Τούρκος αντιναύαρχος: Θέλουμε στο τραπέζι 152 νησιά και υφαλοκρηπίδα

Το όνομα του αντιναύαρχου Τζιχάτ Γιαϊτζί έχει ταυτιστεί με τη «Γαλάζια Πατρίδα», το νεο-οθωμανικό όραμα του Ρετζέτ Ταγίπ Ερντογάν, πατέρας του οποίου και θεωρείται.

Ο αντιναύαρχος εα είναι γνωστός για τις προκλητικές του απόψεις καθώς θεωρεί πως η τουρκική υφαλοκρηπίδα ούτε λίγο, ούτε πολύ επεκτείνεται στο μισό Αιγαίο!

Ο Γιαϊτζί θεωρείται επίσης αρχιτέκτονας του τουρκολιβυκού μνημονίου το οποίο βέβαια ουδεμία νομική βαρύτητα έχει καθώς δεν έχει κυρωθεί από τον λαό της ταλανιζόμενης από τον εμφύλιο και τον εθνικό διχασμό, Λιβύης.

Μιλώντας στην «Καθημερινή της Κυριακής» ο Γιαϊτζί δεν κρύβει ούτε τις προθέσεις, ούτε τις επιδιώξεις της Άγκυρας. Ισχυρίζεται, πως τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα και πως 152 νησιά και νησίδες στο Αιγαίο δεν έχουν καθορισμένη κυριαρχία και δικαίως διεκδικούνται από την Άγκυρα.

Δείχνοντας στο χάρτη της «Γαλάζιας Πατρίδας» το Καστελόριζο ο Γιαϊτζί λέει: «Δεν έχετε δικαίωμα να λέτε πως εδώ είναι η υφαλοκρηπίδα μου, να τραβάτε γραμμή και να λέτε πως δεν μπορείτε να έχετε συμφωνία με τη Λιβύη. Ένα νησί δεν μπορεί να εμποδίσει την επαφή με μία άλλη ηπειρωτική χώρα. Η Ελλάδα λέει πως υπολογίζει υφαλοκρηπίδα για την Κρήτη, την Κάσο, την Κάρπαθο, τη Ρόδο και το Καστελόριζο όπως μία ηπειρωτική περιοχή».

«Δεν μπορείς να πεις πως η Σάμος έχει υφαλοκρηπίδα αλλά δεν έχει η Τουρκία. Αυτά τα νησιά βρίσκονται πάνω στην υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας. Η Ρόδος που βρίσκεται; Στην Ελληνική υφαλοκρηπίδα;», σημειώνει ο πρώην αξιωματικός της Τουρκίας.

Συμπληρώνει μάλιστα, «Στην Ανατολική Μεσόγειο δεν έχουμε κάτι να συζητήσουμε με την Ελλάδα. Η Τουρκία στη Μεσόγειο έχει ακτογραμμή 2280 χλμ».

Αναφερόμενος στο χάρτη της «Γαλάζιας Πατρίδας» ο κ. Γιαϊτζί αποκαλύπτει πως σχεδιάστηκε το 2017-2018 και ισχυρίζεται πως πλέον είναι «επίσημος». «Ναι, τώρα πια είναι επίσημος. Ο υπουργός Άμυνας μιλάει για 462,000 τετρ. Χλμ ‘Γαλάζιας Πατρίδας’, όπως και ο πρόεδρός μας και ο ΥΠΕΞ. Καθώς είναι νόμιμος.

«Αγνώστου κυριαρχίας» 152 νησιά

Ο Τούρκος Αντιναύαρχος εα επαναφέρει τις θέσεις της Τουρκίας περί «γκρίζων ζωνών» τονίζοντας πως 152 νησιά και νησίδες δεν έχουν καθορισμένη κυριαρχία.

«Μιλάμε για 152 νησιά και βραχονησίδες, οι οποίες δεν μεταβιβάστηκαν στην Ελλάδα – ελάτε να το συζητήσουμε. Να δούμε ποια σας ανήκουν. Απλά τονίζω πως η Ελλάδα πρέπει να σταματήσει να έχει μαξιμαλιστικές θέσεις», αναφέρει.

«Για εμάς υπάρχει και το θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών. Αυτά να συζητηθούν ως πακέτο», συμπληρώνει μιλώντας στην «Καθημερινή».

«Σας ξεκαθαρίζω πως η Τουρκία δεν έχει καμία έχθρα απέναντι στην Ελλάδα. Σας το λέω με ειλικρίνεια. Εγώ 40 χρόνια υπηρέτησα στο ναυτικό, από τα 13 μου είμαι στρατιώτης. Όταν μας εκπαίδευαν στις στρατιωτικές σχολές ποτέ δεν είδαμε την Ελλάδα σαν εχθρό. Όμως στην Ελλάδα υπάρχει η λανθασμένη εντύπωση πως η Τουρκία θα εισβάλει, θα πάρει τα νησιά», καταλήγει.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα