«Πληγώνει» το Μακεδονικό

Το κυβερνητικό στρατόπεδο παλεύει για να μαζέψει τις διαρροές προς τα δεξιά με συχνές επισκέψεις του πρωθυπουργού και κορυφαίων υπουργών στους νομούς της Μακεδονίας

Όλα τα φώτα στον βορρά ρίχνει το κυβερνητικό επιτελείο το τελευταίο δεκαπενθήμερο του προεκλογικού αγώνα, προκειμένου να αποφύγει τις δυσάρεστες εκπλήξεις την Κυριακή 9 Ιουνίου, ημέρα της εκλογικής αναμέτρησης.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Σύμφωνα με τις κυλιόμενες δημοσκοπήσεις η δυσαρέσκεια στην Βόρεια Ελλάδα είναι μεγάλη και ειδικά από τους δεξιούς ψηφοφόρους. Και η δυσαρέσκεια των δεξιών ψηφοφόρων δεν είναι μόνο για την ακρίβεια, αλλά και για τον τρόπο που η Νέα Δημοκρατία αντιμετώπισε την Συμφωνία των Πρεσπών.

Την ημέρα που η ελληνική Βουλή τον Ιανουάριο του 2019, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, κύρωσε την Συμφωνία των Πρεσπών που υπέγραψαν οι Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε πει από του βήματος του Κοινοβουλίου πως «εάν κυρωθεί η Συμφωνία είναι παραπάνω από νόμος και δεν θα μπορεί να ακυρωθεί». Λίγους μήνες αργότερα κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου είχε πει ότι ως πρωθυπουργός θα δώσει μάχη για διορθωθεί η Συμφωνία (όσο είναι δυνατόν), καθώς η Ελλάδα είναι το ισχυρό μέρος και ο λόγος της περνάει.

Όμως από τον Ιούλιο του 2019 η κυβέρνηση Μητσοτάκη επί της ουσίας δεν έκανε απολύτως τίποτα προς αυτή την κατεύθυνση, δηλαδή να γίνει πιο συμφέρουσα για τη χώρα μας η Συμφωνία. Ούτε και τα μνημόνια συνεργασίας που προβλέπονταν από την Συμφωνία δεν έφερε προς κύρωση. Ούτε φυσικά ξεκαθαρίστηκαν τα καυτά ζητήματα με τα εμπορικά σήματα. Παρά τις διαβεβαιώσεις του Γιώργου Γεραπετρίτη (ως Υπουργός Επικρατείας) στην πρώτη τετραετία, ότι σύντομα θα έρθουν προς ψήφιση τα μνημόνια, τελικά δεν ήρθαν ποτέ. Είχαν κατατεθεί από τον Σεπτέμβριο του 2020με τις υπογραφές των Νίκου Δένδια, Χρήστου Σταϊκούρα και Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη προς ψήφιση στην Βουλή. Όταν ρωτήθηκε ο Πρόεδρος του Σώματος, ο ηπειρώτης Κώστας Τασούλας, πότε θα ψηφιστούν, η απάντηση ήταν «ποτέ». Ποιος ήταν ο λόγος; Μα φυσικά οι αντιδράσεις στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος από πολλούς περισσότερους βουλευτές από όσοι αντέδρασαν με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Και φυσικά πρώτος από όλους είναι ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος παραμένει ακλόνητος στις απόψεις του για το Μακεδονικό από το 1992, όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών.

Αδράνεια παντού

Από το 2019 η κυβέρνηση Μητσοτάκη επέδειξε μία αδράνεια αφήνοντας την Συμφωνία των Πρεσπών στον αυτόματο πιλότο με την αντιπολίτευση (ειδικά το ΠΑΣΟΚ) να καταγγέλλει ότι δεν ενδιαφέρθηκε ούτε να παρακολουθήσει το εάν οι γείτονες τηρούν τις υποχρεώσεις του με βάση την Συμφωνία. Και φυσικά δεν έκανε απολύτως τίποτα για να καλυτερεύσει την Συμφωνία. Και βέβαια δεν προσπάθησε να μπουν δικλείδες για το ενδεχόμενο οι γείτονες να έχουν επιπτώσεις εάν παραβούν τη συμφωνία. Και το λέμε αυτό επειδή εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια όλοι γνωρίζαμε ότι το VMRO θα κερδίσει τις εκλογές και έλεγε ότι δεν αναγνωρίζει τη Συμφωνία των Πρεσπών και τη νέα Συνταγματική ονομασία των Σκοπίων.  Όμως τώρα βρισκόμαστε προ μίας νέας κατάστασης. Το Σοσιαλιστικό κόμμα, που ήταν υπέρμαχος της Συμφωνίας και της ευρωπαϊκής προοπτικής της γείτονας χώρας ηττήθηκε στις εκλογές, κάτι που ήταν αναμενόμενο, καθώς η παραίτηση του Ζόραν Ζάεφ μετά την ήττα στις δημοτικές εκλογές προ διετίας το άφησε χωρίς τον ηγέτη του. Έτσι φαινόταν ότι το VMRO έρχεται στην εξουσία. Η αλήθεια είναι ότι VMRO ναι μεν είναι κοντά στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, όμως κινείται στο φάσμα του ευρωσκεπτικισμού. Κι εκμεταλλεύτηκε το γεγονός ότι οι ενταξιακές διαδικασίες προχωρούν με ρυθμούς χελώνας. Σε αυτό συνετέλεσε και η αναβλητικότητα από τις δύο ηγέτιδες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Γερμανία και την Γαλλία. Ο Όλαφ Σολτς και ο Εμανουέλ Μακρόν δεν έδωσαν ιδιαίτερη σημασία στην διεύρυνση της Ε.Ε.

Και φτάσαμε πλέον σε μία νέα κατάσταση, όπου η νέα ηγεσία των Σκοπίων προσπαθούν να επιβάλλουν την διπλή ονομασία. Δηλαδή να αυτοαποκαλούνται ως Μακεδονία στο εσωτερικό και ως Βόρεια Μακεδονία στις διεθνείς σχέσεις. Κάτι που όλοι καταλαβαίνουμε πως τις διεθνείς επαφές τόσο της Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα (νέα Πρόεδρος), όσο και του Κριστιάν Μιτσκόσκι (προαλείφεται για νέος πρωθυπουργός) ουδείς από τους ξένους ηγέτες θα δώσει σημασία. Κι έτσι θα επικρατήσει το σκέτο Μακεδονία. Κάτι βέβαια που είχε συμβεί και με την προηγούμενη ονομασία το FYROM. Το πρόβλημα είναι ότι εμείς γνωρίζαμε ότι θα συμβεί αυτό. Διότι ουδείς σκεπτόμενος Έλληνας δεν κατανοούσε το σύνθημα των νικητών στις εκλογές της Βόρειας Μακεδονίας «η δική μας Μακεδονία». Δηλαδή Σιλιάνοφσκα και Μιτσκόσκι προειδοποιούσαν τι θα συμβεί. Και φυσικά το σύνθημα «η δική μας Μακεδονία» είναι 100% αλυτρωτικό.

Ερωτηματικά

Φυσικά από την εξέλιξη αυτή γεννούνται ερωτηματικά για το τι έκανε η ελληνική διπλωματία το προηγούμενο διάστημα Και φυσικά το τι κάνουμε πλέον εμείς ως χώρα σε αυτή τη νέα κατάσταση; Η κυβέρνηση μέσω του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη προτάσσουν την ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας, κάτι που δείχνει να μην ενδιαφέρει ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού των γειτόνων, αλλά και της κυρίαρχης πολιτικής δύναμης της Βόρειας Μακεδονίας αυτή την εποχή, το VMRO.

Όμως δεν είναι μόνο οι γείτονες που δείχνουν να μην νοιάζονται για τις… προειδοποιήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω της δήλωσης της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αλλά και την απειλή του βέτο εκ μέρους της Ελλάδας. Είναι και ο πληθυσμός της Βόρειας Ελλάδας, ο οποίος θεωρεί ότι η αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης δεν είναι ούτε δυναμική, αλλά ούτε και αποτελεσματική. Πιο πολύ γίνεται για τα μάτια του κόσμου. Η πλειοψηφία των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας στην Βόρεια Ελλάδα καις τις εθνικές εκλογές του 2019, αλλά και σε αυτές του 2023 περίμενε αποτελέσματα και το κυριότερο διόρθωση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Τουναντίον βλέπει τα πράγματα να χειροτερεύουν.

Η αλήθεια είναι ότι ελάχιστοι πίστευαν ότι θα ακυρωνόταν η Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία δεν είναι απλά μία διμερή συνθήκη, αλλά την έχουν συνυπογράψει και ο ΟΗΕ και η Ε.Ε. Όμως ένα μεγάλο μέρος ικανοποιείται από την ρητορική των κομμάτων δεξιότερα της Νέας Δημοκρατία, οι οποίοι υπόσχονται ακύρωση της Συμφωνίας. Εξάλλου ας μην λησμονούμε, ότι προ ολίγων ημερών ο Κυριάκος Βελόπουλος από του βήματος του Κοινοβουλίου έκανε ότι έσκισε την Συμφωνία των Πρεσπών, δηλαδή το ΦΕΚ που βγήκε μετά την κύρωση από την Βουλή τον Ιανουάριο του 2019.

Ρωγμές από τα δεξιά

Το ζήτημα πλέον θεωρείται καυτό για το κυβερνητικό στρατόπεδο ενόψει των ευρωεκλογών. Μάλιστα οι κυλιόμενες δημοσκοπήσεις στους νομούς Μακεδονίας, δείχνουν ότι κόμματα δεξιότερα από τη Νέα Δημοκρατία προκαλούν ρωγμές στην γαλάζια παράταξη έχοντας ως βασικό αφήγημα την ακύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Μάλιστα όταν βρουν ευήκοα ώτα προσθέτουν και την κατάργηση του νόμου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Αυτός είναι ο λόγος που μέχρι τις εκλογές της 9ης Ιουνίου, τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης του θα προσπαθήσουν να αλλάξουν το κλίμα, να λειάνουν τις αντιδράσεις και φυσικά να μειώσουν τις διαρροές προς τα δεξιά.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Μητσοτάκης επιλέγει πλέον να απευθύνεται ευθέως σε όσους ψήφισαν το 2023 αυτά τα κόμματα. «Οι “πατριώτες του καναπέ” συνεχίζουν να πωλούν αμφιλεγόμενα προϊόντα μαζικής κατανάλωσης. Ενώ αυτοί που διεκδικούν το μονοπώλιο της πίστης, μάς απειλούν με χριστιανόμετρα, ψαρεύοντας στα θολά νερά της δικαιολογημένης δυσαρέσκειας και απογοήτευσης» είπε προ ολίγων ημερών στη συμπρωτεύουσα, αλλά και στις πόλεις της Δυτικής Μακεδονίας που επισκέφθηκε. Μάλιστα στην συνέντευξη που παραχώρησε σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή του Open επανέφερε με διακριτό τρόπο τον όρο Σκόπια αναφερόμενος στη γείτονα χώρα. Όπως δηλαδή την αποκαλούσαμε όλοι πριν από τη Συμφωνία των Πρεσπών.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα