Καθημερινή ενημέρωση

Η Ιωσηφίνα και το Βατερλό (της ΕΠΟ)

Εκτός από τις στρατηγικές ικανότητές του στην τέχνη του πολέμου, ο Ναπολέων έμεινε στην ιστορία για την ήττα του στη μάχη του Βατερλό και για το κυνήγι ωραίων γυναικών στο οποίο ακατάπαυστα επιδιδόταν. Ανάμεσα στις τελευταίες και η περίφημη Ιωσηφίνα, η οποία αποτέλεσε και τον μεγάλο έρωτα της ζωής του Γάλλου στρατηγού.

Τι σχέση έχουν τα παραπάνω με την Ελλάδα του 2016; Σήμερα, μία άλλη Ιωσηφίνα, Ελληνίδα στην εθνικότητα και δικαστικός λειτουργός στο επάγγελμα, απειλεί με Βατερλό τους άλλοτε… στρατάρχες της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας. Ο λόγος για τη 2η τακτική ανακρίτρια, Ιωσηφίνα Βιοπούλου, η οποία άνοιξε επιτέλους τον φάκελο της δίωξης της ΕΠΟ (σ.σ. είχε ασκηθεί τον Δεκέμβριο του 2010!) αναφορικά με την ανάθεση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων του Κυπέλλου Ελλάδος.

Βέβαια, πριν φτάσουμε στο σύγχρονο Βατερλό όσων εμπλέκονται στην κακουργηματική υπόθεση, αξίζει να υπογραμμιστούν οι ρυθμοί χελώνας που ακολουθήθηκαν εκ μέρους της Δικαιοσύνης και σε αυτή την υπόθεση. Χαρακτηριστικό της αργοπορίας είναι το γεγονός ότι, ενώ οι αποδιδόμενες κακουργηματικές πράξεις φέρονται να τελέστηκαν την περίοδο 2004-2005, το θέμα το αποκάλυψε η «Α» με σχετικό δημοσίευμά της τον Σεπτέμβριο του 2008, η ποινική δίωξη ασκήθηκε δύο και πλέον χρόνια αργότερα –τον Δεκέμβριο του 2010– από την εισαγγελέα Πρωτοδικών, Πόπη Παπανδρέου.

Από τότε μέχρι σήμερα, χρειάστηκε να περάσουν 6 χρόνια και να μην είναι πολύ μακριά για τα ελληνικά δεδομένα το έτος παραγραφής του αδικήματος (σ.σ. 2019), ώστε να ξαναμπεί στις ράγες η πολύκροτη υπόθεση που εξαιτίας αποφάσεων συγκεκριμένων τότε μελών τής ΕΠΟ ζημίωσαν την Ομοσπονδία με ποσά εκατομμυρίων ευρώ.

Έτσι έγιναν όλα…
Το πώς φτάσαμε στο σημείο της άσκησης ποινικής δίωξης για τα τηλεοπτικά δικαιώματα της ΕΠΟ, είχε διεξοδικά καταγράψει η «Α» σε σχετικό ρεπορτάζ της στις 24 Δεκεμβρίου του 2010. Υπό τον τίτλο «Από το Γουδί στην Ευελπίδων» περιγράφονταν τα κύρια στοιχεία της υπόθεσης, όπως το πόρισμα που συνέταξε τότε το ΣΔΟΕ, οι διαδικασίες υπό τις οποίες διεξήχθη ο διαγωνισμός των τηλεοπτικών δικαιωμάτων, αλλά και η «ντρίπλα» τού τότε προέδρου της ΕΠΟ, Βασίλη Γκαγκάτση, προκειμένου να ξεπεραστεί το… εμπόδιο του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας της οποίας ήταν επικεφαλής.

Αναλυτικά το τότε δημοσίευμα της «Α» έχει ως εξής:
«Από το Γουδή στην Ευελπίδων»
»Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος άσκησε η εισαγγελέας Πρωτοδικών σε βάρος μελών της προηγούμενης διοίκησης της ΕΠΟ, για την υπόθεση ανάθεσης των δικαιωμάτων του Κυπέλλου Ελλάδας στον γνωστό μάνατζερ Πασχάλη Παπαδόπουλο, την οποία είχε αποκαλύψει η “Άποψη”.
»Η δίωξη αφορά τα κακουργήματα της απιστίας και της ηθικής αυτουργίας σε απιστία και στρέφεται κατά μελών του Δ.Σ. της ΕΠΟ επί προεδρίας Βασίλη Γκαγκάτση, τα οποία μετείχαν στην Εκτελεστική Γραμματεία, ενώ ο εισαγγελέας που διενήργησε την έρευνα όπως αναμενόταν δεν απήγγειλε κατηγορίες σε βάρος του Θανάση Κανελλόπουλου, ο οποίος απείχε από την επίμαχη συνεδρίαση που έλαβε την απόφαση ανάθεσης των τηλεοπτικών δικαιωμάτων στην εταιρεία συμφερόντων Πασχάλη Παπαδόπουλου.
»Η δικογραφία που σχηματίστηκε ανατέθηκε για τη διενέργεια κύριας ανάκρισης σε τακτικό ανακριτή. Τα συγκεκριμένα μέλη της ΕΠΟ, με αποφάσεις τους το 2004 και 2005, ζημίωσαν την Ομοσπονδία με ποσά εκατομμυρίων ευρώ.

Πώς φθάσαμε εδώ…
»Η “Άποψη” είχε αποκαλύψει το θέμα στις 20 Σεπτεμβρίου 2008, και 27 μήνες μετά φθάσαμε στην άσκηση ποινικών διώξεων, με βάση τα στοιχεία που συγκέντρωσε η εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών Πόπη Παπανδρέου.
»Για να γίνει κατανοητό το τι ακριβώς συνέβη την επίμαχη περίοδο και στο κλίμα ενθουσιασμού που είχε δημιουργήσει η κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος της Πορτογαλίας, αναφέρουμε κάποια από τα κύρια στοιχεία της υπόθεσης.
»Η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, αν και είχε προσφορές ακόμη και για 7 εκατ. ευρώ, κατάφερνε να δίνει τις δουλειές στην εταιρεία Stadium του γνωστού μάνατζερ Πασχάλη Παπαδόπουλου, έναντι πινακίου φακής, με απόφαση της Εκτελεστικής της Γραμματείας που επικυρώθηκε από το Δ.Σ. Το βάρος των διώξεων έπεσε στα μέλη της Εκτελεστικής Γραμματείας, καθώς όσα μέλη της υπέγραψαν το συγκεκριμένο πρακτικό έχουν το κύριο μέρος της ευθύνης για την οικονομική ζημία που υπέστη η ΕΠΟ.
»Το πόρισμα που συνέταξε το ΣΔΟΕ, διαπιστώνοντας παραβάσεις του Ποινικού Κώδικα, καίει και τσουρουφλίζει. Ο ειδικός γραμματέας του Σώματος Γιάννης Καπελέρης συζήτησε (και) το θέμα αυτό με τον πρόεδρο της ΕΠΟ Σοφοκλή Πιλάβιο, ο οποίος μετείχε την επίμαχη περίοδο στο Δ.Σ. της Ομοσπονδίας, αλλά δεν ήταν μέλος της Εκτελεστικής της Γραμματείας.
»Η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων του υπουργείου Οικονομικών ερεύνησε διεξοδικά και με λεπτομέρειες τις συνθήκες που καταρτίστηκαν οι συμβάσεις παραχώρησης των τηλεοπτικών δικαιωμάτων αρμοδιότητας ΕΠΟ στους τηλεοπτικούς
φορείς. Αν δηλαδή έγιναν διαγωνισμοί, τι αποτέλεσμα είχαν αυτοί, ποιοι ήταν υπεύθυνοι από το Δ.Σ. της ΕΠΟ και διάφορα άλλα. Ερευνήθηκε ειδικότερα αν προηγήθηκε διαγωνισμός για τα τηλεοπτικά δικαιώματα των αγώνων Κυπέλλου
της περιόδου 2004-05, και βέβαια αν έλαβε μέρος σε αυτόν η ΕΡΤ.
»Η κρατική τηλεόραση πήρε μέρος στον διαγωνισμό, αποκλείστηκε, αλλά στη συνέχεια κατέφυγε στην παράκτια εταιρεία STADIUM SPORT για να αποκτήσει τα
δικαιώματα. Η ΕΡΤ απέκτησε δικαιώματα στις 21 Μαρτίου 2005, από μια εταιρεία που τότε δεν είχε τίποτα, καθώς η σύμβαση παραχώρησης της ΕΠΟ στη STADIUΜ υπογράφηκε 35 μέρες μετά (25 Απριλίου 2005)…
»Η Stadium του γνωστού μάνατζερ Πασχάλη Παπαδόπουλου πούλησε τηλεοπτικά δικαιώματα στην ΕΡΤ έναντι 1,4 εκατ. ευρώ στις 21 Μαρτίου 2005, τα οποία αγόρασε από την ΕΠΟ στις 25 Απριλίου 2005. Από την πώληση των δικαιωμάτων η Stadium αποκόμισε κέρδη 540.000 ευρώ.
»Στον διαγωνισμό για τα τηλεοπτικά δικαιώματα του Κυπέλλου, ενώ υπήρξαν προσφορές ύψους ακόμη και 7 εκατ. ευρώ, με αποφάσεις της Εκτελεστικής Γραμματείας που καλύφθηκαν απ’ το Δ.Σ. στη συνέχεια, αυτός κηρύχθηκε άγονος. Δεν ικανοποιούσαν την Ομοσπονδία τα χρήματα αυτά. Στη συνέχεια γινόταν νέος διαγωνισμός, ο οποίος κατακυρωνόταν στον πλειοδότη (βλέπε STADIUM) με τα… μισά και λιγότερα χρήματα από αυτά που προσφέρονταν αρχικά.
»Το παράπτωμα της απιστίας είναι οφθαλμοφανές, καθώς λόγω πράξης ή παράλειψης η ζημία στην Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία ήταν σε πολύ μεγάλο ύψος. Για τα τηλεοπτικά δικαιώματα του Κυπέλλου των περιόδων 2004-2005 και 2005-2006, η ΕΠΟ προκήρυξε πλειοδοτικό διαγωνισμό, με πρόσκληση ενδιαφέροντος στις 18/05/2004. Συμμετείχαν σε αυτόν τέσσερις εταιρείες, από την ΕΡΤ που προσέφερε συνολικό τίμημα 6.950.000 ευρώ (3.475.000 ευρώ για κάθε περίοδο), καθώς και δωρεάν διαφημιστικό χρόνο 500 μηνυμάτων, μέχρι την εταιρεία “INTERVISION SERVICES BV”, που έδινε 7.000.000 ευρώ (3.500.000 ευρώ τη σεζόν). Μετείχαν ακόμη η “NETMED HELLAS AE” προσφέροντας συνολικό τίμημα 4.800.000 ευρώ, και η “ΒLOΟMBERG HOLDINGS Ltd” που έδινε 6.200.000 ευρώ.
»Η περίφημη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΕΠΟ, με την οποία δόθηκε η δουλειά των τηλεοπτικών δικαιωμάτων στον Πασχάλη Παπαδόπουλο, έγινε στις 21/12/2004. Η απόφαση φέρεται να λήφθηκε διά περιφοράς “λόγω του εξαιρετικώς κατεπείγοντος του Θέματος”, από τους Βασίλη Γκαγκάτση, Βασίλη Χατζηαποστόλου, Γιώργο Σιντόρη, Ιωάννη Οικονομίδη, Γιώργο Γκιρτζίκη και Σωκράτη Παπαδόπουλο. Με βάση αυτήν την –ερήμην του Δ.Σ.– απόφαση της Εκτελεστικής Γραμματείας και κατόπιν της εισήγησης του προέδρου, παραχωρήθηκαν στον μάνατζερ Παπαδόπουλο τα τηλεοπτικά δικαιώματα που αυτός ζήτησε.

Η παραπλάνηση Γκαγκάτση
»Ο τότε πρόεδρος της ΕΠΟ, Βασίλης Γκαγκάτσης, για να ξεπεράσει και το εμπόδιο του Δ.Σ., στη συνεδρίαση της 28ης Ιανουαρίου 2005, το παραπλάνησε, καθώς όχι μόνον απέφυγε να πει ότι έδινε τη δουλειά στην εταιρεία του φίλου και πρώην πελάτη του Πασχάλη Παπαδόπουλου, Stadium, αλλά εμφάνισε ως δήθεν αντισυμβαλλομένη της ΕΠΟ την ΕΡΤ!
»Τι είχε πει ο Βασίλης Γκαγκάτσης για να μην υπάρχουν αντιρρήσεις και σκαλίσει κανείς τη δουλειά των εκατομμυρίων ευρώ; “Μετά την τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ/ΕΠΟ και μέχρι τη σημερινή συνεδρίαση, προέκυψε εκ μέρους της ΕΡΤ, μέσω εταιρείας, ενδιαφέρον προκειμένου να πάρει τα τηλεοπτικά δικαιώματα κατά αγώνα ή κατά φάση του Κυπέλλου Ελλάδας. Επειδή αυτά είναι και έσοδα των ΠΑΕ και επειδή μέχρι σήμερα δεν είχε εκδηλωθεί ανάλογο ενδιαφέρον από κανένα τηλεοπτικό κανάλι, θεωρήσαμε σκόπιμο σε μία συνεδρίαση Εκτελεστικής Γραμματείας να δώσουμε αυτά και όσα άλλα μας ζητήσει η ΕΡΤ, ανάλογα και με το ποσό που προσφέρει. Υπάρχει αντίρρηση επ’ αυτού; Όχι. Επικυρώνεται το πρακτικό της Εκτελεστικής Γραμματείας”.
»Κατά περίεργο τρόπο, επί έξι χρόνια, από το 2002-2008, τα τηλεοπτικά κατέληγαν στην κυπριακή εταιρεία Stadium Sport Agencies. H εταιρεία του Πασχάλη Παπαδόπουλου χοντρικά πλήρωσε 7 εκατ. ευρώ για ν’ αποκτήσει τα τηλεοπτικά δικαιώματα και, στη συνέχεια, τα πούλαγε κυρίως στην ΕΡΤ, περίπου 11 εκατ. ευρώ, κερδίζοντας κοντά στα 4 εκατ. ευρώ!! Εδώ διαπιστώνεται ζημία ύψους εκατομμυρίων ευρώ στο Δημόσιο, αφού η εταιρεία του Πασχάλη Παπαδόπουλου είχε έδρα την Κύπρο, αλλά ουσιαστικά λειτουργούσε σε γραφείο των Άνω Πατησίων…
»Στα δικαστήρια της Ευελπίδων μετέβησαν την περασμένη Παρασκευή έξι μέλη του Δ.Σ. της ΕΠΟ (τρία μέχρι το 2008 και τρία εν ενεργεία), στα οποία χθες ασκήθηκε ποινική δίωξη κι έδωσαν κατάθεση μέσω υπομνήματος στην εισαγγελέα Πρωτοδικών, Πόπη Παπανδρέου, με κοινό δικηγόρο τον Β. Δημακόπουλο».

Διαβάστε επίσης