Σχεδιάζεται η επίσκεψη Κυριάκου στις ΗΠΑ

Πριν από το Πάσχα αναμένεται να πραγματοποιηθεί το ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον, όπου θα γίνει δεκτός από τον Τζο Μπάιντεν στο οβάλ γραφείο.

 Του Μιχάλη Κωτσάκου

Θα είναι η δεύτερη επίσημη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον στη θητεία του, καθώς είχε προηγηθεί η συνάντηση στον Λευκό Οίκο στις 7 Ιανουαρίου του 2020 με τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Από τότε έχουν αλλάξει πολλά και το κυριότερο ο τρόπος που οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν την Ελλάδα. Με τον Τραμπ ο Ερντογάν ήταν προνομιακός συνομιλητής των ΗΠΑ. Τώρα ο Τούρκος Πρόεδρος τελεί υπό τιμωρία, και ας μην ξεχνάμε ότι στην Τουρκία έχουν επιβληθεί κυρώσεις. Επίσης, από τότε έχουν αλλάξει πολλά, καθώς έχει επικυρωθεί η ελληνοαμερικανική συμφωνία και ήδη αμερικανικές δυνάμεις έχουν στρατοπεδεύσει στην Αλεξανδρούπολη, κάτι που ενοχλεί σφόδρα την Τουρκία.

Σε ό,τι αφορά την επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον, είναι σε εξέλιξη η συνεννόηση του Μαξίμου με τον Λευκό Οίκο για να κανονιστούν οι λεπτομέρειες και φυσικά οι ημερομηνίες που βολεύουν τόσο τον πλανητάρχη, όσο και τον Έλληνα πρωθυπουργό. Είναι προφανές ότι η πανδημία του κορωνοϊού και κυρίως η μεγάλη μεταδοτικότητα της μετάλλαξης «Ο» επηρεάζει και το συγκεκριμένο ταξίδι, όπως άλλωστε και όλες τις εκτός συνόρων κινήσεις του Έλληνα πρωθυπουργού. Οι μετακινήσεις του κ. Μητσοτάκη εκτός Ελλάδας έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο, ενώ ανάλογη τακτική ακολουθεί και ο Αμερικανός Πρόεδρος. Και φυσικά είναι πολύ προσεκτικός και στις υποδοχές των ξένων ηγετών.

Στις συνεννοήσεις που γίνονται έχει ξεκαθαριστεί ότι θα περιμένουν να δουν πώς θα πάει το κύμα της «Ο» μέσα στον Φεβρουάριο κι εν συνεχεία θα κανονιστεί η ημερομηνία προς το τέλος του Μαρτίου. Απλά στο Μαξίμου νιώθουν μία σιγουριά για τη συνάντηση ακούγοντας τόσο τον Άντονι Φάουτσι, όσο και τους άλλους επιστήμονες, ότι πλησιάζουμε προς την εκτόνωση όχι μόνο του κύματος της μετάλλαξης «Ο», αλλά συνολικά για την πανδημία.

Και βέβαια γίνεται αντιληπτό ότι μία επίσημη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ και στην Ουάσιγκτον θα επισφραγίσει το πολύ καλό επίπεδο των σχέσεων Ελλάδας – ΗΠΑ. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ενεργό ρόλο στην πραγματοποίηση του ταξιδιού παίζει η ομογένεια που δραστηριοποιείται στην Αμερική, με την πρόσφατη ελληνοαμερικανική στρατηγική συμφωνία που υπεγράφη στις ΗΠΑ να λειτουργεί καταλυτικά.

Ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, ο ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας Τζορτζ Τζέιμς Τσούνης

Ο νέος πρέσβης

Μετά την επίσημη ακρόαση από το Κογκρέσο (από την Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων υπό την προεδρία του γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ) η Αθήνα περιμένει και την έλευση του νέου πρέσβη, του Ελληνοαμερικανού επιχειρηματία Τζορτζ Τζέιμς Τσούνη, που θα πάρει τη σκυτάλη από τον Τζέφρι Πάιατ. Στην εισήγησή του κατά την ακροαματική διαδικασία, ο Τζορτζ Τσούνης επεσήμανε πως θα αφιχθεί στην Αθήνα σε μια κρίσιμη στιγμή για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις. Ειδική αναφορά έκανε στον Στρατηγικό Διάλογο μεταξύ των δύο χωρών, επισημαίνοντας ότι βοήθησε στον καθορισμό των βασικών πυλώνων της σχέσης, συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας για την άμυνα και την ασφάλεια.

Ο υποψήφιος πρέσβης ανέδειξε πως η Ελλάδα συνεχίζει να σημειώνει πρόοδο σε όλα τα μέτωπα, καθώς επιδιώκει οικονομική αναζωογόνηση, να ξεπεράσει τις προκλήσεις της πανδημίας, να αντιμετωπίσει τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα έχει σημασία, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για την περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ και τις ΗΠΑ. Παράλληλα, προσδιόρισε πως αν επικυρωθεί ο διορισμός του, οι κορυφαίοι στόχοι σε ό,τι αφορά την οικονομία και το εμπόριο θα επικεντρωθούν στις προσπάθειες επιτάχυνσης του εμπορίου και των επενδυτικών ευκαιριών.

Περαιτέρω, παρατήρησε μάλιστα πως η Ελλάδα και οι ΗΠΑ έχουν σημειώσει μεγάλη πρόοδο στην ενεργειακή συνεργασία και υπογράμμισε πως αν επικυρωθεί ο διορισμός του θα ενθαρρύνει την Ελλάδα να επενδύει στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθώς και σε πρότζεκτ σημαντικά για την περιφερειακή ενεργειακή ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένου του Διασυνδετηρίου με τη Βουλγαρία και τη Βόρεια Μακεδονία, την πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης στην Αλεξανδρούπολη, διασυνδέσεις που μπορούν να υποστηρίξουν τόσο το φυσικό αέριο όσο και ανανεώσιμες πηγές. Εκτίμησε πως υπάρχει μεγαλύτερο έδαφος συνεργασίας για αμερικανικές επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ακόμα, ανέφερε πως οι ΗΠΑ επωφελούνται από μια ισχυρή και αναπτυσσόμενη διμερή αμυντική σχέση με τον ΝΑΤΟϊκό σύμμαχο, την Ελλάδα. Σε αυτό το πλαίσιο, δεσμεύθηκε πως αν επικυρωθεί ο διορισμός του θα συνεχίσει στην εμβάθυνση αυτής της κρίσιμης σχέσης. Ιδιαίτερα αξιοσημείωτη, προσέθεσε, είναι η μακροχρόνια στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στη Σούδα, από την οποία ο στρατός πραγματοποίησε περίπου 2.500 πτήσεις και 143 επισκέψεις πλοίων μόνο το 2021. Αναφερόμενος στους δεσμούς μεταξύ των λαών της Ελλάδας και των ΗΠΑ, ο Τζορτζ Τσούνης είπε πως είναι το θεμέλιο της ελληνοαμερικανικής σχέσης και τόνισε πως θα εργαστεί με ελληνικά πολιτιστικά ινστιτούτα και τις ΜΚΟ, πολίτες, τη Διασπορά για να τους καλλιεργήσει.

 

Ύμνοι για την Ελλάδα

Από την πλευρά του ο Ρόμπερτ Μενέντεζ καλωσόρισε την υποψηφιότητα του κ. Τσούνη, τονίζοντας πως η Ελλάδα είναι ένας κρίσιμος σύμμαχος των ΗΠΑ, ένας στρατηγικός εταίρος, ένας συνδετικός κρίκος για την ασφάλεια και τη δημοκρατία στην Ανατολική Μεσόγειο. Ως γενέτειρα της δημοκρατίας, υπογράμμισε, η Ελλάδα συνεχίζει να είναι φάρος ελευθερίας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Ο Ρόμπερτ Μενέντεζ επεσήμανε πως, τα τελευταία χρόνια, οι ΗΠΑ έχουν κάνει αρκετά σημαντικά βήματα προς την ενίσχυση της στρατηγικής εταιρικής σχέσης με την Ελλάδα. Ειδικότερα, αναφέρθηκε στην επικύρωση από το Κογκρέσο της ισχυρής διακομματικής στήριξης στην Ελλάδα, με ορόσημο τον νόμο για την εταιρική σχέση ασφάλειας και ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο (EastMed Act) του 2019.

Επιπροσθέτως, αναφέρθηκε στη συμφωνία για την Αμυντική και Διακοινοβουλευτική Εταιρική Σχέση ΗΠΑ-Ελλάδος, καθώς και στην υπογραφή του τροποποιητικού πρωτοκόλλου της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας από τους υπουργούς Εξωτερικών Νίκο Δένδια και Άντονι Μπλίνκεν.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα