στους οίκους ευγηρίας. Φυσικά, από τους πρώτους στη λίστα βρίσκεται και το υγειονομικό προσωπικό στα νοσοκομεία. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως στο τραπέζι της κυβέρνησης είναι και η υποχρεωτικότητα στους εκπαιδευτικούς.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα