Θυμίζει στους πολίτες το έργο της

Στην τελική ευθεία της προεκλογικής περιόδου η Νέα Δημοκρατία αναπτύσσει το τελευταίο μέρος της στρατηγικής της

Λίγο πριν εισέλθουμε στην τελική ευθεία της προεκλογικής περιόδου και στο Μέγαρο Μαξίμου ετοιμάζονται για να ξεδιπλώσει ο πρωθυπουργός το τελευταίο μέρος της στρατηγικής του με στόχος να επιτευχθεί ο στόχος του 33% στις ευρωεκλογές.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Με βάση τα focus groups  που κάνει η Νέα Δημοκρατία, όλο το τελευταίο διάστημα έχει γίνει εμφανές ότι από την στιγμή που ο πρωθυπουργός πήρε την κατάσταση των εκλογών πάνω του και άρχισε τις εμφανίσεις και τις περιοδείες έχει αυξηθεί η συσπείρωση των οπαδών του κόμματος κι έχουν αναχαιτιστεί οι μεγάλες διαρροές, ειδικά προς τα μικρά κόμματα δεξιότερα του κυβερνώντος κόμματος.

Τώρα που εισερχόμαστε στις τελευταίες 15 ημέρες της προεκλογικής περιόδου η στρατηγική της Νέας Δημοκρατίας θα κινηθεί με βάση τις οδηγίες του Σταν Γκρίνμπεργκ, που είναι «να αναδειχθεί το έργο της κυβέρνησης όχι μόνο τον τελευταίο χρόνο, αλλά από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την διακυβέρνηση της χώρας στις 9 Ιουλίου του 2019».

Η συμβουλή του αμερικανού γκουρού της επικοινωνίας, τόσο προς τον πρωθυπουργό, όσο και στους υπουργούς που περιοδεύουν ανά την Ελλάδα, είναι ότι όσοι θα ψηφίσουν Νέα Δημοκρατία θα το κάνουν στη βάση των πεπραγμένων της κυβέρνησης τα τελευταία χρόνια. «Αν δεν τα παρουσιάσετε με πειστικό τρόπο, αν οι ψηφοφόροι σας δεν τα  θυμηθούν, θα προτιμήσουν να απέχουν, ή να σας στείλουν το περίφημο μήνυμα», είναι η φράση που επαναλαμβάνει ο κ. Γκρίνμπεργκ.

Γι’ αυτό και τα τηλεοπτικά σποτ της Νέας Δημοκρατίας δε στέλνουν μόνο το μήνυμα της πολιτικής σταθερότητας και της ανάγκης η Νέα Δημοκρατία να είναι ισχυρή πολιτική δύναμη το βράδυ των εκλογών, αλλά παρουσιάζουν και τα πεπραγμένα που έχουν γίνει όλο το τελευταίο διάστημα σε διάφορους χρήσιμους τομείς της κυβερνητικής πολιτικής.

Στις  κυλιόμενες δημοσκοπήσεις που έχει στα χέρια της η Νέα Δημοκρατία υπάρχουν καλά και  προβληματικά στοιχεία. Ξεκινώντας από τα καλά αυτές δίνουν στο κυβερνών κόμμα μια αισιοδοξία ότι μπορεί να επιτευχθεί το 33% που έχει θέσει ως όριο ο πρωθυπουργός. Άλλωστε έτσι κι αλλιώς  οι δημοσκοπήσεις όλων των εταιριών που είδαν το φως της δημοσιότητας τις προηγούμενες μέρες στην εκτίμηση ψήφου δείχνουν τη Νέα Δημοκρατία να έχει μπροστά τον αριθμό τρία.

Αγκάθι οι συμπεριφορές

Την εικόνα που παρουσιάζουν οι κυλιόμενες δημοσκοπήσεις της Πειραιώς συμμερίζονται και πρωτοκλασάτοι υπουργοί, ωστόσο κάποιοι πιο προσγειωμένοι επιλέγουν να κρατούν πιο μικρό καλάθι θεωρώντας πως αυτό μπορεί να συμβεί, δηλαδή η επίτευξη του 33% με συνεχή δουλειά, καθόλου εφησυχασμό και στρατηγική που θα ενισχύσει περισσότερο την συσπείρωση τις τελευταίες 15 μέρες που είναι και οι πιο κρίσιμες στο δρόμο για τις κάλπες. Οι ίδιοι δεν παραλείπουν και ένα ποιοτικό στοιχείο που εμφανίζουν κάποιες απ’ αυτές τις δημοσκοπήσεις κι αυτό το ποιοτικό στοιχείο έχει να κάνει με την εκτίμηση αρκετών πολιτών ότι υπάρχουν κάποιες συμπεριφορές, οι οποίες στο τέλος της ημέρας τραυματίζουν την παράταξη. Μάλιστα εκτιμάται ότι αυτές οι συμπεριφορές και υπουργών, αλλά και άλλων κυβερνητικών αξιωματούχων αποτελεί την αχίλλειο πτέρνα της κυβέρνησης.

Ανησυχία υπάρχει και το πώς θα συμπεριφερθούν στις κάλπες και οι αγρότες. Ναι μεν στις φετινές αγροτικές κινητοποιήσεις αποφεύχθηκαν ακρότητες και οι εκπρόσωποι του αγροτικού κόσμου συναντήθηκαν τουλάχιστον τρεις φορές με τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε ένα πολιτισμένο κλίμα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο αγροτικός κόσμος θα στηρίξει τη Νέα Δημοκρατία με την ίδια θέρμη όπως στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσει. Ακόμη κι εντός της Νέας Δημοκρατίας υπάρχουν γκρίνιες για το πώς χειρίστηκε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων το κομμάτι των επιδοτήσεων και των χρημάτων που έχουν πάρει μέχρι στιγμής οι αγρότες από επιδοτήσεις και αποζημιώσεις για φυσικές καταστροφές. Ας μην ξεχνάμε ότι το θέμα των αγροτών και της εκλογικής συμπεριφοράς τους το έθεσαν πολλοί βουλευτές κυρίως από τις περιοχές της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας στον πρωθυπουργό κατά τις συναντήσεις που έκανε τις τελευταίες εβδομάδες μαζί τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

Επαναβεβαίωση

Για τη Νέα Δημοκρατία το κυρίαρχο ζητούμενο είναι να επαναβεβαιωθούν όχι μόνο η πολιτική κυριαρχία της, αλλά και να διατηρήσει το εύρος της μεγάλης διαφοράς που έχτισε πέρυσι στις εθνικές εκλογές. Αν όχι στις 24 ποσοστιαίες μονάδες, αλλά τουλάχιστον να υπάρχει μία διψήφια διαφορά που θα αγγίζει το 15% με δεδομένο ότι ο πήχης έχει τοποθετηθεί στο 33%, δηλαδή στο ποσοστό που έλαβε το κόμμα στις προηγούμενες ευρωεκλογές, τον Μάιο του 2019.

Όσο το κυβερνών κόμμα διεκδικεί μια αδιατάραχτη πορεία – τριών ετών, σύμφωνα με τις δημόσιες τοποθετήσεις του κ. Μητσοτάκη για εθνική κάλπη το 2027 – απέναντι σε μια κατακερματισμένη αντιπολίτευση, τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσουν την συγκρουσιακή τους τακτική για το μέλλον του προοδευτικού χώρου. Οπότε και στο Μαξίμου και στην Πειραιώς εξετάζουν και σενάρια, που θα απειλούσαν με κλυδωνισμούς την κυβέρνηση.

Παρότι ο Πρωθυπουργός σπεύδει να διαμηνύσει ότι «δεν θα πέσει η κυβέρνηση» από μια εκλογική αποτυχία της Ν.Δ. (εάν κινηθεί έξω από τη ζώνη της εκλογικής επίδοσής της στις προηγούμενες ευρωεκλογές, δηλαδή), είναι σαφές ότι μια ψήφος-μήνυμα στο Μαξίμου, μαζί με τον βαθμό της κομματικής συνοχής και τη συσπείρωση της γαλάζιας βάσης, όπως θα διαπιστωθούν το βράδυ της 9ης Ιουνίου, θα επηρεάσουν το εύρος της πρωτοβουλίας κινήσεων και αποφάσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη. Από το πόσο η λεγόμενη «μεταρρυθμιστική ορμή» θα παραμείνει ως προτεραιότητα στην κυβερνητική ατζέντα, ή θα αναγκαστεί να βάλει νερό στο κρασί του. Είναι σαφές ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει την ευρωκάλπη ως αφετηρία για έναν καθαρό τριετή κύκλο.

Οι γαλάζιες εκτιμήσεις συμφωνούν ότι εάν οι πολίτες στείλουν μηνύματα στη Ν.Δ. θα είναι μονόδρομος τουλάχιστον το κυβερνητικό λίφτινγκ. Και ανάλογα με τη βαρύτητα των μηνυμάτων, κατά τις ίδιες εκτιμήσεις, δεν αποκλείονται γενικότερες συζητήσεις για την κατεύθυνση της Ν.Δ. επί αρχηγίας του Κυριάκου Μητσοτάκη και για τις μέχρι σήμερα κυβερνητικές επιλογές.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα