Οι «κατηγορούμενοι» μιλούν στη Βουλή

Ξεκίνησε σήμερα η συζήτηση στη Βουλή των Ελλήνων για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, και το κλίμα ήταν από την αρχή «βαρύ». Οι «κατηγορούμενοι» εξαπολύουν βολές εναντίον της κυβέρνησης, ενώ από το πρωί έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων η υπόθεση των προστατευόμενων μαρτύρων για το σκάνδαλο της Novartis. Να σημειωθεί ότι χθες έγινε γνωστό ότι ο χαρακτηρισμός «μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος» έγινε με διάταξη του ανώτατου Εισαγγελικού λειτουργού στις 9 Φεβρουαρίου του 2018, δηλαδή μετά τη μεταβίβαση της δικογραφίας στη Βουλή.

Παναγιώτης Πικραμμένος

Ο πρώην Πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος, μιλώντας από το βήμα της Βουλής αρνήθηκε οποιαδήποτε κατηγορία του προσάπτουν και διερωτήθηκε αν στα 40 χρόνια που υπηρέτησε τη Δικαιοσύνη ακούστηκε κάτι σε βάρος του. Επίσης, ο κ. Πικραμμένος ανέφερε ότι ως Υπηρεσιακός πρωθυπουργός, το μόνο που έκανε ήταν να δοθούν χρήματα στον ΕΟΠΠΥ και τα νοσοκομεία, ενώ ουδεμία σχέση είχε με τη Novartis. Ο ίδιος πρόσθεσε, «Ειλικρινά, θα περίμενα έναν μεγαλύτερο σεβασμό στο πρόσωπό μου, γιατί και εγώ και η υπηρεσιακή κυβέρνηση του 2012 δεν αφήσαμε τότε τη χώρα να χρεοκοπήσει σε πολύ δύσκολες στιγμές, όπως τεταμένες σχέσεις με την Ε.Ε., ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών, κίνδυνο μπλακ άουτ, μεγάλες εκροές από τις τράπεζες».

Γιώργος Κουτρουμάνης

«Ουδεμία σχέση έχω με αυτό ή με οποιοδήποτε άλλο σκάνδαλο», δήλωσε ο κ. Κουτρουμάνης και κάλεσε την κυβέρνηση «να ψάξει όσο θέλει». Ο ίδιος συνέχισε, «είμαι εξοργισμένος για αυτή την άδικη συκοφαντία, όλα αυτά δεν έχουν βάση». Ο πρώην υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης ανέφερε: «Διασύρομαι, συκοφαντούμαι και ερωτώ, σε ποιον έδωσα το δικαίωμα να διασύρομαι με αυτό τον τρόπο; Δεν με ενδιαφέρει η πορεία αλλά αυτό που συμβαίνει τώρα, αυτό που περνάω εγώ με την οικογένειά μου αυτό τον καιρό». Τέλος, κ. Κουτρουμάνης μίλησε για «πρωτόγνωρες μεθόδους» που χρησιμοποιούνται στο σκάνδαλο Novartis και κάλεσε να ερευνηθούν σε βάθος οι μαρτυρίες για να «μη μείνει η ρετσινιά σε κάποιους».

Γιάννης Στουρνάρας

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, δήλωσε: «Βρίσκομαι εδώ για να επιβεβαιώσω την ανεξαρτησία της Τραπέζης της Ελλάδος και του κεντρικού τραπεζίτη της χώρας». Ο ίδιος αναφέρθηκε στη σύζυγό του και την εταιρεία της, λέγοντας ότι «έχουν κατασυκοφαντηθεί με μοναδικό στόχο να πληγεί ο ίδιος», ενώ έκανε λόγο για δυσφημιστικά άρθρα, τα οποία «αναπαράχθηκαν για να εξοντώσουν τον ίδιο και τη σύζυγό του». Επιπλέον, τόνισε ότι σκέφτηκε για παραιτηθεί, κάτι το οποίο «δεν θα ήταν σωστό για τον θεσμό του κεντρικού τραπεζίτη της χώρας και επέλεξε έτσι να υπερασπιστεί την αθωότητα του ιδίου και της οικογενείας του». Ο κ. Στουρνάρας, χαρακτήρισε τις κατηγορίες σε βάρος του «αισχρές και ψευδείς».

Ανδρέας Λυκουρέντζος

Ο πρώην υπουργός Υγείας της ΝΔ υποστήριξε ότι δεν είχε καμία σχέση με την αγορά φαρμάκου, ενώ τόνισε: «Θα φτάσω μέχρι τέλους για να υπερασπιστώ την τιμή και την υπόληψή μου. Όσος κόπος και χρόνος και αν χρειαστεί. Δώσαμε πολλές μάχες για την πατρίδα και για τη διαφάνεια, για την υπεράσπιση του δημόσιου συμφέροντος», και συνέχισε: «Με ανάμεικτα συναισθήματα επανέρχομαι στο βήμα της Βουλής. Διακατέχομαι από αισθήματα οργής και αγανάκτησης. Επέλεξα να είμαι εδώ για να απαντήσω με ευθύτητα κατά των εις βάρος μου κατηγοριών». Ο κ. Λυκουρέντζος υπογράμμισε: «Θέλησαν κάποιοι να δημιουργήσουν την εντύπωση ότι όλοι είμαστε βουτηγμένοι στη λάσπη της διαφθοράς. Μόνο μία παράγραφος στη δικογραφία αναφέρεται σε εμένα», ρίχνοντας άμεσες βολές στην κυβέρνηση. Τέλος, είπε: «Δεν υπέγραψα ποτέ τίποτα και δεν έχω καμία σχέση με καμία εταιρεία και κανένα στέλεχος φαρμακευτικής. Οι αποφάσεις μου όλες είναι στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης. Υπέγραφα τις αποφάσεις σε συνεργασία με τα διευθυντικά στελέχη και αρνήθηκα υπογραφή σε πολλές περιπτώσεις».

Άδωνις Γεωργιάδης

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης, μίλησε από το βήμα της Βουλής έχοντας το «βλέμμα» του γυρισμένο στην γνωστή φιλοκυβερνητική Εφημερίδα των Συντακτών, η οποία είχε πρωτοσέλιδο τον ίδιο, με τον τίτλο «τρία φάρμακα, τρία ψέματα». Ο ίδιος αναφέρθηκε στον χαμηλότερο τζίρο της εταιρείας Novartis και υπογράμμισε ότι υπήρξε επί υπουργείας του ίδιου, ενώ με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ «τουλάχιστον έντεκα φάρμακα έχουν αυξηθεί». Ο κ. Γεωργιάδης συνέχισε ρίχνοντας ευθείες βολές κατά του γνωστού δημοσιογράφου κ. Βαξεβάνη, ο οποίος είχε βγάλει το «Harvard Project» που υποτίθεται ότι ο κ. Γεωργιάδης ως υπουργός Υγείας έβαλε και τα δέκα φάρμακα της Novartis στην αγορά. Ο ίδιος είπε, «Η ψευδομάρτυς λέει ότι έδωσα στη Novartis 65 εκατ. και πήρα δύο. Αυτό είναι ψέμα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχω αυτά τα χρήματα δεν δόθηκαν ποτέ στη Novartis» συνεχίζοντας «εσείς δεν βάζετε νέα φάρμακα της Novartis στη λίστα; Ο κ. Ξανθός έχει βάλει ήδη 14 νέα φάρμακα της Novartis.. Φαντάζεστε να λέμε για όποιον υπουργό βάζει νέα φάρμακα στη λίστα ότι τα πήρε;» Τέλος, ο πρώην υπουργός Υγείας χαρακτήρισε την υπόθεση Novartis «σκευωρία».

Μάριος Σαλμάς

«Πάντα όταν ανέβαινα στο βήμα της βουλής είχα κάποιο λόγο. Τώρα είναι η πρώτη φορά που δεν έχω κανέναν». Έτσι ξεκίνησε τον λόγο του ο πρώην Αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς, και κάλεσε το ελληνικό λαό να σταθεί στο πλευρό του. Ο ίδιος, δήλωσε ότι η εταιρεία Novartis τον έχει «στο μάτι»  καθώς και ότι έκανε σωστές κινήσεις που ωφέλησαν τον ελληνικό λαό και όχι το αντίθετο. «Όπως διαβάζω ήμουν υπ’αριθμόν ένα εχθρικό πρόσωπο για τη Novartis. Πλήρωναν χρήματα για να με πολεμήσουν» τόνισε ο κ. Σαλμάς. Επίσης, μίλησε για την τιμή των φαρμάκων και υπογράμμισε ότι πήρε μέτρα τα οποία ισχύουν μέχρι σήμερα, «Κατά τη θητεία μου μέτρα ελήφθησαν μέτρα για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, η οποία επεκτάθηκε» και συνέχισε « ήμουν στόχος στα headquarters των πολυεθνικών» συνεχίζοντας, «μέσα σε μία νύχτα, μετά από μεταρρύθμισή μου, έγινα στόχος. Ο τζίρος της Novartis υποχώρησε σε μία νύχτα, κάτι που σήμανε συναγερμό στα κεντρικά γραφεία της στην Ελβετία». Ο βουλευτής της ΝΔ πρόσθεσε «Με τρεις λέξεις που πρόσθεσα στην διάταξη δεν υπήρξαν αυθαίρετες αυξήσεις. Μεσοσταθμικά οι τιμές των φαρμάκων μειώθηκαν κατά 40% στη θητεία μου. Αν έκαναν οι διοικητές των ταμείων αυτά που έκανα εγώ, δεν θα είχαμε φθάσει εδώ». Τέλος, ανέφερε ότι «είναι άδικο αντί της επιβράβευσης να είμαστε σήμερα εδώ σ’αυτή τη συζήτηση. Όλα έγιναν με διαφάνεια, καθαρότητα και προσωπικό κόστος. Το πόθεν έσχες μου έχει ελεγχθεί και η επιτροπή το έθεσε στο αρχείο».

Ευάγγελος Βενιζέλος

«Δεν μπόρεσε κανένας από τους τρεις μάρτυρες να πει μια σκαμπρόζικη ιστορία, παρά μόνο βαρετές στο όνομα μου. Θεωρώ ότι με έβαλαν από συνήθεια. Σας ευχαριστώ, που δεν με αφήσατε απ’ έξω» είπε ο πρώην Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, μόλις ανέβηκε στο βήμα. Απευθυνόμενος στην κυβέρνηση είπε ότι «στην οικονομία γλείφετε εκεί που φτύνατε» συνεχίζοντας «προαναγγέλλετε την υπόθεση εδώ και 1,5 χρόνο.Γιατί υπάρχει αυτή η επιτάχυνση; Γιατί ο ριζοσπαστισμός σας στα θέματα της οικονομίας εξατμίστηκε. Γίνατε τα καλύτερα delivery boys της τρόικας». Ο κ. Βενιζέλος έκανε λόγο για την «εύκολη διαφυγή», η οποία είναι ο εκβιασμός των θεσμών ενώ κάλεσε από το βήμα της βουλής «τους δικαστές στο όνομα του δικαίου να αντισταθούν σε αυτή την κραυγαλέα προσβολή της δικαστικής ανεξαρτησίας». Να σημειωθεί ότι, εκτός από τον κ. Γεωργιάδη, και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, μίλησε για τον Κώστα Βαξεβάνη, χαρακτηρίζοντας την εφημερίδα του «εφημερίς της κυβερνήσεως» , η οποία «συνεχίζει τις επιθέσεις» ενώ αναφέρθηκε στον κ. Πολάκη λέγοντας «εμφανίζεται ο κ. Πολάκης και λέει ότι ξέρει τους μάρτυρες. Αυτός τους ξέρει εμείς δεν τους ξέρουμε».  Ο ίδιος τόνισε «μέχρι και ο Φρουζής, ο ίδιος αντιδρά επί τους θέματος. Δίνει συνεντεύξεις, στον κ. Τέλογλου και λέει «καλά όσα μου λένε, τον κ.Βενιζέλο δεν τον έχω δει ποτέ».Τέλος, υπογράμμισε ότι «εμείς δεν θέλουμε παραγραφή. Θέλουμε έρευνα επί της ουσίας».

Αντώνης Σαμάρας

«Σήμερα δεν ήρθα για να απαντήσω στις γελοίες κατηγορίες αλλά ήρθα για να καταγγείλω» δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός. Ο κ. Σαμαράς, τα «έβαλε» με την κυβέρνηση λέγοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει «μονοκομματική εξουσία» και ότι αυτό θα ισοδυναμούσε με την κατάλυση της δημοκρατίας. «εσείς από τότε συναντιόσασταν με φαρμακοβιομήχανους και τους στηρίζατε, τα πήρατε και εσείς; Εμείς τους κυνηγούσαμε» και συνέχισε «Αν βάζουν ανωνύμους, δήθεν προστατευόμενους, δήθεν μάρτυρες να σπιλώνουν με σαθρές κατηγορίες, χωρίς το παραμικρό στοιχείο, με αντιφατικές μάλιστα μαρτυρίες, τότε που βρισκόμαστε;». Ο βουλευτής της ΝΔ είπε ότι «Όλα τα στοιχεία που υπάρχουν δείχνουν ότι εμείς χτυπήσαμε τη διαφθορά στο φάρμακο και ο ΣΥΡΙΖΑ τους έκανε πλάτες» ενώ σημείωσε ότι «η υπόθεση έχει τα δακτυλικά αποτυπώματα των ηθικών αυτουργών». Ο κ. Σαμαράς, αναφέρθηκε στον έναν προστατευόμενο μάρτυρα και είπε ότι «προσπαθεί να με εμπλέξει καταθέτει τέσσερις φορές χωρίς να πει τίποτα για μένα. Και ξαφνικά θυμήθηκε τον πρώην πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά». Τέλος, χαρακτήρισε την υπόθεση Novartis «σκευωρία» και «στημένη» από «δύο πρόσωπα» που έχουν αφήσει τα δακτυλικά τους αποτυπώματα. Κλείνοντας, θύμισε ότι η «ΝΔ έφερε την νομοθεσία για την προστασία των μαρτύρων και τότε ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε αλλά τώρα τον χρησιμοποιεί».

Ανδρέας Λοβέρδος

«Προειδοποιώ τον πρωθυπουργό και του υπενθυμίζω ότι τη φωνή μου, τη φωνή που στάθηκε απέναντί του σε όλα τα θέματα αυτή την τριετία, έντιμα αλλά σκληρά, τη δική μου φωνή είναι ελάχιστος για να μπορέσει να την φιμώσει» δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράστασης και πρώην υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος. «Είμαι σήμερα εδώ σε καθαρτήρια αποστολή και σας παραδίδω αμέσως αυτούς τους ψευδομάρτυρες. Το πρόβλημα εντοπίζεται ότι καταθέτουν ασυνάρτητα και αστοιχείωτα δήθεν γεγονότα. Το μόνο που καταθέτουν είναι ψεύδη» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λοβέρδος και συμπλήρωσε: «Όχι μόνο δεν γνώριζα, όπως ισχυρίζονται, τον Φρουζή αλλά και κανένα άνθρωπο της Novartis. Άθλια ψέματα. Αυτοί για τους οποίους λένε ότι υπήρξαν συνεργάτες μου όπως ο κ. Μανιαδάκης δεν υπήρξαν ποτέ. Το φάρμακο για το οποίο συζητάνε το ενέκρινε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και ο ΕΟΦ, άθλιοι συκοφάντες. Άθλια ψέματα από αδίστακτους κουκουλοφόρους. Τα συνθλίβω όλα στις μηνύσεις μου». «Για να προστατευθεί ένας μάρτυρας πρέπει να κινδυνεύει. Από ποιους κινδύνευαν ή κινδυνεύουν;» ρώτησε ρητορικά ο Ανδρέας Λοβέρδος. «Παραβιάστηκαν συλλήβδην Σύνταγμα και νόμοι. Η κουκούλα μπορεί να βγει. Έχετε το πολιτικό θάρρος να δώσετε ως Ολομέλεια τέτοια κατεύθυνση; Εδώ θα είμαστε για να δούμε ποιοι τρέμουν την αφαίρεση της κουκούλας» σημείωσε ο πρώην υπουργός Υγείας.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα