«Στην Ελλάδα λίγοι ζουν από το standup»

Γεννημένος στη Λειβαδιά o Γιώργος Χατζηπαύλου, από την ενηλικίωσή του και μετά ζει μόνιμα στην Αθήνα, όπου ήρθε για να παρακολουθήσει μαθήματα διαφήμισης και μάρκετινγκ. Κειμενογράφος αρχικά σε διαφημιστικές εταιρείες, ασχολήθηκε παράλληλα με τη μουσική και με χιουμοριστικά κείμενα. Το απίστευτο ταλέντο του στο τελευταίο τον οδήγησε να ασχοληθεί επαγγελματικά με το standup comedy.

Συνέντευξη στη Μαίρη Γεωργιάδου

Ένα από τα πιο δυνατά «χαρτιά» του ήταν και η οργάνωση της παράστασης «Standup for U», η οποία λαμβάνει χώρα στο Ίδρυμα Κακογιάννη για τα παιδιά της UNICEF, και επαναλαμβάνετε κάθε Μάιο. Όσοι επιθυμείτε να μάθετε τι είναι standupcomedy μην χάσετε την ευκαιρία να επισκεφτείτε το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, κάθε Σάββατο στις 21:30, μέχρι το τέλος Ιανουαρίου. Η παράσταση «Ακόμα πιο δύσκολα τα πράγματα» πραγματεύεται όσα μας φέρνουν αντιμέτωπους με το αντίθετο φύλο.
Τι είναι αυτό που σε παρακίνησε να αφήσεις τον τόπο καταγωγής σου, τη Λειβαδιά, και να έρθεις μόνιμα στην Αθήνα;

«Το αντικείμενο με το οποίο ήθελα να ασχοληθώ και σε επαγγελματικό επίπεδο ήταν η διαφήμιση, οπότε έπρεπε να σπουδάσω πρώτα. Κυρίως όμως ήθελα να έρθω στην Αθήνα, γιατί σε δημιουργικό επίπεδο σε σχέση με οποιαδήποτε επαρχιακή πόλη είναι πιο εφικτό να ασχοληθείς με κάτι και οι επιλογές είναι περισσότερες».

Ποια ήταν η αφορμή που σε ώθησε να ασχοληθείς με το standup comedy;

«Αφορμή στάθηκε μία παράσταση που είδα».

Τι είναι standup comedy;

«Είναι ένα θεατρικό είδος κωμωδίας, το πιο δυνατό θα μπορούσα να ομολογήσω. Η αλήθεια είναι ότι δεν μου την έχουν ξανακάνει αυτήν την ερώτηση και δεν ξέρω τι να απαντήσω τώρα, συνειδητοποιώ ότι είμαι στείρος απ’ αυτήν την άποψη!»

Μπορεί να επιζήσει αξιοπρεπώς ένας καλλιτέχνης που ασχολείται με το αντικείμενο που έχεις επιλέξει;

«Στο εξωτερικό κατά βάση ναι, από ένα σημείο και μετά. Αλλά, στην Ελλάδα, είναι λίγοι εκείνοι που ζουν από το standup. Σαφέστατα όμως τα πράγματα βελτιώνονται με γρήγορους ρυθμούς».

Η φωνή σου ακούγεται στην εκπομπή του Alpha «Κάτι ψήνετε». Πώς βλέπεις τον χώρο της τηλεόρασης, αφού βρίσκεσαι και σε αυτόν;

«Με μεγάλη συμπάθεια! Η τηλεόραση είναι περισσότερο από ποτέ σε ένα μεταβατικό στάδιο γενικότερα, λόγω κόστους παραγωγών. Πρέπει οι ιδέες που θα παρουσιάζουν να είναι ιδιαιτέρως δυνατές, και να υλοποιούνται με λίγα χρήματα. Οπωσδήποτε όμως χρειάζονται νέες ιδέες, διαφορετική αντίληψη, γενικότερα μια ανανέωση σε επίπεδο δημιουργικότητας».

Αυτό το διάστημα παρουσιάζεις μία από τις καλύτερες ελληνικές παραστάσεις standup comedy σε έναν από τους πιο σημαντικούς χώρους πολιτισμού της Ελλάδας, το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Ένα από τα ερωτήματα που θέτει η παράσταση και απαντάει είναι το εξής: «Μάνα: γυναίκα της ζωής μας;»

«Φυσικά και είναι η γυναίκα της ζωής μας, είναι η πρώτη που γνωρίζουμε και είναι η μόνη που ό,τι και να της κάνεις είναι μαζί σου».

Αν είχες τη δύναμη, τι θα προτιμούσες να αλλάξεις στον πολιτικοκοινωνικό ιστό;

«Δεν θα με ενδιέφερε να έχω τέτοια δύναμη. Το μόνο που θα ήθελα είναι να είμαστε στο σύνολο πιο πολιτισμένοι στην καθημερινή συμπεριφορά μας, συμπεριλαμβανομένου και εμού. Από την οδική μας συμπεριφορά, από την ευγένεια, από την εξυπηρέτηση στις υπηρεσίες, θα ήθελα περισσότερη ανθρωπιά σε στιγμές επαγγελματικής διακίνησης είτε εμπορευμάτων είτε ιδεών. Αλλά να άλλαζα τον πολιτικό ιστό δεν θα το επιχειρούσα, γιατί θα το έκανα βάσει της δικής μου αισθητικής, θα ήταν επικίνδυνο, μπορεί να διαφωνούσαν πάρα πολλοί. Προτιμώ να αλλάξω εμένα παρά ολόκληρο τον κόσμο!»

Τι είναι αυτό που σε πονάει και τι είναι αυτό που σε χαροποιεί σε μία βόλτα στη γειτονιά σου;

«Η θεωρία μου και η προσπάθειά μου είναι να μην εστιάζω στο στραβό και στο ανάποδο ούτε της περιοχής ούτε της ζωής γενικότερα. Έτσι αδικώ την ωραία πλευρά που πάντα και παντού υπάρχει. Ενώ η Αθήνα είναι μία πανέμορφη πόλη, κι έχει πολλές επιλογές, το μεγάλο της μειονέκτημα είναι ότι δεν είναι φιλική προς τους κατοίκους της. Μία απλή βροχή καταστρέφει τη φυσιολογική ροή της καθημερινότητας, δεν είναι κατασκευασμένη σωστά».

Τι εύχεσαι για τη νέα χρονιά;

«Υγεία πάνω απ’ όλα, γιατί είναι το Α και το Ω σε ό,τι κάνουμε! Από εκεί και πέρα, εμένα μία ευχή είναι καρφωμένη στο μυαλό μου: το διάστημα που έρχεται και είναι άγνωστο μην το βλέπεις σαν κάτι τρομακτικό, αλλά σαν ένα πεδίο για να δημιουργήσεις πράγματα τα οποία στο μέλλον θα τα νοσταλγείς».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα