Στα πλοκάμια τοκογλύφων ο Ζήσης Βρύζας

Η είδηση στις αρχές της περασμένης εβδομάδας ότι βρέθηκαν στα χέρια κυκλώματος τοκογλύφων επιταγές της ΕΠΟ έπεσε σαν βόμβα στους ποδοσφαιρικούς κύκλους.

Κι αυτό γιατί η ΕΠΟ, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, εξοφλεί τους εργαζομένους της με καταβολή των δεδουλευμένων τους σε τράπεζα, χωρίς να δίνει μεταχρονολογημένες ή μη επιταγές. Η περίπτωση όμως του Ζήση Βρύζα, υπευθύνου της Εθνικής ομάδας και εκπροσώπου της ΕΠΟ στη Super League, παλαιού άσου της ομάδας του 2004 και του ΠΑΟΚ –ομάδα στην οποία για ένα διάστημα διαδέχθηκε τον Θοδωρή Ζαγοράκη στην προεδρία– ήταν τελείως διαφορετική.

Ο Ζήσης Βρύζας, όπως και χιλιάδες Έλληνες πολίτες, είχε δέσμευση των τραπεζικών του συναλλαγών από προηγούμενες επιχειρηματικές του προσπάθειες. Κάποιο χρονικό διάστημα, σε συνεργασία με τα παιδιά του επιφανούς επιχειρηματία Γιώργου Σαχπατζίδη –πριν την ανάμειξή του στα εξοπλιστικά με τον Άκη Τσοχατζόπουλο, ανάμειξη η οποία κατέληξε σε καταδίκη και εγκλεισμό του επιχειρηματία στις φυλακές–, προσπάθησε χωρίς αποτέλεσμα να κινηθεί στον χώρο των super markets.

Στην προεδρία του ΠΑΟΚ κατέληξε μετά από σύγκρουση με τον τότε πρόεδρο Θόδωρο Ζαγοράκη και με τη βοήθεια ομάδας οργανωμένων φιλάθλων, στους οποίους υποσχέθηκε ότι θα διοικούσε με διαφάνεια, αφήνοντας αιχμές για τους συνεργάτες του Θοδωρή (Βιολίδη και άλλους).

Η διάρκεια της προεδρίας του δεν ήταν μεγάλη και μετά τη λήξη της αποδέχθηκε πρόταση του Θόδωρου Καρυπίδη να αναλάβει την τεχνική ηγεσία της Βέροιας.

Όταν η διοίκηση Γκιρτζίκη κατέρρευσε, στη συγκρότηση της Επιτροπής Εξομάλυνσης της FIFA, ο μακαρίτης Κωστάκης Κουτσοκούμνης αναζητούσε πρόσωπο φίλα προσκείμενο προς τον ΠΑΟΚ, και με κύριο προσόν την αναγνωρισιμότητα και την αποδοχή του από τον φίλαθλο κόσμο.

Από την ομάδα του 2004, ο Ζαγοράκης είχε εκλεγεί ευρωβουλευτής, ο Γιώργος Γεωργιάδης ήταν εν ενεργεία ποδοσφαιριστής στα Τρίκαλα, ο Καφές δεν ενδιαφερόταν για το ποδόσφαιρο, και έτσι επιλέχθηκε ο Ζήσης Βρύζας. Ως υπεύθυνος του τελικού Κυπέλλου στο Πανθεσσαλικό τον Μάιο του 2017, ο συμπαθής κατά τα άλλα Ζήσης τα έκανε μούσκεμα. Εκτός από τον ανύπαρκτο σχεδιασμό ασφαλείας φιλάθλων και αθλητών, παράγγειλε πλαστικά καθίσματα στη Γερμανία, και παρά το γεγονός ότι του εξήγησαν ότι αυτά τα φτάσουν το πολύ 5-6 ημέρες μετά τον τελικό, ενέκρινε την προμήθειά τους.

Στο θέμα των προαναφερόμενων επιταγών, είναι φανερό ότι η ΕΠΟ, έστω και κατά μη σύννομο τρόπο, πλήρωνε τον Βρύζα με επιταγές τις οποίες με οπισθογράφηση εισέπραττε κάποιος άλλος, για λογαριασμό του.

Το παράδοξο όμως στην ιστορία αυτή είναι ότι επιταγές «ημέρας» –δηλαδή επιταγές με ημερομηνία λήξης την ημέρα της έκδοσης– δεν τις δίνει κάποιος σε τοκογλύφους.

Κατά συνέπεια, θεωρείται πολύ πιθανόν λόγω υποχρεώσεών του να είχαν προκαταβληθεί χρήματα, μέσω επιταγών μεταχρονολογημένων, τις οποίες ο Ζήσης προώθησε σε τοκογλύφους, λόγω αναγκών ή κάποιων άλλων υποχρεώσεων απέναντί τους…

Σε κάθε περίπτωση, η ανάκριση θα διερευνήσει όλες τις πτυχές τής λίγο περίεργης αυτής υπόθεσης. Θεωρείται βέβαιο ότι οι υπογράφοντες τα σώματα των επιταγών κ.κ. Γραμμένος (πρόεδρος) και Λασκαράκης (ταμίας) θα κληθούν για να εξηγήσουν τους λόγους που εξέδιδαν επιταγές για αμοιβές του Ζήση Βρύζα κατά παράβαση της ισχύουσας νομοθεσίας.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα