Αναμονή μέχρι το τέλος Ιουνίου στο Ποτάμι

«Εμείς συνεχίζουμε τη δουλειά μας». Με αυτόν τον τρόπο, συνεργάτες του Σταύρου Θεοδωράκη απέφυγαν να δώσουν μία σαφή απάντηση για το τι θα πράξει το Ποτάμι στη νέα πρόσκληση που απηύθυνε η Φώφη Γεννηματά σε όλα τα όμορα κόμματα της Κεντροαριστεράς, προτείνοντας εκλογή από τη βάση.

 

Του Μιχάλη Κωτσάκου

 

Αναμφίβολα τα όσα είπε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κι επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης έγιναν αντικείμενο συζήτησης στη Σεβαστουπόλεως. Κι αυτό διότι επί της ουσίας αποδέχθηκε η κα Γεννηματά τις προτάσεις του Ποταμιού, την εποχή που οι εκπρόσωποι των δύο κομμάτων ήταν σε διαρκείς διαβουλεύσεις πέρυσι το καλοκαίρι και τα έσπασαν τον Σεπτέμβριο του 2016, λίγο πριν οριστικοποιηθεί η συμφωνία.

Βέβαια, στην πρόταση που κατέθεσε η κα Γεννηματά βλέπουν αρκετές γκρίζες ζώνες. Και η πιο σημαντική είναι ότι η εκλογή από τη βάση θα στηριχθεί στο μητρώο στελεχών που θα προκύψει από το συνέδριο. Εδώ η κα Γεννηματά υποστηρίζει ότι μετά το συνέδριο της ΔΗΣΥ θα προχωρήσουν σε νέο συνέδριο με τη συμμετοχή και όσων δεν μετέχουν στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, προκειμένου να αποφασιστεί το πώς θα συμπορευθούν, πώς θα οργανωθεί ο νέος φορέας και φυσικά η εκλογή από τη βάση.

Εδώ είναι οι πρώτες διαφωνίες. Στο Ποτάμι θεωρούν ότι είναι λάθος να ψηφίσουν μόνο από το εγγεγραμμένο μητρώο στελεχών, αλλά θα πρέπει να είναι μία ανοικτή διαδικασία, κατά την οποία θα μπορεί να ψηφίσει όποιος προσέρχεται και να εγγράφεται πριν ψηφίσει στο μητρώο.

Πάντως, ο Σταύρος Θεοδωράκης εξακολουθεί να είναι πολύ επιφυλακτικός, καθώς θεωρεί ανέντιμο τον τρόπο που πολιτεύεται η κα Γεννηματά και οι συνεργάτες της, με τις μεταγραφές βουλευτών, αλλά και το γεγονός ότι υπήρχε επί μακρόν πίεση προς τους βουλευτές των άλλων κομμάτων. Επίσης, ο επικεφαλής του Ποταμιού εκτιμά πως στο Συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης θα αναπτυχθούν αντίρροπες δυνάμεις, καθώς οι νεολαίοι του ΠΑΣΟΚ δεν συμφωνούν με τον τρόπο διοίκησης της κας Γεννηματά και είναι πιθανό να το δείξουν. Αυτός, λοιπόν, είναι και ο κυριότερος λόγος που μέχρι το τέλος Ιουνίου, εάν δεν συμβεί κάτι συγκλονιστικό, η Σεβαστουπόλεως δεν πρόκειται να κάνει το επόμενο βήμα. Κάτι ανάλογο θα πράξει και με την περίπτωση της «Ώρας Αποφάσεων».

Με τους «3» ο Σταύρος Θεοδωράκης και άλλοι συνεργάτες του είναι σε ανοιχτή γραμμή, αλλά καμία από τις δύο πλευρές δεν κάνει το επόμενο βήμα. Απλά περιμένουν…

 

Συζητήθηκε η πρόταση Γεννηματά

Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν πως η πρόταση Γεννηματά συζητήθηκε στην τελευταία κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του Πολιτικού Συμβουλίου. Οι περισσότεροι έκαναν λόγο ότι υπάρχει μετατόπιση των θέσεων της κας Γεννηματά προς τις θέσεις που παραδοσιακά εξέφραζε το Ποτάμι.

Οι περισσότεροι νιώθουν να βρίσκονται πιο κοντά με την Άννα Διαμαντοπούλου, τον Γιάννη Ραγκούση και τον Γιώργο Φλωρίδη, όμως εκτιμούν πως πρέπει να μην είναι εντελώς αρνητικοί. Ο Σπύρος Δανέλλης θεωρεί ότι η πρόταση της Γεννηματά αποτελεί μισό βήμα μπροστά. Ο ίδιος πιστεύει ότι, για να ολοκληρωθεί η πρόταση συνολικά και να ευοδωθούν οι προσπάθειες ώστε να μην μπορούν να κάνουν πίσω με καμία δικαιολογία οι επικεφαλής των κομμάτων, θα έπρεπε το μισό βήμα η κα Γεννηματά να το έκανε ολόκληρο και να έφερνε χρονικά πιο νωρίς το ιδρυτικό συνέδριο της ΔΗΣΥ με την εκλογή ηγεσίας και οργάνων, αντί να το πάει τόσο πίσω. Αν γινόταν αυτό, κανείς δεν θα είχε καμία δικαιολογία για να μην πάνε όλοι μαζί.

Υπάρχουν, ωστόσο, άλλοι που δεν θέλουν καμία συνεργασία με τις κινήσεις που μετέχουν στη ΔΗΣΥ. Ένας εξ αυτών, ο βουλευτής Γρηγόρης Ψαριανός, ο οποίος πολλάκις έχει τοποθετηθεί πως ο νέος μεταρρυθμιστικός φορέας του κέντρου δεν πρέπει να περιλαμβάνει την παλαιά ΠΑΣΟΚίλα, όπως την έχει χαρακτηρίσει.

Υπάρχει βέβαια και ο Σπύρος Λυκούδης, ο οποίος προ ημερών με δηλώσεις του επεσήμανε πως, εάν δεν υπάρξει σοβαρός διάλογος και ενοποίηση του χώρου, τότε ελλοχεύει ο κίνδυνος να εξαϋλωθεί ο χώρος λόγω της πίεσης των δύο μεγάλων κομμάτων.

 

Η «Ώρα Αποφάσεων»

Τα όσα ανέφερε μιλώντας στην ΚΟΕΣ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης η Φώφη Γεννηματά έχουν προκαλέσει προβληματισμό και στο στρατόπεδο της «Ώρας Αποφάσεων». Εξάλλου οι «3» πρώην υπουργοί του ΠΑΣΟΚ διαβάζουν και τη δημοσκοπική άνοδο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και γι’ αυτόν τον λόγο αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά την πρόταση της προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Οι «3» προχωρούν έτσι κι αλλιώς τη μετατροπή της Κίνησης σε κόμμα, αλλά όπως λένε είναι έτοιμοι για όλα. Ακόμη και για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Στελέχη της κίνησης, ωστόσο, δεν κρύβουν ότι ακούνε τα όσα αναφέρει η κα Γεννηματά με ενδιαφέρον και δεν τα απορρίπτουν. Για παράδειγμα, ο Γιάννης Δατσέρης, ο οποίος μετείχε και στην Επιτροπή Διαλόγου, έλεγε πως «θα περιμένουμε πρώτα τι θα αποφασίσει το συνέδριό τους στο τέλος Ιουνίου και θα σταθμίσουμε πάλι τις απόψεις και τα γεγονότα». Σίγουρα τα όσα είπε ο κ. Δατσέρης αφήνουν ανοικτό παράθυρο για μελλοντικές κινήσεις προς την κατεύθυνση της ενοποίησης του χώρου.

Μέχρι τότε, όμως, η «Ώρα Αποφάσεων» προχωρά στον δικό της σχεδιασμό.

Στα μέσα Ιουνίου στη Θεσσαλονίκη σχεδιάζουν μια μεγάλη εκδήλωση για τους νέους ανθρώπους που βρίσκονται σε παραγωγικό στάδιο και σχετίζονται με τις καινοτομίες, τη διαδραστικότητα, το άνοιγμα της παραγωγικής βάσης σε νέους τομείς. Επικεφαλής της πρωτοβουλίας αυτής έχει τοποθετηθεί ο καθηγητής του MIT, Μιχάλης Μπλέτσας, που ερευνά την πληροφορική, ενώ στην κίνηση μετέχει και ο συγγραφέας Θανάσης Χειμωνάς που αποχώρησε από το ΠΑΣΟΚ και βρήκε στέγη στην «Ώρα Αποφάσεων».

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα